ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ

Θέσεις
  • Επίθεση

Μία ομάδα που βρίσκεται στην επίθεση έχει κάθε στιγμή 5 Offensive Linemen και τον QB. Οι συνδυασμοί στο ΠΩΣ θα παραταχθούν οι υπόλοιποι 5 παίχτες, στο ΠΟΙΕΣ θέσεις θα βρίσκονται στο γήπεδο (δηλαδή που θα βρίσκονται στην παράταξη), και ΠΟΣΟΙ παίχτες από κάθε θέση θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο, είναι τα λεγόμενα formations. Το πιο συνηθισμένο formation είναι 3WR- 1TE- 1RB, αλλά υπάρχουν formations με 5WR, ή με 2WR-2TE-1RB ή με 2WR-1TE-1RB-1FB. Η πληθώρα των επιλογών στους σχηματισμούς επιβεβαιώνει ότι το football είναι ένα από τα πιο πολυσύνθετα και πιο στρατηγικά αθλήματα.

Quarterback (QB):O άνθρωπος από τα χέρια του οποίου περνάει η μπάλα σχεδόν σε κάθε φάση. Αποτελεί την πιο σημαντική θέση στο football για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχει την πράσινη τελίτσα στο κράνος του, δηλαδή έχει το ακουστικό μέσω του οποίου του μεταφέρονται οδηγίες από τους προπονητές, για να τις μεταφέρει με τη σειρά του στην υπόλοιπη ομάδα. Έχει το ελεύθερο όμως, αφού δει την παράταξη της άμυνας να παρακάμψει τις οδηγίες του πάγκου και να δώσει εκ νέου προφορικές οδηγίες στην ομάδα του. Οι οδηγίες αυτές λέγονται audibles και δίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κάποιες φορές δευτερόλεπτα πριν το snap. Ο Δεύτερος λόγος είναι ότι αναλαμβάνει να εκτελέσει την μοναδική προωθημένη πάσα που δικαιούται η ομάδα του σε κάθε play. Για να εκτελεστεί σωστά η πάσα, πρέπει να υπάρχει σωστή τεχνική και δύναμη στην μπάλα, να υπάρχει περιφερειακή όραση ώστε να παρατηρεί τις κινήσεις πολλών παικτών μέσα στο γήπεδο και φυσικά ταχύτητα και συγχρονισμός στην εκτέλεση γτ οι άμυνες στο σύγχρονο football αφήσουν  μικρά χρονικά περιθώρια για την πάσα. Ο QB επίσης είναι εκείνος που στα running plays παραλαμβάνει την μπάλα στο Snap και την δίνει στον RB ή σε όποιον άλλον έχει αναλάβει να τρέξει. Κάποιες φορές, όταν πιέζεται ή όταν δεν έχει επιλογές πάσας, γίνεται ο ίδιος runner και μεταφέρει την μπάλα τρέχοντας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αφού οι άμυνες έχουν επικεντρωθεί στην άμυνα της πάσας και πιέζουν όλο και πιο αποτελεσματικά τους QB, υπάρχει μία τάση να χρησιμοποιούνται οι QB ως runners σε τακτική βάση. Αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι οι QB που επιλέγονται στο draft να είναι αρκετά πιο αθλητικοί σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Offensive Line (OL)

Οι Offensive Linemen πρέπει να ζυγίζουν αρκετά. Όσα περισσότερα κιλά τόσο πιο δύσκολα μπορεί να τους παραμερίσει ένας αμυντικός. Το βάρος όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας αλλιώς οι ΟL δεν θα ήταν δυσεύρετοι, πρέπει να είνα αρκετά γυμνασμένοι τόσο σε χέρια όσο και σε πόδια και όσο το δυνατόν πιο γρήγοροι για το βάρος τους. Συνήθως OL καταλήγουν πρώην αθλητές της πάλης, αφού το μπλοκάρισμα ενός αμυντικού εμπεριέχει παρόμοιες τεχνικές.

Center (C):Ο Center είναι ο κεντρικός Offensive Lineman. Αρμοδιότητα του είναι να εκτελεί το snap, δηλαδή την εναρκτήρια για κάθε play πίσω πάσα. Σε περίπτωση πάσας στόχος του είναι να προστατεύει τον QB, σχηματίζοντας το pocket με τους άλλους OL. Συνήθως δεν αναλαμβάνει ο ίδιος κάποιον αμυντικό σε man-to-man μαρκάρισμα αλλά δίνει βοήθεια στους Guards που είναι δίπλα του. Σε περίπτωση running play, o Center προωθείται για να κάνει block στους αμυντικούς για να ανοίξει διαδρόμους για τον Running Back.

Guard (LGRG): Είναι οι δύο θέσεις αριστερά και δεξιά του Center. Σε περίπτωση πάσας, όπως και ο Center συμμετέχουν στον σχηματισμό  του pocket. Η βασική τους αρμοδιότητα όμως είναι στο Running Game. Ένα μεγάλο ποσοστό των running plays γίνονται από την μέση και ένα πολύ μικρό γίνεται από τις άκρες (edges).  Μπορεί λοιπόν, όλοι οι OL να συμμετέχουν στο μπλοκάρισμα και στο σχηματισμό διαδρόμων, αλλά οι guards είναι εκείνοι που καθορίζουν πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Τα κενά ανάμεσα σε Center και σε Guard ονομάζονται A-gaps, ενώ τα κενά ανάμεσα σε Guard και σε Tackle, ονομάζονται B-gaps. Όποιο από τα δύο κενά αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ο RB, η ικανότητα του Guard στο μπλοκάρισμα είναι εκείνη που θα δώσει στο RB τις έξτρα γιάρδες, γι αυτό το λόγο το running game είναι εξαρτημένο κάθε φορά από την απόδοση των Guards.

Tackles (LTRT): Οι Tackles είναι οι πιο γρήγοροι, ελαφριοί και ευέλικτοι Offensive Linemen.  Συμμετέχουν στο running game δημιουργώντας τα b-gaps, όταν ο RB κινηθεί προς το πλάι προωθούνται και μπλοκάρουν γι’ αυτόν και τέλος είναι οι  πρώτοι που θα μπλοκάρουν στο Screen Game. H μεγαλύτερη όμως αρμοδιότητα τους είναι η προστασία του QB όταν αυτός επιχειρεί να πασάρει. Η πίεση στο passing game έρχεται κυρίως από τα πλάγια, επειδή οι OL είναι οι πιο «εύσωμοι» άρα και αργοκίνητοι αθλητές στο γήπεδο, είναι δυσκολότερο να νικηθούν στην δύναμη και ευκολότερο στην ταχύτητα. Γι’ αυτό το λόγο οι αμυντικοί που θέλουν να φτάσουν στον QB επιχειρούν να κάνουν τον γύρο του pocket ή κάποια προσποίηση για να τα καταφέρουν. Προσωπικός αντίπαλος των αμυντικών που επιχειρούν να πλήξουν το pocket από το πλάι είναι ο Tackle ο οποίος  χρησιμοποιήει τόσο δύναμη όσο και ταχύτητα. Αν ο QB είναι δεξιόχειρας , την ώρα που πασάρει δεν βλέπει αριστερά του και το αντίστροφο. Έτσι προκύπτει ένα τυφλό σημείο (blind side) του οποίου την ασφάλεια καλύπτουν οι Tackles (συνήθως οι LT) για το λόγο αυτό οι LT είναι η δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη και περιζήτητη θέση στο NFL.

TightEnd (TE): Ο Tight End είναι ο μπαλαντέρ της επίθεσης. Ψηλός, δυνατός, αλτικός, με σωματότυπο που θυμίζει μπασκετμπολίστα. Η θέση του στο γήπεδο είναι δίπλα στην Offensive Line, πολλές φορές γίνεται ο 6ος παίχτης της. Όταν μάλιστα υπάρχουν 2 TE στην σχηματισμό, τότε η OL έχει 7 παίχτες. Η διαφορά ενός ΤΕ όμως με τους OL είναι ότι ο ίδιος μπορεί να υποδεχθεί την μπάλα ως receiver στο passing game. Σε προηγούμενες δεκαετίες ο TE λειτουργούσε ως ένας επιπλέον Tackle, με ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες στο passing και στο running game, στο σύγχρονο football θεωρείται αναγκαίο να μπορεί να κάνει κινήσεις receiver και να αποτελεί λόγω του μεγέθους του ένα mismatch για την αντίπαλη άμυνα. Κατά κανόνα ο TE είναι πιο γρήγορος από τους Linebackers και πιο ψηλός από τους Safeties, συνεπώς αποτελεί έναν αξιόπιστο στόχο για τον QB, στον κεντρικό χώρο του γηπέδου.

Running Back (RB): Όπως δηλώνει το δεύτερο συνθετικό της λέξης, οι RBs ξεκινούν κάθε play πίσω από την OL. Στο running game o RB είναι το επίκεντρο. Εκμταλεύεται την προσπάθεια όλων των συμπαικτών του να ανοίξουν διαδρόμους γι’ αυτόν μπλοκάροντας αντιπάλους. Όταν ο QB του δώσει την μπάλα, διαλέγει τον διάδρομο που θα κινηθεί και είτε με την ταχύτητα είτε με την δύναμη, είτε φυσικά και με τα δύο, προσπαθεί να κερδίσει γιάρδες τρέχοντας προς την αντίπαλη endzone. Στο passing game ο RB μπλοκάρει αμυντικούς για να προφυλάξει τον QB ή εναλλακτικά κάνει κίνηση ώστε να γίνει παραλήπτης κοντινής πάσας ως receiver. Πολλοί προπονητές θεωρούν ότι τα plays κοντινής πάσας είναι πλεόν μέρος του running game. Ένας καλός RB πρέπει να προστατεύει την μπάλα. Η απώλεια της μπάλας και η αλλαγή κατοχής (turnover) είναι ένα από τα σπουδαιότερα λάθη, αφού στο football οι κατοχές δεν είναι τόσες πολλές όσες σε άλλα αθλήματα και το field position είναι στρατηγικής σημασίας. Ο RB λοιπόν δεν πρέπει να κάνει fumble να χάνει δηλαδή την μπάλα μέσα από τα χέρια του την ώρα που τρέχει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η μπάλα είναι «ζωντανή» και ο αντίπαλος έχει δυνατότητα να την κερδίσει την κατοχή της.

Full back (FB):  Έχει ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες με τον RB εκτός του ότι δεν βρίσκεται στο γήπεδο ποτέ χωρίς αυτόν. Συγκριτικά με τον RB, o FB είναι πιο ογκώδης και πιο αργός, βγάζει το ψωμί του κάνοντας μπλοκ για τον RB. Όταν ο QB παραδώσει την μπάλα στον RB, ο FB επιλέγει το κενό που δημιούργησε η OL και είναι ο πρώτος που περνάει από εκεί και μετά ακολουθεί από πίσω του ο RB με την μπάλα. Στόχος του είναι να μπλοκάρει τον πρώτο αμυντικό που θα σπεύσει στο κενό για να αφήσει στον RB έναν λιγότερο αμυντικό να προσπεράσει. Ο FΒ κουβαλάει σπάνια την μπάλα και κυρίως σε περιπτώσεις που η επίθεση θέλει να κερδίσει λίγες γιάρδες. Ακόμα πιο σπάνια είναι η περίπτωση που ο FB θα κινηθεί ως receiver και θα δίνει αποδέκτης πάσας.

Wide Receivers (WR): Παρατάσονται κοντά στις πλαϊνές γραμμές πριν το snap είναι συνήθως γρήγοροι, αλτικοί αθλητές και κάποιοι από αυτούς αρκετά ψηλοί. Στο passing game τρέχουν προκαθορισμένες διαδρομές (routes) και είναι αποδέκτες της πάσας του QB. Στις 5 πρώτες γιάρδες απ’ το σημείο του snap, επιτρέπεται η επαφή με τους WRs, αφού ο αμυντικός δεν γνωρίζει αν πρόκειται για running ή για passing play. Από τις 5 πρώτες γιάρδες και μετά ο WR δεν μπορεί να εμποδιστεί με οποιαδήποτε επαφή μέχρι να πιάσει την μπάλα. Ένας καλός WR έχει την ικανότητα να ξεμαρκαρίζεται από τον προσωπικό του αντίπαλο, γνωρίζει τη θέση που πρέπει να έχει σε κάθε play ώστε να μην μπερδεύει τον QΒ, αφού πιάσει την πάσα μπορεί να κερδίσει επιπλέον γιάρδες αποφεύγοντας αντιπάλους και τελευταίο και σημαντικότερο να έχει καλά χέρια, δηλαδή να πιάνει την μπάλα και υπό αντίξοες συνθήκες (βροχή, πίεση αντιπάλου, έλλειψη ισορροπίας κα).

  • Άμυνα

Οι άμυνες στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο δύσκολα μπορούν να περιγραφτούν από ένα μόνο σύστημα. Κάθε άμυνα οφείλει να προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού της αντίπαλης επίθεσης. Η βασική άμυνα, δηλαδή το βασικό σχήμα πάνω στο οποίο γίνονται αλλαγές ονομάζεται “Base Defense”. Συνηθίζεται λοιπόν πάνω στο βασικό σχήμα να γίνονται αρκετές αλλαγές προσώπων και θέσεων. Τα «πακέτα» αυτά των παικτών που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιπτώσεις λέγονται “Sub Packages”. Στο σύγχρονο football η base defense και τα sub packages σχεδόν μοιράζονται το χρόνο παιχνιδιού. Υπάρχουν ρολίστες αμυντικοί που χρησιμοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένα sub packages. Η προσπάθεια περιγραφής των θέσεων της άμυνας θα γίνει στα βασικά σχήματα. Η άμυνα χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη, τους Front-7 και τους Defensive backs.

Front-7

Είναι οι «μπροστινοί επτά» της άμυνας. Αποτελούνται από την Defensive Line και τους Linebackers. Αυτοί οι επτά παίχτες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε play, είτε αυτό είναι passing είτε είναι running play. Το σχήμα που επιλέγει η άμυνα ως «βασικό» ονομάζεται βάση της διάταξης των Front 7.

Διάταξη 4-3 (2DE,2DL, 3LB):

Defensive End (DE): Βρίσκεται στις δύο άκρες της defensive line. Σε περίπτωση πάσας, σκοπός τους είναι να κάνουν sack τον QB ή απλά να τον πιέσουν ώστε να χάσει τον συγχρονισμό του με τους receivers. Σε περίπτωση running, o DE είναι υπεύθυνος για την άκρη της γραμμής (edge). Όταν ο RB δεν βρει κενό να τρέξει από τη μέση, αυτοσχεδιάζει και ψάχνει να βρει κενό χώρο στο πλάι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο DE πρέπει να τοποθετήσει το σώμα του λοξά , ώστε να εμποδίσει τον RB να περάσει από την άκρη της γραμμής και να στρίψει.

Defensive Tackle (DT): Είναι αθλητές με αρκετά κιλά και δυνατά πόδια. Βρίσκονται στο κέντρο της αμυντικής γραμμής και σκοπός τους είναι να κερδίζουν τις προσωπικές τους μονομαχίες με τους OL. Στο running game, κερδίζοντας τον OL εγκλωβίζουν τον RB και είναι πιο εύκολο να τον σταματήσουν. Στο passing game κερδίζοντας τον OL καταρρέει το pocket και ο QB έχει ελάχιστο χρόνο και χώρο για να κάνει πάσα. Οι DTs π55αρατάσσονται σε συγκεκριμένες θέσεις απέναντι από την OL. Οι θέσεις αυτές ονομάζονται “techniques”. Οι DTs μπορούν να παραταχθούν σε 5 techniques το πολύ.

Linebackers (LB): Στο passing game αναλαμβάνουν να μαρκάρουν τους receivers που διέρχονται από το κέντρο του γηπέδου (συνήθως ΤΕ). Οι ακραίοι LB χρησιμοποιούνται κάποιες φορές ως DE στην πίεση του QB. Σε περίπτωση run, αναγνωρίζουν σε πιο σημείο προσπαθεί η OL του αντιπάλου να δημιουργήσει κενό και αναλαμβάνουν να κλείσουν  τον διάδρομο για τον RB στο σημείο αυτό. Τα κενά τα οποία καλούνται να κλείσουν οι LBs και να εκμεταλλευτούν οι RBs ονομάζονται “gaps”. Τα “Α gaps” είναι εκείνα ανάμεσα στον Center και τους Guards, τα “Β-gaps” είναι εκείνα ανάμεσα στους Guards και τους Tackles και τα “C-gaps” είναι εκείνα ανάμεσα στους Tackles και τους TEs.

Line up

Διάταξη 3-4 (2DE,1ΝΤ- 2ΟLB,2ILB):

Στο 3-4 οι Defensive Ends (DE) έχουν περίπου τις αρμοδιότητες των Defensive Τackles (DT) στο 4-3, δηλαδή κλείνουν τους εσωτερικούς διαδρόμους στο run και στην πάσα πιέζουν το pocket από το κέντρο. Ο κεντρικός από τους τρεις της γραμμής, εκτός από Defensive Tackle (DT) λέγεται και Nose Tackle (NT). Ο NT έχει βασικό χαρακτηριστικό το μέγεθος του και εξειδικεύεται στην άμυνα του running game. Το κενό που αφήνει η έλλειψη των DE απ’ τα άκρα της γραμμής έρχονται να καλύψουν οι Outside Linebackers (OLB), οι οποίοι έχουν τον πιο σύνθετο ρόλο στην 3-4 άμυνα. Σε προφανείς περιπτώσεις run, οι OLB τρέχουν να καλύψουν κενά ή να προφυλάξουν  την άκρη της γραμμής (edge). Σε περιπτώσεις όμως πάσας, είτε επιλέγουν να μαρκάρουν κάποιον receiver (το λεγόμενο drop back in coverage), είτε έχουν το ρόλο του push rusher, δηλαδή προσπαθούν να πιέσουν τον QB ή να τον κάνουν sack. Κάποιοι παίχτες στο «βιογραφικό» τους γράφονται DE/OLB, γιατί ανάλογα με το σύστημα μπορούν να παίξουν είτε DE είτε OLB μιας και οι θέσεις έχουν αρκετές ομοιότητες. Η βασική διαφορά των δύο θέσεων είναι ότι  ο OLB μαρκάρει παίχτες αρκετές φορές και δεν αναλώνεται μόνο στο πρεσάρισμα του QB. Επιπλέον ο DE παρατάσεται πάντα πάνω στη Defensive Line ενώ ο OLB κάποιες φορές παρατάσσεται πιο πίσω. Οι άλλοι δύο LBs ονομάζονται Inside Linebackers (ILB) και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με το 4-3. Κατά κανόνα μαρκάρουν παίχτη στο passing game και κλείνουν κενά στο running game. Σπάνια καλούνται να κάνουν blitz από την εσωτερική:

.H μπλε γραμμή της τηλ μετάδοσης δείχνει τη Line of Scrimmage

Defensive Backs

Cornerback (CB): Είναι ένας αλτικός, ευκίνητος και υπερβολικά γρήγορος αθλητής ο οποίος αναλαμβάνει να γίνει σκιά του WR. O CB δεν έχει το δικαίωμα να αγγίξει τον WR μετά από τις 5 γιάρδες από το σημείο που ξεκίνησε το play (line of scrimmage), γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είναι κάθε στιγμή κοντά στον παίχτη του. Η θέση του CB απαιτεί γνώση της τακτικής και ένστικτο ώστε να επεμβαίνει στη σύνδεση του QB με τον WR. Οι CBs είναι συνήθως δύο, ένας αριστερά και ένας δεξιά. Στην περίπτωση που η αντίπαλη ομάδα χρησιμοποιεί slot receiver, δηλαδή έναν WR που κινείται στο κεντρικό χώρο του γηπέδου, στην άμυνα υπάρχει ένας slot cornerback ο οποίος παίρνει τη θέση κάποιου LB (sub package).

Safety (S): Οι Safeties είναι δύο και χρησιμοποιούνται για να δίνουν βοήθειες στα δύσκολα μαρκαρίσματα και να κρατούν το βάθος στην άμυνα. Αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας και λειτουργούν ως «σκούπα» για τους αντιπάλους που καταφέρνουν να ξεφύγουν είτε από τους front 7 είτε από τους CBs. Σε περιπτώσεις άμυνας ζώνης τους ανατίθεται προσωπικό μαρκάρισμα αντίπαλου WR, αν εκείνος κινηθεί στην περιοχή τους.  Σε περιπτώσεις running play, προωθούνται δίνοντας βοήθεια στους front 7. Ένας καλός Safety λειτουργεί ως προπονητής μες στο γήπεδο, διαβάζοντας τις προθέσεις του QB. Για το λόγο αυτό, εκτός από την ταχύτητα τους που τους επιτρέπει την άμεση επέμβαση στη φάση, οι S περνούν αρκετές ώρες πριν τους αγώνες στην κατασκοπεία του αντιπάλου. Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι οι Safeties χωρίζονται σε Strong Safety (SS) και Free Safety (FS). Ο SS ήταν αυτός που κρατούσε το βάθος και ο FS εκείνος που έδινε τις βοήθειες στα μαρκαρίσματα. Στο σύγχρονο football και οι δύο Safeties πρέπει να κάνουν τα πάντα, πολλοί προπονητές αρνούνται τους όρους SS και FS και προτιμούν τους Right Safety και Left Safety.

Special Teams

Όταν οι ομάδες καλούνται να επιστρέψουν την μπάλα στον αντίπαλο ή να εκτελέσουν FG, παρατάσονται στο γήπεδο συνθέσεις παικτών από την άμυνα και την επίθεση και ο μαζί τους ο Long Snapper και ο Kicker ή ο Punter. Οι θέσεις αυτές εμφανίζονται μόνο στα special teams.

Kicker (K): Κλοτσάει την μπάλα στις «στημένες» περιπτώσεις, δηλαδή στο εναρκτήριο Kick off, kick μετά από σκοράρισμα και το FG. Το μεγαλύτερο προσών του Kicker είναι τα πνευματικά του χαρίσματα. Η συγκέντρωση σε περιπτώσεις πίεσης πολλές φορές είναι σημαντικότερη από τα δυνατά πόδια και την τεχνική. Το kick μοιάζει με περιπτώσεις εκτέλεσης πέναλτι σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ο εκτελεστής θα γίνει είτε ήρωας είτε αποδιοπομπέος τράγος.

Punter (P): Σε αντίθεση με τον Kicker, o Punter δεν αντιμερωπίζει κρίσιμα punts, πρέπει όμως να έχει καλό συγχρονισμό και πλήρη συγκέντρωση. Το punt δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα με την κατοχή της μπάλας να την απομακρύνει όταν είναι λίγες οι πιθανότητες να κερδίσει καινούργιο set of downs και κινδυνεύει να παραδώσει την κατοχή κοντά στην endzone της. Ο Punter είναι εκείνος που παραλαμβάνει με τα χέρια την μπάλα από το snap και την κλοτσάει όσο το δυνατόν πιο ψηλά και πιο μακριά. Η δυνατότητα της αντίπαλης ομάδας να παραλάβει την μπάλα και να προσπαθήσει τρέχοντας να κερδίσει γιάρδες, αναγκάζει τον Punter να πετάει ψηλά την μπάλα ώστε οι συμπαίκτες του να έχουν χρόνο να προωθηθούν στο γήπεδο και αν εμποδίσουν την αντίπαλη ομάδα να κερδίσει έδαφος.

LongSnapper (LS): Σαφώς η πιο ασήμαντη θέση στο ρόστερ κάθε ομάδας, αλλά ακόμα και εκεί υπάρχει ανάγκη για εξειδίκευση. Η απόσταση του Kicker και του Punter από την Line of Scrimmage είναι μεγαλύτερη από εκείνη που έχει ο QB όταν η επίθεση βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Για το λόγο αυτό ο LS αντικαθιστά τον Center στις περιπτώσεις Kick και Punt και εκτελεί τα snaps.