NFL Draft 2021: Βαθμολογίες AFC

Το φετινό Draft δεν ήταν τόσο αξιομνημόνευτο όσο εκείνο του 2020, που είδαμε εικόνες από τις κατοικίες προπονητών και παικτών, που κυμαινόντουσαν από το φαντασμαγορικό σπίτι του Kliff Kingsbury μέχρι το αξιολάτρευτο κατοικίδιο του Bill Belichick.

Ωστόσο, δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε τα σπίτια και τις διακοσμητικές προτιμήσεις των ομάδων. Ήρθε η στιγμή να βαθμολογήσουμε τα drafts της κάθε ομάδας.

Η αξιολόγηση, κατά κόρον, γίνεται σε κλίμακα του ενός μέχρι πέντε αστέρια, και με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

  • Τις ανάγκες της κάθε ομάδας.
  • Το αν έκαναν reach σε κάποιο trade.
  • Σε λιγότερη κλίμακα, αν υπήρχαν κάποιοι καλύτεροι παίκτες τη στιγμή της επιλογής. Αυτό θα επικεντρώνεται πιο πολύ στον πρώτο γύρο.

Σημειώνουμε ότι οι απόψεις παρακάτω είναι του αρθρογράφου. Οι βαθμολογίες χωρίστηκαν σε δύο μέρη, ανά conference. Πάμε να δούμε την AFC, η οποία πέρσι εκπροσωπήθηκε από τους Kansas City Chiefs, στο Super Bowl.

Baltimore Ravens

Round 1Rashod Bateman, WR, Minnesota / Odafe Oweh, LB, Penn State
Round 3Ben Cleveland, G, Georgia / Brandon Stephens, CB, SMU
Round 4Tylan Wallace, WR, Oklahoma State
Round 5Shaune Wade, CB, Ohio State / Daelin Hayes, DE, Notre Dame / Ben Mason, FB, Michigan

Οι Baltimore Ravens είναι μια στρωμένη ομάδα που δεν απέχει πολύ από ένα Super Bowl. Βέβαια, σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου είναι να βελτιώσει το passing game του ο Lamar Jackson. Όσο κολακευτικά και αν είναι τα νούμερα (TD/INT ratio), η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Έτσι, οι Ravens ορθά σκέφτηκαν να τον βοηθήσουν. Η επιλογή του Rashod Bateman φαντάζει απόλυτα λογική. Φυσικά και υπήρχαν καλύτεροι wide receivers, αλλά για την θέση 27 δεν είναι άσχημη επιλογή. O απόφοιτος του πανεπιστημίου της Minnesota χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και ικανότητα να απαλλάσεται από την άμυνα δημιουργώντας separation. Βέβαια υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το 2020. Η πτωχή παραγωγικότητα του 472 yards, οφείλεται αφενός στα λίγα παιχνίδια συμμετοχής (5) αλλά και στον Covid-19.

Ο Rashod Bateman πάσχει από άσθμα, ένα υποκείμενο νόσημα που κάνει πολύ πιο επικίνδυνο τον Covid και έτσι όλη αυτή η περιπέτεια του στοίχησε ιδιαίτερα, κάτι που φάνηκε και στο παιχνίδι του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η δεύτερη επιλογή στην θέση 31 του πρώτου γύρου. Ένα pick που αρχικά άνηκε στους Chiefs αλλά παραχωρήθηκε για τα μάτια του Orlando Brown Jr. Οι Ravens σκεφτηκαν οπορτουνιστικά. Αφενός, ελάφρυναν το salary cap τους και αφετέρου ενισχύθηκαν εκεί που θεωρούν ότι πονούν περισσότερο. Ο Odafe Oweh είναι ένας εξαιρετικά αθλητικός edge rusher/OLB. Τα αθλητικά προσόντα είναι αναντίρρητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι ταχύτερος του Rashod Bateman στο 40 yard dash. Ας μην ξεχνάμε ότι, τόσο ο Matt Judon όσο και ο Yannick Ngakoue αποτελούν παρελθόν κάτι που κάνει την επιλογή ενός edge rusher επιβεβλημένη. Ωστόσο, η παραγωγή του Oweh δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά. Πρώτον, προέρχεται από μία χρονιά με 0 sack και δεύτερον η άμυνα του Penn State έκανε μια απογοητευτική χρονιά σκορπώντας θυμό σε κάθε fan των Nittany Lions. Έτσι, θα έλεγα ότι η επιλογή αυτή εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Στον τρίτο γύρο επιλέχθηκε ο offensive guard Ben Cleveland. Η επιλογή αυτή ήταν απόλυτα αναμενόμη, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί αν συνεισφέρει από την day 1.
Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στον CB του Ohio state Shaun Wade. Ο συγκεκριμμένος παίκτης φάνταζε ως μία από τις καλύτερες επιλογές στα mock draft πριν από έναν χρόνο και θεωρούταν ταλέντο πρώτου γύρου. Η αλλαγή θέσης του από slot corner σε outside corner σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς τον έριξαν στον πέμπτο γύρο. Εφόσον αξιοποιηθεί σωστά, έχει όλα τα φόντα να αποδείξει την αξία του.

Παράλληλα, στον πέμπτο γύρο επιλέχθηκε ένας ακόμη edge rusher ο Daelin Hayes από το Notre Dame. Πρόκειται για ένα ακόμη steal. O Daelin Hayes είναι ένας παθιασμένος αμυντικός με πολύ καλή παραγωγικότητα κάνοντας καλύτερη την ομάδα που έκανε το ντεμπούτο της στην ACC.

Ο GM Eric DeCosta έκανε ένα καλό draft, που όμως θα πρέπει να αποδείξει την αξία του στο γήπεδο.

Βαθμολογία: ⋆⋆⋆½

Buffalo Bills

Round 1Gregory Rousseau, EDGE, Miami (FL)
Round 2Carlos Basham Jr., EDGE, Wake Forest
Round 3Spencer Brown, OT, Northern Iowa
Round 5Tommy Doyle, OT, Miami (Ohio)
Round 6Marquez Stevenson, WR, Houston / Damar Hamlin, S, Pitt / Rachad Wildgoose, CB, Wisconsin
Round 7Jack Anderson, G, Texas Tech

Οι πρωταθλητές της AFC East επένδυσαν εκεί που είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι φανερό ότι η επίθεση τους δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αναβαθμίσεις αφού έχει πολύ καλή χημεία και παράγει μεγάλα νούμερα. Από την άλλη πλευρά η άμυνα χρείαζεται αναβάθμιση για να μπορέσει να δώσει το κάτι παραπάνω.

Οι επιλογές των δύο πρώτων γύρων δεν εξέπληξαν κανέναν. Ας σημειώσουμε εδώ ότι τόσο ο AJ Epensesa όσο και ο Ed Oliver (επιλογές δεύτερου γύρου το 2020 και πρώτου του 2019 αντίστοιχα) δεν βοήθησαν, καθώς η απόδοση τους ήταν μέτρια. Οι Bills δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν και έτσι προχώρησαν σε επιλογές που θα εντείνουν τον ανταγωνισμό στην άμυνα και θα τους φέρουν άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ο Gregory Rousseau επέλεξε να μην αγωνιστεί πέρσι λόγω του COVID και έτσι μπόρεσε να φτιάξει το σώμα του προσθέτοντας μυϊκό βάρος. Το 2019 ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά με 15,5 sacks. Παράλληλα, ο Carlos Basham Jr με 20,5 (Career Sacks) είναι ένα ακόμα prospect με μεγάλο ταβάνι. Η κολλεγιακή του καριέρα ήταν εντυπωσιακή και θα μπορούσε να είναι ακόμη και στον πρώτο γύρο. Είναι βέβαιο πως η ομάδα του Brandon Beane βγαίνει ενισχυμένη εκεί που πονούσε περισσότερο.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιλογές, θα ήθελα να σταθώ στις επιλογές Spencer Brown και Tommy Doyle. Πρόκειται για δύο ογκόλιθους με σωματότυπο που παραπέμπει στον Mekai Becton των New York Jets. Η προσαρμογή στο NFL θα είναι δύσκολη αλλά δεν επείγει. Οι Dion Dawkins και Daryl Williams θα είναι οι βασικοί. Μολαταύτα, ο Josh Allen θα μείνει για χρόνια στο Buffalo και έτσι πρέπει να προετιμάζονται οι μελλοντικοί του σωματοφύλακες.

Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι αν και η Bills Mafia θα ήθελε έναν καλό running back, η ομάδα έπραξε σοφά αφήνοντας χώρο και χρόνο στους Zack Moss και David Singlentary. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον GM Brandon Beane που έπραξε το αυτονόητο.

Βαθμολογία: ⋆⋆⋆⋆

Cincinnati Bengals

Round 1Ja’Marr Chase, WR, LSU
Round 2Jackson Carman, OT, Clemson
Round 3Joseph Ossai, EDGE, Texas
Round 4Cameron Sample, EDGE, Tulane / Tyler Shelvin, DT, LSU / D’Ante Smith, OT, East Carolina
Round 5Evan McPherson, K, Florida
Round 6Trey Hill, C, Georgia / Chris Evans, RB, Michigan
Round 7Wyatt Hubert, DE, Kansas State

Οι Cincinnati Bengals προχώρησαν σε ένα αμφιλεγόμενο draft. Με την πρώτη επιλογή στο νούμερο 5 συνολικά δίαλεξαν τον πρώην συμπαίκτη του Joe Burrow, Ja’Marr Chase. Οι πρώην συμπαίκτες των LSU tigers άφησαν εποχή με τις μυθικές τους εμφανίσεις. Η ομάδα αυτη του LSU (2019) θα μείνει στην ιστορία ως ίσως η καλύτερη κολλεγιακή ομάδα όλων των εποχών. Ας ξυπνήσουμε όμως από την εαρινή ονειροπώληση και ας δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Ο Joe Burrow προέρχεται από διπλή επέμβαση στο γόνατο που κόντεψε να του στερήσει την καριέρα. Η ομάδα έχει σχετικά φερέλπιδες wide receivers και μια offensive line που μπάζει από παντού. Στο νούμερο 5 υπάρχει δαιθέσιμος ο πιο πολυδιαφημισμένος offensive lineman των τελευταίων ετών, ο Sewell και τον προσπερνάς τόσο εύκολα; Αλήθεια τόσο ανάγκη είχε η ομάδα του Ohio από έναν χαρισματικό receiver; Αλήθεια υπάρχει προοπτική πρωταθλητισμού στο εγγύς μέλλον; Φυσικά και όχι.

Όσον αφορά την επιλογή του Chase, σαφώς και μιλάμε για έναν χαρισματικό wide receiver, ίσως τον καλύτερο του draft (για εμένα όχι), αλλά δεν νομίζω ότι έπρεπε να επιλεχθεί.

https://twitter.com/CMB_40/status/1335968201792958465?s=20

Στον δεύτερο γύρο έγινε το αυτονόητο και επιλέχθηκε ο γηγενής του Ohio, Jackson Carman. O απόφοιτος του Clemson, θα παλέψει για θέση βασικού προσφέροντας ευελιξία στην επιθετική γραμμή. Η φυσική του θέση είναι guard, αλλά δεν αποκλείεται να τον δούμε να αγωνίζεται και ως tackle. Από εκεί και πέρα, είχαμε 3 συνεχόμενες επιλοχές στην μπροστά γραμμή της άμυνας. Η ομάδα είχε πολύ κακό 2020 με μικρή παραγωγή (τελευταίοι σε Sack) και έτσι φρόντισε να ενισχύσει την front-7. O Joseph Ossai είναι ελπιδοφόρος edge rusher αλλά θα χρειαστεί χρόνο.

Στον πέμτπο γύρο επιλέχθηκε ίσως ο καλύτερος kicker του draft. Ο Evan McPherson προέρχεται από καλή χρονιά στο πανεπιστήμιο της Florida, αλλά για μια ομάδα με τόσα κενά, νομίζω πως είναι πολυτέλεια. Συνολικά κρίνω αρνητικά αυτό το pick γιατί το θεωρώ ανούσια σπατάλη

Βαθμολογία: ⋆⋆

Cleveland Browns

Round 1Greg Newsome II, CB, Northwestern
Round 2Jeremiah Owusu-Koramoah, LB, Notre Dame
Round 3Anthony Schwartz, WR, Auburn
Round 4James Hudson, OT, Cincinnati / Tommy Togiai, DT, Ohio State
Round 5Tony Fields II, LB, West Virginia / Richard LeCounte, S, Georgia
Round 6Demetric Felton, RB, UCLA

Οι Cleveland Browns είναι μια ομάδα που δεν αποκλείεται να μας εκπλήξει ευχάριστα το 2021. Μετά το φετινό draft τολμώ να την βαφτίσω φαβορί για την AFC North. Η ομάδα έπραξε σωστά προσθέτοντας βάθος στην άμυνα της. Οι προσθήκες του φοβερού John Johnson και Troy Hill, σε συνδυασμό με τις επιστροφές του Grant Delpit και Greedy Williams και τον ήδη υπάρχοντα Denzel Ward μετατρέπει σε φόβητρο την πίσω γραμμή της άμυνας. Πόσα cornerbacks είναι αρκετοί σε μια ομάδα; Η σωστή απάντηση είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι έχεις αρκετά.

Η θέση του CB είναι κατά την προσωπική μου άποψη η δυσκολότερη μετά από αυτήν του QB. Έτσι, θεωρώ σωστή την προσθήκη του Greg Newsome II. O απόφοιτος του Northwestern επέτρεψε το τρίτο χαμηλότερο QBR στο FBS και ήταν από τους βασικούς λόγους που η ομάδα του κόντεψε να μπει στα play-offs.

Όσον αφορά την επιλογή του δευτέρου γύρου, αυτή αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Έκπληξη γιατί κανείς δεν περίμενε ένας τόσο χαρισματικός αμυντικό όσο ο Jeremiah Owusu-Koramoah θα είναι διαθέσιμος στο νούμερο 52. Πρόκειται για ταλέντο πρώτου γύρου, από μία πολύ καλή ομάδα. Ο πρώην παίκτης του Notre Dame καλύπτει άνετα την πάσα και παράλληλα ενισχύει ήδη ένα πολύ καλό unit.

H απουσία του Odell Beckham Jr ήταν σημαντική για αυτό και επιλέχθηκε ο γρήγορος receiver του Auburn, Anthony Schwartz. Μολονότι, χρειάζεται βελτίωση στο route running και αύξηση της μυϊκής μάζας του δίνει βάθος στην ομάδα και αποτελεί ασφάλεια σε περίπτωση νέων τραυματισμών

Bαθμολογία: ⋆⋆⋆⋆½

Denver Broncos

Round 1Patrick Surtain II, CB, Alabama
Round 2Javonte Williams, RB, North Carolina
Round 3Quinn Meinerz, OG, Wisconsin-Whitewater
Round 5Caden Sterns, S, Texas / Jamar Johnson, S, Indiana
Round 6Seth Williams, WR, Auburn
Round 7Kary Vincent Jr., CB, LSU / Jonathan Cooper, DE, Ohio State / Marquiss Spencer, DE, Mississippi State

Μπορεί όλο το Denver να προσδοκά διακαώς τον ερχομό του Aaron Rodgers, αλλά εδώ θα ασχοληθούμε με τις φετινές επιλογές του draft.

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις δύο φορές τον χρόνο τον Patrick Mahomes, θα πρέπει να έχεις ποιότητα στις θέσεις των cornerback και safety. Στο group των Ronald Darby, Kyle Fuller και Isaiah Simmons, έρχεται να προστεθεί ο Patrick Surtain II. Ο απόφοιτος της Alabama είναι μια από τις πιο σίγουρες επιλογές. Η αξία του είναι αποδεδειγμένη στο κορυφαίο επίπεδο της SEC. Από εκεί και πέρα, οι Broncos θα μπορούσαν να επιλέξουν έναν εκ των Justin Fields ή Mac Jones, καθώς ο Drew Luck δεν έπεισε κανέναν. Δεν ξέρω ποιο είναι το πλάνο της ομάδας, αλλά φαντάζομαι ότι είναι το μεγαλύτερο φαβορί για τον Deshaun Watson ή Aaron Rodgers αν και εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τις ομάδες τους.

Στον δεύτερο γύρο επιλέχθηκε ένας πολύ καλός RB. Ο Javonte Williams έκανε τρομερή χρονιά στην ACC και νομίζω ότι σιγά σιγά θα ξεπεράσει τον Melvin Gordon. Στην προσωπική μου κατάταξη ήταν στην δεύτερη θέση μεταξύ των RB, πίσω μόνο από τον Najee Harris.

Στον τρίτο γύρο είχαμε μία αμφιλεγόμενη επιλογή, που εγώ την θεωρώ σωστή. Ο Quinn Meinerz είναι από τους μεγάλους χαμένους της πανδημίας. Η χρονιά της ομάδας του ακυρώθηκε και έτσι δεν υπάρχει πολύ υλικό που να αποδεικνύει την αξία του. Εφόσον, κάτι τέτοιο υπήρχε τότε δεν αποκλείεται να τον βρίσκαμε στον πρώτο γύρο. Είναι μία επιλογή που με θυμίζει τον Jeremy Chinn των Carolina Panthers, που αν και έπαιζε σε χαμηλό επίπεδο στο κολλέγιο, το ταλέντο του ξεχείλιζε.

Στον πέμπτο γύρο επιλέχθηκε ο Jamar Johnson της Indiana. Όσοι παρακολουθούν κολλεγιακό πρωτάθλημα ξέρουν ότι η ομάδα της Indiana έκανε μαγική χρονιά. Ο φτωχός συγγενής της BIG 10 έκανε πολλές εκπλήξεις και σκόρπισε την ευτυχία στους φιλάθλους της αλλά και στον ξεχωριστό προπονητή της Tom Allen. (δείτε τα φιλμ και με ευχαριστείτε μετά.). Ο Jamar Johnson είχε 2 interceptions κόντρα στο Ohio state και τον Justin Fields, σε ένα παιχνίδι που σπάσανε καρδιές αφού κόντεψε να γίνει έκπληξη μεγατόνων.

Συνολικά, μιλάμε για ένα καλό draft και μένει να δούμε ποιος θα είναι ο QB για το 2021.

Bαθμολογία: ⋆⋆⋆⋆

Houston Texans

Round 3Davis Mills, QB, Stanford / Nico Collins, WR, Michigan
Round 5Brevin Jordan, TE, Miami / Garret Wallow, LB, TCU
Round 6Roy Lopez, DT, Arizona

Μπορώ να ακούσω τον αναστεναγμό σου, αναγνώστη. Με το που διάβασες ποια ομάδα ακολουθεί σου προκλήθηκε μια αυθόρμητη θυμηδία. Μετά την εγκληματική διαχείρηση των τελευταίων ετών, η ομάδα φαντάζει το απόλυτο φαβορί για την τελευταία θέση. Ο εμβληματικός J.J. Watt, o χαρισματικός D’Andre Hopkins, και ο υπερταλαντούχος Deshaun Watson μοιάζουν ως όνειρο θερινής νυκτός. Η ομάδα ξεκινάει το rebuilding χωρίς καθόλου κεφάλαιο στο draft. Η πρώτη επιλογή ήταν η 67η, συνολικά. Εκεί επιλέχθηκε ο QB του Stanford Davis Mills. Σίγουρα πρόκειται για ταλαντούχο παίκτη αλλά το ιατρικό ιστορικό του έχει κάποιες δυνητικά κόκκινες γραμμές.

Στον τρίτο γύρο επιλέχθηκε επίσης ο Nico Collins του Michigan. Ένας παίκτης με καλό άλμα και συμπαθητικά στατιστικά (729 yards και 7 TD σε 12 ματς). Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ομάδα που αγωνιζόταν (Michigan Wolverines) καθόλη την διάρκεια της χρονιάς ταλανιζόταν από την έλλειψη ενός σοβαρού QB. Αυτή η ανεπάρκεια, λοιπόν, καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση του Nico Collins.

Τέλος, στον πέμπτο γύρο επιπλέχθηκε ο Brevin Jordan. Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει περισσότερες yards after contact ακόμη και από τον Kyle Pitts. Όπως, καταλαβαίνεται μιλάμε για έναν πολύ αθλητικό και δυνατό παίκτη που ενδεχομένως θα βρει άμεσα θέση βασικού στους πολύπαθους Houston Texans.

Bαθμολογία: ⋆⋆

Indianapolis Colts

Round 1Kwity Paye, EDGE, Michigan
Round 2Dayo Odeyingbo, DT, Vanderbilt
Round 4Kylen Granson, TE, SMU
Round 5Shawn Davis, S, Florida
Round 6Sam Ehlinger, QB, Texas / Mike Strachan, WR, Charleston
Round 7Will Fries, OT, Penn State

Μετά τις αποχωρήσεις των Denico Autry και Justin Houston, η Indianapolis χρειαζόταν ενίσχυση στην θέση του edge rusher. Σαφώς και η επιλογή του Kwity Paye είναι ενδεδειγμένη και σωστή. Η παρουσία του στους Michigan Wolverines απέδειξε ότι έχει τα προσόντα να παράγει και να βοηθήσει την ομάδα του. Ο χαμηλός αριθμός Sack (11,5) είναι ένα ερωτηματικό αλλά όχι κόκκινη γραμμή.

Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο είχαμε μία τεράστια έκπληξη. Μετά την αποχώρηση του Anthony Castonzo περιμέναμε την επιλογή ενός offensive lineman. Αντ’αυτού ήρθε η επιλογή του Dayo Odeyingbo, ενός παίκτη που προ ολίγου έπαθε ρήξη αχίλλειου τένοντα και όπως όλα δείχνουν δεν θα αγωνιστεί το 2021. Θα ήθελα να σταθώ και στην επιλογή του έκτου γύρου τον Sam Ehlinger, που δυστυχώς πριν λίγες ημέρες έχασε τον αδερφό του Jake. Μετά την έλευση του Carson Wentz και την περσινή επιλογή του Jacoby Eason προστίθεται και τρίτος φερέλπις QB. Πέραν από το πάθος και την αγάπη για την νίκη δεν βλέπω ιδιαίτερα χαρίσματα στον πρώην Longhorn. Οι δυνατότητες του είναι περιορισμένες και το ταβάνι του χαμηλό. Από την στιγμή που υπάρχει ήδη ο Jacoby Eason δεν βλέπω καμία λογική σε αυτήν την επιλογή.

Τέλος, η επιλογή offensive line για πρώτη φορά στον έβδομο γύρο και στο νούμερο 248 μοιάζει με την περσινή απόφαση των Green Bay Packers να μην πάρουν wide receiver!

Bαθμολογία: ⋆⋆½

Jacksonville Jaguars

Round 1Trevor Lawrence, QB, Clemson / Travis Etienne, RB, Clemson
Round 2Tyson Campbell, CB, Georgia / Walker Little, OT, Stanford
Round 3Andre Cisco, S, Syracuse
Round 4Jay Tufele, DT, USC / Jordan Smith, EDGE, UAB
Round 5Luke Farrell, TE, Ohio State
Round 6Jalen Camp, WR, Georgia Tech

Τη νούμερο ένα επιλογή την είχαμε προβλέψει, να σκεφτείτε, από τις περσινές βαθμολογίες. Ήταν λογική, αναμενόμενη και πολλά υποσχόμενη. Ο Trevor Lawrence είναι σταρ από τα σχολικά του χρόνια και είχε ήδη προϋπαντιστεί από τους δημοτικούς άρχοντες της Jacksonville (μετά την ήττα των Rams από τους Jets). Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Zach Wilson θα κάνει μεγαλύτερη καριέρα, αλλά αυτό είναι μια αιρετική άποψη που σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί στο υπάρχον άρθρο.

Με την 25η συνολικά επιλογή, στρατολογήθηκε ο Travis Etienne. Ο ομόσταυλος τού Lawrence είναι ένας εξαιρετικός RB, που έχει όλα σχεδόν τα ρεκόρ της ACC. Ωστόσο, η πρόσφατη ιστορία έδειξε ότι οι Jaguars μπόρεσαν να βρουν ένα διαμάντι στην θέση του RB. Φυσικά μιλάμε για τον undrafted rookie James Robinson. Εξυπακούεται ότι πλέον οι Jaguars αποκτούν τρομερό βάθος σε αυτήν την θέση, αλλά νομίζω ότι υπήρχαν πολύ πιο σημαντικές προτεραιότητες.

Ο Tyson Campbell στον δεύτερο γύρο ήταν μια σωστή επιλογή, καθώς από την φυγή του Jalen Ramsey και έπειτα δεν βρέθηκε αξιόπιστη λύση στην θέση του CB. Επίσης πολύ σωστή και επιλογή του Walker Little, καθώς είναι ένας ικανότατος offensive lineman και η ομάδα πρέπει να προστατέψει πάση θυσία τον νέο της star.
Tέλος, ο Andre Cisco, ήταν ένας από τους καλύτερους safety στην εκκίνηση του 2020, αλλά οι τραυματισμοί και η κακοδαιμονία ρίξανε τις μετοχές του. Ίσως, η θέση 65 να αποτελεί μεγάλο value για έναν τόσο μεγάλο ταλέντο.

Συνολικά έγινε ένα καλό draft, αλλά θα προτιμούσα περεταίρω ενίσχυση στην offensive line!

Bαθμολογία: ⋆⋆⋆

Kansas City Chiefs

Round 2Nick Bolton, LB, Missouri / Creed Humphrey, C, Oklahoma
Round 4Joshua Kaindoh, EDGE, Florida State
Round 5Noah Gray, TE, Duke / Cornell Powell, WR, Clemson
Round 6Trey Smith, G, Tennessee

Μετά την ανταλλαγή του pick νούμερο 31 για τον Orlando Brown Jr, οι Chiefs έμειναν χωρίς επιλογή στον πρώτο γύρο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι άξιζε τον κόπο. Το βατερλό του περσινού Super Bowl οδήγησε τον Andy Reid σε ολική αναμόρφωση της offensive line του. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να βρεθεί offensive lineman της αξίας, της ποιότητας και της ετοιμότητας ενός Ρro Bowler.

Στον δεύτερο γύρο και στο νούμερο 58 η ομάδα του Patrick Mahomes επέλεξε τον Nick Bolton. Πρόκειται για έναν πολύ καλό παίκτη που θα ανταγωνιστεί τον Antony Hitchens και τον Willie Gay για την θέση του βασικού. Μετά την φυγή του Damien Wilson είναι δεδομένο πως χρειαζόταν νέο αίμα στην μεσαία γραμμή άμυνας. Πέντε θέσεις πιο κάτω είχαμε την επιλογή του Creed Humphrey από το κολλέγιο της Oklahoma. Θεωρώ πολύ σωστή την κίνηση γιατί αφενός δίνει βάθος στην offensive line και αφετέρου το πολυετές συμβόλαιο του Mahomes απαιτεί πολυετή προστασία από τα big guys. Είναι αδύνατο να συσσωρευτούν stars καθώς το salary cap σε βάθος χρόνου δεν θα αντέξει. Έτσι, η ανανέωση πρέπει να γίνει ομαλά προκειμένου να υπάρχει πάντοτε χώρος.

Στον πέμπτο γύρο επιλέχθηκε ο Cornell Powell του Clemson. Όσο καλός και αν είναι ο Mahomes, χρειάζεται ανανέωση στου στόχους του. Οι Tyreek Hill και Travis Kelce δεν θα μπορούν να τραβούν ισόβια το κουπί. Από την άλλη, οι Demarcus Robinson, Mecole Hardman και Byron Pringle δεν έχουν αποδείξει την αξία τους. Εάν κάνουν και πάλι κακή χρονιά θα δουν την πόρτα της εξόδου. Έτσι, θεωρώ σωστό τον ερχομό ενός γρήγορου rookie, που έχει αποδείξει πως είναι καλός route runner. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή του Noah Gray από το Duke, καθώς το να υπάρχει δεύτερος tight end είναι άγνωστη λέξη στο Arrowhead Stadium.

Bαθμολογία: ⋆⋆⋆

Las Vegas Raiders

Round 1Alex Leatherwood, OT, Alabama
Round 2Trevon Moehrig, S, TCU
Round 3Malcolm Koonce, EDGE, Buffalo / Divine Deablo, S, Virginia Tech
Round 5Tyree Gillespie, S, Missouri / Nate Hobbs, CB, Illinois
Round 6Jimmy Morrissey, C, Pitt

Οι Raiders μας έχουν αποδείξει ότι ακολουθούν διαφορετική στρατηγική και επιλέγουν παίκτες σύμφωνα με έναν δικό τους τρόπο αξιολόγησης. Όπως μας σόκαραν πέρσι με τον Henry Ruggs III και Damon Arnette, έτσι και φέτος διάλεξαν έναν παίκτη που θα μπορούσαν να τον βρουν πολύ πιο χαμηλά. Δεν θεωρώ διόλου απίθανο να ήταν διαθέσιμος ακόμα και στο νούμερο 43. Προφανώς και δεν κατακρίνω την επιλογή του Mike Mayock, αλλά το timing της. O Alex Leatherwood είναι ένας θηριώδης άνθρωπος, που θέλει πολλή δουλειά για να κάνει την μετάβαση στο NFL. Επίσης, τα πολλά penalty αποτελούν ανησυχητικό σημάδι για την ικανότητα/ωριμότητα του.

Στο νούμερο 43 έχουμε τον αμυντικό του TSU, Trevon Moehrig, έναν ταχύτατο παίκτη που θα πλαισιώσει την πολύπαθη οπισθοφυλακή των Raiders, που βλέπουν τον Jonathan Abram να δυσκολεύεται να παραμείνει υγιής. Όσον αφορά τον Malcom Koonce, θεωρώ ότι δύσκολα θα νικήσει τον Yannick Ngakoue για την θέση του βασικού. Όπως και να έχει η θέση, του edge είναι μια θέση που το βάθος είναι απαραίτητο.

Τέλος, ο Divine Deablo είναι παίκτης – υβρίδιο, αφού μπορεί να παίξει είτε safety είτε linebacker. Βέβαια, αυτό μπορεί να είναι και καταδικαστικό. Το πείραμα του Isaiah Simmons των Arizona Cardinals έδειξε ότι ένας τέτοιος παίκτης μπορεί κάλλιστα να παρομοιαστεί ως ‘’πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης’’.

Βαθμολογία: ⋆⋆

Los Angeles Chargers

Round 1Rashawn Slater, OT, Northwestern
Round 2Asante Samuel Jr, CB, Florida State
Round 3Josh Palmer, WR, Tennessee / Tre’ McKitty, TE, Georgia
Round 4Chris Rumph II, LB, Duke
Round 5Brenden Jaimes, OT, Nebraska
Round 6 Nick Niemann, LB, Iowa / Larry Roundtree III, RB, Missouri
Round 7Mark Webb, S, Georgia

Όταν έχεις βρει τον… έρωτα της ζωής σου, τότε το μόνο που σκέφτεσαι είναι πως θα τον προστατεύσεις. Έτσι, οι ερωτευμένοι με τον Justin Herbert, Los Angeles Chargers, σκέφτηκαν ορθώς να ενισχύσουν την offensive line τους. Στο νούμερο 13 ήταν δεδομένο πως δεν θα έβρισκαν τον κορυφαίο Penei Sewell και έτσι αρκέστηκαν στον δεύτερο καλύτερο, τον Rashawn Slater. Ο Slater απέδειξε την αξία του κόντρα στον Chase Young το 2019 με μία εκπληκτική εμφάνιση.

Στον δεύτερο γύρο, είχαμε την επιλογή του Asante Samuel Jr από το Florida State. Πρόκειται για αξιόπιστη επιλογή που θα βοηθήσει την βασανισμένη από τραυματισμούς secondary των Chargers. Πρόκειται για καλή επιλογή αφού το βάθος στην θέση του CB είναι σημαντικό.

Όσον αφορά τον τρίτο γύρο και τον Josh Palmer, πρόκειται για έναν ικανό wide receiver που τα στατιστικά του είναι εμφανώς επηρεασμένα από την έλλειψη καλού ή έστω μέτριου QB. Όπως και να έχει πρόκειται για έναν ακόμη στόχο, έτοιμο να βοηθήσει τον δευτεροετή QB από το Oregon.

Ας μην ξεχνάμε όμως και την επιλογή του έκτου γύρου τον Larry Roundtree III. Ο πρώην RB από το Missouri έχει φοβερά στατιστικά, δυνατά πόδια και είναι ικανός να χτυπήσει ακόμη και θέση βασικού. Δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη εάν δω να γράφει πάνω από 500 yards, σε μια ομάδα που μετά την φυγή του Melvin Gordon δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματα της.

Βαθμολογία: ⋆⋆⋆½

Miami Dolphins

Round 1Jaylen Waddle, WR, Alabama / Jaelan Phillips, EDGE, Miami
Round 2Jevon Holland, S, Oregon / Liam Eichenberg, OT, Notre Dame
Round 3Hunter Long, TE, Boston College
Round 7Larnel Coleman, OT, UMass / Gerrid Doaks, RB, Cincinnati

Η ομάδα της Florida κατάφερε για μια ακόμη χρονιά να αναβαθμιστεί. Το trade του Laremy Tunsil, οι κακές χρονιές και το συσσωρευμένο κεφάλαιο έδωσαν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για ένα επιτυχημένο rebuild.

Ξεκινάμε με το νούμερο 6 και τον Jaylen Waddle, που ξανασμίγει με τον πάλαι ποτέ QB του, Tua Tagavailoa. Αν και θα διάλεγα τον Devonta Smith, θεωρώ ότι ο Jaylen Waddle θα πλαισιώσει μία πολύ δυνατή επίθεση που θα μπορέσει να γράψει μεγάλα νούμερα. Ένας καλός wide receiver είναι απαραίτητος για έναν νεαρό QB που η rookie χρονιά του δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Καμπανάκι αποτελεί το ιατρικό ιστορικό του παίκτη, που μπορεί να τον κρατήσει μακριά από την ενεργό δράση.

Τώρα, η επιλογή του Jaelan Phillips αποτελεί μεγάλο ρίσκο. Το ταλέντο είναι δεδομένο, αλλά και το ιστορικό διασείσεων, που τον οδήγησε ένα βήμα πριν το τέλος της καριέρας του. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή edge rusher, καθώς η ομάδα πονάει σε αυτό το κομμάτι. Πολλοί θα διάλεγαν τον Najee Harris, καθώς η μονάδα των running backs δεν είναι από τις καλύτερες, αλλά εγώ επικροτώ την επιλογή αμυντικού.

Όσον αφορά τον Liam Eichenberg, η επιλογή του με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, καθώς αναβαθμίζει την offensive line και ταυτόχρονα προστατεύει τον Χαβανέζο QB, που το ιατρικό ιστορικό του τον καθιστά ένα ‘’εύθραυστο διαμάντι’’.

Τέλος στην θέση 36 θα επιλεγόταν ο RB Javonte Williams, αλλά πρόλαβαν οι Broncos στο 35. Κάθε εμπόδιο σε καλό, αφού ο Jevon Holland είναι εξαιρετικός safety και αργά ή γρήγορα θα αντικαταστήσει τον Bobby McCain.

Βαθμολογία: ⋆⋆⋆⋆

New England Patriots

Round 1Mac Jones, QB, Alabama
Round 2Christian Barmore, DT, Alabama
Round 3Ronnie Perkins, EDGE, Oklahoma
Round 4Rhamondre Stevenson, RB, Oklahoma
Round 5Cameron McGrone, LB, Michigan
Round 6Joshuah Bledsoe, S, Missouri / Will Sherman, OT, Colorado
Round 7Trey Nixon, WR, UCF

Προς μεγάλη απογοήτευση των φίλων της πρώην ομάδας του Tom Brady, δεν επιλέχθη ο Justin Fields καθώς πρόλαβαν οι Chicago Bears, αλλά ο πρωταθλητής με την Alabama Mac Jones. Τα καλά νέα είναι ότι η ιστορία στο Gillette Stadium γράφτηκε από QB με παραπλήσια σωματοδομή και τον τίτλο του outsider. Αντικειμενικά, όμως, και με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι δύσκολα να πιστέψουμε ότι ο Mac Jones έχει τα εχέγγυα για να ξαναοδηγήσει την ομάδα του Bill Belichick στην γη της επαγγελίας. Όπως και να έχει, η επιλογή ενός QB ήταν αναμενόμενη και το ευχάριστο για τους Patriots είναι ότι έγινε χωρίς trade up.

Ο Christian Barmore αποτελεί έναν defensive tackle από την Alabama. Ένα το κρατούμενο, καθώς πολλοί αμυντικοί αυτού του κολλεγίου δεν τα έχουν καταφέρει στο επαγγελματικό επίπεδο. Δέυτερον, η θέση του DT ήταν αυτή με το λιγότερο ταλέντο στο draft του 2021. Πρόκειται για καλό αμυντικό, αλλά η απόκτηση του απαίτησε να κατέβουν 8 θέσεις δίνοντας δύο επιλογές του τέταρτου γύρου.

Από την άλλη, ο Ronnie Perkins είναι steal στην θέση 96, δεδομένου των ικανοτήτων του. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες, κάτι που έριξε σημαντικά την αξία του. Βέβαια, η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιου είδους ρίσκα είναι δεκτά από τον Bill Bellichick.

Τέλος, ο Rhamondre Stevenson αποτελεί έναν ογκώδη RB, που θα δώσει βάθος σε ένα unit που δεν φημίζεται για την ποιότητα του, δεδομένου ότι ο Sony Michel θα παίξει τα ρέστα του για ένα καλό συμβόλαιο.

Βαθμολογία: ⋆⋆⋆⋆

New York Jets

Round 1Zach Wilson, QB, BYU / Alijah Vera-Tucker, OG, USG
Round 2Elijah Moore, WR, Ole Miss
Round 4Michael Carter, RB, North Carolina
Round 5Jamien Sherwood, S, Auburn / Michael Carter II, CB, Duke / Jason Pinnock, CB, Pitt
Round 6Hamsah Nasirildeen, S, Florida State / Brandin Echols, CB, Kentucky / Jonathan Marshall, DT, Arkansas

Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή. Δεν τελειώνει η ζωή σε μια αγάπη. Τίτλοι τραγουδιών που ταιριάζουν απόλυτα στις αποτυχημένες επιλογές των Jets (βλέπε Sam Darnold). Η προσωπική μου άποψη – όσο αιρετική και αν ακούγεται – είναι πως ο Zach Wilson πρόκειται για generational talent, και τον καλύτερο QB του draft. Πέρσι δεν χόρταινα να βλέπω τις επιδόσεις του στο BYU και είχα διαβλέψει από νωρίς πως θα είναι άνετα πάνω από τον Justin Fields. Έτσι, οι New York Jets πατούν ξανά την επανεκκίνηση, έχοντας κάποιον special στην θέση του QB.

Στο νούμερο 14, είχαμε την επιλογή του Alijah Vera-Tucker από το USG. Βέβαια, για να φτάσουμε ως εκεί έγινε ανταλλαγή με τους Vikings και παραχώρηση σημαντικού κεφαλαίου. Αυτή η επιθετική προσέγγιση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, καθώς η ιστορία έδειξε ότι αν δεν υπάρχει συμπαγής offensive line, ο QB πατάει σε κινούμενη άμμο. Η περσινή χρονιά έδειξε την μεγάλη βελτίωση των Cleveland Browns, που κατόρθωσαν να στρώσουν την offensive line τους, δίνοντας χώρο και χρόνο στον Baker Mayfield.

Στον δεύτερο γύρο και στο νούμερο 34, η ομάδα της Νέας Υόρκης επέλεξε τον wide receiver του Ole Miss, Elijah Moore. Πρόκειται για έναν παίκτη που μπορεί να έχει ρόλο αντίστοιχο του Deebo Samuel στους San Francisco 49ers. Νομίζω ότι μαζί με τον Denzel Mims και τον Jamison Crowder αποτελούν αξιόπιστους στόχους για τον νεαρό QB.

Στον τέταρτο γύρο είχαμε ένα πολύ μεγάλο steal, με την απόκτηση του Michael Carter της North Carolina. Πρόκειται για ικανότατο παίκτη που δεν αποκλείεται σύντομα να πάρει και τον ρόλο του βασικού. Στα χαρτιά μου προέβλεπα ότι θα φύγει από το ταμπλό στις αρχές του τρίτου γύρου. Το αποτυχημένο πείραμα του Le’Veon Bell έδειξε ότι στην συγκεκριμένη θέση χρειάζεται έξυπνη και όχι ακριβή επιλογή.

Βαθμολογία: ⋆⋆⋆⋆½

Pittsburgh Steelers

Round 1Najee Harris, RB, Alabama
Round 2Pat Freiermuth, TE, Penn State
Round 3Kendrick Green, G/C, Illinois
Round 4Dan Moore Jr., OT, Texas A&M / Buddy Johnson, LB, Texas A&M / Isaiahh Loudermilk, EDGE, Wisconsin
Round 6Quincy Roche, EDGE, Miami
Round 7Tre Norwood, CB, Oklahoma / Pressley Harvin, P, Georgia Tech

Η επιλογή του Najee Harris δεν αποτέλεσε έκπληξη. Όποια όμαδα ήθελε να τον εντάξει στο ρόστερ της ήξερε ότι δεν θα βρίσκεται μετά την θέση 24. Το κενό στην θέση του RB είναι μεγάλο με την αποδέσμευση του James Conner. Ο πρώην παίκτης της Alabama έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε έναν νέο Derrick Henry και να αφήσει εποχή. Αποτελεί υπερόπλο και ας λείπει η εκρηκτική ταχύτητα από το παιχνίδι του. Θα τον επέλεγα άνετα πάνω από τον Travis Etienne, και πιστεύω ότι οι Steelers δεν θα το μετανιώσουν.

Στο νούμερο 55 είχαμε την επιλογή του Pat Freiermuth. Πρόκειται για ογκώδη παίκτη που θα πλαισιώσει τον Eric Ebron, ωστόσο θεωρώ ότι προείχε η επιλογή ενός offensive lineman. Αυτή την ανάγκη κάλυψαν, ως ένα σημείο, με τις δύο επόμενες επιλογές. Τόσο ο Kendrick Green όσο και ο Dan Moore Jr, έχουν εμπειρία στο κολλέγιο, όντας πολλά χρόνια βασικοί. Όμως θεωρώ δύσκολο να ανταποκριθούν στο ύψος των προσδοκιών των παικτών που θα αντικαταστήσουν.

Βαθμολογία: ⋆⋆⋆

Tennessee Titans

Round 1Caleb Farley, CB, Virginia Tech
Round 2Dillon Radunz, OT, North Dakota State
Round 3Monty Rice, LB, Georgia / Elijah Molden, CB, Washington
Round 4Dez Fitzpatrick, WR, Louisville / Rashad Weaver, EDGE, Pitt
Round 6Racey McMath, WR, LSU / Brady Breeze, S, Oregon

Μετά το Βατερλό της περσινής επιλογής του Isaiah Wilson, στον πρώτο γύρο έχουμε μία ακόμα επιλογή γεμάτη ρίσκο. Ο Caleb Farley, βάσει ταλέντου, είναι top-10 παίκτης, αλλά το ιατρικό ιστορικό του είναι γεμάτο κόκκινες σημαίες. Ο συνδυασμός τον τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης με την απόφαση του να απέχει από τα γήπεδα το 2020 δείχνει ότι οι Titans διέρχονται ξανά από χώρο με ανεξερεύνητα νερά. Βέβαια, σε περίπτωση που Farley αποδείξει την αξία του, τότε θα μιλάμε για κορυφαία επιλογή.

Τζογαρίσματο συνέχεια με την επιλογή του Dilon Radnuz. Το North Dakota State αποτελεί ένα μικρό σχολείο και το δείγμα γραφής του Radnuz δεν είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό. Συνεχίζουμε με Monty Rice στην θέση του linebacker. Πρόκειται για μία θέση όπου υπάρχει ήδη ο Jayon Brown αλλά και ο Rashaan Evans. Η ταχύτητα του Rice του δίνει το πλεονέκτημα να καλύπτει τους running back, αλλά μέχρι εκεί. Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω για πoιο λόγο τον επέλεξαν.

Τέλος, ο Dez Fitzpatrick είναι ένας ψηλός wide receiver που οι Titans θέλουν να δουν να εξελίσσεται σε έναν νέο A.J. Brown, καθώς έχει την δυνατότητα για πολλές yards after catch αλλά και μεγάλα ποσοστά επιτυχίας σε 50/50 plays.

Βαθμολογία: ⋆⋆

About The Author: Alex

Οπαδός του αμερικανικού αθλητισμού λόγω τους συστήματος των draft. Λάτρης των small market και θρησκευτικός ακόλουθος (εδώ και 4 χρόνια) οποιασδήποτε ομάδας εδρεύει στο Wisconsin, λόγω του Gianni GOATokounmpo. Παραδοσιακή αγάπη για τους RAMS, από εποχές Kurt Warner, αλλά και παθολογικό μίσος για τους Patriots και το τρίγωνο των βερμούδων Kraft – Brady – Belichick.