NFL 2020 Off-Season

Μετά από 256 αγώνες κανονικής περιόδου, 11 αγώνες playoff και το Pro Bowl, φτάσαμε στην πρώτη Κυριακή χωρίς snap στη National Football League. Σε σχέση με άλλα δημοφιλή αθλήματα, η off-season του NFL είναι σε μεγαλύτερη σε διάρκεια από την περίοδο της αγωνιστικής δράσης. Ωστόσο, η λίγκα έχει διαμορφώσει έτσι το πρόγραμμα ώστε να κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Πάμε να δούμε και να αναλύσουμε μερικές από τις σημαντικότερες ημερομηνίες και γεγονότα που θα μας απασχολήσουν τη φετινή off-season.

24 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου: Σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα, οι προπονητές, οι σκάουτερς και οι general managers των ομάδων θα μεταβούν στην Ινδιανάπολη, όπου παραδοσιακά διεξάγεται το NFL Combine από το 1987. Εκεί αθλητές από τα κολλέγια της χώρας, έχοντας λάβει πρόσκληση, θα συμμετάσχουν σε ατομικές κυρίως ασκήσεις και θα αξιολογηθούν για την ταχύτητα, τη δύναμη και τη τεχνική τους. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές τις ασκήσεις είναι το σπριντ των 40 γιαρδών, ο αριθμός επαναλήψεων με βάρος 102kg σε πάγκο γυμναστικής, το επιτόπιο άλμα εις ύψος αλλά και πολλές δοκιμασίες εντός γηπέδου ανάλογα και με την θέση που αγωνίζεται ο κάθε παίκτης. Μέσα στο πρόγραμμα είναι και οι ουρολογικές εξετάσεις έτσι ώστε να ενημερωθούν οι ομάδες για τυχόν «κακές συνήθειες» των παικτών. Επίσης, κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να πάρει συνέντευξη από 45 παίκτες. Όσοι αθλητές δεν λάβουν πρόσκληση, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μικρότερα τοπικά combines που θα διεξαχθούν μέχρι την ημέρα του draft.

10 Μαρτίου: H τοποθέτηση του franchise tag ή αλλιώς «σε κατάσταση έμμισθης ομηρίας»! Στο NFL όταν λήγει το συμβόλαιο ενός παίκτη δεν σημαίνει ότι είναι αυτομάτως ελεύθερος να συμφωνήσει με οποιοδήποτε άλλο σύλλογο. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ένα “tag” κάθε χρόνο σε έναν παίκτης της ώστε να τον δεσμεύσει για τουλάχιστον ένα ακόμα έτος ή για να κερδίσει λίγο χρόνο ώστε να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μαζί του χωρίς τον κίνδυνο να τον χάσουν. Το ποσό των χρήματων που θα λάβει ο παίκτης βγαίνει από τον μέσο όρο των πέντε κορυφαίων συμβολαίων στην θέση που αγωνίζεται ή από το 120% του προηγούμενου μισθού του, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι μεγαλύτερο. Ας δούμε μία λίστα με τα χρηματικά ποσά που υπολογίζεται να κυμανθεί το φετινό franchise tag ανά θέση.

Quarterback: 26.8 εκ. Linebacker 16.2 εκ. Running Back: 12.4 εκ.
Defensive End: 19.3 εκ. Offensive Lineman: 16.1 εκ. Tight End: 11 εκ.
Wide Receiver: 18.4 εκ. Defensive Tackle: 15.5 εκ. Special Teams: 5.29 εκ.
Cornerback: 16.4 εκ. Safety: 12.7 εκ.

16 Μαρτίου: Η έναρξη της Free Agency. Όσοι παίκτες που έχει λήξει το συμβόλαιο τους και δεν το έχουν ανανεώσει ή δεν έχει χρησιμοποιηθεί το franchise tag πάνω τους, αρχίζουν να δέχονται προσφορές από τις υπόλοιπες ομάδες. Τυπικά, η Free Agency ξεκινάει δύο ημέρες αργότερα γιατί τότε μπορούν να υπογράψουν τα συμβόλαια οι παίκτες, ωστόσο, η λίγκα δίνει το δικαίωμα στις ομάδες να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των παικτών δύο ημέρες νωρίτερα και οι συμφωνίες αρχίζουν να ανακοινώνονται.

29 Μαρτίου – 2 Απριλίου: H καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των ιδιοκτητών των ομάδων όπου συζητούν, ψηφίζουν και αποφασίζουν για σημαντικά θέματα όπως αλλαγές στους κανονισμούς και μετακομίσεις ομάδων. Πέρσι υπερψηφίστηκε το να μπορεί ο προπονητής μίας ομάδας να κάνει challenge, και να εξετάζεται με την βοήθεια του replay, η απόφαση ενός διαιτητή να δώσει ή να μην δώσει pass interference σε κάποιο play. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η φετινή συνάντηση στο Palm Beach της Florida για να δούμε τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ότι αφορά την καινούργια συλλογική σύμβαση εργασίας (CBA) και την αύξηση του αριθμού των παιχνιδιών της κανονικής περιόδου.

23 – 25 Απριλίου: Το NFL Draft αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της off-season. Οι ομάδες έχουν αξιολογήσει τους αθλητές που έρχονται από τα κολλέγια, έχουν γεμίσει πίνακες και τοίχους με ονόματα παικτών ανάλογα με το ταλέντο και τις ανάγκες του ρόστερ, και οι general managers είναι με το τηλέφωνο ανα χείρας για πιθανές προτάσεις ανταλλαγής θέσεων και παικτών. Το φετινό draft θα διεξαχθεί στο Vegas και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φαντασμαγορικό με πλωτή σκηνή υποδοχής στο σιντριβάνι του Bellagio.

Μάιος – Ιούνιος: Οι οργανωμένες δραστηριότητες των ομάδων (ΟΤΑs). Μέσα σε αυτό το διάστημα οι ομάδες έχουν δέκα ημέρες στη διαθεση τους όπου μπορουν να πραγματοποιήσουν προπονήσεις στις οποίες όμως απαγορεύεται οι παίκτες να έρθουν σε πλήρη επαφή μεταξύ τους ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί.

15 Ιουλίου: Λήξη τη διορίας που έχουν οι ομάδες και οι franchise tagged παίκτες για να συμφωνήσουν σε νέα μακροχρόνια επέκταση της συνεργασίας τους. Μετά από αυτή την ημερομηνία, οι παίκτες δεν μπορούν να υπογράψουν νέο συμβόλαιο και θα αγωνιστούν με μονοετές ακόμα και αν γίνουν ανταλλαγή. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο DE Jadeveon Clowney που είχε γίνει franchise tagged πέρσι από τους Houston Texans και παρ’ ότι έγινε trade λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν στους Seattle Seahawks, δεν μπορούσε να υπογράψει νέο συμβόλαιο μαζί τους.

Τέλη Ιουλίου: Ξεκινάει η προετοιμασία των ομάδων για τη νέα αγωνιστική σεζόν. Τεχνικά επιτελεία και παίκτες συγκεντρώνονται σε ειδικά διαμορφωμένη τοποθεσία που θα εξυπηρετήσει ως προπονητικό κέντρο για λίγες ημέρες. Εκεί ζουν και προπονούνται όλοι μαζί για ένα διάστημα ώστε να υπάρξει το κατάλληλο δέσιμο μεταξύ των παλιών και των νέων παικτών πριν ξεκινήσουν οι αγώνες προετοιμασίας.

6 – 9 Αυγούστου: Οι τελετές του Pro Football Hall of Fame στο Canton του Ohio. Λόγω του εορτασμού των 100 χρόνων της λίγκας, αποφασίστηκε ο φετινός αριθμός των εισαχθέντων στο Πάνθεον να αυξηθεί στους 20!. Προς τιμήν τους θα διεξαχθεί και το πρώτο «φιλικό» παιχνίδι της σεζόν.


Ο υπόλοιπος μήνας θα είναι γεμάτος αγωνιστική δράση και οι ομάδες θα δώσουν τέσσερα ματς προετοιμασίας για τη νέα σεζόν όπου θα δοκιμαστούν κυρίως οι νεαροί παίκτες.

5 Σεπτεμβρίου: H τελική διαμόρφωση των ρόστερ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου προετοιμασίας, οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να έχουν 90 παίκτες στο ρόστερ τους. Μετά από περίπου ένα μήνα προπονήσεων και φιλικών αγώνων, οι προπονητές καλούνται να μειώσουν των αριθμό των παικτών στους 53 και να τοποθετήσουν και άλλους 10 στην practice squad πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν.

10 Σεπτεμβρίου: Το εναρκτήριο παιχνίδι του πρωταθλήματος!

About The Author: Δημήτρης

Raider Nation 4 Life, κι άλλο Nation δεν υπάρχει. Με αυτό το σκεπτικό ακολουθεί τη ζωή του, κι υποστηρίζει το Μαύρο/Ασημί μέχρι το τέλος. Ξημεροβραδιάζεται με ματς, κρατάει σημειώσεις, και θυμάται λεπτομέρειες σε αγώνες από τότε που ξεκίνησε να παρακολουθεί.