NFL Draft 2023: Οι αντιδράσεις για τον πρώτο γύρο

Τα mock drafts των συντακτών του NFLGreece πήγαν… άκλαφτα, όπως έγινε και με τα περισσότερα των πολυετών αναλυτών. Έπειτα από την πρώτη τετράδα, οι στρατηγικές που ακολούθησαν ομάδες όπως οι Atlanta Falcons κι οι Detroit Lions άλλαξαν άρδην τη ροή του πενταώρου. Από τους συντάκτες, είχαμε άτομο που πέτυχε πέντε σωστές εκτιμήσεις κι ένα που δεν πέτυχε καμία, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει από τότε που κάνουμε mock draft!

Όπως κάθε χρόνο, άλλες ομάδες επωφελήθηκαν περισσότερο από τη θέση τους κι άλλες από τις απερισκεψίες των ομάδων που επέλεγαν πρωτύτερα. Τα πανεπιστήμια της Georgia, του Clemson και της Alabama κλασικά πρωταγωνίστησαν στις επιλογές, αλλά την τιμητική της είχε κι η πολιτεία της Iowa. Τρεις επιλογές ήταν από το Iowa ή το Iowa State και, μάλιστα, η επιλογή του defensive end Will McDonald IV από τους New York Jets σηματοδότησε την πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια που ένας παίκτης από το Iowa State επιλεγόταν στον πρώτο γύρο! Επίσης, παρά την σχετικά αδύναμη τάξη των wide receivers, κι οι τέσσερις από τους ανώτερα βαθμολογημένους έφυγαν στον πρώτο γύρο, σε διαδοχική σειρά!

Τις δύο εκδόσεις των mock drafts μπορείτε να τις βρείτε στα επόμενα links:

Με όλα αυτά, σας παραθέτουμε το σχολιασμό τεσσάρων συντακτών για τις εντυπώσεις, αρνητικές και θετικές, των επιλογών κάποιων ομάδων.

To Theio Tragi

Ο πρώτος γύρος του Draft 2023 έφτασε στο τέλος του. Οι 2 top quarterbacks φύγανε όπως πολλοί περιμέναμε στις θέσεις 1-2, οι Indianapolis Colts επένδυσαν στο ταλέντο και τα εκπληκτικά σωματικά χαρακτηριστικά του QB Anthony Richardson, ενώ ο QB Will Levis, προς έκπληξη αρκετών, έπεσε εκτός πρώτου γύρου. Όπως και σε κάθε draft, το κατά πόσο κάποια επιλογή ήταν καλή ή κακή θα φανεί στο γήπεδο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο ας δούμε “στα χαρτιά” τους νικητές και χαμένους του πρώτου γύρου.

Οι Philadelphia Eagles, ανεβαίνοντας στη θέση 9, κατάφεραν να πάρουν τον DT Jalen Carter, έναν από τους καλύτερους παίκτες του Draft, που παρά τα ερωτηματικά για το χαρακτήρα του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στη συνέχεια, με την επιλογή No. 30, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την άμυνα τους με τον edge rusher Nolan Smith. Για μια ακόμα φορά, εξαιρετική δουλειά από τον Howie Roseman, τον general manager των Eagles.

Μια ομάδα με εξαιρετικό value στο pick της ήταν επίσης οι New England Patriots. Στην ανταλλαγή με τους Pittsburgh Steelers, μετακινήθηκαν τρείς θέσεις πίσω, πήραν ένα ακόμα pick 4ου γύρου κι επέλεξαν στη θέση 17 τον Christian Gonzalez, για αρκετούς τον καλύτερο cornerback του draft.

Στον αντίποδα, είμαι σκεπτικός σχετικά με τις επιλογές των Atlanta Falcons και των Detroit Lions. Οι Falcons με το 8ο pick πήραν τον Bijan Robinson, έναν εξαιρετικό κατά τα άλλα running back, για να συμπληρώσει την νεαρή επίθεση τους που έχει ακόμα τον TE Kyle Pitts και τον WR Drake London, και να βοηθήσει τον QB Desmond Ridder. Ωστόσο, πιστεύω πως ήταν πολύ νωρίς για να επιλέξουν εναν RB, μια θέση που, παραδοσιακά, έχει πολύ μικρή διάρκεια σαν καριέρα. Τα ίδια ισχύουν – ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό – για τους Lions. Έκαναν trade back από τη θέση 6, στην οποία θα μπορούσαν να είχαν πάρει έναν impact player, και στη θέση 12 επέλεξαν τον RB Jahmyr Gibbs. Σίγουρα χρειάζονταν έναν RB καθώς έφυγε ο Jamaal Williams και ο D’Αndre Swift, αλλά εδώ κάνανε μεγάλο reach.

https://www.youtube.com/watch?v=sJ34FMU-g0o

Clairvoyant

Στην πρώτη μέρα του draft είδαμε πολλές ανταλλαγές, κάποιες πιο πανικόβλητες επιλογές, πολλά… μαλλιά ράστα και μπόλικη αυτοπεποίθηση!

Πολύ καλό Draft έκαναν οι Philadelphia Eagles με 2 επιλογές που θα καλύψουν τα κενά που έχουν στην άμυνα από την φετινή offseason. Στην ουσία, έχουν χτίσει στην άμυνα της Georgia, με τις περισσότερες επιλογές να έχουν γίνει από αυτό το πανεπιστήμιο. Οι Green Bay Packers πήραν έναν φανταστικό edge rusher στον Lukas Van Ness που τόσο είχαν ανάγκη μετα τον τραυματισμό ACL του Rashan Gary. Σε εκείνο το σημείο ήταν διαθέσιμος ο WR Jason – Smith Njigba και χτυπάει άσχημα στους οπαδούς που ακόμα μια φορά δεν πήραν wide receiver στον πρώτο γύρο. Οι Baltimore Ravens τα συνηθισμένα, πήρανε έναν πολύ καλό WR, ίσως τον καλύτερο route runner του draft, αλλά δεν είναι τόσο ψηλός. Βέβαια, η είδηση της ημέρας για την ομάδα είναι ότι έκλεισαν επιτέλους με πολυετές συμβόλαιο τον QB Lamar Jackson. Τέλος, οι Cardinals έκαναν κινήσεις στο board όπως ο Kevin Costner στην ταινία Draft Day . Επέλεξαν, τελικά, τον Paris Johnson Jr. εναν tackle που δεν είναι ακόμα έτοιμος για starter και μάλιστα τόσο ψηλά.

https://www.youtube.com/watch?v=1yu963uqies

The Night Train

Οι νικητές του πρώτου γύρου, για εμένα, ήταν οι Philadelphia Eagles. Κατάφεραν να επιλεξουν τα 2 μεγαλύτερα αμυντικα ταλέντα στην υπερ-ομαδα του κολλεγιακού με δυο συνεχόμενα πρωταθλήματα, σε picks που ηταν αναμενόμενο ότι θα έφευγαν πιο ψηλά. Τα picks που μου άρεσαν, από τις υπόλοιπες ομάδες ήταν τα παρακάτω:

  • Emmanuel Forbes στο νούμερο 16 από τους Washington Commanders. Το παλικάρι ειναι τρομερό ταλέντο κι αν καταφέρει και αποκτήσει λίγο βάρος, θα γίνει κορυφαίος cornerback.
  • Jordan Addison στο νούμερο 23 από τους Minnesota Vikings. Η ομάδα της Minnesota ίσως να έχει το καλύτερο δίδυμο receivers στο κοντινό μέλλον.
  • Μazi Smith στο νούμερο 26 από τους Dallas Cowboys. Λίγο “reach” για εναν πολύ ταλαντούχο αμυντικό, που θα βοηθήσει τον Micah Parsons να βγει defensive player of the year την επόμενη σεζόν.

Στην αντίπερα όχθη, τα παρακάτω είναι οι επιλογές που δεν μου άρεσαν:

  • Devon Witherspoon στο νούμερο 5. Οι Seattle Seahawks έχουν μια ανύπαρκτη defensive line, και ενώ είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν έναν από τους Jalen Carter και Tyree Wilson, πήραν cornerback.
  • Will McDonald IV στο νούμερο 15. Οι New York Jets ειδαν τους Pittsburgh Steelers να κλέβουν από τα χέρια τους τον Βroderick Jones, τον τότε καλύτερο tackle που είχε απομείνει ελεύθερος, και θεωρώ ότι έπρεπε να κάνουν trade down. Εφόσον ήταν ανέφικτο, ας έπαιρναν Νolan Smith ή Myles Murphy.
  • Jahmyr Gibbs στο νούμερο 12: Δε χρειάζεται να σχολιάσω κάτι περαιτέρω.
  • Quentin Johnston στο νούμερο 21: Εφόσον oι Los Angeles Chargers έχουν τον Mike Williams, καλύτερα να πάρεις έναν δυναμικό route runner για δεύτερο receiver και όχι εναν ψηλό, άτσαλο receiver. Να σημειώσω ότι οι Jordan Addison και Zay Flowers δεν είχαν επιλεχθεί μέχρι τότε.

Επιπρόσθετα, μου έκανε εντύπωση η all in κίνηση των Houston Texans, να κάνουν trade up με τους Arizona Cardinals στο νούμερο 3. Πήραν τον καλύτερο αμυντικό παίκτη στον Will Anderson, αλλά θα μπορούσαν να κάτσουν στο νούμερο 12 και να επέλεγαν ενίσχυση στην επίθεση για τον C.J. Stroud.

Serdiegito

Ενδιαφέρουσα η πρώτη μέρα του draft και ενώ τα mock μας, για ακόμη μια φορά, ακούμπησαν πάτο, καταφέραμε και ψυχαναλύσαμε τις περισσότερες επιλογές των ομάδων.

Θα ήθελα να σταθώ σε επιλογές στις οποίες πιστεύω ότι θα βοηθήσουν άμεσα τις ομάδες τους, από την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Ξεκάθαρα, οι κερδισμένοι της πρώτης ημέρας του Draft ειναι οι Philadelphia Eagles, καθώς αξιοποίησαν τα δύο τους pick με ενίσχυση της άμυνας τους. Σκληροπυρηνικά θα είναι τα παιχνίδια εναντίων των Eagles, διότι στην ήδη εξαιρετική άμυνα τους προστέθηκαν οι Jalen Carter και Nolan Smith. Δεν θα σταθώ τόσο στον Carter, ο οποίος ήταν αναμενόμενο να “φύγει” νωρίς στις επιλογές, αλλά κυρίως στον Nolan Smith, συμπαίκτης του πρώτου στο πανεπιστήμιο της Georgia. Τα φυσικά προσόντα του Nolan είναι εκπληκτικά και εφόσον είναι υγιής τότε η καριέρα του στους Eagles θα γραφτεί με πολλές παρουσίες σε All Pro. Η παρουσία του βετεράνου Brandon Graham θα βοηθήσει ώστε ο Nolan να βρει τα πατήματα του πολύ γρηγορά.

Το επόμενο pick είναι αυτό που μας ξάφνιασε αλλά έχει απόλυτη λογική και πάει all in για κατάκτηση της division. Οι Detroit Lions κατάφεραν και έφεραν τα πάνω κάτω την περσινή χρονιά, αλλά στις λεπτομέρειες δεν κατάφεραν να περάσουν στα playoff. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν επέλεξαν τον Jahmyr Gibbs, πρώην RB της Alabama, o οποίος έρχεται με σπουδαίες περγαμηνές αλλά και dual threat με rushing και receiving ικανότητες. Πολύ έξυπνη επιλογή μιας και η Division αναζητά νέο αφεντικό και οι Lions έσπευσαν να προσθέσουν ένα επιθετικό όπλο σαφάστατα καλύτερο του… Pokemon-Fan Jamaal Williams. Με τέτοια αναβάθμιση θεωρώ ότι άμεσα οι Lions είναι φαβορί για την πρωτιά της NFC North.

Εξαιρετική και η επιλογή θεωρώ και των Cincinnati Bengals με τον Myles Murphy να προστίθεται στην τριάδα Hendrickson, Ossa και Hubbard. Ο Joe Burrow βέβαια θα είναι λίγο αγχωμένος εάν δεν προσθέσουν offensive linemen τις επόμενες ημέρες, αλλά η άμυνα των Bengals βαδίζει σε σωστά χνάρια πρωταθλητισμού.

Δεν θα ήθελα να σταθώ πολύ στις επιλογές που δεν μπόρεσα να δικαιολογήσω, αλλά αυτή των Commanders δείχνει ότι το “Tank for Caleb Williams” ήδη ψυθιρίζεται στα αποδυτήρια της ομάδας… Επίσης, οι Texans χρησιμοποίησαν αρκετά από τα εφόδια που τους δόθηκαν στο φετινό draft και απέκτησαν τους ηγέτες τους σε άμυνα και επίθεση, αλλά δεν θεωρώ ότι διέπρεψαν μιας βιάστηκαν να τα κάνουν όλα μαζεμένα. Είναι δεδομένο ότι τους λείπουν πολλά κομμάτια στην σύνθεση μιας ομάδας playoff.

About The Author: NFLgreece