Άμυνα, ανανέωση και Raiders

Ξεκινάμε όμως με τα βασικά. Πόσο μας έχει λείψει ο ήχος… Με video από ανασκοπήσεις προηγούμενων ετών και διάβασμα των ρόστερ των ομάδων για την ερχόμενη χρονιά, η παραπάνω μελωδία έπρεπε να είναι η αρχή του σημερινού μας άρθρου. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την άμυνα. Και όχι γενικά την άμυνα, αλλά μία άμυνα που ίσως μας εκπλήξει με τον τρόπο που θα αγωνιστεί, με τα σχήματα να έχουν μια καινούργια μορφή, μία μίξη του Jack Del Rio και του Ken Norton Jr., Defensive Coordinator της ομάδας των Oakland Raiders.

Στο καινούργιο σχήμα θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των προσώπων για την αμυντική διάταξη, προσαρμόζοντας τις δυνατότητες των αθλητών που διαθέτει η ομάδα και το τι θέλει να πετύχει. Όπως όλοι γνωρίζουμε αρκετοί ταλαντούχοι αθλητές δεν μπόρεσαν να αποδόσουν σε συγκεκριμένα σχήματα, αλλά αρκετοί ακόμη έχουν αναδειχθεί ως αστέρες εξαιτίας της ταύτισης της φιλοσοφίας τους με την ομάδα. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Όλοι μας θαυμάσαμε την άμυνα των Seahawks του 2012, όπου την οδήγησε στην κατάκτηση του Super Bowl. Από εκεί λοιπόν ο Ken Norton Jr. έφερε το 2015 όλες τις γνώσεις του στο Oakland και προσπάθησε να τις περάσει και στην ομάδα. Όμως ο Jack Del Rio έχει ήδη το μυαλό του και τη φιλοσοφία του στο χτίσιμο της άμυνας. Έδω λοιπόν έρχεται και η καινοτομία(?).

“I have certain ideas that I have that I know that work. Jack Del Rio has certain ideas that he has that he knows that work. We’re going to bring them together and obviously make them the Raider way.”

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν η ομάδα κατέληξε να έχει ώς βάση το 3-4 σχήμα με πολλά single-high safety coverage. Δηλαδή σχήμα Jack Del Rio και Ken Norton Jr. τακτική. Στην αρχή του 2015 η άμυνα των Raiders έμοιαζε χαμένη χωρίς το πλάνο που είχαν οι αθλητές στο κεφάλι τους να φέρνει κάποια πίεση στους αντιπάλους. Δεν υπήρχε όμως ανησυχία από τους προπονητές. Στην συνέχεια υπήρξε βελτίωση, σε ικανοποιητικό βαθμό. Για το 2016 αναμένουμε περισσότερη βελτίωση, μιας και οι προσθήκες στην offseason ταιριάζουν άψογα στην ομάδα. Το σχήμα κατά κύριο λόγο είναι 3-4, όπως μπορούμε να δούμε και στην ακόλουθη εικόνα:

Η Defensive Line αποτελείται από έναν nose tackle και δύο defensive end. Στην θέση του ΝΤ θα αγωνίζεται κατά κύριο λόγο ο Dan Williams και ο Justin Ellis. Η επιλογή των defensive end όμως θα γίνει με βάση το σχήμα 4-3. Άρα μιλάμε για αθλητές που δεν έχουν τον όγκο και τις διαστάσεις ώστε να αγωνιστούν με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη διάρκεια στην εσωτερική πλευρά (inside), αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ αργοί ώστε να αγωνιστούν στα άκρα (edge) της άμυνας. Ο Mario Edwards Jr. αποτελεί τον ιδανικό DE για το συγκεκριμένο σχήμα. H προσθήκη του Bruce Irvin και η επιστροφή του Aldon Smith θα επιτρέψει στους Mario Edwards Jr. και τον rookie Jihad Ward να αγωνιστούν στις θέσεις των DE με καλές προοπτικές. Όλοι οι παραπάνω αθλητές έχουν την ικανότητα να καλύπτουν το χώρο με two-gaping technique, η οποία είναι αποτελεσματική απέναντι στο run παιχνίδι αλλά απαιτεί μεγάλη φυσική δύναμη. Η ομάδα όπως φαίνεται την διαθέτει.

Θα υπάρχει πάρα πολύ κίνηση και αλλαγές στις θέσεις και αυτός είναι ο λόγος που η ομάδα χρειάζεται ευέλικτα κορμιά, με την ταχύτητα και τη δύναμη να συνδυάζονται όσο τον δυνατόν καλύτερα. Οι δύο θέσεις των Outside Linebackers, οι Khalil Mack και Bruce Irvin θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της άμυνας, με τον Mack να παίρνει περισσότερα snap πιέζοντας τον αντίπαλο QB. Βέβαια θα υπάρξουν και στιγμές στις οποίες το σχήμα θα μοιάζει με 4-3 και οι δύο OLB θα αγωνίζονται ως DE πιέζοντας και οι δύο τον QB. Η ταχύτητα θα αποτελέσει βασικό στοιχείο και στους Inside Linebackers, με την δύναμη να περιορίζεται σε δεύτερο ρόλο. Ο λόγος που θα συμβεί αυτό είναι επειδή μπροστά από τους Smith και Heeney θα υπάρχουν πέντε αθλητές που θα πιέζουν την line of scrimmage και θα αποτρέπουν τους αντίπαλους Offensive linemen να πιέζουν την δεύτερη γραμμή άμυνας των Raiders. To man coverage τύπου Cover-1 Robber θα αποτελέσει το βασικό στοιχείο της αμυντικής διάταξης των Raiders. Ο Heeney θα είναι ο “κλέφτης” (robber) και θα βοηθά το εσωτερικό της άμυνας. Θα διαβάζει την πάσα και όταν οι linemen θα προχωρούν θα υπολογίζει τα screen, και θα προκαλεί το fumble.

Η Secondary και τα coverage που θα έχει θα είναι ανάμεσα σε Cover-3 και Cover-1 σχήματα. Οι Raiders είναι ομάδα με προσανατολισμό Cover-3 και ότι παραλλαγές μπορεί να επιφέρει το σύστημα αυτό. Η επιλογή του Karl Joseph ως πρώτη επιλογή στο φετινό draft μαζί με την προσθήκη του Reggie Nelson μας δείχνει ότι οι Raiders θα αγωνιστούν με δύο deep safeties. Η απουσία ενός strong safety αποτελεί ίσως το μοναδικό πρόβλημα στο μαρκάρισμα μέσα στον box. Η κάλυψη όμως του αντίπαλου TE θα γίνεται από τους inside linebacker, όπως αναφέραμε και πιο πριν. Ο Karl Joseph είναι μόλις 1.78 m αλλά μπορεί να τιμωρεί τους αντίπαλους receiver με σκληρά χτυπήματα, και τα coverage skill του να εντυπωσιάζουν στο κολεγιακό πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας πέντε interception σε τέσσερα μόλις παιχνίδια. H ευελιξία του στις θέσεις που μπορεί να αγωνιστεί βοηθά το προπονητικό team, με το επιθετικό του στυλ να βοηθά και στην ψυχολογία της ομάδας. Οι cornerback με την σειρά τους θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο man coverage, και η πίεση που θα ασκούν δεν θα αφήνει τον χώρο αλλά ούτε το οπτικό πεδίο στους αντίπαλους receiver να υποδέχονται την μπάλα.

Η συνεργασία που δείχνει να υπάρχει ανάμεσα στον Ken Norton Jr. και τον Jack Del Rio φαίνεται ότι αποδίδει και με την κάλυψη των κενών και το 2016 μοιάζει υποσχόμενο. Το βάθος που διαθέτει η ομάδα ίσως κοστίσει αλλά η εναλλαγή του 3-4 σχήματος σε 4-3 και όταν χρειαστεί σε 5-2, ίσως φέρει την ομάδα σε τροχιά playoff. Ευελιξία των αθλητών. Αυτό είναι το κλειδί ώστε κανένας αντίπαλος να μην προβλέπει το τι έχει να αντιμετωπίσει.

About The Author: Serdiegito

Οπαδός των Raiders, κάτι που κληρονόμησε από την οικογένεια. Όπως ο Πατσίνο στον Νονό, έτσι κι αυτός δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την μοίρα που του επέβαλε το σόι του και πιο συγκεκριμένα τα ξαδέρφια του που τον βασάνιζαν όταν ήταν μικρός (και μεγάλος). Γεννημένος στην Αμερική είναι Απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, γύριζε στο "ψηλέ" και πριν τον στρατό, έχει επενδύσει στο cross fit και χρησιμοποιεί χιούμορ και στον ύπνο του. Υπεύθυνος για τη μη παραγωγικότητα αρκετών υπαλλήλων χάρη στις αμέτρητες αστείες φωτό που στέλνει. Η θέση του Commisioner είναι το πάθος του, αν και δεν εχει ακόμη τίτλο....