Οι Κορυφαίοι 100 του Draft 2024

Η ανίχνευση νέων αθλητών αποτελεί μια τέχνη. Οι άνθρωποι που εργάζονται επάνω σε αυτό το κομμάτι αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα για την μελλοντική πορεία της ομάδας τους. Καλή η ελεύθερη αγορά, καλές οι ανταλλαγές και οι υπόλοιπες αντίστοιχες μέθοδοι αλλά όλοι συμφωνούν ότι το πιο ασφαλές συστατικό χτισίματος μια ομάδας αποτελεί το draft.

Κάθε γύρος του draft θεωρητικά αποτελείται από τριάντα δύο επιλογές, όσες συνολικά οι ομάδες του NFL. Τονίζουμε θεωρητικά διότι διάφορες ανταλλαγές και άλλες συμφωνίες δύναται να αλλάξουν τα δεδομένα. Ουσιαστικά όμως με τον όρο κορυφαίοι θέλουμε να συμβολίσουμε τους αθλητές που θεωρούνται η βιτρίνα της φετινής πανεπιστημιακής τάξης. Οι 100 καλύτεροι παίχτες, δηλαδή περίπου οι τρεις πρώτοι γύροι του draft, είναι εκείνο το κύριο πεδίο με το αξιόλογο ταλέντο που θα βασιστούν άμεσα οι παράγοντες για την ραχοκοκαλιά της ομάδα τους κάθε χρόνο.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω θα πρέπει να επισημάνουμε κάποια σημαντικά σημεία. Δεν σημαίνει ότι εάν κάποιος επιλεχθεί στον πρώτο γύρο θα είναι σίγουρα ένας παίχτης-εγγύηση. Αντίστοιχα, ένας παίχτης που θα βρεθεί στους παρακάτω γύρους δεν σημαίνει ότι το μέλλον του θα υπολείπεται σε αξία. Απλά, η όσο πιο υψηλή επιλογή αποτελεί έναν τρόπο να αυξάνεται η πιθανότητα ευστοχίας της ομάδας. Επιπλέον, για τις αποφάσεις τους οι ομάδες βάζουν στην ζυγαριά πάρα πολλά στοιχεία όπως τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά, τα αθλητικά/φυσικά χαρακτηριστικά, τα πνευματικά χαρακτηριστικά, τους τυχόν τραυματισμούς, τις εξωαγωνιστικές συμπεριφορές και το κυριότερο τις ετήσιες ανάγκες τους διαμορφώνοντας έτσι κάθε χρόνο τις επιλογές τους. Να σημειώσουμε ότι το παρόν άρθρο δεν αποτελεί προσωπική άποψη ή επιθυμία, αλλά όσο το δυνατόν μια ισορροπημένη προσέγγιση του NFL Draft για να μπορέσουμε να το παρακολουθήσουμε πιο ευχάριστα:

Quarterbacks

Νόμος: oι QB κάθε χρόνο είναι υπερτιμημένοι και αυτό εκφράζει την σπουδαιότητα/ζήτηση της θέσης. Θα τους δούμε να επιλέγονται πιο ψηλά από ότι αξίζουν, να αποτελούν μέρος των πιο έντονων συζητήσεων στα ΜΜΕ/οπαδούς και θα είναι το επίκεντρο στο draft μεταξύ των ομάδων. Αντικειμενικά όμως, η εφετινή χρονιά είναι μια γεμάτη χρονιά για την θέση του QB και σε ταλέντο και σε βάθος επιλογών. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή του Ewers του Τexas που προτίμησε να παραμείνει το 2024 στο πανεπιστήμιο για να έχει καλύτερες προοπτικές στο επόμενο draft.

Οτιδήποτε και να λέγεται, ο Caleb Williams εδώ και πολύ καιρό είναι αυτός που έχει θεωρητικά χαρακτηρίσει την τάξη των QB. Προερχόμενος από αυτές τις μοντέρνες σχολές “βομβαρδισμού” με καλή κινητικότητα των τελευταίων ετών που έχουν τις ρίζες τους στην περιοχή της Oklahoma και του Texas (Mahomes, Mayfield, Murray κλπ.) αποτελεί την ελκυστικότερη επιλογή. Από κοντά και ο Drake Maye που εκφράζει μια επιλογή υψηλής ποιότητας με πιο παραδοσιακά QB χαρακτηριστικά. Ακολουθεί ο Jaylen Daniels που από τον Ιανουάριο και μετά, έπειτα και από τoν αέρα που του έδωσε η κατάκτηση του Heisman Trophy (δηλαδή του καλύτερου πανεπιστημιακού αθλητή, αν και ειλικρινά δεν λέει κάτι για το draft) οι συγκρίσεις με το στυλ παιχνιδιού του Lamar Jackson δίνουν και παίρνουν. Απαραίτητό όμως είναι πριν μπει στον αγωνιστικό χώρο του NFL να δημιουργήσει σώμα.

Ο JJ McCarthy είναι αυτός που κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή, αν και το Michigan βασίστηκε περισσότερο στο τρέξιμο και στην άμυνα. Όμως είχε τον ρόλο του καλού μαθητή, ότι του δόθηκε το εκτέλεσε με επιτυχία από ότι φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Σημαντικό μείον είναι ότι είχε πολύ λιγότερες προσπάθειες από τους υπόλοιπους της λίστας κάνοντας τον την πιο ερωτηματικό-επιλογή. Αν οι πρώτοι τρεις ήταν μακριά από το final 4, οι Bo Nix και Michael Penix διέπρεψαν μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου φτάνοντας στην διεκδίκηση του εθνικού πρωταθλήματος, αγωνιζόμενοι μάλιστα στο ίδιο περιφερειακό πρωτάθλημα με τον Caleb Williams. Ο Nix πραγματοποίησε μια σημαντική μεταγραφή κατά την διάρκεια της κολεγιακής του καριέρας και φαίνεται ότι του βγήκε σε καλό. Στο Ορεγκον -το κέντρο του στίβου στις ΗΠΑ- έδωσαν βάση στην προετοιμασία του και παραδίδουν ένα ιδιαίτερο πακέτο για το επόμενο επίπεδο. Αν πρέπει να δηλώσουμε ποιος αθλητής έκλεψε την παράσταση στο περσυνό πρωτάθλημα -σαν τον περσυνό CJ Stroud- αυτός είναι αδιαμφησβήτητα ο Michael Penix Jr. Κέρδισε το τελευταίο πρωτάθλημα της Pac-12 και έφτασε ως τον τελικό του εθνικού. Έδωσε πόνο και ψυχή και απέδειξε ότι ανήκει με πράξεις στο υψηλό επίπεδο. Προέρχεται από κολλέγιο της Δύσης και συγκεκριμένα από ένα κλασσικό “Quarterback U” αυτό της Washington, δηλαδή από ένα πανεπιστήμιο με ιστορική παράδοση στην πάσα και τους QB. Αν δεν είχε τόσους τραυματισμούς στoν προηγούμενο οργανισμό πριν πάρει μεταγραφή (στην Washington δεν είχε) και κυρίως αν δεν είχε αυτόν τον «αστείο τρόπο» που ρίχνει την πάσα θα μιλάγαμε για τον αδιαμφισβήτητο QB1 φέτος. Ο Spencer Rattler αποτελεί τον αθλητή που ήταν στο σύστημα που έπαιξε ο Caleb Williams αργότερα και του πήρε την θέση ουσιαστικά. Έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αλλά υπάρχει πολύ κόσμος που αμφισβητεί έντονα το πνευματικό κομμάτι του παιχνιδιού του.

Running Backs Wide Receivers Tight Ends

Στις υπόλοιπες Skill θέσεις το πρώτο όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό του γιού του θρύλου των Colts και Hall of Famer WR Marvin Harrison. Μάλιστα, είναι αρκετοί που λένε ότι ίσως ο γιος να είναι καλύτερος του πατέρα. Έχει τοποθετηθεί ψηλά ο πήχης και αναμένουμε μέσα στο γήπεδο να δούμε αν θα τους επιβεβαιώσει. Eξαιρετικά παραγωγικός, τρομερός route runner και στόχος σε όλα τα επίπεδα του γηπέδου. Τον χρήζουμε ως τον σημαιοφόρο της φετινής τάξης. Ο ΤΕ Brock Bowers αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό ταχύτητας, routes και χεριών. Δεν γνωρίζεις αν είναι καλύτερο να τον αντιμετωπίσεις με man to man ή ζώνη. Επιπλέον, θα είναι μεγάλο πρόβλημα στο τάκλιν. Καθόλου τυχαίο που ήταν ο πιο παραγωγικός αθλητής και ο πρώτος στις γιάρδες υποδοχής και στις τρεις χρονιές του στις ιστορικές πορείες της Georgia. Θα θέλαμε όμως να ήταν λίγο πιο μεγάλος και σωματώδης. O WR Malik Nabers είναι ένας εκρηκτικός αθλητής με ταχύτητα που μπορεί να αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις των WR, ο οποίος χρειάζεται να βελτιώσει τα routes του. Αν μας ρωτάτε ποιος είναι ο αθλητής που περιμένουμε να δούμε πρώτο-πρώτο την επόμενη περίοδο αυτός είναι ο WR Rome Odunze. Διαθέτει κάτι μαγικό στο παιχνίδι του και λάμπει ειδικά σε όλα τα χαρακτηριστικά όταν φτάνει η μπάλα κοντά στα χέρια του (στοιχείο σημαντικό για να θεωρηθεί κάποιος εξαιρετικός WR). Αξιόπιστος, δυνατός και με καλό σώμα, ηγέτης και αρχηγός της ομάδας στην Washington.

Offensive Tackles Offensive Guards/Centers

Λέγεται ότι η Offensive Line θα προσφέρει πολύ ταλέντο φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη θέση. Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά η θέση του OT είναι μια από τις 3 πιο σημαντικές θέσεις στο παιχνίδι. Ο τεράστιος 6-9″ ΟΤ Joe Alt είναι ο πρώτος που ξεχωρίζει με πατέρα τον παλιό Pro Bowler LT John Alt (Chiefs), αδερφό αμυντικό στο NHL και προέρχεται από το Notre Dame που έχει δώσει πολλούς εξαιρετικούς OL τα τελευταία χρόνια στο NFL. Θα τον χαρακτηρίζαμε all-around με πολύ καλή τεχνική. Δύσκαμπτος λόγω ύψους που πρέπει να το προσέξει στο επόμενο επίπεδο. Ο ΟΤ Olumuyiwa Fahsanu έχει το ιδανικότερο ύψος/βάρος/μάκρος με μεγάλο ταβάνι που ακόμη εξελίσσεται. Χρειάζεται πολύ προπόνηση και σταθερότητα για το επόμενο επίπεδο. Εκεί είναι και το πρόβλημα του, δηλαδή το αν θα μεταφραστούν τα πρότυπα χαρακτηριστικά του σε κάποιο σπουδαίο επίπεδο ή όχι.

Defensive Tackles Defensive Ends/Edge Linebackers Linebackers

To πρώτο όνομα που ξεχωρίζει στην “front 7” είναι αυτό του OLB Dalla Turner. Αθλητικός, δυνατός και σκληρός με τρομερή ταχύτητα και έκρηξη θα είναι ότι χρειάζεται μια ομάδα για να κυνηγήσει τον QB σε μια premium θέση. Προέρχεται από το θρυλικό πρόγραμμα του Nick Saban της Αλαμπάμα και είναι το επόμενο παράγωγο του μετά τον Will Anderson Jr. (Texans). Δεν είναι ακόμη τόσο έτοιμος όσο ήταν ο Anderson στο draft και εφόσον εξελίξει την τεχνική του τότε θα μιλάμε για έναν αθλητή με μεγάλη δυναμική.

Cornerbacks

Safeties

NFLGreece Big Board 2024

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!