NFL Scouting Combine 2015

Η offseason στο NFL έχει ήδη ξεκινήσει και το NFLGreece θα σας προσφέρει όλα τα τελευταία νέα των ομάδων και όχι μόνο. Την εβδομάδα που διανύουμε έχουμε τις πρώτες δοκιμές για τους καλύτερους αθλητές του κολεγίου που πρόκειται να συμμετάσχουν στο draft του 2015 – το NFL Scouting Combine. Αρχής γενομένης από προχθές (Τρίτη 17 Φεβρουαρίου) οι αθλητές θα περνούν κάτω από ιατρικές και αθλητικές εξετάσεις στο γήπεδο της Indianapolis. Την  Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου θα έχουμε και τα τελικά αποτελέσματα όλων των αθλητών  με τις συμμετοχές για την φετινή χρονιά να ξεπερνούν τις 300. running-40_pg_600 Για μία εβδομάδα μπροστά στο επιτελείο και των 32 ομάδων της λίγκας (κορυφαία διοικητικά στελέχη, καθώς και μέλη των προπονητικών επιτελείων, των τμημάτων scouting και μέλη των ιατρικών τιμ) θα διενεργούνται στους αθλητές ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες. Αρχικά με τα τεστ προσωπικότητας θα κριθούν ο βαθμός ωριμότητάς τους, το κατά πόσο είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πίεση των αγώνων. Οι αθλητές έπειτα από όλες τις συνεντεύξεις τους, θα διαγωνιστούν στα drills τα οποία θα σας περιγράψουμε παρακάτω, καθώς και σε άλλες αθλητικές δοκιμασίες που σχετίζονται με επίδειξη τεχνικών που απαιτεί η θέση στην οποία αγωνίζονται. 2013 NFL Combine The Drills (περιγραφή από το NFL.com)

40-yard dash

Αποτελεί την επιτομή του NFL Combine καθώς οι αθλητές διαγωνίζονται στο πόσο γρήγορα θα διανύσουν τις 40 γιάρδες ξεκινώντας από στάση. Είναι σαφές ότι εξετάζεται η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα , στοιχεία που αποτελούν βασικό παράγοντα για τους αθλητές του NFL. Οι αθλητές αξιολογούνται για τον χρόνο που θα πραγματοποιήσουν στις 10, 20 και 40 γιάρδες αντίστοιχα. Πλάνα από το NFLCombine του 2014.

Bench press

Οι αθλητές πρέπει να έχουν και αρκετή δύναμη για να μπορούν να είναι και ανταγωνιστικοί και “ο πάγκος” στα ελληνικά ή αλλιώς το bench press  αποτελεί το πρώτο κριτήριο. Με την μπάρα στα 100 κιλά (225 pounds), ο αθλητής πραγματοποιεί όσες περσσότερες επαναλήψεις μπορεί, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα και τις αντοχές στην δύναμη του καθένα. Πλάνα από το NFLCombine του 2014.

Vertical jump

Το επιτόπιο άλμα εις ύψος (vertical jump) αποτελεί κριτήριο για τη δύναμη και την έκρηξη του κάτω κορμού για κάθε αθλητή. Ο αθλητής στέκεται ακίνητος και προσπαθεί μέσω του άλματος που πραγματοποιεί να φτάσει το χέρι του όσο πιο ψηλά μπορεί. Πλάνα από το NFLCombine του 2014.

Broad jump

Άλλο ένα κριτήριο για τη δύναμη και την έκρηξη του κάτω κορμού είναι και το άλμα σε μήκος χωρίς φόρα (broad jump). Σε αυτό το drill ο αθλητής προσπαθεί με άλμα από σταθερή θέση να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Η ισσοροπία του αθλητή αποτελεί βασικό κριτήριο το πως θα προσγειωθεί, καθώς όσο λιγότερο μετατοπιστεί στο τέλος τόσο καλύτερο έιναι το άλμα Πλάνα από το NFLCombine του 2013.

3-cone drill

Η ικανότητα αλλαγής της κατεύθυνσης σε υψηλή ταχύτητα αποτελεί το βασικό στοιχείο για το επόμενο drill. Στο 3-cone drill ο αθλητής πρέπει να διασχίσει μία απόσταση ανάμεσα σε τρείς κώνους διατεταγμένους σε L-σχήμα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο αθλητής είναι στην γραμμή εκκίνησης και τρέχει για πέντε γιάρδες έως τον δεύτερο κώνο και επιστρέφει πίσω. Έπειτα αλλάζει κατεύθυνση στον δεύτερο κώνο πραγματοποιώντας μία στροφή 180 μοιρών στον τρίτο κώνο για να επιστρέψει πάλι στην αρχή. Πλάνα από το NFLCombine του 2009.

Shuttle run

Τέλος παρόμοια δοκιμασία με την προηγούμενη αποτελεί και το shuttle run. Είναι γνωστό και ως 5-10-5 καθώς ο αθλητής διανύει τρέχοντας πέντε γιάρδες και καθώς επιστρέφει πίσω ακουμπά με το δεξί του χέρι την γραμμή. Έπειτα διανύει τρέχοντας δέκα γιάρδες και ακουμπά με το αριστερό του χέρι την γραμμή και μετά από ένα pivot τερματίζει επιστρέφοντας για πέντε γιάρδες. Η συγκεκριμένη δοκιμασία εξετάζει την ταχύτητα αλλά και την έκρηξη του αθλητή σε μικρή απόσταση. Πλάνα από το NFLCombine του 2009. Ιστορικά το event που ονομάζεται NFL Scouting Combine (National Invitational Camp) ξεκίνησε έπειτα από προτροπή του Tex Schramm, προέδρου των Dallas Cowboys από το 1960 έως το 1989, να συγκεντρώνονται όλοι οι αθλητές πρίν το draft και να αξιολογούνται σε όλους τους τομείς. Μέχρι το 1982 οι ομάδες εξέταζαν τους παίκτες ατομικά αλλά η αρχή έγινε την ίδια χρονιά στην Florida και στην πόλη της Tampa. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
  • Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου φθάνουν οι αθλητές αγωνιζόμενοι στις θέσεις των place kickers, special teams, offensive line και των tight ends.
  • Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου φθάνουν αθλητές αγωνιζόμενοι στις θέσεις των quarterbacks, wide receivers και των running backs.
  • Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου φθάνουν αθλητές αγωνιζόμενοι στις θέσεις των defensive line και των linebackers.
  • Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου φθάνουν αθλητές αγωνιζόμενοι στις θέσεις των defensive backs.
Tα drills θα διεξαχθούν από Παρασκευή 20/ς ως Δευτέρα 23/2 και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε ζωντανά στο NFL.com. Στην επίσημη ιστοσελίδα του NFL θα βρείτε και αναλυτικά τα ονόματα των συμμετεχόντων. http://www.nfl.com/combine/participants Δυνατά και στην offseason στο NflGreece.gr

About The Author: Serdiegito

Οπαδός των Raiders, κάτι που κληρονόμησε από την οικογένεια. Όπως ο Πατσίνο στον Νονό, έτσι κι αυτός δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την μοίρα που του επέβαλε το σόι του και πιο συγκεκριμένα τα ξαδέρφια του που τον βασάνιζαν όταν ήταν μικρός (και μεγάλος). Γεννημένος στην Αμερική είναι Απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, γύριζε στο "ψηλέ" και πριν τον στρατό, έχει επενδύσει στο cross fit και χρησιμοποιεί χιούμορ και στον ύπνο του. Υπεύθυνος για τη μη παραγωγικότητα αρκετών υπαλλήλων χάρη στις αμέτρητες αστείες φωτό που στέλνει. Η θέση του Commisioner είναι το πάθος του, αν και δεν εχει ακόμη τίτλο....