Κυρίες και κύριοι, οι Washington… Redskins;

Τις τελευταίες ημέρες ανέκυψε το θέμα της αλλαγής ονόματος της ομάδας της Washington. Συγκεκριμένα, το NFL ζήτησε από την ομάδα της πρωτεύουσας να μετονομαστεί, πριν ξεκινήσει η ερχόμενη σεζόν. Παράλληλα, τόσο οη FedEx αλλά κι η NIKE απείλησαν τους Washington Redskins με σημαντικές περικοπές στις χορηγίες τους, εάν δεν αλλάξουν έμβλημα και ονομασία. Το αίτημα αυτό εξετάζεται σοβαρά από την νέα ομάδα του Ron Rivera και όπως όλα δείχνουν η ομάδα θα μετονομαστεί σε Washington Warriors. Μια εξέλιξη που χαιρετίζει με ενθουσιασμό ο καινούριος προπονητής της ομάδας.

Το θέμα της μετονομασίας δεν είναι καινούριο. Οι Ινδιάνικες κοινότητες ποτέ δεν έβλεπαν με ‘’καλό μάτι’’ την χρησιμοποίηση της κληρονομιάς τους, από επαγγελματικές ομάδες του αμερικάνικου αθλητισμού. Έτσι, πάντοτε αντιδρούσαν και παρέμβαιναν ζητώντας να αποσυνδεθεί η φυλή τους από την βιομηχανία του αθλητισμού.

Ένα κλασσικό παράδειγμα, που έληξε με νίκη της Ινδιάνικης κοινότητας, είναι αυτό των Golden State Warriors στο NBA. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την εξέλιξη του σήματος τους στην πορεία του χρόνου.

Όπως βλέπουμε , το 1969, η ομάδα άφησε οριστικά πίσω της τα Ινδιάνικα σύμβολα και τα αντικατέστησε με την περίφημη γέφυρα του San Francisco.

Ας δούμε, όμως, ποιες επαγγελματικές ομάδες διατηρούν ινδιάνικα ονόματα ή σύμβολα.

Kansas City Chiefs: Στην έταιρη ομάδα του NFL που έχει όνομα που παραπέμπει σε ιθαγενείς, το όνομα των Chiefs υπάρχει από τη δημιουργία τους. Βαφτίστηκαν από τον δήμαρχο της πολιτείας Roe Bartle, o οποίος αποκαλούταν “Chief”. Ο λόγος; Είχε ιδρύσει την πρώτη κοινότητα ιθαγενών στην Ένωση Προσκόπων των Η.Π.Α.

Atlanta Braves: Οι “Θαρραλέοι”, η ομάδα μπείζμπολ της Ατλάντα από τότε που μετακόμισε εκεί το 1966, έχει κι αυτή τις ρίζες της σε ένα άτομο που συσχετίστηκε με σύμβολα Ιθαγενών. Όταν ο James Gaffney την αγόρασε το 1911, που τότε ήταν ακόμα ομάδα της Βοστώνης, ο ίδιος ήταν μέλος του δημοκρατικού κόμματος της πόλης, που ονομαζόταν Tammamy Hall. To Tammamy ήταν παρμένο από Ιθαγενό αρχηγό Tammamend, και το σύμβολο του κόμματος ήταν ένα στέμμα ιθαγενούς, με τα μέλη τους να ονομάζονται Braves. Το όνομα πέρασε, σαφώς, και στην ομάδα.

Cleveland Indians: Οι Indians είναι, ίσως, η πρώτη ομάδα από τις αναφερόμενες που έπραξε υπέρ των διαμαρτυριών για το σύμβολο της ομάδας, τον Chief Wahoo, μία καρτουνίστικη ινδιάνικη προτομή, την οποία αφαίρεσαν από τις στολές το 2018. Το όνομα δόθηκε στην ομάδα στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ιδιοκτήτη Charlie Somers.

Chicago Blackhawks: Οι Blackhawks ονομάστηκαν έτσι από τον ιδρυτή της ομάδας Frederic McLaughlin, ο οποίος υπηρέτησε την 86η Μονάδα του Πεζικού, η οποία συμμετείχε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Το προσωνύμιο της μονάδας ήταν Blackhawks (Μαύρα  Γεράκια), παρμένο από τον ομώνυμο, πραγματικό αρχηγό της φυλής των Σαουκ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για το πολεμικό του πνεύμα, ο οποίος έδρασε κοντά στην πολιτεία του Ιλλινόις.

Εκτός, όμως, από τα ονόματα και τα σήματα, υπάρχει πολύ μεγάλη δυσφορία – από την πλευρά των Ινδιάνων – και για της μασκότ, τις οποίες και θεωρούν εξευτελιστικές. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το κυριότερο επιχείρημα των ομάδων είναι ότι το κάνουν από σεβασμό σαν ένδειξη υπερηφάνειας για τους αυτόχθονες πληθυσμούς του τόπου τους. Από την άλλη πλευρά οι Ινδιάνοι θεωρούν ότι διασύρονται τα ήθη, τα έθιμα αλλά και οι θρησκευτικές τους τελετές. Οι εξελίξεις στην αμερικανική καθημερινότητα είναι ραγδαίες. Μετά την δολοφονία του George Floyd είχαμε σειρά διαδηλώσεων, γκρέμισμα αγαλμάτων, νέο γύρο δολοφονιών, υλικές ζημιές και κοσμοϊστορικές αλλαγές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες συμβολικές κινήσεις:

  • Η πολιτεία του Μισισίπι άλλαξε την σημαία της, για να μην παραπέμπει στον εμφύλιο και την σκλαβιά.
  • Το NFL αλλάζει πολιτική για τους αθλητές που γονατίζουν κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου.
  • Το NFL δίνει κίνητρα στις ομάδες και τις ενθαρρύνει, προκειμένου να δώσουν συμβόλαιο στον Colin Kaepernick.
  • Οι ομάδες του NBA, δύνανται να αγωνιστούν στην επανέναρξη, φέροντας φανέλες με αντιρατσιστικά μηνύματα.

Σε όλο αυτό το πολύμορφο κίνημα, προστέθηκαν και οι Ινδιάνοι που επανέφεραν τα αιτήματα τους, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ας υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι Ινδιάνοι – ιθαγενείς κάτοικοι της ηπείρου, για χιλιάδες χρόνια, ουδέποτε είχαν στην κουλτούρα και την λαϊκή τους παράδοση τον επαγγελματικό αθλητισμό. Αθλήματα ,όπως, το ποδόσφαιρο, το baseball, το μπάσκετ και το χόκεϋ είναι εντελώς άσχετα με την καθημερινότητα τους. Ο αποικισμός της Αμερικής από ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, οδήγησε στην συρρίκνωση του ινδιάνικου λαού, είτε από τους αιματηρούς πολέμους, είτε λόγω της ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος στις ευρωπαϊκές λοιμώξεις. Έτσι, πλέον ζουν εκτοπισμένοι σε μικρές κοινότητες ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν λογίζονταν για Αμερικάνοι πολίτες από το σύνταγμα των ΗΠΑ.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, όλα αυτά τα γεγονότα, που οι ίδιοι οι Ινδιάνοι μιλούν ακόμη και για γενοκτονία, προκαλούν συσσωρευμένη δυσφορία. Η χρήση των συμβόλων τους από τον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά και η προβολή της κοινότητας τους για τουριστικούς-εμπορικούς λόγους ξεσηκώνουν θύελλα διαμαρτυριών που τώρα βρίσκει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η οικειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού είναι κατακριτέα. Εφόσον, οι Ινδιάνοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα τοτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όποιο έμβλημα της φυλής τους επιθυμούν. Ταυτόχρονα, ο όρος Redskins – δηλαδή ερυθρόδερμοι- είναι ρατσιστικός από μόνος του, για ευνόητους λόγους. Ευελπιστώ να αλλάξει το όνομα των πρωτευουσιάνων, και συγχρόνως να ανοίξουν οι συζητήσεις για τις υπόλοιπες ομάδες, έτσι ώστε να δείξουμε έναν ελάχιστο σεβασμό σε ένα λαό που τα τελευταία 500 χρόνια πέρασε από καυδιανά δίκρανα.

Εν κατακλείδι, μένει να δούμε, αφενός το που θα καταλήξει η διαμάχη για το όνομα της ομάδας της Washington και αφετέρου αν οι Kansas City Chiefs δεχθούν ανάλογες πιέσεις.

About The Author: Alex

Οπαδός του αμερικανικού αθλητισμού λόγω τους συστήματος των draft. Λάτρης των small market και θρησκευτικός ακόλουθος (εδώ και 4 χρόνια) οποιασδήποτε ομάδας εδρεύει στο Wisconsin, λόγω του Gianni GOATokounmpo. Παραδοσιακή αγάπη για τους RAMS, από εποχές Kurt Warner, αλλά και παθολογικό μίσος για τους Patriots και το τρίγωνο των βερμούδων Kraft – Brady – Belichick.