Η τελική 53άδα για κάθε ομάδα.

Το χτίσιμο της κάθε ομάδας έχει διαφορετική τακτική και φιλοσοφία, μιας και το draft, η free agency και το διαθέσιμο ρόστερ αποτελούν τον πονοκέφαλο για τον head coach κάθε καλοκαίρι. Οι rookies ίσως δεν δίνουν την εμπειρία των βετεράνων και οι βετεράνοι δεν έχουν την ίδια φρεσκάδα με τους rookies. Tην ιδανική φόρμουλα για την σύνθεση του ρόστερ δεν την γνωρίζουμε, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώσει 53 αθλητές που θα απαρτίσουν το ρόστερ κάθε ομάδας για το 2016. Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή των 53ων, είναι ο μέσος όρος ηλικίας σε άμυνα και επίθεση, το πρόγραμμα της regular season και τι στόχους έχει βέβαια η ομάδα για την επόμενη χρονιά. Οι 53 αθλητές χωρίζονται σε 46 που απαρτίζουν το ενεργό ρόστερ και 8 που βρίσκονται στην practice squad κάθε εβδομάδα. Κάθε Τρίτη λοιπόν μαθαίνουμε εάν υπάρχουν αλλαγές και μεταπήδηση κάποιου αθλητή από την practice squad στο ενεργό ρόστερ ή το αντίστροφο. Κατανοώντας λοιπόν όλες αυτές τις κινήσεις ίσως μπούμε και λίγο πιο βαθιά στα OTA’s.

Το σύστημα κάθε ομάδας σε άμυνα και επίθεση κρίνει και το πόσοι παίκτες θα επιλεχθούν σε κάθε θέση. Για παράδειγμα εάν κάποια ομάδα έχει ως πρώτη επίλογή το σύστημα 4-3 στην άμυνα τότε θα επιλέξει περισσότερους defensive lineman από ότι linebacker. Όλα αυτά καθορίζονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με την τελική επιλογή να πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές μετά το δεύτερο preseason παιχνίδι. Βέβαια υπάρχουν και τα απρόοπτα όπως οι τραυματισμοί, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιειθεί και η injured reserve της ομάδας. Κατανοώντας πως χτίζεται ένα ρόστερ από 53 αθλητές, μπορούμε να διαβάσουμε και τις off season σκέψεις κάθε προπονητικού επιτελείου.

Μια γενική εικόνα του ρόστερ:

roster

Οι δύο Quarterback αποτελεί μια δεδομένη λύση για όλες τις ομάδες μιας και η θέση έχει ανάγκη για βάθος καθώς πολύ τραυματισμοί ενίοτε η κακή αγωνιστική εικόνα του βασικού, επιφέρει αλλαγές. Υπάρχει επίσης πιθανότητα η ομάδα να έχει τρεις QB μιας και οι δύο πρώτοι ίσως είναι πιο έμπειροι αλλά ο τρίτος είναι το ταλέντο που πιστεύει ο προπονητής (βλέπε Jets). Η λίγκα του NFL έχει επενδύσει περισσότερο στην πάσα και όχι στο run, με αποτέλεσμα οι ομάδες να έχουν τρείς βασικούς Running back στο ρόστερ τους. Τα special teams ίσως επηρεάσουν την τελική εικόνα, μιας και οι RB μπορούν άνετα λόγω δύναμης και ταχύτητας να αποτελέσουν βασικό στέλεχος σε ένα trick play της κάθε ομάδας. Σε συνέχεια των special teams, όπως μπορούμε να δούμε η κάθε ομάδα διαθέτει στο ρόστερ της έξι wide receiver. Ανάλογα και με το σύστημα της ομάδας, με έξι WR ο κάθε offensive coordinator μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε όλα τα wide formations. Οι Tight End συνήθως καλύπτουν πολλές ανάγκες στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρία διαφορετικά πρόσωπα σε κάθε ρόστερ. Η απειλή για την αντίπαλη άμυνα αποτελεί τον βασικό ΤΕ και συνήθως είναι αυτός που αποτελεί και έναν βασικό στόχο για τον QB. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι Νew England Patriots με τους Rob Gronkowski και Martellus Bennett οι οποίοι οδεύουν για το 2016 με πολλές αλλαγές στο επιθετικό κομμάτι. Ο δεύτερος ΤΕ αποτελεί κυρίως τον blocking ΤΕ ο οποίος βοηθά τον QB να αποκτήσει χώρο και οπτικό πεδίο. Ο τρίτος ΤΕ αποτελεί μία μίξη των δύο προηγούμενων ΤΕ, με την μεγαλύτερη συμμετοχή του να την έχει σε special teams. Στην προστασία τώρα της επίθεσης, οι Offensive linemen. Ο πονοκέφαλος κάθε ομάδας. Ο κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει παραπάνω άτομα στην διάθεσή του αλλά συνήθως στο ρόστερ υπάρχουν 10 αθλητές. Οι αλλαγές πολλές κατάτη διάρκεια της χρονιάς, με αποτέλεσμα ΄και οι δέκα συνήθως να μοιράζονται τον χρόνο συμμετοχής. Η επιτυχία της επίθεσης ξεκινά από την ευελιξία στην οffensive line. Βέβαια έχουμε δεί και ομάδες να επενδύουν περισσότερους αθλητές σε άλλες θέσεις κόβωντας αθλητές από την συγκεκριμένη γραμμή. Τρία άτομα απαρτίζουν την kicking team, τον long snapper, τον place kicker και τον punter καταλήγοντας στους 27 αθλητές με τους υπόλοιπους 26 να απαρτίζονται από την άμυνα, με τα νούμερα βέβαια να μην αποτελούν τα ίδια για κάθε ομάδα αλλά να αποτελούν έναν μέσο όρο.

Προχωράμε στην άμυνα όπου οι Defensive linemen αποτελούν την κύρια γραμμή κρούσης. Στην εικόνα  του roster, έχουμε σχήμα άμυνας 3-4 με τον αριθμό των αθλητών για DT, DE να ανέρχεται στους έξι με εφτά, δίνοντας περισσότερο έμφαση στους linebackers στους οποίους έχουμε εννέα αθλητές. Σε σύστημα 4-3 θα έχουμε λογικά έξι αθλητές για την θέση του defensive end και 4 linebacker. Ανάλογα τα επιθετικά όπλα των αντιπάλων τους στην regular season, η κάθε ομάδα χτίζει  την άμυνά της είτε στο pass rush είτε στο run παιχνίδι. Οι Defensive backs αποτελούνται από τους cornerbacks και τους safeties, οι οποίοι θα συνεργάζονται με τους front-7 καλύπτοντας τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αντίπαλη επίθεση. Βέβαια τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και hybrid – παίχτες οι οποίοι ενώ προορίζονται για safety εκτελούν δουλειές linebacker. Όπως μπορούμε να δούμε έχουμε τέσσερις cornerback, δύο strong safety, τρείς free safety και έναν slot cornerback εφόσον υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή ανάγκη κάλυψης μιας επιθετικής ιδιομορφίας.

Οι παράγοντες λοιπόν που καθορίζουν τους 53 αθλητές που θα στελεχώσουν μια ομάδα είναι πάρα πολλοί. Δεν υπάρχει μόνο ένα παράδειγμα στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε και να σας παρουσιάσουμε με ασφάλεια τους κανόνες επιλογής των αθλητών.  Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πάλι θα υπάρχουν αλλαγές, με τις ανάγκες της ομάδας να προσαρμόζονται week after week. Μπορείτε και εσείς να ποστάρετε το depth chart της ομάδας σας για το 2016 στο forum του site που θα βρείτε εδώ.

Play Ball και στην off season δυνατά στο NFLGreece.gr!

About The Author: Serdiegito

Οπαδός των Raiders, κάτι που κληρονόμησε από την οικογένεια. Όπως ο Πατσίνο στον Νονό, έτσι κι αυτός δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την μοίρα που του επέβαλε το σόι του και πιο συγκεκριμένα τα ξαδέρφια του που τον βασάνιζαν όταν ήταν μικρός (και μεγάλος). Γεννημένος στην Αμερική είναι Απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, γύριζε στο "ψηλέ" και πριν τον στρατό, έχει επενδύσει στο cross fit και χρησιμοποιεί χιούμορ και στον ύπνο του. Υπεύθυνος για τη μη παραγωγικότητα αρκετών υπαλλήλων χάρη στις αμέτρητες αστείες φωτό που στέλνει. Η θέση του Commisioner είναι το πάθος του, αν και δεν εχει ακόμη τίτλο....