Offseason 2013: New York Jets

Πως τους αφήσαμε.

Η περασμένη σεζόν για τους Jets τελείωσε με ρεκόρ 6-10. Και θα έλεγα ότι αυτό το 6-10 ήταν άκρως τιμητικό για την απόδοση της ομάδας, σε μια χρονιά όπου στην αρχή της τα μεγάλα στόματα έλεγαν ότι πάνε για να πάρουν το Superbowl. Η έλευση του Tebow αλλά και σοβαροί τραυματισμοί, όπως αυτοί του Revis και Holmes, αποδιοργάνωσαν την ομάδα που οδηγήθηκε σε μια καταστροφική σεζόν. Ο Sanchez έγινε ο περίγελος του NFL με τους οπαδούς να φωνάζουν το όνομα του Tebow και τον Rex Ryan να αρνείται να του δώσει το χρίσμα του βασικού και να τον χρησιμοποιεί μόνο σε μερικά trick plays. Τουλάχιστον όλο αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε στην ομάδα των Jets οδήγησε σε ορισμένες από τις πιο αστείες στιγμές της σεζόν που έδειχναν ακριβώς αυτό που συνέβαινε. Οι Jets δεν θύμιζαν και δεν ήταν σε καμία περίπτωση ομάδα.

buttfumble

Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν την ομάδα σε μια offseason που άλλαξαν πάρα πολλά, βάζοντας την tim-tebow-jets1σε μια διαδικασία ανοικοδόμησης. Για του λόγου το αληθές από την ομάδα αποχώρησαν πάρα πολλοί παίχτες, ανάμεσα σε αυτούς και 11 που θεωρούνταν βασικοί, δηλαδή η μισή ομάδα. Και μέσα σε αυτούς δεν υπολογίζεται ο Tim Tebow που κόπηκε αφότου η ομάδα βρέθηκε με 4 quarterback, ούτε φυσικά ο Mark Sanchez που παρέμεινε στην ομάδα παρά το γεγονός ότι έκανε τα πάντα πέρσι Darrelle Revisγια να αποδείξει ότι δεν είναι ένας franchise quarterback στον οποίο μπορεί να στηριχθεί μια ομάδα. Από την επίθεση λοιπόν αποχώρησαν ο Greene (RB), o Keller (TE) καθώς και 2 κομμάτια της offensive line (που πέρσι ήταν για τα κλάμματα) οι Slauson (LG) και Moore (RG). Εκτός από τους 4 αυτούς βασικούς έφυγαν και οι WRs Edwards και Schilens καθώς και ο RT Jason Smith. Από την άμυνα έφυγαν 7 βασικότατοι παίχτες. Βασικό όνομα ήταν ο καλύτερος cornerback του πρωταθλήματος Revis που έφυγε για ένα draft pick 1ου γύρου. Τον ακολούθησαν οι safeties Laron Landry και Bell, οι linebackers Thomas και Scott καθώς και οι DT Devito και Pouha. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η ομάδα έμεινε μισή και φυσικά δεν μπορούσε να αντικαταστήσει τόσους παίχτες εσωτερικά. Ας δούμε όμως από την αρχή πως ξεκίνησε την διαδικασία του rebuilding.

Τεχνικό Επιτελείο.

08182009rex300Αρχικά η ομάδα απέλυσε τον GM Mike Tannenbaum και στην θέση του πήρε τον Rod Graves που παλιότερα είχε δουλέψει στους Cardinals. O Graves αποφάσισε να κρατήσει στο τιμόνι της ομάδας τον Rex Ryan παρά την περσινή χρονιά, αλλά για να παραμείνει θα πρέπει η ομάδα να δείξει σημάδια ανάκαμψης. Πολλοί προπονητές άλλαξαν για τους Jets αλλά στις βασικές θέσεις των coordinatorμόνο ο coordinator της επίθεσης άλλαξε, με τον Marty Mornhinweg να αναλαμβάνει αυτό το έργο. Η ομάδα των Jets βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση που πολλές κινήσεις του Graves να μην βγάζουν νόημα με την ομάδα κάποια στιγμή μετά τον 2ο γύρο του draft να βρίσκεται με 4 quarterback (Sanchez, Smith, Garrard, Tebow). Στο τέλος ο νεοαποκτηθείς Garrard αποχώρησε, και ο Tebow κόπηκε, αλλά ο Graves βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών με τα πρώτα του βήματα.

Ρόστερ.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι Jets χρειάζονταν παίχτες σε πάρα πολλές Chris Ivoryθέσεις. Αρχικά στην επίθεση έπρεπε να φτιάξουν την OL τους. Στην συνέχεια χρειάζονταν running backs, κάποιον TE και ίσως WRs για βάθος σε μια θέση που πονούσαν. Για την OL τους πήραν έναν LG τον Colon από τους Steelers και έναν RG τον Peterman από τους Lions. To βάθος της θέσης το έδωσαν μέσα από το draft. Στην θέση του running back αποφάσισαν να κάνουν trade ένα pick την δεύτερη μέρα του draft για να πάρουν από τους Saints τον Ivory, ενώ υπέγραψαν νωρίς και τον Goodson από τους Raiders. Στην θέση του TE πήραν τον Winslow που ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα μπορεί να παίξει ξανά, ενώ ούτε με την θέση του WR έχουν ασχοληθεί ακόμα τουλάχιστον.

Στην 102311Jets19PJB173202--525x415άμυνα τώρα τα κενά ήταν στις θέσεις του safety, των LBs, και φυσικά της DL τους. Το κενό του Revis το είχαν αντικαταστήσει από πέρσι που δεν έπαιζε καθώς ήταν τραυματίας. Γενικότερα οι κινήσεις τους ήταν λίγες για τα κενά που είχαν καθώς στην free agency πήραν μόνο 3 αμυντικούς παίχτες. Τον Garay (DT), τον Barnes (OLB) καιτον Dawan Landry (S). Από αυτούς πιθανότατα o Landry και ο Barnes θα ξεκινήσουν βασικοί. Τα υπόλοιπα κενά πιστεύουν ότι μπορούν να καλυφθούν εσωτερικά με τους Ellis (NT), Coples (DE/OLB), Davis (ILB) και Bush (S), που είναι επιλογές draft από το 11 και μετά, να πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σαν βασικοί.

Στο draft οι Jets επέλεξαν συνολικά 7 φορές. Είχαν 2 επιλογές πρώτου γύρου μετά το trade του Revis. Με αυτές τις επιλογές τους πήραν 2 αμυντικούς για να ξεκινήσουν κατευθείαν. Στην συνέχεια πήραν τον Geno Smith και κάμποσους παίχτες για βάθος στην  OL. Ας δούμε όμως όλες τις επιλογές τους πιο αναλυτικά.

Round 1, Dee Milliner, Cornerback, Alabama.

Dee Milliner

Από τους καλύτερους cornercback του draft. Με πολύ καλό σωματότυπο δεν υστερεί πουθενά, ενώ έχει και πολύ καλά tackle για την θέση. Ο αντικαταστάτης του Revis. Μπορεί να προσφέρει άμεσα.

[http://www.youtube.com/watch?v=qeFOdTp3q3g]

Round 1, Sheldon Richardson, Defensive Tackle, Missouri.

2008 NFL Scouting Combine

Πολύ εκρηκτικός DT που θα μπει στην ομάδα για να ξεκινήσει. Μετά την επέμβαση στον ώμο του πρέπει να δυναμώσει γρήγορα και ειδικά ψηλά για να μπορεί να τα βάλει με τους OL του NFL.

[http://www.youtube.com/watch?v=a4oi-0lSzaU]

Round 2, Geno Smith, Quarterback, West Virginia.

2013 NFL Scouting Combine

Ο καλύτερος QB του draft σε μια χρονιά όμως με πολύ λιγότερο ταλέντο από άλλες χρονιές. Γιαυτό και έπεσε στον 2ο γύρο. Είναι αθλητικός παίχτης που μπορεί να κάνει όλες τις πάσες αλλά χρειάζεται αισθητή βελτίωση στην τοποθέτηση των ποδιών και στην αντίληψη των προσαρμογών της άμυνας. Μπορεί και πιθανότατα θα πάρει την θέση του Sanchez.

[http://www.youtube.com/watch?v=WrPEPZkTkBY]

Round 3, Brian Winters, Offensive Guard, Kent St.

2013 NFL Scouting Combine

Προέρχεται από μικρό σχολείο αλλά έχει την δυνατότητα να παίξει ακόμα και tackle. Πολύ δυνατός παίχτης που πρέπει να βελτιώσει την ισορροπία του όταν τον σπρώχνουν.

Round 5, Oday Aboushi, Offensive Tackle, Virginia.

2013 NFL Scouting Combine

Δεν είναι όσο αθλητικός θα έπρεπε αλλά έχει την δυνατότητα δουλεύοντας να γίνει ένας καλός tackle. Έχει γρήγορα πόδια και δεν παρατάει καμία φάση.

Round 6, William Campbell, Offensive Guard, Michigan.

Round 7, Tommy Bohanon, Full Back, Wake Forest

Προσδοκίες.

Οι προσδοκίες της ομάδας από την Νέα Υόρκη είναι να γίνουν ομάδα φέτος. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να βγει από τα, αποδεδειγμένα μεγάλα, στόματα των παιχτών και του staff των Jets είναι υπερβολή. Δεν μπορούν να περιμένουν κάτι εντυπωσιακό φέτος. Ο Ryan καλό θα είναι να αποφασίσει γρήγορα να δώσει τα σκήπτρα σε έναν από τους Sanchez ή Smith ώστε να αποφύγουν τα περσινά, αν και κάτι τέτοιο έχει λίγες πιθανότητες να συμβεί. Ο Sanchez μας έδειξε ότι δεν μπορεί να αντέξει την δεδομένη πίεση του πρωταθλήματος. Ο Smith πιστεύει, αλλά ίσως να μην είναι έτοιμος να παίξει σε επίπεδο NFL. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την καριέρα του. Π130613001629-jets-quarterbacks-single-image-cutάντως από πλευράς attitude ταιριάζει γάντι με τους όλο λόγια Jets. Η χρονιά είναι μεταβατική για την ομάδα, και είναι ευκαιρία πολλών παιχτών που επιλέχθηκαν στα 3 τελευταία draft να βγουν μπροστά και να δείξουν την αξία τους. Ταλέντο υπάρχει στην ομάδα (ειδικά αμυντικά) αλλά πρέπει να υπάρχει ηρεμία στην ομάδα για να το δείξουν οι νεαροί αθλητές. Πάντως σαν ρόστερ οι Jets μπορεί να κάλυψαν έστω και εσωτερικά τα κενά τους, αλλά αυτό τους έκανε να μην έχουν βάθος στον πάγκο τους, γεγονός πολύ σημαντικό. Σίγουρα πάντως δεν διευκόλυναν το έργο του QB που θα επιλεχθεί, καθώς η ομάδα δεν έχει αρκετούς και πολύ καλούς receiver. Η μόνη ουσιαστική προσθήκη είναι η επιστροφή του Holmes. Μένει να δούμε αν οι Jets μπορούν να σοβαρευτούν και να γίνουν ομάδα σε όλα τα επίπεδα και όχι περίγελος του NFL. Μην ξεχνάμε ότι πριν 2 χρόνια έφτασαν για 2η συνεχόμενη χρονιά ένα βήμα από την συμμετοχή τους στο Superbowl, γεγονός που δείχνει ότι αυτοί που ηγούνται της ομάδας έχουν ικανότητα. Διάθεση και σοβαρότητα όμως;

About The Author: Champagne Supernova

Οπαδός των Giants από το 2007, όταν και υιοθέτησε από νωρίς ένα underdog στα playoffs. Ο ορισμός του πανηγυριτζή τότε, αλλά και ο πιο πιστός οπαδός έκτοτε. Η όρεξη του για διάλογο είναι τόσο μεγάλη, αλλά όχι μεγαλύτερη από την ανάγκη του να προσηλυτίσει τους άλλους στην άποψη του.Είναι η ψυχή του podcast. Είναι ο Παναγιώτης. Πιστός και παραγωγικός στρατιώτης του NFLgreece και να φανταστεί κανείς ότι γράφει χωρίς την επήρεια καφέ που δεν του αρέσει! Στις εκτός NFL ώρες του, ασχολείται με τα τρόφιμα ως πτυχιούχος χημικός μηχανικός, πίνει coca cola, ακούει ποιοτική μουσική και κάνει συλλογή από ιδιοτροπίες στο φαγητό.