Η αλυσιδωτή αντίδραση του συμβολαίου του Patrick Mahomes

Ο θαυμασμός για τον quarterback των Kansas City Chiefs είναι γνωστός και τον έχω τον εκφράσει πολλάκις. Μολονότι, φίλος των Los Angeles Rams αλλά και του Jared Goff, οφείλω να ομολογήσω ότι ο Patrick Mahomes αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές “καψούρες” μου.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η βόμβα περί των πολλών αναφορών για το νέο συμβόλαιο που του προσέφεραν οι Chiefs, με φήμες που μιλούσαν για 400 εκατομμύρια, μέχρι και πολύ περισσότερα. Εν τέλει, τα πραγματικά ψηφία βγήκαν στην επιφάνεια, τα οποία έλεγαν τα εξής: ο Mahomes υπέγραψε επέκταση 10 ετών έναντι 450 εκατομμυρίων το χρόνο. Εάν αθροίσουμε και τα 53 εκατομμύρια που θα λάβει χονδρικά στα επόμενα 2 χρόνια του συμβολαίου του, τότε φτάνουμε στα 503 εκατομμύρια για 12 χρόνια.

Η συμφωνία από μόνη της κάνει την έκτη Ιουλίου του τρέχοντος έτος ιστορική μέρα, όχι μόνο για το NFL αλλά και για ολόκληρο τον επαγγελματικό αθλητισμό και την βιομηχανία του θεάματος. Πολλά, λοιπόν είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν και θα προσπαθήσω να δώσω μία απάντηση.

1. Είναι το συμβόλαιο φιλικό για τους Chiefs;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θα είναι φιλοσοφική, αλλά τεχνοκρατική, βάση της αγοράς του σημερινού NFL. Αρχικά, σκόπιμα αγνοώ τα εγγυημένα χρήματα και στην συνέχεια θα εξειδικεύσω.

Παραθέτω, λοιπόν, έναν πίνακα.

ΠαίκτηςΣυμβόλαιοΑναγωγή/δεκαετία% του συμβολαίου του P. Mahomes
Jared Goff, QB134 εκατ/4 έτη335 εκατ.79%
Kirk Cousins, QB66 εκατ/2 έτη330 εκατ.73,5%
Amari Cooper, WR100 εκατ/5 έτη200 εκατ.44,4%
Russell Wilson, QB140 εκατ/4 έτη350 εκατ.77,8%
Matt Ryan, QB150 εκατ/5 έτη300 εκατ.66,7%
Jimmy Garoppolo, QB137 εκατ/5 έτη274 εκατ.61%
Matthew Stafford, QB135 εκατ/5 έτη270 εκατ.60%
Khalil Mack, DE141 εκατ/6 έτη233 εκατ.52%
Aaron Donald, DT135 εκατ/6 έτη225 εκατ.50%
Aaron Rodgers, QB134 εκατ/4 έτη335 εκατ.79%
Carson Wentz, QB128 εκατ/4 έτη320 εκατ.71%
Derek Carr, QB125 εκατ/5 έτη250 εκατ.56%

Σίγουρα αυτές οι γενικεύσεις περιέχουν πολλούς περιορισμούς που μειώνουν την εγκυρότητα τους, αλλά μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάποια συμπεράσματα. Το κυριότερο αυτών είναι πως το συμβόλαιο του Patrick Mahomes δεν είναι τόσο φαραωνικό όσο φαίνεται. Όταν ακούς μισό δισεκατομμύριο, σου δημιουργείται ένα αίσθημα αστάθειας, αλλά αν πιεις λίγο νερό και επανεξετάσεις το νούμερο, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι τόσο μεγάλο σε σχέση με τα άλλα συμβόλαια.

Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο QB Dak Prescott ζητάει από την ομάδα του 50 εκατομμύρια/έτος. Αυτό σημαίνει, περισσότερα χρήματα ανά χρόνο συγκριτικά με αυτά που θα λαμβάνει ο Mahomes στα 10 χρόνια της επέκτασης που έκανε. Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν στον Prescott, η αλήθεια είναι πως σε καμία περίπτωση δεν έχει αποδείξει ότι έχει δυνατότητες εφάμιλλες του Mahomes και η μέχρι τώρα πορεία του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Αν θέλουμε να εξετάσουμε το θέμα από μία πιο αντικειμενική σκοπιά, τότε πρέπει να συσχετίσουμε το συμβόλαιο του Mahomes με το salary cap. Ας δούμε λοιπόν τι ποσοστό αυτού καταλαμβάνει. Παρακάτω παραθέτω την δομή του συμβολαίου του.

Ας δούμε τώρα την εξέλιξη του salary cap ανά χρόνο

Βλέποντας τον παραπάνω πίνακα αντιλαμβανόμαστε ότι το Salary Cap έχει την τάση να αυξάνεται κατά περίπου 10 εκατομμύρια τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, θα μειώνεται το ποσοστό του Salary cap το οποίο θα καταλαμβάνει το συμβόλαιο του Mahomes.

To 2023 o Mahomes θα λάβει (αν όλα πάνε φυσιολογικά) περίπου 42,5 εκατομμύρια. Εάν υποθέσουμε ότι το salary cap θα είναι 230 εκατομμύρια, τότε θα λέμε ότι θα λαμβάνει το 18,4 %. Το 2030, o Mahomes θα λάβει 52,5 εκατομμύρια. Εάν το salary cap ακολουθήσει την στατιστική του άνοδο, τότε θα είναι περίπου 330 εκατομμύρια, δηλαδή το συμβόλαιο θα καταλαμβάνει ποσοστιαία το 15,9% του. Αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο από το ποσοστό που λαμβάνει σήμερα ο Aaron Rodgers (18,9%), o Russell Wilson (18,6%), o Big Ben (18,06%), o Jared Goff (17,8%), o Carson Wentz (16,9%), ο Matt Ryan (16, 9%), ο Kirk Cousins (16,65%) και o Matthew Stafford (16,2%).

Φυσικά, υπάρχει ο κίνδυνος του τραυματισμού, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το παράδειγμα του Tom Brady καθώς και άλλων παικτών που μπορούν να παίξουν μέχρι την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι οι Chiefs δέσανε τον αναμορφωτή τους για 12 χρόνια πληρώνοντας τον με ένα ποσό αντίστοιχο με αυτό που παίρνουν οι franchise quarterback διαχρονικά (πάντα ποσοστιαία). Το να συγκρίνουμε τα συμβόλαια με αυτά άλλων εποχών, είναι πέρα για πέρα λάθος. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε ότι ένας ρολίστας του σημερινού NBA παίρνει περισσότερα χρήματα από όσα έπαιρνε κάποτε ο… Michael Jordan!

Συνεπώς, η απάντηση είναι ότι το συμβόλαιο είναι πολύ φιλικό για τους Chiefs, διότι ο Mahomes δεν είναι απλά ένας franchise quarterback αλλά

  • Ο άνθρωπος που τους χάρισε το Super Bowl μετά από 50 χρόνια.
  • Ο άνθρωπος που το 2018 έριξε 50 TD και κέρδισε το MVP βραβείο
  • Ένας quarterback που έχει αποδείξει περίτρανα τα διαπιστευτήριά του μέσα σε δύο χρόνια, αποτελώντας τον μεγαλύτερο παράγοντα για τις περισσότερες μεγάλες νίκες της ομάδας του Κάνσας.

Τέλος, τα εγγυημένα χρήματα είναι μόλις 160 εκατομμύρια. Το signing bonus είναι μόλις 10 εκατομμύρια και σχεδόν όλο το συμβόλαιο είναι δομημένο έτσι ώστε τα περισσότερα χρήματα να πληρώνονται μόνο σε περίπτωση που βρίσκεται στο roster της ομάδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν πχ σε 6 χρόνια υπάρξει κάποιος τραυματισμός που τον αναγκάσει να αποσυρθεί τότε η ομάδα μπορεί να τον διώξει χωρίς να του πληρώσει το μισό του συμβόλαιο! Άρα, καταλαβαίνουμε ότι η όλη συμφωνία είναι μια τεράστια νίκη του front office των Kansas City Chiefs.

2. Θα μπορούσε ο MVP του 2018 να πάρει περισσότερα χρήματα;

Η απάντηση είναι πολύ απλή και είναι καταφατική. Εννοείται πως αν εκβίαζε τους Chiefs τότε θα μπορούσε να εισπράξει ένα ακόμη μεγαλύτερο συμβόλαιο. Όπως και να έχει δεν υπάρχει κανένας στον οργανισμό των Chiefs που θα μπορούσε να φανταστεί αυτήν την ομάδα χωρίς τον φυσικό της ηγέτη. Πιστεύω, ότι αν ο Mahomes νοιαζόταν μόνο για την τσέπη του, τότε θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα ποσό της τάξης των 800 – 850 Μ και με ακόμη περισσότερα εγγυημένα χρήματα, βάζοντας σαν όρο την αναλογική αύξηση σύμφωνα με το salary cap.

Γιατί δεν το έκανε;

Πολύ απλά, γιατί θέλει να κερδίζει. Επιθυμεί, να γίνει ο πιο επιτυχημένος παίκτης στην ιστορία του NFL και ξέρει ότι όσο καλός και αν είναι, πρέπει να έχει παίκτες που να τον πλαισιώνουν. Έτσι, μπορεί να ‘’βολευτεί’’ με 500 εκατομμύρια, έχοντας μία offensive line που θα του δίνει τα απαραίτητα για να κάνει αυτά που γνωρίζει καλύτερα.

3. Ποιοι είναι οι 3 μεγάλοι νικητές νικητές της χθεσινής μέρας και ποιοι οι 3 μεγάλοι ηττημένοι;

Νικητές

Ο Andy Reid. Ο αξιαγάπητος Head Coach κατάφερε να φτάσει στην γη της επαγγελίας μόνο όταν βρήκε τον Patrick Mahomes. Όσο σπουδαίος και αν είναι, αδυνατώ να πιστέψω ότι θα κατάφερνε να φιλήσει το ιερό δισκοπότηρο χωρίς το παιδί από το Texas.

Όλη η επίθεση των Chiefs. Είναι ευλογία να σου πετάει την μπάλα ένας τόσο χαρισματικός quarterback. Όταν ρίχνεις τόσες γιάρδες και τόσα TD, τότε κάποιοι γράφουν στατιστικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την αξία των παραπάνω, αλλά όλοι ξέρουμε ότι ένας διαστημικός QB πάντα εκτοξεύει τα στατιστικά σου.

Oι φίλαθλοι των Chiefs. Δεν είναι απλά ένας τίτλος μετά από 50 χρόνια, είναι το μέλλον που διαγράφεται ευοίωνο και ρόδινο. Από εκεί που το parade στην πόλη, ήταν τόσο σπάνιο που έκανε το πρωτάθλημα MLB των Kansas City Royals να μοιάζει μοναδικό, ίσως να περάσουμε σε μία εποχή που τα χειμωνιάτικα parade θα γίνουν βαρετά και μονότονα.

Ηττημένοι

Η AFC West. Ασυζητητί, Broncos, Chargers και Raiders μόνο δυσφορία και κατήφεια μπορεί να νοιώθουν. Όταν για τα επόμενα 12 χρόνια θα βρίσκεις μπροστά σου τον Patrick Mahomes τότε ξέρεις πως χρειάζεται πολλή προσπάθεια, αλλά και τύχη, για να μπορέσεις να μην έχεις την μοίρα των φτωχών συγγενών της.

4. Πώς διαμορφώνεται η αγορά για τον Lamar Jackson, τον Deshaun Watson και τον Dak Prescott;

Αυτό το deal χρησιμεύσει σαν πυξίδα στις διαπραγματεύσεις των καινούριων συμβολαίων.

  • Ο Lamar Jackson, έχοντας τον τίτλο του MVP αλλά και ένα πολύ καλό ρόστερ να τον πλαισιώνει στους Baltimore Ravens, θα επιδιώξει να φτάσει στο δακτυλίδι. Έχει όλα τα φόντα να χτυπήσει τον Mahomes, καθώς τον πλαισιώνει ένα –ίσως – καλύτερο supporting cast. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και αυτός θα κάνει υποχωρήσεις και θα λάβει ένα συμβόλαιο της τάξης των 30-35 εκατ. τον χρόνο, χωρίς να τινάξει την μπάνκα στον αέρα.
  • Ο Deshaun Watson, από την άλλη έχει αποδείξει την αξία του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αντάξιος των προαναφερθέντων. Θεωρώ ότι δεν επιθυμεί να μείνει για πάντα στους Houston Texans, καθώς με την απομάκρυνση του Deandre Hopkins του έδειξαν ότι χαράσσουν διαφορετική τροχιά από αυτή που ο ίδιος επιθυμεί. Έτσι, πιστεύω ότι θα ζητήσει 40-45 εκατ., τα οποία δεν ξέρω αν είναι διατεθειμένοι να του δώσουν οι Texans.
  • Ο Dak Prescott αποτελεί κλασικό παράδειγμα υπερφίαλου παίκτη, που αν και έχει τα προσόντα δεν δείχνει το απαιτούμενο ομαδικό πνεύμα προκειμένου να κερδίσει. Το σίριαλ του συμβολαίου του καλά κρατεί και το exclusive franchise tag κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις διαπραγματεύσεις. Οι Dallas Cowboys μετά το draft (CeeDee Lamb) αλλά και τα μεγάλα συμβόλαια σε ‘’Zeke’’ και ‘’ Amari Cooper’’ θέλουν να κερδίσουν τώρα και για αυτό πρέπει να τον κρατήσουν. Ο Prescott προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί πιέζοντας για ένα βιβλικό ποσό. Πιστεύω, ότι το deal θα κλείσει στα 220-230 εκατ. για 6 χρόνια.

5. Περάσαμε επίσημα στην δυναστεία των Chiefs;

Πάντοτε υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι τραυματισμοί αλλά και η τύχη. Μολαταύτα, πιστεύω ότι οι Chiefs θα πρωταγωνιστήσουν για πολλά χρόνια, ακόμη και αν δεν πάνε κάθε χρόνο στο Super Bowl, άλλωστε σε ένα περιβάλλον τόσο οξυμένου ανταγωνισμού είναι αδύνατον να κερδίζεις συνέχεια.

About The Author: Alex

Οπαδός του αμερικανικού αθλητισμού λόγω τους συστήματος των draft. Λάτρης των small market και θρησκευτικός ακόλουθος (εδώ και 4 χρόνια) οποιασδήποτε ομάδας εδρεύει στο Wisconsin, λόγω του Gianni GOATokounmpo. Παραδοσιακή αγάπη για τους RAMS, από εποχές Kurt Warner, αλλά και παθολογικό μίσος για τους Patriots και το τρίγωνο των βερμούδων Kraft – Brady – Belichick.