Offseason 2013: Pittsburgh Steelers

Πως τους αφήσαμε.

Η περασμένη σεζόν για τους Steelers ήταν απολύτως αποτυχημένη αφού μετά από πολλά χρόνια η ομάδCincinnati Bengals v Pittsburgh Steelersα έμεινε εκτός playoff μένοντας στο 8-8. Όλα κρίθηκαν σε ένα παιχνίδι απέναντι στους Bengals από τους οποίους ηττήθηκαν με 13-10. Πάντως η ομάδα από το Pittsburgh έκανε ότι μπορούσε σε μια χρονιά που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς που τους είχαν αφήσει αποδεκατισμένους. Το ερώτημα για την ομάδα ήταν ποιος παίχτης δεν τραυματίστηκε πέρσι. Από την μισή OL, τον Mendenhall, τον Big Ben μέχρι και τους Polamalu, Harrison. Αυτό το γεγονός έδωσε στους υπεύθυνους της ομάδας το μήνυμα ότι η ομάδα έχει γεράσει και ήταν ώρα για μερικές σκληρές αποφάσεις. Και αυτές ήταν μερικές ηχηρές αποχωρήσεις από την ομάδα. Έτσι οι SJames-Harrison2teelers άφησαν ελεύθερους μερικά μεγάλα ονόματα όπως ο RB Mendenhall, o OLB Harrison, o NT Hampton και οι OL Starks και Colon. Όμως το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τον Wallace που πήγε στο Miami, αλλά ούτε τον Keenan Lewis, ούτε τους αναπληρωματικούς τους safeties Mundy και Allen που έβγαλαν όλη την χρονιά παίζοντας για τον τραυματισμένο Polamalu. Τέλος από την ομάδα αποχώρησαν και οι 2 αναπληρωματικοί QB Leftwich, Batch που έδειξαν ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον Big Ben.

Τεχνικό Επιτελείο.

Προπονητής της ομtomlinάδας παραμένει ο Mike Tomlin. Και φυσικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος να φύγει ένας καλός προπονητής, που έχει πολύ καλές σχέσεις με τους παίχτες του και παίρνει πάντα το 100% από αυτούς. Άλλωστε η πορεία της ομάδας πριν την περσινή σεζόν μιλάει από μόνη της, δείχνοντας ότι η περσινή χρονιά ήταν μια κακή παρένθεση. O Haley παραμένει offensive coordinator, παρότι δεν μπόρεσε στην πρώτη του σεζόν να δώσει το στίγμα που ήθελε στην ομάδα. Αμετακίνητος παραμένει και ο Dick Le Beau στην θέση του defensive coordinator, μια θέση που κατέχει επιτυχώς από το 2004. Καινούργιο πρόσωπο αποτελεί ο special teams coordinator Danny Smith που ήταν για πολλά χρόνια στους Redskins.

Ρόστερ.

Όπως είδαμε και πιο πάνω από το ρόστερ των SteelerMike+Wallace+Emmanuel+Sanders+Pittsburgh+Steelers+aZIrhz6QnC8xs έφυγαν μερικά μεγάλα ονόματα. Όμως η λογική της ομάδας δεν ήταν να κινηθεί στην free agency για να βρει άμεσους αντικαταστάτες. Η λογική τους είναι ότι θα χτίσουν από μέσα, δίνοντας την ευκαιρία σε παίχτες μικρούς να πάρουν την φανέλα του βασικού. Άλλωστε πολλοί από αυτούς δοκιμάστηκαν πέρσι, παίρνοντας ευκαιρίες από τους τραυματισμούς των βασικών παιχτών. Έτσι από την OL μπορεί να έφυγαν 2/5 βασικούς παίχτες, αλλά η καινούργια OL της ομάδας αποτελείται από πρόσωπα που έπαιζαν και πέρσι, με τους Adams και DeCastro να παίρνουν προαγωγή σε βασικοί. Μόνο ο RT Whimper αποκτήθηκε για να δώσουν βάθος στην γραμμή αυτή. Αντίστοιχα την θέση του Wallace θα καλύψει ο Sanders, του Mendenhall o Dwyer με τον Redman, του Hampton o McLendon, του Harrison o Worilds και του Lewis ο Cortez Allen. Έτσι λοιπόν οι παίχτες που αποκτήθηκαν στην free William-Gay-Steelers-Photoagency ήταν ελάχιστοι. Εκτός του Whimper οι Steelers πήραν τον Spaeth (TE), τον Gradkowski (QB), τον StephensHowling (RB) αλλά και τον William Gay (CB). Τα υπόλοιπα κενά τους αποφάσισαν να τα καλύψουν με το draft.

Στο draft οι Steelers επέλεξαν συνολικά 9 φορές. Με αυτές τις επιλογές κάλυψαν ότι κενό είχαν, βάζοντας αρκετό ταλέντο στην ομάδα τους, με μερικούς από αυτούς να είναι έτοιμοι να προσφέρουν άμεσα. Οι πρώτες επιλογές τους βασίστηκαν στο να καλύψουν τα κενά των μεγάλων αστέρων που έφυγαν. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις επιλογές τους.

Round 1, Jarvis Jones, Outside Linebacker, Georgia.

Jarvis Jones

Αν δεν υπήρχαν κάποια προβλήματα τραυματισμών θα ήταν πιο ψηλά. Παίζει στην θέση του Harrison και θα παλέψει για μια θέση με τον Worilds. Είναι κλασικός pass rusher, που δείχνει καλά στοιχεία και απέναντι στο run. Η παραγωγικότητα του στο κολλέγιο μιλάει από μόνη της. 14.5 sack, 7 forced fumbles και 24.5 tackle for loss.

[http://www.youtube.com/watch?v=sU7kgMhrDCY]

Round 2, Le’Veon Bell, Running Back, Michigan St.

2013 NFL Scouting Combine

Running back με τεράστιο μέγεθος και πολύ δύναμη που έχει γρήγορα πόδια. Πρέπει να βελτιώθει στο να πιάνει πάσες και να προστατεύει τον QB.

[http://www.youtube.com/watch?v=t0uwGS0kqh0]

Round 3, Markus Wheaton, Wide Receiver, Oregon St.

2013 NFL Scouting Combine

Ένας κλώνος του Brown. Κοντός, γρήγορος receiver  που έχει την δυνατότητα να μην είναι μόνο ένας slot receiver, αλλά να παίζει και στα πλάγια.

[http://www.youtube.com/watch?v=3iD_c3TryDQ]

Round 4, Shamarko Thomas, Safety, Syracuse.

thomas

Γρήγορος με πολύ δυνατά χτυπήματα safety. Ακριβώς το στυλ παίχτη που θέλουν οι steelers για την θέση.

Round 4, Landry Jones, Quarterback, Oklahoma.

landryjones

Κλασικός pocket passer, με καλό χέρι που όμως πρέπει να βελτιώσει πολλά στοιχεία από το παιχνίδι του όπως το να διαβάζει τις άμυνες και να παίρνει καλύτερες αποφάσεις ειδικά κάτω από πίεση.

[http://www.youtube.com/watch?v=dWGs7ZTb6fE]

Round 5, Terry Hawthorne, Cornerback, Illinois.

Round 6, Justin Brown, Wide Receiver, Oklahoma.

Round 6, Vince Williams, Linebacker, Florida St.

Round 7, Nick Williams, Defensive Tackle, Samford.

Προσδοκίες.

Οι προσδοκίες της ομάδας των Steelers είναι η είσοδος στα playoff. Δεν έχουν έυκολο έργο καθώς έχουν στην κατηγορία τους πρωταθλητές Ravens, αλλά και τους συνεχώς ανεβασμένους Bengals. Όμως έχουν αποδείξει ότι είναι μια πολύ σκληροτράχηλη ομάδα που δύσκολα θα παραδώσει τα όπλα. Θα ήταν τεράστιο λάθος να τους υποτιμήσουμε. Πολύ ενδιαφέρον είναι να δούμε πως θα τα πάνε επιθετικά χωρίς το μεγPittsburgh Steelers Mini Campάλο τους όπλο τον Wallace, αλλά και αμυντικά που η ομάδα έχασε έναν μεγάλο ηγέτη στο πρόσωπο του Harrison. Φυσικά μεγάλο ρόλο στην επιτυχία τους παίζει το κατά πόσο μπορούν να παραμείνουν υγιής καθώς μπορεί να γίνεται μια ανανέωση με νεαρούς παίχτες, αλλά πολύ ηγέτες της ομάδας παραμένουν μεγάλη σε ηλικία, όπως ο Polamalu του οποίου η απόδοση είναι καταλύτης. Επίσης η OL πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί φέτος να προστατεύσει καλύτερα τον Roethlisberger έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει τα γνωστά μαγικά του.  Πάντως η παρέα του Big Ben και του Tomlin είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο και η πορεία της ομάδας θα έχει πολύ ενδιαφέρον φέτος.

About The Author: Champagne Supernova

Οπαδός των Giants από το 2007, όταν και υιοθέτησε από νωρίς ένα underdog στα playoffs. Ο ορισμός του πανηγυριτζή τότε, αλλά και ο πιο πιστός οπαδός έκτοτε. Η όρεξη του για διάλογο είναι τόσο μεγάλη, αλλά όχι μεγαλύτερη από την ανάγκη του να προσηλυτίσει τους άλλους στην άποψη του.Είναι η ψυχή του podcast. Είναι ο Παναγιώτης. Πιστός και παραγωγικός στρατιώτης του NFLgreece και να φανταστεί κανείς ότι γράφει χωρίς την επήρεια καφέ που δεν του αρέσει! Στις εκτός NFL ώρες του, ασχολείται με τα τρόφιμα ως πτυχιούχος χημικός μηχανικός, πίνει coca cola, ακούει ποιοτική μουσική και κάνει συλλογή από ιδιοτροπίες στο φαγητό.