Φτάσαμε λοιπόν σε άλλο ένα Super Bowl, μετά από μία χρονιά γεμάτη με πολλά συναρπαστικά παιχνίδια… αλλά και κάποια πολύ άσχημα. Στο Super Bowl LIX κατάφεραν να φτάσουν οι Philadelphia Eagles και οι Kansas City Chiefs. Εμείς θα αναλωθούμε στο τι πρέπει να κάνει η κάθε ομάδα για να έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης, κι αναμένετε το παραδοσιακό preview για το Super Bowl της Στεφανίας με πολλά στοιχεία και retro ιστορίες. Το συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να προβλέψουμε με αρκετή ακρίβεια τον νικητή του Super Βowl, και πως η κάθε ομάδα θα καταφέρει να το κάνει αυτό. Αναμένουμε να δούμε μια πραγματική μονομαχία μεταξύ του Andy Reid και του Nick Sirianni – ώπα, μισό, κάντε λίγο πίσω. Στην ουσία θα δούμε ένα πραγματικό μπρα ντε φερ μεταξύ των play callers Andy Reid με τον defensive coordinator των Eagles, Vic Fangio, και τον offensive coordinator των Eagles Kellen Moore ενάντια στον τρομερό defensive coordinator Steve Spagnuolo. Όλοι τους εξαιρετικοί play callers και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την απέναντι πλευρά.
Ένα από τα συνήθη νούμερα που βλέπουμε σε νικητές είναι το ενεργητικό turnover differential, δηλαδή πόσες περισσότερα “κλεψίματα” κατοχής έχει μία ομάδα. Ενδεικτικά, αναλύσεις έχουν δείξει ότι ομάδες που έχουν +2 στο turnover differential έχουν κερδίσει στο συντριπτικό 81% των περιπτώσεων. Το επόμενο, πιο πιστό metric για να δούμε ποιά ομάδα μπορεί να κερδίσει είναι το Early Down Success Rate (ESDR). Αυτό το metric έχει δώσει στο 74% των περιπτώσεων τον νικητή στα πλευοφς σε παιχνίδια που το line είναι κάτω από 7 πόντους. Είναι το 2ο πιο αξιόπιστο metric. Το ESDR δείχνει, ουσιαστικά, ποσό συχνά μια ομάδα καλύπτει το 50% των γιαρδών που χρειάζεται στο πρώτο και δεύτερο down, ώστε να πάρει το 1st down.
Ας το δούμε σε ένα παράδειγμα για να το κατανοήσετε. Αν υποθέσουμε ότι μία ομάδα ξεκινάει στο, κλασικό, 1st & 10 σημαίνει ότι έχει δέκα γιάρδες να καλύψει μέχρι το επόμενο 1st down. Για να θεωρηθεί successful η πρώτη προσπάθεια, θα πρέπει να καλυφθεί τουλάχιστον το 50% της απόστασης, δηλαδή πέντε γιάρδες, ώστε στο 2nd down να υπολείπονται πέντε. Αν, πάλι, στο 2nd down καλυφθεί το 50% των υπολειπόμενων πέντε, τότε κι αυτό θεωρείται successful, και πάει λέγοντας. Άρα, η μονάδα του ESDR μάς εξηγεί πόσο αποτελεσματική είναι μία ομάδα στην επίτευξη successful downs που καλύπτονται αυτές οι γιάρδες.
Είναι πολύ σημαντικό metric, αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος της λίγκας σε 3rd and 2 είναι στο 65% για να πάρουν το 1st down, ενώ αν η ομάδα χρειάζεται 5-7 γιαρδες, το ποσοστό πέφτει στο 39%. Έτσι οι ομάδες είναι πιο ευέλικτες στο play calling σε short yardage situations και οι play callers θα μπορούν να είναι πιο δημιουργικοί. Πάρτε υπόψιν ότι, στα ματς των playoffs που είναι αρκετά κλειστά, το 74% των ομάδων που είχαν ανώτερο ESDR κέρδιζαν στο τέλος, που είναι και λογικό.
Για τους δύο φιναλίστ που μας απασχολούν, οι Eagles είναι στο EDSR επιθετικά δέκατοι έκτοι κι όγδοοι αμυντικά, ενώ οι Chiefs είναι επιθετικά δέκατοι τρίτοι και αμυντικά τέταρτοι.
The Chiefs used 4 strong formations at the highest rate in the NFL this season and had a 51.5% success rate which ranked 3rd highest in the NFL. They also had more than 3 times the volume of plays from these formations than the 2 teams ranked ahead of them.
The Eagles' defense…
— Shane Haff (@ShaneHaffNFL) February 8, 2025