Το καρουζέλ των quarterbacks στην NFC

Μπήκαμε δυναμικά στην off season, κι η συγκεκριμένη προβλέπεται να είναι η πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων ετών. Οι λόγοι είναι τρεις. Πρώτον, με βάση την έλλειψη του combine λόγω κορονοϊού, οι ομάδες θα δυσκολευτούν να αξιολογήσουν το νέο αίμα που θα έρθει από μία κολλεγιακή σεζόν που είχε αρκετές διακοπές μέσα στο χρόνο. Δεύτερον, ο θρίαμβος των Tampa Bay Buccaneers, που με τις σημαντικές προσθήκες, μέσω free agency, των Tom Brady, Rob Gronkowski και Leonard Fournette, ανέβηκε επίπεδο και κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο Lombardi Trophy, δείχνει τα φώτα σε πολλές ομάδες ότι το “τώρα” είναι πολύ σημαντικότερο του μέλλοντος. Τέλος, βάσει αυτού, πολλοί παίκτες έχουν κουραστεί να περιμένουν για παρόμοιο θρίαμβο, κι ήδη υπάρχει σούσουρο για τη δυσαρέσκειά τους, και την επιθυμία να πάνε σε ομάδες με σοβαρότερους στόχους. Αυτό σημαίνει, αυτόματα, μία free agency γεμάτη ταλέντο.

Για αυτό, σε αυτή την ανασκόπηση, που θα χωριστεί σε δύο μέρη με βάση τις περιφέρειες, θα μελετήσουμε τη θέση των quarterbacks σε κάθε ομάδα, ξεκινώντας με την NFC.

NFC East

Philadelphia Eagles

O Carson Wentz υπέγραψε φαραωνικό συμβόλαιο μέχρι το 2025 συνολικής αξίας 128.000.000 δολαρίων. Παρόλα αυτά τα εγγυημένα χρήματα, από εδώ και στο εξής είναι μόνο 25.000.000 για το 2021. Η απόδοση του, επιρρεπή στους τραυματισμούς, σωσία του πρίγκιπα Harry είναι απογοητευτική. Το ρεπορτάζ των τελευταίων εβδομάδων μιλάει για ανταλλαγή το επόμενο διάστημα, με πιθανότερο προορισμό το Σικάγο. Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει, αφού ήδη έχασε την θέση του βασικού από τον rookie Jalen Hurts. Νομίζω ότι το γυαλί έχει σπάσει και το αρκετά φιλικό συμβόλαιο του θα κάνει εύκολη την ανταλλαγή του.

Μιλώντας για τον Jalen Hurts, ο νεαρός είναι δεσμευμένος μέχρι το 2024, με το φτωχικό rookie συμβόλαιο που συνολικά δεν υπερβαίνει τα $7.000.000. Οικονομική και υποσχόμενη λύση με καλές εμφανίσεις στο τέλος της χρονιάς. Η κινητικότητα του και η δυνατότητα του να δημιουργεί φάσεις από το πουθενά οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα πάρει τα κλειδιά της ομάδας.

Η κοινή λογική λέει πως η ομάδα θα χτίσει γύρω από τον απόφοιτο της Oklahoma μιας και το ρίσκο είναι μικρό. Τα σενάρια επιστροφής του Nick Foles θα περιπλέξουν την κατάσταση, αλλά νομίζω ότι είναι παρατραβηγμένα.

Dallas Cowboys

Ξεκινάμε με τον Dak Prescott που, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι unrestricted free agent το προσεχές έτος. Το 2020 έπαιξε με το exclusive franchise tag, διότι οι διαπραγματεύσεις για καινούριο συμβόλαιο ουδέποτε καρποφόρησαν. Ο σοβαρότατος τραυματισμός του σίγουρα ρίχνει την αξία του και κάνει πιο πιθανή την παραμονή με συμβόλαιο φιλικό απέναντι στην ομάδα. Η επιστροφή του στην ενεργό δράση είναι δεδομένη, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την απόδοση του. Η αλήθεια είναι πως και πριν τον τραυματισμό του, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Υπάρχου πολλές αμφιβολίες και η συνέχεια της διαδρομής του θα είναι απρόβλεπτη.

Περνώντας στον αναπληρωματικό Andy Dalton, το Κόκκινο Βέλος δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο και η απόδοση του το 2021 δεν έπεισε κανέναν ότι μπορεί να διεκδικήσει θέση βασικού. Μολαταύτα, είναι εύκολο να βρει ένα συμβόλαιο αναπληρωματικού σε οποιαδήποτε ομάδα του NFL. Τέλος, ο Robert DiNucci δεσμεύεται με χαμηλής αξίας συμβόλαιο μέχρι το 2024, ωστόσο ο χρόνος συμμετοχής που του δόθηκε δεν ήταν επαρκής για να αποδείξει πως έχει μέλλον στα μεγάλα σαλόνια. Σε καμία περίπτωση δεν θα διεκδικήσει θέση βασικού το 2021.

Η ομάδα από το Dallas έχει να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Η κοινή λογική λέει πως ο Dak Prescott θα υπογράψει πολυετές συμβόλαιο και η ομάδα θα χτιστεί γύρω από αυτόν. Βέβαια, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

New York Giants

Daniel Jones. O πάλαι ποτέ first rounder είναι δεσμευμένος μέχρι το 2023 με το rookie συμβόλαιο. Η απόδοση του είναι ασταθής. Εφόσον, έπαιζε καλά στο τέλος της χρονιάς, θα μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα του στα playoff. Παρόλα αυτά, η συνολική του παρουσία ήταν μέτρια και η πρόοδος του αργή. Νομίζω ότι το 2021 θα είναι η λυδία λίθος των Giants. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο σχεδόν MVP Josh Allen βρισκόταν σε παραπλήσια θέση το 2020. Οι Colt McCoy και Joe Webb δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση περιπτώσεις που αξιολογούνται για την θέση του βασικού.

Νομίζω ότι ο Daniel Jones θα είναι ο βασικός QB το 2021, αλλά η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αδειάζει επικίνδυνα.

Washington Football Team

O Alex Smith είναι ο άνθρωπος που όλοι αγαπάμε κέρδισε πανάξια τον τίτλο του Comeback Player of the Year. Το συμβόλαιο του λήγει το 2023, αλλά είναι δύσκολο να μείνει. Ο ετήσιος μισθός του είναι περίπου $24.000.000, αλλά εφόσον κοπεί πριν την πρώτη μέρα του καλοκαιριού, τότε η επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη για την ομάδα. Όσο συγκινητική και αν είναι η ιστορία του, το NFL αποτελείται από τεχνοκράτες που πάνω από όλα βάζουν τα νούμερα. Με την σμίκρυνση του salary cap είναι δύσκολο να φανταστούμε το οποιοδήποτε σενάριο παραμονής, μιας και αφενός ελλοχεύει το ενδεχόμενο ενός νέου τραυματισμού και αφετέρου οι φυσικές του δυνάμεις είναι εμφανώς μειωμένες. Όσον αφορά τον Kyle Allen, δεν δεσμεύεται με συμβόλαιο. όμως, η αγάπη του προπονητή του Ron Rivera μπορεί να τον κρατήσει στην ομάδα, στην θέση του αναπληρωματικού.

Η αποπομπή του Dwayne Haskins ήταν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά τώρα πρέπει να βρεθεί διάδοχη κατάσταση. Η είσοδος της ομάδας στα playoff αποτελεί τροχοπέδη για την επιλογή ενός πρωτοκλασάτου QB στο draft, αλλά και πάλι υπάρχουν λύσεις. Εάν ο Trey Lance είναι διαθέσιμος στο νούμερο 19 τότε θα είναι μια καλή επιλογή. Παράλληλα, το salary cap της ομάδας είναι από τα πλέον διαχειρίσιμα κάτι που καθιστά εφικτή την ανταλλαγή ενός QB με υψηλό συμβόλαιο. Περιπτώσεις όπως αυτή του Deshaun Watson σίγουρα θα είναι ελκυστικές και θα δουλευτούν πολύ επίμονα από την ομάδα.

NFC Νorth

Detroit Lions

Οι παροικούντες της αθλητικής Ιερουσαλήμ του Los Angeles γνώριζαν πως ο Jared Goff θα αποτελέσει παρελθόν. Όσο δυσβάσταχτο και αν ήταν το συμβόλαιο του, το διαζύγιο ήταν νομοτέλεια. Έτσι, η φυγή του Jared Goff δεν εξέπλησε κανέναν. Με τον Jared Goff βασικό για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν είναι διόλου απίθανο oι Lions να βγουν, ξανά, τελευταίοι. Έτσι θα μπορούν (θεωρητικά πάντα) να έχουν και 2 ακόμη επιλογές στο top-5 για το 2022 και το 2023. Το κεφάλαιο είναι τεράστιο. Το συμβόλαιο του Goff συνολικής αξίας 134.000.000 δολαρίων λήγει το 2025 αλλά σε δύο χρόνια θα κοπεί. O αναπληρωματικός Chase Daniel έχει συμβόλαιο (πενιχρό) μέχρι το 2023 και λογικά θα παραμείνει. Ίσως κάποια στιγμή αντικαταστήσει τον Goff, καθώς ακόμα και μία ομάδα που δεν θέλει να κερδίζει είναι δύσκολο να υποστηρίξει έναν τόσο κακό QB.

Minnesota Vikings

O Kirk Cousins είναι δεσμευσμένος μέχρι το 2023, με ένα μεγάλο συμβόλαιο των 66.000.000 δολαρίων, που περιέχει αρκετά εγγυημένα χρήματα (τα μισά). Η απόδοση του ήταν ιδιαίτερα ασταθής, και πολλά από τα στατιστικά του προήλθαν στο trash time. Η έλευση του στην Μινεάπολη δεν αναβάθμισε την ομάδα και αυτό αποτελεί μεγάλο βαρίδιο. Η επιτυχία της ομάδας με τον Case Keenum το 2018 δείχνει ξεκάθαρα πως οι Washington δεν ήταν αφελείς όταν χώρισαν τους δρόμους τους με τον Cousins. Χειροτερεύοντας την κατάσταση, ο Sean Mannion αποτελεί ίσως τον χειρότερο αναπληρωματικό του NFL και θεωρώ δεδομένο ότι θα αντικατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός για την θέση του βασικού. Όσο υπάρχει αυτός, ο Cousins δεν θα ανησυχεί καθόλου για την θέση του.

Τα οικονομικά της ομάδας δεν επιτρέπουν αλλαγή σκυτάλης και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (ανταλλαγή τύπου Stafford – Goff με τους Texans) o Cousins θα παραμείνει βασικός. Πιθανό και το σενάριο επιλογής του Justin Fields από το draft εφόσον πέσει τόσο χαμηλά.

Chicago Bears

Φέτος, ο Mitchell Trubisky θα γίνει, άνευ επέκτασης, unrestricted free agent. Θεωρώ αδύνατη την παραμονή του στην ομάδα καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έπεισε. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Bears, δεν άσκησαν το δικαίωμα τους να επεκτείνουν μονομερώς το συμβόλαιο του για μία ακόμη χρονιά. Όσο, λοιπόν, βρίσκεται στην ομάδα ο απόφοιτος της North Carolina, τόσο θα ακούγεται η γκρίνια από τις εξέδρες για την μη επιλογή των Patrick Mahomes ή Deshaun Watson. Από την άλλη, ο Nick Foles έχει μικρό συμβόλαιο μέχρι το 2023. Οι εμφανίσεις του όμως δεν έπεισαν και η ομάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει με αυτόν βασικό.

Το μέλλον για την ομάδα του Chicago είναι αβέβαιο. Είναι σίγουρο πως αφενός θα γίνουν προσπάθειες ανταλλαγής για τον Deshaun Watson και αφετέρου θα γίνουν προσπάθειες μέσω draft. Η επιλογή από την εικοστή θέση δεν είναι καλή αλλά μπορεί να γίνουν προσπάθειες για να ανέβει. Θεωρώ απίθανο να επιλεγεί ο Trey Lance καθώς το ρίσκο θα είναι μεγάλο. Το ταλέντο σίγουρα υπάρχει αλλά το κολλέγιο της North Dakota ανέστειλε τις δραστηριότητες του για το 2020. Έτσι ο φάκελος αξιολόγησης του παιδιού θαύματος είναι ελλιπής. Παράλληλα, η ομάδα του Chicago θα λειτουργήσει ορθολογικά και θα κάνει πιο ασφαλής επιλογές. Η έλευση του Mac Jones από το κολλέγιο της Alabama αποτελεί μία πιο ασφαλή επιλογή και την θεωρώ το επικρατέστερο σενάριο.

Green Bay Packers

Πολλές φήμες ακούγονται για τον Aaron Rodgers, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2024 συνολικής αξίας 134.000.000 δολαρίων. Όσο και αν γκρινιάζει δεν πρόκειται να φύγει. Θεωρώ ότι όλη η συμπεριφορά του αποτελεί μοχλό πίεσης στην ομάδα για να του φέρει ικανούς wide receivers. Καμιά ομάδα δεν είναι τόσο χαζή ώστε να ανταλλάξει τον MVP. Η ανεξήγητη επιλογή του Jordan Love θα παραμείνει για χρόνια ακόμα στον πάγκο, εκτός και αν τραυματιστεί ο Aaron Rodgers ή γίνει ανταλλαγή αντίστοιχη με αυτή του Garoppolo.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. ο Aaron Rodgers θα αποτελεί τον βασικό QB της ομάδας το 2021.

NFC South

Atlanta Falcons

O 35χρονος Matt Ryan έχει συμβόλαιο μέχρι το 2024 συνολικής αξίας $150.000.000. Η απόδοση του Ryan δεν ήταν εντυπωσιακή, αλλά δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για την κατρακύλα της ομάδας. Η γνησίως φθίνουσα πορεία μετά την κατάρρευση στο Super Βowl έχει πολλούς υπεύθυνους. Η χημεία με τον Julio Jones και τον Calvin Ridley αποτελεί το εισιτήριο για μία ακόμη χρονιά πίσω από τον center. Η ομάδα έκανε ολικό lifting στις θέσεις των προπονητών και manager αλλά θεωρώ πως η θέση του Ryan δεν κινδυνεύει.

Carolina Panthers

Ο περιπλανώμενος Teddy Bridgewater είναι κομμάτι της ομάδας για έναν ακόμη χρόνο, με συμβόλαιο αξίας 25.000.000 δολαρίων. Η απόδοση του είχε διακυμάνσεις αλλά το συνολικό πρόσημο ήταν θετικό. Η χημεία με τους Roddy Anderson και Curtis Samuel ήταν μαγική και ενδέχεται να ξανακερδίσει την μάχη του βασικού.
Λογικά, δεν έχει τίποτα να φοβάται από τους αναπληρωματικούς Will Grier και PJ Walker.

Η ομάδα της Carolina διαλέγει στην θέση νούμερο 8 κάτι που τη δίνει την δυνατότητα να ψωνίσει από το πάνω ράφι. Η επιλογή του Zach Wilson ή του Justin Fields θεωρούνται δεδομένες εάν είναι διαθέσιμοι τόσο ‘’χαμηλά’’. Από εκεί και πέρα, εάν δεν επιλεγεί QB τότε θεωρώ δεδομένο ότι η ομάδα θα συνεχίσει με τον Teddy Bridgewater που έχει όλα τα φόντα να κάνει μία πολύ καλή χρονιά.

Tampa Bay Buccaneers

Δύσκολα να αλλάξουν οι καταστάσεις στην πρωταθλήτρια ομάδα των Buccaneers. Κατά τα λεγόμενά του, είναι δεδομένο πως ο Tom Brady θα είναι ο βασικός, καθώς έχει συμβόλαιο ενός ακόμα χρόνου συνολικής αξίας περίπου $28.000.000.

New Orleans Saints

Αν πάρουμε υπόψιν τις υπόνοιες που έχει αφήσει ο Drew Brees, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να αποσυρθεί, και θεωρώ απίθανο να αλλάξει γνώμη. Από την άλλη, ο αναπληρωματικός Jameis Winston θα είναι ελεύθερος και δεν ξέρω αν του δοθεί κάποια ευκαιρία με ένα νέο πολύ μικρό συμβόλαιο. Το ταλέντο σίγουρα υπάρχει αλλά δυστυχώς το συνοδεύει και η αχρωματοψία. Παράλληλα, πρόκειται για έναν εξαιρετικά ανώριμο παίκτη που λειτουργεί εν θερμώ και συνεχώς εκτίθεται.
Η συνολική του αξία είναι περίπου $16.000.000. Ο μονόκερως της Νέας Ορλεάνης, Taysom Hill, αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, καθώς είναι πολυεργαλείο. Η ομάδα κατάφερε να κερδίσει όταν αντικαθιστούσε τον εμβληματικό Drew Brees και δεν αποκλείεται να του δώσει τα κλειδιά της. Έχει συμβόλαιο για το 2021 σχεδόν πλήρως εγγυημένο.

Θεωρώ δεδομένο ότι εάν επιλεχθεί ο Hill για βασικός τότε θα του δοθεί νέο πολυετές συμβόλαιο. Η πολύ στενή οικονομική κατάσταση στην ομάδα δεν της δίνει πολλές δυνατότητες, καθώς είναι ήδη σχεδόν $100.000.000 πάνω από το όριο. Έτσι, αποτελεί και το μεγάλο φαβορί για την θέση του βασικού.

NFC West

San Francisco 49ers

Τα πράγματα για τους 49ers βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι αυτή τη στιγμή, έπειτα από την κακοτυχία που είχαν φέτος με τους τραυματισμούς. Όσον αφορά τους quarterbacks, o Jimmy Garoppolo είναι δεσμευμένος για τα επόμενα 2 χρόνια με αποδοχές περίπου 50 εκατομμύρια. Εφόσον κοπεί τα νεκρά χρήματα για την ομάδα θα είναι ελάχιστα (κάτω από 5 εκατομμύρια). Έτσι θεωρώ δεδομένο ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει. Η κακή απόδοση του αλλά και η επιρρέπεια στον τραυματισμό τον καθιστούν βαρίδιο για μία ομάδα που έφτασε μία ανάσα από το ιερό δισκοπότηρο.

Μετά, έχουμε τον Nick Mullens. Συμπαθέστατος και πάμφθηνος. Εργατικός, τίμιος και καλό παιδί, αλλά δεν κάνει για NFL. Μπορεί άνετα να παραμείνει ως αναπληρωματικός, αλλά δεν πρόκειται να σταθεί με αξιώσεις στην κούρσα της διαδοχής του Garoppolo.

Οι 49ers θα τα δώσουν όλα για τον Deshaun Watson και αποτελούν το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση του. Θεωρώ δεδομένη μία κίνηση αντίστοιχη με αυτή των άσπονδων συν-Καλιφορνέζων Rams, προκειμένου να μπουν δυναμικά στην τροχιά διεκδίκησης του τίτλου.

Arizona Cardinals

Ο Kyle Murray ακόμα παίζει κάτω από το rookie συμβόλαιο για τα επόμενα 3 χρόνια. Είναι δεδομένο ότι η ομάδα χτίζει γύρω από αυτόν και δεν τίθεται κανένα θέμα αντικατάστασης του. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο μικροκαμωμένος αλλά ταχύτατος QB θα συνεχίζει να ρίχνει Hail… Murray στον πολύτεκνο DeAndre Hopkins.

Los Angeles Rams

Ανέφερα την ανταλλαγή Matthew Stafford με Jared Goff στο κομμάτι που ανέλυα τους Detroit Lions. Πολλοί θα διαφωνήσουν βλέποντας τα ρεκόρ των quarterbacks, διαβάζοντας επιφανειακά την στατιστική. Αρχικά, είναι λάθος να αξιολογούμε έναν παίκτη ανάλογα με την επιτυχία της ομάδας του. Τα franchise του NFL αποτελούν οργανισμούς εκατοντάδων ανθρώπων που όλοι συμβάλλουν στην επιτυχία. Ο προπονητής, η offensive line, οι Receivers ακόμη και η άμυνα μπορούν να αλλάξουν όλα τα δεδομένα και όλα τα στατιστικά γύρω από τον κάθε QB.

Όποιος παρακολουθεί στενά τους Rams γνωρίζει ότι ο Goff τα τελευταία 2 χρόνια ήταν αναποτελεσματικός. Είναι ένα αρνητικό φορτίο που διαρκώς κάνει λάθη. Από την άλλη πλευρά όσοι έχουν παρακολουθήσει τους Lions, γνωρίζουν ότι ο Stafford είναι ο μοναδικός λόγος που αυτή η ομάδα δεν βγαίνει διαρκώς τελευταία.

Αναφέροντας τα παραπάνω, θυμίζω ότι ο Stafford έχει συμβόλαιο μέχρι το 2023. Αποτελεί την ελπίδα του Los Angeles για επιστροφή στο Super Bowl. Τα ανταλλάγματα ήταν πολλά, αλλά άξιζαν τον κόπο. Η ομάδα επιτέλους θα αγωνιστεί με έναν quarterback που τον διακρίνει η ακρίβεια και η δύναμη. Το παράθυρο είναι στενό αλλά τώρα ή ποτέ για τον Sean McVay.

Seattle Seahawks

Πολλά ακούγονται για τον Russell Wilson τις τελευταίες μέρες, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2023 συνολικής αξίας 140.000.000 δολαρίων. Παρά την φημολογία των τελευταίων ημερών για κάποια σχόλια που ξένισαν τον οργανισμό, οποιαδήποτε φήμη ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας. Δεν ξέρω αν προτίθεται να “μαγειρέψει” το 2021, αλλά ξέρω ότι δεν πρόκειται με τίποτα να φύγει από το Seattle. Οι Seahawks είναι από τις λίγες ομάδες που ο αναπληρωματικός QB τους ήταν το ίδιο γνωστός με τον long snapper τους. Αυτό τα λέει όλα για την θέση του βασικού.

About The Author: Alex

Οπαδός του αμερικανικού αθλητισμού λόγω τους συστήματος των draft. Λάτρης των small market και θρησκευτικός ακόλουθος (εδώ και 4 χρόνια) οποιασδήποτε ομάδας εδρεύει στο Wisconsin, λόγω του Gianni GOATokounmpo. Παραδοσιακή αγάπη για τους RAMS, από εποχές Kurt Warner, αλλά και παθολογικό μίσος για τους Patriots και το τρίγωνο των βερμούδων Kraft – Brady – Belichick.