Το τρόπαιο του Super Bowl

Όλοι μας περιμένουμε την 51η έκδοση του τελικού του Super Bowl που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα στο Houston του Texas. Θα είναι οι Atlanta Falcons ή θα είναι οι New England Patriots που θα σηκώσουν το τρόπαιο ψηλά στον ουρανό του NRG Stadium; Ποια είναι η ιστορία του τροπαίου όμως; Πως σχεδιάστηκε και ποιος το κατασκευάζει τα τελευταία 51 χρόνια; Η ιστορία του τροπαίου ξεκινά το 1966, όταν έπειτα από την συγχώνευση των δύο λιγκών, National Football League και American Football League, ο Oscar Riedener ο τότε πρόεδρος της Tiffany & Co., συναντήθηκε με τον Pete Rozelle, τον πρώτο commissioner της ιστορίας του NFL. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση του σχεδιασμού του τροπαίου. Ο Riedener σχεδίασε το τρόπαιο πάνω σε ένα χαρντομάντηλο, ο commissioner ενθουσιάστηκε και από τότε το τρόπαιο παραμένει με το ίδιο σχέδιο και μέγεθος. Το πρώτο τρόπαιο δόθηκε στους Green Bay Packers στις 15 Ιανουαρίου του 1967. Η NFL μπάλα κανονικών διαστάσεων είναι τοποθετημένη σε ένα κοίλο βάθρο στην κορυφή του σχεδίου.

Το πολύτιμο τρόπαιο είναι κατασκευασμένο από 3.2kg καθαρό ασήμι και ονομάζεται Vince Lombardi Trophy. Η ονομασία του αρχικά ήταν “World Championship Game Trophy”, την περίοδο όπου υπήρχε ο τελικός νομαζόταν AFL-NFL World Championship Game. Το 1970 μετονομάστηκε στην σημερινή του ονομασία, προς τιμήν του προπονητή των Green Bay Packers head, Vince Lombardi. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος, και είχε οδηγήσει τους Packers στην κατάκτηση των Super Bowl Ι και ΙΙ. Βέβαια από το 1959 έως και το 1967, κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, εκ των οποίων και τα δύο Super Bowl. Απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1970, και το 1971 το τρόπαιο πήρε το όνομά του. Όταν τελειώσει ο μεγάλος τελικός, το τρόπαιο παραδίδεται στον ιδιοκτήτη στο κέντρο του γηπέδου, ενώ μέχρι το 1996 το τρόπαιο πήγαινε στα αποδυτήρια της νικήτριας ομάδας. Κάθε χρόνο κατασκευάζεται ένα καινούργιο τρόπαιο ώστε η ομάδα να μπορέσει να το τοποθετήσει στο μουσείο της. Οδεύουμε στο 51ο τελικό Super Bowl οπότε λογικά σκεπτόμενοι θα υποθέσουμε ότι υπάρχουν 51 τρόπαια, με τα 50 από αυτά να βρίσκονται στα μουσεία των ομάδων. Δεν υπάρχουν όμως 51 τρόπαια, αλλά 52.

Οι Baltimore Colts κατέκτησαν το τρόπαιο στο Super Bowl V το 1971, και ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας, Carroll Rosenbloom, μετακόμισε την ομάδα στους Rams το 1972. Το τρόπαιο όμως έπειτα από ενα πάρτυ της ομάδας βρέθηκε στα χέρια του Rosenbloom και δεν το επέστρεψε ποτε! Μετά την απονομή το τρόπαιο επιστρέφεται στο τεχνικό επιτελείο της Tiffany & Co., όπου και χαράσεται το όνομα του νικητή μαζί με το “Super Bowl LI Champions”. Να θυμίσουμε την κατάταξη των τροπαίων έως και σήμερα, λίγο πριν τον μεγάλο τελικό της Κυριακής, 5 Φεβρουαρίου.

untitled

Δυνατά στο NFLGreece.

About The Author: Serdiegito

Οπαδός των Raiders, κάτι που κληρονόμησε από την οικογένεια. Όπως ο Πατσίνο στον Νονό, έτσι κι αυτός δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την μοίρα που του επέβαλε το σόι του και πιο συγκεκριμένα τα ξαδέρφια του που τον βασάνιζαν όταν ήταν μικρός (και μεγάλος). Γεννημένος στην Αμερική είναι Απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, γύριζε στο "ψηλέ" και πριν τον στρατό, έχει επενδύσει στο cross fit και χρησιμοποιεί χιούμορ και στον ύπνο του. Υπεύθυνος για τη μη παραγωγικότητα αρκετών υπαλλήλων χάρη στις αμέτρητες αστείες φωτό που στέλνει. Η θέση του Commisioner είναι το πάθος του, αν και δεν εχει ακόμη τίτλο....