Head to Head: Ποια ομάδα θα ήθελα να δω στο Λος Άντζελες;

Ενα ακόμη βήμα προς την μετακόμιση τουλάχιστον μίας ομάδας έγινε την Τρίτη το βράδυ, καθώς εγκρίθηκε κονδύλι ύψους $1,7 δις για την κατασκευή σταδίου στην περιοχή του Carson, προάστιο του Los Angeles. Η πρόταση αφορά τους San Diego Chargers ή/και τους Oakland Raiders, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα με τα γήπεδα που τους στεγάζουν την παρούσα χρονική περίοδο. Ο δήμαρχος του Carson, Albert Robles δήλωσε με χαρά: “Football is coming to Carson”. Τα τελευταία 19 χρόνια επικρατεί ησυχία στις “μετακομίσεις”, καθώς καμία ομάδα του NFL δεν έχει αλλάξει πόλη και έδρα. Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν το 1996, όταν οι Houston Oilers άφησαν το AstroDome μετακομίζοντας στο Tennessee. Σήμερα η λίγκα του NFL, κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά και την καλύτερη προώθηση του προϊόντος προστάζει την μετακόμιση τουλάχιστον μίας ομάδας στην πόλη του Los Angeles. Το ιδανικό σενάριο είναι να στεγαστούν δύο franchises σε καινούργιο γήπεδο στο Los Angeles, σε διάστημα 24 μηνών. Πριν 20 χρόνια οι Oakland Raiders και οι St. Louis Rams εγκατέλειψαν τον γήπεδο του L.A και επέστρεψαν στην πόλη που ιδρύθηκαν, αφήνοντας την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων πολιτειών χωρίς ομάδα NFL. Η αγοραστική αξία της συγκεκριμένης πόλης κοστίζει στην λίγκα, καθώς δεν εκμεταλλεύεται την επιθυμία του αγοραστικού κοινού που υπάρχει εκεί. Η μετακόμιση λοιπόν φαίνεται αναπόφευκτη. Ή μήπως όχι; Ενώ η λίγκα προτείνει την μετακόμιση ομάδων στην πόλη του Los Angeles, απώτερος σκοπός της είναι η κατασκευή καινούργιων σταδίων στις πόλεις των ομάδων (Oakland, St. Louis και San Diego στην προκειμένη περίπτωση). Με αυτό το σκοπό, χρησιμοποιούν το Los Angeles ώς μέτρο εκφοβισμού προς την κάθε πολιτεία. Τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι Minnesota Vikings, όπου το 2012 έλαβαν το κονδύλι για την κατασκευή καινούργιου σταδίου από την πολιτεία, παρά την πίεση της μετακόμισης στο LA. Ο commissioner δήλωσε πως δεν υπήρξαν απειλές από καμία πλευρά, παρόλο που η έκτακτη επίσκεψή του στους ιθύνοντες της πολιτείας έγινε λίγες μέρες πριν την έγκριση του δανείου. Ο Mike Florio είχε δηλώσει για πιθανή μετακόμιση των Bills στο L.A, την περίοδο που οι Vikings διαπραγματευόντουσαν το κονδύλι. “The Bills won’t be moving to Los Angeles. But someone will. Fairly soon.” Ακόμα και η πόλη του Λονδίνου αποτελεί μέρος του σχεδίου, καθώς έχουν αναφέρει ότι μπορεί μελλοντικά να φιλοξενήσει μία ομάδα, παρά τις συνέπειες που θα έχουν οι μεγάλες μετακινήσεις των ομάδων. Με αυτόν τον τρόπο η λίγκα του NFL πετυχαίνει τους στόχους της. Το μήνυμα του Goodell είναι ξεκάθαρο. Χορήγηση δανείων από την πολιτεία για καινούργια στάδια και η ομάδα δεν θα μετακομίσει στο Los Angeles. Η κατάσταση για τους Raiders, Rams και Chargers είναι πάνω κάτω η ίδια, καθώς η ανάγκη ενός νέου σταδίου είναι επιτακτική. Με τον φόβο λοιπόν η κάθε πόλη να χάσει την ομάδα της, η χορήγηση ενός δανείου αποτελεί μονόδρομο. Μετά όμως την οικονομική καταστροφή για τους Vikings, η λύση του L.A μοιάζει πιο προσιτή για όλους. Και εδώ γεννάτε το ερώτημα:

Ποια ομάδα θα ήθελες να δεις να μετακομίζει στο Λος Άντζελες; 

Τους Rams!

Η ομάδα που πιστεύω ότι θα πρέπει να μετακομίσει στο L.A, είναι αυτή του St.Louis, οι Rams. Αρχικά η πολιτεία αρνείται να συμμετέχει στο σκάνδαλο (κατά την άποψη του Jay Nixon, ο οποίος είναι ο Governor του Missouri) επιδότησης κανούργιου σταδίου με τα χρήματα των φορολογούμενων, προς όφελος των δισεκατομυριούχων ιδιοκτητών. Οι ιδιοκτήτες της ομάδας επιθυμούσαν γήπεδο με κινούμενη οροφή, γυάλινη είσοδο αλλά η πολιτεία αδυνατεί να χορηγήσει ένα τέτοια υπέρογκο ποσό. Οι επιλογές κατασκευής νέου σταδίου είναι σαφώς καλύτερες στο L.A παρά στο St.Louis. Η κατάσταση του γηπέδου κάθε χρόνο χειροτερεύει, παρόλο που το Busch Memorial Stadium (σημερινή έδρα της ομάδας) κατασκευάστηκε σχετικά πρόσφατα, το 1995. Η μίσθωση του γηπέδου λήγει φέτος και η προοπτική ανανέωσης θα είναι μονοετής, δίνοντας το δικαίωμα στην ομάδα να αποχωρήσει χωρίς κάποιο πρόστιμο.

Επιπρόσθετα οι μετακομίσεις είναι στο DNA της ομάδας, καθώς εγκαταλείπουν την έδρα τους σχεδόν ανά εικοσαετία. Αρχικά εγκατέλειψε την πόλη του Cleveland το 1946 για το L.A, όπου παρέμεινε στο  Los Angeles Memorial Coliseum έως το 1979 και έφυγε για το Anaheim Stadium όπου αγωνίστηκε έως το 1994. Η αλλαγή της έδρας δεν αποτελεί κάτι νέο στην ομάδα και δεν θα είναι η πρώτη φορά όπου οι Rams θα αγωνιστούν στην περιοχή του L.A, έχοντας αφήσει και πολλούς οπαδούς να νοσταλγούν την ομάδα. Ένας ακόμη λόγος ο οποίος θεωρώ ότι οι Rams θα πρέπει να μετακομίσουν είναι ότι η κατηγορία της NFC West γεωγραφικά, θα είναι καλύτερα τοποθετημένη όπως μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω εικόνα (NFC West: Arizona Cardinals, St. Louis Rams, San Francisco 49ers και Seattle Seahawks).

8t2lY Οι Rams δεν έχουν συμμετάσχει στα playoffs από το 2004, έχοντας περισσότερες ήττες παρά νίκες κάθε χρόνο από τότε. Θεωρώ πως η μετακόμιση θα δώσει μία νέα πνοή στην ομάδα, βοηθώντας το έργο του προπονητή τους, Jeff Fisher, αλλά και τους ίδιους τους παίκτες. Η περσινή χρονιά τελείωσε με ρεκόρ 6 νίκες και 10 ήττες, αντιμετωπίζοντας τους Chargers (ήττα με σκορ 27-24) και τους Raiders (νίκη με 52-0). Οι Rams δεν θα αντιμετωπίσουν τις εν λόγω ομάδες στην κανονική περίοδο έως το 2018. Και οι τρεις είναι σε μια μεταβατική περίοδο, με τους Chargers πάντα να κινούνται στην μετριότητα, τους Raiders να προσπαθούν να χτίσουν μία ομάδα “νικήτρια” και το μόνο που δεν επιθυμούν είναι μια μετακόμιση. Οι Rams ακολουθούν τα βήματα που οι Seahawks έκαναν το 2011, διαθέτοντας αρκετά καλούς αθλητές σε θέσεις κλειδιά. Η άμυνα τους είναι το δυνατό σημείο, με τον defensive lineman Aaron Donald να κατακτά πέρσι τον τίτλο του Defensive Rookie of the Year, ενισχύοντας για την φετινή περίοδο και το επιθετικό τους κομμάτι με την προσθήκη ενός αρκετά καλού quarterback, του Nick Foles. Το μόνο αρνητικό στη μετακόμιση των Rams θα είναι η απουσία των πιστών οπαδών, οι οποίοι γέμιζαν το στάδιο Edward Jones Dome όλα τα χρόνια παρά τα αρνητικά ρεκόρ της ομάδας.

Serdiegito

 
  Τους Jaguars! Ή τους Rams, αν οι Jaguars πάνε στο St. Louis!

Εξηγούμαι:

San Diego Chargers, St. Louis Rams και Oakland Raiders είναι οι μόνες ομάδες που ακούγονται για μετακόμιση στο Los Angeles, για τους λόγους που πολύ σωστά ανέφερε ο Serdiegito παραπάνω. Όμως και οι τρεις ομάδες καλά θα κάνουν να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

Οι Chargers είναι η μόνη ομάδα με έδρα στη νότια Καλιφόρνια. Aν και πέρασαν για λίγο από το Los Angeles (το 1960),  η ιστορία τους είναι συνυφασμένη με τo San Diego και την τοπική κοινότητα. Η ομάδα των surfers, του ήλιου και των απέραντων αμμουδερών παραλιών, η ομάδα που έκανε διάσημο το powder blue – πως μπορείς να καταστρέψεις ένα τέτοιο story απλά για να μεγαλώσεις τα έσοδα σου; To σωστό είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για νέο στάδιο, μιας και το Qualcomm Stadium μετράει σχεδόν 50 χρόνια ζωής και να παραμείνει η ομάδα στο San Diego.

Όπως οι Chargers ανήκουν στο San Diego, οι Raiders ανήκουν στο Oakland. Στα χρόνια τους στο Oakland, oι Raiders έγιναν η ομάδα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, των “blue collar workers” και των “hoods”. Έγιναν συνώνυμο με το “swagger” και την κουλτούρα του δρόμου. Ανέπτυξαν τη μεγάλη τους κόντρα με τους 49ers, που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του Bay Area και το “πλούσιο” San Francisco. Αν και πάντα ήμουν υπέρ μια πιο αντιπροσωπευτικής γεωγραφικής προσέγγισης στο NFL, δε με πειράζει καθόλου που δύο ομάδες βρίσκονται τόσο κοντά η μια στην άλλη όταν μιλάμε για τους Raiders και τους 49ers. Γι’ αυτό και μόνο θα άφηνα τους Raiders στο Oakland.

Οι Rams έχουν προϊστορία με το Los Angeles. Ξεκίνησαν ως franchise στο Cleveland και τη δεκαετία του 1940 μετακόμισαν στο LA. Έμειναν εκεί για σχεδόν 50 χρόνια και δικαίως θεωρούνται η ομάδα του Los Angeles, σε αντίθεση με τους Raiders που αγωνίστηκαν εκεί για 13 σεζόν. Οι Rams έχουν ακόμα fans στο LA και θα αποκτήσουν ακόμα περισσότερους αν επιστρέψουν, καθώς θα εμφανιστούν αρκετοί παλιοί fans που “πικράθηκαν” από τον ξενιτεμό της ομάδας. Ο λόγος που δε θα ήθελα οι Rams να γυρίσουν στα παλιά τους λημέρια είναι γιατί δε θα ήθελα να μείνει το St. Louis χωρίς ομάδα στο NFL.

Το St. Louis είναι μια πόλη στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρει το προσωνύμιο “Πύλη προς τη δύση”, ενώ έχει πλούσια πολιτισμική ιστορία και κουλτούρα (με μεγάλη προσφορά στη μουσική). Στα αθλητικά, θεωρείται η πόλη του baseball εξαιτίας της ύπαρξης των St. Louis Cardinals, ίσως της πιο ιστορικής ομάδας στη Major League Baseball.

Γι΄αυτό και θα πρότεινα τους Jacksonville Jaguars ως υποψήφια ομάδα για μετανάστευση στο Los Angeles. Οι Jaguars είναι που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, δεν έχει να επιδείξει καμιά αθλητική επιτυχία στο NFL, ενώ ως brand name είναι πολύ κατώτερο των Rams. Επιπλέον, η τοπική κοινότητα δεν έχει στενούς δεσμούς με την ομάδα. Αυτό φαίνεται κι από το γεγονός ότι οι Jaguars παίζουν κάθε χρόνο ένα ματς στο Λονδίνο.

Το ακόμα χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, γεγονός είναι ότι οι Jaguars δυσκολεύονται να γεμίσουν το γήπεδό τους. Σίγουρα όταν μια ομάδα δεν τα πηγαίνει καλά δεν είναι το ίδιο ελκυστική για τον κόσμο της, αλλά οι Jaguars έφτασαν σε νέο “ιστορικό χαμηλό” όταν εγκατέστησαν… πισίνες στο γήπεδο για να προσελκύσουν κόσμο! H εικόνα τα λέει όλα:

promoEverBankMegaEventBL072614

Γι’ αυτό λοιπόν ας πάνε οι Jaguars στο Los Angeles. Έτσι κι αλλιώς, τρεις ομάδες NFL στη Florida είναι πολλές, δεδομένης της “τρέλας” για τους Florida Gators και τους Florida State Seminoles, δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στο κολεγιακό football.

Κι αν το να πάνε οι Rams στο LA θεωρείται πιο σωστό, ας πάνε. Αλλά ας πάνε και οι Jaguars στο St. Louis, γιατί στο Jacksonville δεν τους λες και απαραίτητους.

Giorgos Kassakos


Ποια ομάδα θα ήθελες να δεις να μετακομίζει στο Λος Άντζελες;

View Results

Loading ... Loading ...

About The Author: Serdiegito

Οπαδός των Raiders, κάτι που κληρονόμησε από την οικογένεια. Όπως ο Πατσίνο στον Νονό, έτσι κι αυτός δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την μοίρα που του επέβαλε το σόι του και πιο συγκεκριμένα τα ξαδέρφια του που τον βασάνιζαν όταν ήταν μικρός (και μεγάλος). Γεννημένος στην Αμερική είναι Απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, γύριζε στο "ψηλέ" και πριν τον στρατό, έχει επενδύσει στο cross fit και χρησιμοποιεί χιούμορ και στον ύπνο του. Υπεύθυνος για τη μη παραγωγικότητα αρκετών υπαλλήλων χάρη στις αμέτρητες αστείες φωτό που στέλνει. Η θέση του Commisioner είναι το πάθος του, αν και δεν εχει ακόμη τίτλο....