Οι 4 Quarterbacks του 2021 NFL Draft

Όπως κάθε χρόνο μαζί με το Πάσχα έτσι και φέτος αναμένουμε με μεγάλη αγωνία το draft, το οποίο θα λάβει χώρα στο Cleveland (29 Απριλίου – 1 Μαΐου). Νέος άνεμος θα πνεύσει στις ομάδες και μεγάλες ελπίδες θα δημιουργηθούν στους φιλάθλους. Τι γίνεται όμως με την ίσως πιο πολύπλοκη θέση του πρωταθλήματος, αυτή του QB;

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να καταγράψουμε τον ενθουσιασμό που επικρατεί από τα ΜΜΕ στην φετινή τάξη η οποία χαρακτηρίζεται ως ιστορική και βαθιά. Κάποιοι μάλιστα τολμούν να την συγκρίνουν με αυτή του 1983 (John Elway, Todd Blackledge, Jim Kelly, Tony Eason, Dan Marino & Ken O’Brien) που 6 QBs επιλέχθηκαν στον 1ο γύρο. Η κοινωνική κατάσταση λόγω της πανδημίας επηρέασε σημαντικά το draft (με αποκορύφωμα την ακύρωση του scouting combine) τοποθετώντας τις ομάδες σε μία πολύ δύσκολη θέση στο να αξιολογήσουν τους αθλητές και να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Οπότε γύρω από τα επίθετα που χρησιμοποιήσαμε για να περιγράψουμε την φετινή τάξη συμπληρώστε και την λέξη αβέβαιη. Στην μίξη προσθέστε και την ανάγκη/ζήτηση για QB που χρειάζονται πολλές ομάδες, είτε μέσω του draft είτε μέσω ανταλλαγών είτε μέσω ελεύθερης αγοράς, και θα καταλάβετε ότι αναμένεται μια εντυπωσιακή διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω τότε που οι σημερινοί αθλητές βρίσκονταν στην διαδικασία του recruiting από τα σχολεία στα κολλέγια, δυο ονόματα πρωταγωνιστούσαν. Αυτά ήταν του Trevor Lawrence και του Justin Fields οι οποίοι δικαίωσαν τις προσδοκίες. Την ίδια πεποίθηση είχαμε και το προηγούμενο καλοκαίρι όπου τα ονόματα τους ήταν σταθερά στις πρώτες επιλογές στις προβλέψεις για το 2021 draft. Παρακάτω θα διαβάσετε μια λιτή και περιεκτική παρουσίαση των 4 QBs που αναμένεται να μας απασχολήσουν περισσότερο στις πρώτες επιλογές του draft:

QB Trevor Lawrence, Clemson Tigers, Junior, ύψος 6-6

O Trevor Lawrence είναι ο καλύτερος QB που έχω δει ποτέ σε διαδικασία draft. Έχει τρομερή ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα και μπορεί να χωρέσει την μπάλα οπουδήποτε. Το χέρι του είναι πολύ δυνατό και οι αντίπαλες άμυνες πάντα πρέπει να έχουν το προσωπικό και την προσοχή για την βαθιά πάσα συνέχεια. Το σώμα του είναι ιδανικό, μεγάλο και πανύψηλο. Κινητικότατος με εξαιρετικά αθλητικά χαρακτηριστικά. Πνευματικά βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και παράλληλα είναι εργατικός. Διακρίνεται ως ηγέτης και γνωρίζει πως να βάλει την ομάδα του στο σωστό σημείο για να κερδίσει. Γι’ αυτόν τον λόγο τα στατιστικά του δεν λένε πάντα την αλήθεια και στο φιλμ είναι πολύ καλύτερος. Μπορεί να παίξει σε οποιοδήποτε σύστημα και να επεκτείνει άνετα την φάση σε ένα play. Έχει τεράστια εμπειρία και σταθερότητα στα παιχνίδια του μεγαλύτερου ανταγωνισμού στο NCAA.

Όσο και αν προσπαθώ να βρω μειονεκτήματα πραγματικά μου φαίνεται αρκετά δύσκολο. Μπήκε στο γήπεδο σαν πρωτοετής(!) και κέρδισε τον τίτλο για το Clemson με την δυναμική του. Από εκείνη την στιγμή καταλάβαμε ότι είναι ήδη η νο 1 επιλογή για το draft του 2021. Είναι έτοιμος για το NFL και από την πρώτη εβδομάδα θα πάρει τα κλειδιά της ομάδας του στα χέρια του. Φυσικά και έχει περιθώρια ανάπτυξης σε ορισμένους τομείς (όπως στην προοδευτική ανάγνωση τον στόχων) αλλά βρίσκονται στο πλαίσιο του να γίνει ακόμη καλύτερος. Αν δεν του φορτώσουν τα πάντα στο Jacksonville (όπως έκαναν οι Colts στον Andrew Luck) και αν τον προστατέψουν, τότε οι Jaguars βρήκαν τον franchise player τους για τα επόμενα χρόνια.

ο δήμαρχος του Jacksonville πανηγυρίζει στα κοινωνικά δίκτυα εδώ και εβδομάδες για τον Trevor Lawrence

 

QB Justin Fields, Ohio State Buckeyes, Junior, ύψος 6-3

O Justin Fields φέρνει στο τραπέζι ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεξιοτήτων. Άλλες χρονιές ίσως να μιλάγαμε για τον νο 1 του draft. Είναι ακριβής στην πάσα και με καλό χέρι. Το σώμα του είναι δυνατό και μεγάλο. Έχει μεγάλη αθλητικότητα και είναι επικίνδυνος με την μπάλα στο τρέξιμο. Χαρακτηρίζεται ως dual threat QB. Θα μπορούσαμε να κάνουμε συγκρίσεις με τον Deshaun Watson ή τον Russel Wilson όσον αφορά το στυλ του εφόσον εξελιχθεί. Είναι όμως με διαφορά πολύ καλύτερος από τον προκάτοχο του στο Ohio State, Dwayne Haskins. Έφτασε στον τελικό του πρωταθλήματος το 2020 σοκάρoντας στα ημιτελικά το Clemson. Μπορούμε επάνω του να διακρίνουμε όλα αυτά τα εργαλεία έτσι ώστε να τον καταστήσουν franchise QB στην ομάδα που θα τον επιλέξει.

Άρχισε την σταδιοδρομία του από την Georgia -χωρίς όμως να αγωνιστεί βασικός σε κάποιο παιχνίδι- και εν συνεχεία προτίμησε να μεταγραφεί στους Buckeyes. Αυτό σημαίνει ότι θα θέλαμε να τον δούμε σε περισσότερα παιχνίδια. Ουσιαστικά έπαιξε πρώτη φορά το 2019 που όντως εντυπωσίασε ενώ με τα μέτρα του 2020 λόγω του υιού που πήρε η Big Ten αγωνίστηκε σε μισή περίοδο. Πιθανώς να έχει αφήσει πράγματα για το NFL που έπρεπε να τα είχε εξελίξει στο κολλέγιο. Στους αγώνες με το Northwestern και την Indiana παρατηρήσαμε έναν έντονο πανικό κάθε φορά που η αντίπαλη άμυνα έκανε κάποιο blitz, αν και λέγεται ότι ήταν τραυματίας. Επιπλέον, θα χρειαστεί να διαβάζει πιο γρήγορα τις καλύψεις στην πάσα. Η αντίληψη μέσα στο pocket είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να βελτιώσει για το επόμενο επίπεδο, διότι στο NFL δεν θα έχει τον ίδιο χρόνο. Είναι σημαντικό ο Fields να επιλεχθεί σε μια ομάδα που θα έχει συγκεκριμένους προπονητές που θα ταιριάζουν έτσι ώστε αυτός να μπορέσει να διαμορφωθεί σύμφωνα με την προοπτική του.

QB Zack Wilson, BYU Cougars, Junior, ύψος 6-3

Περιγράφεται ως ένας QB που έχει το σύνολο δεξιοτήτων και την ικανότητα για το επόμενο επίπεδο. Gunslinger, με ένα πολύ δυνατό χέρι που είναι έτοιμος να κάνει την εντυπωσιακή πάσα ανά πάσα στιγμή. Διαθέτει ακρίβεια στην πάσα και είναι πολύ αποτελεσματικός στο pocket. Έκανε εκπληκτικούς αριθμούς την προηγούμενη περίοδο σφυροκοπώντας τους αντιπάλους του. Θεωρείται πολύ ανταγωνιστικός που εμπνέει την ομάδα του. Δεν υστερεί στην αθλητικότητα και την κινητικότητα του με αποτέλεσμα οι αντίπαλες άμυνες να φοβούνται ένα πιθανό τρέξιμό του. Τις τελευταίες εβδομάδες το όνομα του ακούγεται όλο και πιο πολύ ενώ αρκετοί δημοσιογράφοι τον τοποθετούν ακόμη πιο ψηλά στα mock drafts τους. Πέρυσι τον είχαμε αρκετά μακριά από την πιθανότητα να επιλεχθεί στον πρώτο γύρο.

Η προηγούμενη περίοδος σε σύγκριση με τις πρώτες δύο που ήταν βασικός είναι η μέρα με την νύχτα, βάζοντας τον στην λίστα με τους «αθλητές της μιας χρονιάς». Tο πρόγραμμα που είχε η ομάδα του δεν ήταν και το πιο ανταγωνιστικό κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν τον αξιολογούν σωστά. Επιπλέον, το Brigham Young διέθετε μια πολύ καλή OL που δεν άφηνε τον Wilson να βρεθεί πολλές φορές υπό πίεση. Στο επόμενο επίπεδο πάντως πρέπει σίγουρα να μπει στην διαδικασία να διαβάζει τους στόχους του πιο γρήγορα. Ορισμένοι κύκλοι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τον χαρακτήρα του χαρακτηρίζοντας τον ως τον νέο Johnny Manziel ενώ παράλληλα έχουν ακουστεί διάφορες φήμες για την πάμπλουτη οικογένεια του.

QB Trey Lance, North Dakota State Bison, r- Sophomore, ύψος 6-4

Τα εντυπωσιακά αθλητικά του προσόντα είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν ακούμε το όνομά του καθώς ο συνδυασμός του σώματος του με την ταχύτητα του είναι ιδιαίτερος. Θα μπορούσε άνετα να είναι QB dual threat στο επόμενο επίπεδο. Επίσης, διαθέτει ένα δυνατό χέρι και γενικά έχει όλα αυτά τα όπλα για να θεωρηθεί ένας QB που μπορεί να κάνει πολλά καλά πράγματα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Στους αγώνες του παρατηρούμε ότι βρίσκεται μέσα σε μια ισορροπία μέσα στο pocket, διατηρώντας την ψυχραιμία του και έχοντας εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του. Έκανε μια εκπληκτική χρονιά το 2019 σημειώνοντας τρομερούς αριθμούς τόσο στην πάσα όσο και στο τρέξιμο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στυλ του θυμίζει αρκετά αυτό του Josh Allen.

To North Dakota State είναι ένα πανεπιστήμιο-αυτοκρατορία με την διαφορά όμως ότι αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία. Όπως καταλαβαίνουμε, ο ανταγωνισμός που συναντά είναι ένα πλήγμα για τον Lance. Ακόμα ένα, είναι η έλλειψη εμπειρίας του αθλητή διότι η φετινή φθινοπωρινή περίοδος ακυρώθηκε από το πρωτάθλημα λόγω κορονοϊού. Άλλος ένας αθλητής από τους πολλούς εφέτος που θα μπει στην λίστα «του αθλητή της μιας χρονιάς». Γενικά θεωρείται ένας QB με πολύ καλά χαρακτηριστικά αλλά πάρα πολύ ακατέργαστος. Απαιτείται ένα χρονικό βάθος στην διαμόρφωση του, προπονητές που να ξέρουν πως να αναπτύξουν ένα ταλέντο και υπομονή από την ομάδα του. Ειδικά, χρειάζεται αρκετή βελτίωση στην οπτική του όταν βλέπει το γήπεδο και επιπλέον να μην στέκεται τόσο πολύ στον πρώτο του στόχο.

*Τα στατιστικά των αθλητών για το έτος 2020:
**Σε ένα δεύτερο επίπεδο επεξεργασίας των διαθέσιμων αθλητών του draft, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τους Mac Jones, Alabama (Junior, ύψος 6-3), Kyle Trask, Florida (Senior, ύψος 6-5), Kellen Mond, Texas A&M (Senior, ύψος 6-3) που κατά πάσα πιθανότητα θα μας απασχολήσουν από τον δεύτερο γύρο και μετά.

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!