Να περάσει ο επόμενος

Φτάσαμε στο τέλος της regular περιόδου, και όλοι μας γνωρίζουμε τις ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο μέσω των playoff. Αυτό σημαίνει ότι η Μαύρη Δευτέρα (η αλλιώς και Black Monday) πέρασε και είδαμε πολλούς προπονητές να χάνουν την δουλειά τους. Η πρωτοχρονιά για αρκετούς δεν ήταν και η καλύτερη, μιας και η τελευταία τους ημέρα εργασίας συνοδεύτηκε με το τέλος τους 2017.

Την αρχή την έκανε ο Ben McAdoo, ο οποίος έπειτα από μια κάκκιστη σεζόν, κατάφερε να εξοργίσει και όλους τους fan του Eli Manning, στερώντας του το ρεκόρ συνεχόμενων συμμετοχών στο αρχικό σχήμα των Giants. Έπειτα ο Marvin Lewis ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει στους Bengals και ένας από τους μακροβιότερους προπονητές (ο πρώτος πλέον είναι ο Bill Belichick) της λίγκας, θα αναζητήσει σε άλλες πολιτείες την θέση του προπονητή. Ο Lewis θα αποχαιρετήσει τους Bengals με 123 νίκες και εφτά συμμετοχές σε Playoff, σε 14 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα. Ο ίδιος αποχαιρέτησε τους Bengals επικρατώντας επί των Ravens στο τελευταίο του παιχνίδι, αποκλείοντας την ομάδα της Βαλτιμόρης από τα playoff.

Πάμε να δούμε όμως ποιοι προπονητές ήδη αποχαιρέτησαν, ποιές θέσεις είναι αμφίβολες, και ποιοί εγκατέλειψαν την ενεργό δράση. Ο John Fox των Chicago Bears, αποτελεί παρελθόν από την ομάδα, και όχι άδικα. Η ομάδα των Bears τελείωσε την χρονιά με ρεκόρ 5-11. Η μόνη τους ελπίδα για το μέλλον των Bears ακούει στο όνομα του Mitchell Trubisky και η ιστορία έχει δείξει ότι ο Fox δεν μπορεί να αξιοποιήσει και να εξελίξει ιδανικά έναν QB, μιας και ο ίδιος έχει τα “αμυντικά” σχέδια ως προτεραιότητα. Οι 14 νίκες σε τρεις χρονιές αποτελούν τροχοπέδη για οποιονδήποτε προπονητή για να παραμείνει στο τιμόνι μιας ομάδας, και οι Bears έδωσαν στον Fox την ευκαιρία του. Οι Josh McDaniels, Matt LaFleur και Frank Reich όλοι τους offensive coordinators αποτελούν στόχο των Bears.

Επόμενος στην λίστα είναι ο Chuck Pagano, των Indianapolis Colts. Για να ακριβολογούμε, ο Pagano παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας δύο χρόνια παραπάνω από ότι έπρεπε. Τα 11-5 ρεκόρ των πρώτων ετών και ο τελικός της AFC αποτέλεσαν ιδανικό ξεκίνημα, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια οι επιλογές και η διαχείριση της ομάδας την έχουν οδηγήσει μακριά από τα playoff. Επιπροσθέτως, η αγωνιστική κατάσταση του Andrew Luck σε συνδυασμό με την τραγική εικόνα της άμυνας ώθησε τον ιδιοκτήτη Jim Irsay να του δείξει την πόρτα της εξόδου. Ο Pagano ολοκλήρωσε την θητεία του με ρεκόρ 54-43 στην regular season σε έξι χρόνια παρουσίας του στους Colts. Περνάμε στους Oakland Raiders, οι οποίοι το 2016 έφτασαν στα Playoff μετά από 14 χρόνια, και την φετινή χρονιά είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες. Ο Jack Del Rio όμως δεν κατάφερε όμως να διαχειριστεί όλη την πίεση, και ο Mark Davis πιστεύει ότι δεν είναι ο κατάλληλος για να οδηγήσει την ομάδα σε έναν τελικό Super Bowl. Η απομάκρυνση του Bill Musgrave και η εμπιστοσύνη που έδειξε στον Ken Norton Jr, κόστισαν στον Del Rio την θέση του head coach. Φήμες θέλουν τον Jon Gruden να βρίσκεται μια ανάσα από την ανάληψη της ηγεσίας των Raiders. Τέλος, ο Jim Caldwell έπειτα από την αποτυχία των φετινών Detroit Lions να φτάσουν στα playoff, απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Caldwell είχε 36-28 ρεκόρ σε τέσσερα χρόνια στο Detroit, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το μεγάλο άλμα και να εδραιωθεί στην ΝFC North.

Ο Bruce Arians έπειτα από πέντε χρόνια στους Arizona Cardinals αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο Arians στα 65 του χρόνια αποφάσισε ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στο χώρο του NFL, και έπειτα από ένα συγκινητικό λόγο στα αποδυτήρια της ομάδας, ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι απέναντι στους Seahawks ήταν το τελευταίο του. Ο Arians με ρεκόρ 49-30-1 με δύo παρουσίες στα playoff, αφήνει ορφανή την θέση του head coach. Ο offensive coordinator των Vikings, Pat Shurmur, αποτελεί τον πρώτο στόχο των Cardinals για την επόμενη χρονιά. Ο Arians ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στο Virginia Tech το 1975, και διετέλεσε offensive coordinator στους Browns την περίοδο 2001-2003, στους Steelers (2004-2011) και τους Colts (2012). Αποτέλεσε τον μέντορα για αρκετούς quarterback όπως τον Ben Roethlisberger, τον Carson Palmer και τον Andrew Luck. Το NFL χάνει ένα καταπληκτικό επιθετικό μυαλό.

Τυχεροί νιώθουν οι Jason Garrett των Dallas Cowboys και Bill O’Brien των Houston Texans μιας και η αποτυχία των ομάδων τους έχει συνδυαστεί με τραυματισμούς, τιμωρίες και εξωαγωνιστικούς παράγοντες. Ίσως οι ιδιοκτήτες των ομάδων επιζητούν ηρεμία και θέλουν να δείξουν εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που έχουν χτίσει την ομάδα τους τα τελευταία χρόνια. Τα ονόματα που επίσης θα παραμείνουν στην τεχνική ηγεσία των ομάδων τους παρά τα αποτυχημένες χρονιές, είναι αυτά των Dirk Koetter των Tampa Bay Buccaneers, Todd Bowles των New York Jets και ο Vance Joseph των Denver Broncos, παρά το 5-11 ρεκόρ του 2017.

About The Author: Serdiegito

Οπαδός των Raiders, κάτι που κληρονόμησε από την οικογένεια. Όπως ο Πατσίνο στον Νονό, έτσι κι αυτός δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την μοίρα που του επέβαλε το σόι του και πιο συγκεκριμένα τα ξαδέρφια του που τον βασάνιζαν όταν ήταν μικρός (και μεγάλος). Γεννημένος στην Αμερική είναι Απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, γύριζε στο "ψηλέ" και πριν τον στρατό, έχει επενδύσει στο cross fit και χρησιμοποιεί χιούμορ και στον ύπνο του. Υπεύθυνος για τη μη παραγωγικότητα αρκετών υπαλλήλων χάρη στις αμέτρητες αστείες φωτό που στέλνει. Η θέση του Commisioner είναι το πάθος του, αν και δεν εχει ακόμη τίτλο....