NFL Draft 2024: Οι αντιδράσεις για τον πρώτο γύρο

Φέτος, η συντακτική ομάδα μας πήρε σοβαρά το περσινό… φιάσκο με τις ατυχείς εκτιμήσεις στα mock draft, κι έκανε σεφτέ! Στο σύνολο, έξι συντάκτες πέτυχαν 44 σωστές εκτιμήσεις, καθότι ο πρώτος γύρος δεν είχε πολλές ανταλλαγές, με τις ομάδες να μην χαρίζουν το μέλλον τους για τους παίκτες που ήθελαν. Το φετινό Draft στο αναγεννημένο Ντιτρόιτ έσπασε αρκετά ρεκόρ και ξαναέγραψε αρκετά ιστορικά γεγονότα, με τα σημαντικότερα να είναι:

 • Ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του NFL (1967 και μετά) που πέντε quarterbacks πάρθηκαν με τις πρώτες δέκα επιλογές, κι η πρώτη φορά μετά το 1983 όπου έξι quarterbacks επιλέχθηκαν συνολικά στον πρώτο γύρο.
 • Η επίθεση έγραψε ιστορία. 14 σερί επιθετικοί παίκτες προτιμήθηκαν, διπλάσιος αριθμός από το προηγούμενο ρεκόρ των εφτά, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένας αμυντικός παίκτης δεν επιλέχθηκε στην πρώτη δεκάδα. Επίσης, ο αριθμός των 23 επιθετικών παικτών στον πρώτο γύρο έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 19, τις χρονιές 1968, 2004 και 2009.
 • 275.000 άτομα συγκεντρώθηκαν κάτω από τη σκηνή του Roger Goodell, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 200.000 που μαζεύτηκαν στο Νάσβιλ το 2019.

Οι παραδοσιακές κραταιές δυνάμεις του κολλεγίου παρέμειναν ως έχουν, με το Michigan του προπονητή Jim Harbaugh να βλέπει αρκετούς παίκτες του στα draft boards ομάδων. Μέσα σε όλα αυτά, ο cornerback Quinyon Mitchell, που επιλέχθηκε από τους Philadelphia Eagles με το εικοστό δεύτερο pick, εκπροσώπησε το πανεπιστήμιο του Τολέδο. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία, 31 χρόνια μετά, όπου το μικρότερο πανεπιστήμιο του Οχάιο είδε παίκτη να φεύγει στον πρώτο γύρο!

https://twitter.com/fantasyfarmsptz/status/1783871295903391922

Μπορείτε να δείτε τα δύο mock draft του NFLGreece στα παρακάτω link:

Tέσσερις από αυτούς τους συντάκτες, λοιπόν, μάς παραθέτουν επιλογές που τους άρεσαν, που δεν συμπάθησαν, καθώς και γνώμη για το pick της δικής τους ομάδας!

Το Theio Tragi

Επιτέλους, μετά απο μήνες αναμονής ο πρώτος γύρος του NFL Draft 2024 ολοκληρώθηκε. Όπως αναφέρω κάθε φορά, οι βαθμοί και τα σχόλια για τις επιλογές είναι προσωπικές και ενδεικτικές εντυπώσεις της στιγμής, καθώς το πως θα εξελιχθεί ένα draft prospect στο NFL εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες. Έχοντας αυτό υπόψη, ας δούμε τους νικητές και τους χαμένους του draft καθώς και την επιλογή της ομάδας μου τους Denver Broncos.

Ξεκινάμε με τους νικητές της βραδιάς! Ήταν γνωστό πως στους Minnesota Vikings άρεσε πολύ ο QB J.J. McCarthy και μετά το trade τους με τους Houston Texans για το 23ο pick, πολλοί θεωρούσαμε πως ετοιμάζουν πακέτο για να ανέβουν στις πρώτες 5 θέσεις του draft. Ωστόσο, δε χρειάστηκε να κάνουν κάτι τέτοιο, ανεβαίνοντας μόνο μια θέση, κατάφεραν να πάρουν τον QB που θέλανε στη θέση 10, ενώ με ένα ακόμα trade up με τους Jacksonville Jaguars πήρανε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς παίκτες του draft στο πρόσωπο του Dallas Turner. Κλείνοντας, η παράδοση που χτίζουν o GM Brad Holmes και οι Detroit Lions με τα συνεχόμενα καλά drafts πάει να συνεχιστεί. Κάνοντας ένα μικρό trade up με τους Dallas Cowboys, πήραν με το 24ο pick τον Terrion Arnold, έναν από τους 2 καλύτερους cornerbacks του draft ισχυροποιώντας έτσι την άμυνα τους άμεσα.

Στην αντίπερα όχθη, σε μια κίνηση για να ξύνεις το κεφάλι σου, οι Atlanta Falcons επέλεξαν με το 8ο pick τον QB Michael Penix Jr. O Penix μπαίνοντας στο draft αδιαμφισβήτητα έχει το ταλέντο, ωστόσο είναι 24 χρονών και έχει ιστορικό τραυματισμών. Την ηλικία την αναφέρουμε καθώς μόλις στην τελευταία offseason οι Falcons υπέγραψαν για 4 χρόνια με $180 εκατομμύρια (100 εγγυημένα) τον Kirk Cousins. Με αυτή τους την κίνηση έδειξαν να είναι σε win-now mode. Οπότε – εξαιρουμένου τραυματισμού του Cousins – ο Penix θα βρίσκεται στον πάγκο για αρκετό διάστημα. Κακό fit και για τον ίδιο τον παίκτη. Η ομάδα τους έχει επιθετικό ταλέντο, αλλά έχει κάποιες τρύπες κυρίως στην άμυνα και θα μπορούσαν οι Falcons να επιλέξουν έναν αμυντικό εκεί καθώς ως τότε δεν είχε φύγει κανένας αμυντικός από το board.

Όσον αφορά την ομάδα μου, ακούγαμε διαρκώς πριν το draft για το πόσο ταιριάζει ο QB Bo Nix στην επίθεση του Sean Payton. Αυτό μένει να το δούμε στο χορτάρι καθώς με το 12ο pick τους οι Denver Broncos επέλεξαν τον Bo Nix για τον μελλοντικό τους QB, ελπίζοντας να σταματήσει επιτέλους το καρουζέλ των quarterback. Να σημειώσουμε πως η τελευταία φορά που οι Broncos είχαν επιλέξει QB στον πρώτο γύρο ήταν το μακρινό 2016 που είχαν πάρει τον Paxton Lynch! Πριν από το δικό τους pick είχαν ήδη φύγει από το board 5 (!) quarterbacks, οπότε θα υπήρχε μεγάλο ρίσκο να δοκιμάσουν να κάνουν κάποιο trade down, καθώς ακριβώς μετά επέλεγαν και οι Las Vegas Raiders. Από αυτά που είχα διαβάσει/δει πριν από το draft προτιμούσα τον Michael Penix Jr. για τους Broncos, από τις ρεαλιστικές επιλογές (ήταν λίγο πολύ γνωστό πως Caleb Williams, Jayden Daniels, Drake Maye θα είχαν ήδη επιλεγεί νωρίτερα). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, ο Bo Nix ήταν ο τρίτος QB στο board τους (πίσω από Williams, Daniels). Επίσης, στη συνέντευξή του ο Sean Payton ανέφερε πως στο private workout τους άφησε εξαιρετικά δείγματα. Αυτό μου αρκεί. Αναμένω να δω τα αποτελέσματα. Η offensive line είναι άνω του μετρίου και πιστεύω πως κάποιος ακόμα wide receiver θα προστεθεί στους επόμενους γύρους ώστε να τον βοηθήσει. Με βάση του τι έχουμε δει στη θέση τα τελευταία χρόνια θα παραμείνω επιφυλακτικός.

Bo Nix για rookie of the year λοιπόν!

Ian

Στην θεωρία δεν κέρδισε κανείς! Το τι πραγματικά έκαναν οι ομάδες θα αρχίσουμε να το βλέπουμε μετά από τρία χρόνια τουλάχιστον.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές σκέψεις μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του φετινού Draft.

 • Φέτος, ήταν η χρονιά του QB, με 6 αθλητές μέσα στις πρώτες 12 επιλογές. Ειλικρινά με εξέπληξε. Κάθε χρόνο οι QBs διαφημίζονται περισσότερο από κάθε άλλη θέση αλλά δεν περίμενα να τραβήξουν την σκανδάλη τόσες ομάδες τόσο νωρίς. Για το τι πιστεύω για κάθε έναν μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
 • Η μεγαλύτερη «ιστορία» του εφετινού ντραφτ ήταν η επιλογή του Michael Penix Jr. Όχι γιατί επιλέχθηκε τόσο νωρίς – άλλωστε, είμαι ένας από αυτούς που θεωρούν ότι έδωσε τις καλύτερες εξετάσεις πέρυσι – αλλά γιατί τον προτίμησε η ομάδα της Ατλάντα. Υπενθυμίζω ότι μόλις πριν μερικές εβδομάδες επέλεξε τον Kirk Cousins ως τον βασικό της QB με ένα τεράστιο συμβόλαιο για τα επόμενα 4 χρόνια. Ουσιαστικά, είναι σαν να καις και τους δύο αθλητές.
 • Πολλοί offensive tackles στο πρώτο γύρο. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η εφετινή τάξη ήταν πλούσια σε ταλέντο και σε βάθος, μαζί με receivers και quarterbacks. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια να δούμε σε σύγκριση την πορεία του καθενός.
 • Η επιλογή του TE Brock Bowers στο No. 13 από τους Las Vegas Raiders. Από την μια μιλάμε για ένα αθλητή που έχει πολύ υψηλό ταβάνι. Ήδη από πέρυσι οι φήμες που τον ακολουθούσαν έλεγαν για έναν αθλητή που θα πιάσει τις επιδόσεις του Kittle, Kelce κλπ. Προφανώς, οι ανάγκες πολλών ομάδων για QB και άλλες θέσεις τον έριξαν πολύ κάτω ενώ σε μια κανονική χρονιά θα είχε φύγει μέσα στην πεντάδα. Αθλητής πολυεργαλείο, πραγματικός πονοκέφαλος για οποιοδήποτε τύπο άμυνας που πραγματικά δεν ξέρεις πως να τον μαρκάρεις. Τεράστια παραγωγικότητα και μάλιστα στην σημαντικότερη ομάδα των τελευταίων ετών στο NCAA όπου ήταν και το πρόσωπο της επίθεση της. Από την άλλη οι Raiders είχαν ήδη αποκτήσει πέρυσι στον 2ο γύρο τον φέρελπι TE Michael Mayer. Δεν περιμέναμε να πάνε σε μια τέτοια επιλογή ξανά. Τι πραγματικά συμβαίνει; Είναι απογοητευμένοι από τον Mayers ή έχουν δει κάτι ιατρικό; Ήταν τόσο ενθουσιασμένοι από τον Bowers και δεν ήθελαν να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη; Εχουν μια σκέψη να χρησιμοποιήσουν στην στρατηγική τους δύο tight ends; Κάτι ενδιαφέρον: ο Bowers έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Napa λίγο έξω από το Oakland και για πάρα πολλά χρόνια ηταν η περιοχή όπου γινόταν η καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας. Έχει μάλιστα και αυτόγραφο από τον QB Derek Carr.

 • Ο HC Jim Harbaugh των Chargers έμεινε σταθερός στις αρχές του και επέλεξε τον καλύτερο offensive tackle του draft στον Joe Alt. Εξαιρετικός χτίστης και ποδοσφαιράνθρωπος, δεν παρασύρθηκε από τις μόδες των skill positions και επέλεξε αυτό που θεώρησε καλύτερο για την στρατηγική του.
 • Αξιοπερίεργο! Δεν περίμενα ποτέ να δω τον πρώτο αμυντικό αθλητή που θα φύγει να είναι στο Νο.15. Για να δούμε τα επόμενα χρόνια αν οι Colts πήραν ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία στο πρόσωπο του OLB Laiatu Latu επειδή οι υπόλοιποι δεν ασχολήθηκαν με την άμυνα.
 • Με βάση το Big Board του NFLGreece, η μεγαλύτερη εκπλήξη προς τα κάτω ήταν ο CB Nate Wiggins της Βαλτιμόρης στο νούμερο 30. Από κοντά και οι άλλοι δύο κορυφαίοι CB του draft, ο Quinyon Micthell και ο Terrion Arnold. Φαίνεται ότι η εφετινή χρονιά δεν ήταν καθόλου στην μόδα για τις ομάδες η θέση του cornerback. Ακολουθούν οι OLB Dallas Turner και DE Jared Verse. Μιλώντας για τον Turner, το τελευταίο παράγωγο του guru της άμυνας HC Nick Saban (Alabama) και διάδοχος του DE Will Anderson Jr. (Texans) λέγεται ότι πλήρωσε κάποια ιατρικά θέματα που έχει. Αν όμως δεν ισχύουν τότε μιλάμε για πολύ μεγάλο κλέψιμο από τους Vikings που έσπευσαν με ανταλλαγή για να τον αποκτήσουν.
 • Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες εκπλήξεις προς τα πάνω ήταν δύο WR. Ο Ricky Pearsall θεωρείται ότι η ειδικότητα του είναι η slot θέση. Οι San Francisco 49ers τον κυνήγησαν γρηγορότερα από ότι περιμέναμε στο No. 31. Στο No. 32 βρίσκεται ο αλλος WR Xavier Leggete που επιλέχθηκε από τους Carolina Panthers. Πολύ γρήγορος για τα κιλά του καλύπτει ένα βασικό «θέλω» τον Πανθήρων που τον κοιτούσαν πολύ σχολαστικά. Τόσο σχολαστικά, που ο Leggete δήλωνε παντού ότι θα τον πάρει η Carolina εδώ και μέρες. Ακολουθούν οι ΟΤ Latham, WR Xavier Worthy και OT Morgan. O OT J.C. Latham διαλέχθηκε πολύ υψηλά από τους Tennessee Titans στο No.7 ενώ υπήρχαν πολλές επιλογές για να καλύψει μάλλον μια πολύ βασική τους ανάγκη στην θέση του left tackle. Ο ίδιος αγωνιζόταν σαν right tackle ως τώρα. Οι πρωταθλητές Chiefs κατά πάσα πιθανότητα στόχευσαν σε αυτόν που τους ταιριάζει -WR Worthy- σε μια θέση που δεν επενδύουν και κυνηγούν να βγάλουν υπεραξία. Ο ΟΤ Jordan Morgan αγωνίστηκε σαν LT στο πανεπιστήμιο αλλά μπορούμε να πούμε ότι έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της OL. Τα κοντά του χέρια μάλλον τον τοποθετούν πιο εσωτερικά στην OL και μένει να δούμε τι σκοπό για αυτόν έχουν οι Green Bay Packers.

https://www.youtube.com/watch?v=WwAsnC-riWs

The Night Train

Ο πρώτος γύρος του Draft δεν είχε μεγάλες εκπλήξεις, πέραν από την παράνοια της Ατλάντα. Είδαμε ένα επιθετικό πανδαιμόνιο, με 23 από τους 32 παίκτες να είναι επιθετικοί. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οι ομάδες μαθαίνουν από τα λάθη των Cincinnati Bengals και παρατηρήσαμε μια πληθώρα από tackles να φεύγουν στον πρώτο γύρο, προστατεύοντας έτσι τον πυλώνα quarterback τους.

Η ομάδα μου, οι Broncos, έκαναν αυτό που πίστευα και όφειλαν στους πιστούς οπαδούς τους. Ένας νέος quarterback, με ηγετικά στοιχεία και υψηλό football IQ, όπου με μια καλή χημεία με τον Sean Payton και με τις κατάλληλες προσθήκες σε offensive line και wide receivers θα επαναφέρει το Ντένβερ στις επιτυχίες. Ένας franchise QB ήταν αυτό που χρειάζεται η ομάδα του Mile High, υψηλό ταβάνι και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Στους νικητές της πρώτης βραδιάς, βάζω τους Chicago Bears, με το μέλλον τους να βασίζεται στη νέα, ενισχυμένη επίθεση μέσω του συνδυασμού των quarterback Caleb Williams και receiver Rome Odunze, τους Philadelphia Eagles που επέλεξαν τον καλύτερο cornerback στο φετινό Draft. κερδίζοντας τις εντυπώσεις, και τους Detroit Lions, όπου η aggressive φιλοσοφία του Dan Campbell εμφανίζεται μέχρι και στο Draft, κάνοντας trade up 5 θέσεις για να επιλέξουν τον Terrion Arnold, και να κάνουν την άμυνα του Detroit ακόμα πιο ανταγωνιστική.

Στους χαμένους, πραγματικά Falcons, τι να πρωτοσχολίασω; Χαμένο pick αρκετά ψηλά, θα μπορούσαν είτε να ενισχύσουν τον Kirk Cousins με όπλα όπως ο Odunze, ή να καλύψουν το χαμένο έδαφος στο χάος που επικρατεί στην άμυνα με έναν Dallas Turner ή έστω cornerback. Αντίθετα, παρά το χρυσό συμβόλαιο του Cousins, ο οποίος ήταν ο καλύτερος διαθέσιμος quarterback στην off-season, τα Γεράκια επέλεξαν τον αναπληρωτή και διάδοχό(;) του, ο οποίος θα μείνει στον πάγκο για πολύ καιρό.

Οι βαθμολογίες του Night Train για τον πρώτο γύρο

Στεφανία

Να ευχαριστήσω θερμά τις ομάδες στην πρώτη δεκάδα, που παρέμειναν πιστές στις ανάγκες τους και μου επέτρεψαν να μαντέψω σωστά εννιά επιλογές, η μεγαλύτερη συγκομιδή μου σε mock draft! Ήταν ένα αρκετά ενδιαφέρον Draft για πρώτη μέρα, με ελάχιστες ανταλλαγές κι, ως εκ τούτου, ωραίες επιλογές από μεγάλο ποσοστό ομάδων. Στην αξιολόγησή μου θα επιλέξω ομάδες που δεν έχουν αναφερθεί έντονα από τους υπόλοιπους συντάκτες.

Μία ομάδα που με χαροποιήσε με την επιλογή της ήταν οι Seattle Seahawks. Με την απώλεια του τελευταίου μέλους της Legion of Boom, Bobby Wagner, και την πρόσληψη του νέου προπονητή, Mike Macdonald, ένα… “ρετούς” ήταν παραπάνω από απαραίτητο για μπροστινή γραμμή. Ο Byron Murphy ΙΙ, κατά πολλούς ο καλύτερος defensive tackle (ίσως κι αμυντικός γενικά) της φετινής τάξης, ήταν μία πολύ καλή επιλογή και δεν χρειάστηκε καν να κάνουν κάποια ανταλλαγή για να τον αποκτήσουν με το δέκατο έκτο pick. Ο Murphy έχει τρομακτική ισχύ σε όλο του το κορμί, αλλάζει γοργά τη στάση των κάτω άκρων και διαθέτει μία αστείρευτη ενέργεια που του επιτρέπει να είναι καταλυτικός “εκτροχιαστής” των φάσεων. Το ότι είχε συγκρίσεις με τον Justin Madubuike, που σημείωσε 13 sacks στην περσινή ομάδα του Macdonald, τους Baltimore Ravens, ίσως να μην είναι τόσο τυχαίο. Δίνει, με το καλημέρα, μία σκληροτράχηλη εικόνα σε μία αρκετά ανώνυμη γραμμή στην άμυνα. Όχι κι άσχημα για την πρώτη επιλογή του πρωτοετή προπονητή.

Aς μην ανοίξω κουβέντα για το pick των Atlanta Falcons, θα το συζητήσουμε εκτενώς για το πόσο κακό ήταν στο επερχόμενο Cover 3 podcast για το Draft την ερχόμενη εβδομάδα. Θα μπορούσα να αναφέρω το pick των Panthers, αλλά την θεωρώ ήδη καμμένη ομάδα, ή των Packers, που πήραν έναν παίκτη κατώτερο από όσους υπήρχαν στη συγκεκριμένη θέση. Θα επιλέξω να κρίνω το pick των Minnesota Vikings, όπου επέλεξαν τον J.J. McCarthy, από το πανεπιστήμιο του Michigan. Κατανοώ ότι είχαν ανάγκη στη θέση του quarterback, αφού έφυγε ο Kirk Cousins, αλλά το νούμερο δέκα για τον McCarthy θεωρώ ότι είναι υπερβολικό. Eίναι αδύνατος, ασταθής και δεν του ζητήθηκε τίποτα το εξωφρενικό στο σύστημα του Jim Harbaugh, το οποίο βασίστηκε πολύ στο rushing κομμάτι κι όχι στο χέρι του. Κατά τα λεγόμενα, έχει μεγάλη ψυχραιμία και υπομονή, αλλά φαντάζει ατελής ως παίκτης. Το μόνο καλό για αυτόν είναι ότι πηγαίνει σε μία ομάδα που έχει ένα φιλικό προς το χρήστη receiving corps, με τους Justin Jefferson και Jordan Addison να κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη, όπως κι η παρουσία του Kevin O’Connell. Εδώ η ανάγκη δεν συνάδει απαραίτητα με την ποιότητα.

Για τους δικούς μου Baltimore Ravens, η πίκρα του ότι δεν τρέξαμε πριν τρεις μήνες ενάντια σε μία από τις χειρότερες rushing άμυνες σχεδόν με κάνει να αδιαφορώ για τα picks από τη στιγμή που ο John Harbaugh είναι ακόμα εκεί. Επειδή, όμως, κάτι πρέπει να πω, ο cornerback Nate Wiggins ήταν να φύγει αρκετά νωρίτερα από την τριακοστή θέση, όντας ένας τρομακτικά γρήγορος παίκτης, σκιά των receivers στα άκρα του γηπέδου, κολλημένος στον στόχο του κι ανένδοτος στο κυνήγι. Από τα μεγαλύτερα αρνητικά του είναι ότι μικρόσωμος (μόλις ενενήντα κιλά), γεγονός που τον κάνει να γραπώνει παίκτες σε αντικανονικό σημείο, ώστε να τους σταματήσει. Με την απώλεια του Geno Stone και τους ανησυχητικούς τραυματισμούς του Marlon Humphrey, ένας cornerback ήταν απαραίτητος για να είναι ήσυχοι οι Ravens στη secondary.

About The Author: NFLgreece