ΝFL Draft 2022: Οι πρώτες αντιδράσεις

Το είχαμε προβλέψει στα mock drafts που ανεβάσαμε, κι εν τέλει η ημέρα του Draft δε μας διέψευσε. Αν και οι πρώτες εφτά επιλογές κινήθηκαν, ως επί το πλείστον, στις ευρύτερες εκτιμήσεις, μετά ήρθαν οι ανταλλαγές και το απόλυτο χάος. Tι πιο σύνηθες για το πρώτο Draft στο Λας Βέγκας, την πρωτεύουσα του τζόγου και της τύχης;

Οι ομάδες της Νέας Υόρκης, Giants και Jets (κι ως ένα σημείο, οι Buffalo Bills) κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις επιλογές τους. Το πανεπιστήμιο της Georgia, με την ομάδα των Bulldogs, θα αναδείκνυε την δημοφιλία των παικτών της, με πέντε αθλητές να φεύγουν μόλις στον πρώτο γύρο, ρεκόρ για μία σχολή. Αποδείχθηκε, επίσης, περίτρανα η άποψη ότι η φετινή τάξη των quarterbacks ήταν από τις πιο αδύναμες της ιστορίας.

Μαζί με όλα αυτά, ο φετινός πρώτος γύρος ήταν ξεχωριστός, κι αυτό θα σας το πουν τα παρακάτω νούμερα:

  • Ήταν η πρώτη φορά μετά το 2013 που επιλέχθηκε μόλις ένας quarterback στον πρώτο γύρο, κι η πρώτη φορά μετά το 1997 όπου επιλέχθηκε ένας τόσο αργά. O Kenny Pickett επιλέχθηκε από τους Pittsburgh Steelers στην εικοστή θέση.
  • Ήταν η πρώτη φορά μετά το 2014 που δεν επιλέχθηκε κανένας running back στον πρώτο γύρο.
  • Ήταν η πρώτη φορά μετά το 2000 που τα δύο πρώτα picks δόθηκαν σε αμυντικούς, κι η πρώτη φορά μετά το 1991 που πάρθηκαν τόσοι στις πέντε πρώτες επιλογές.
  • Στον πρώτο γύρο πάρθηκαν εννιά offensive linemen, οι περισσότεροι από το 2013.
  • Έγιναν εννιά ανταλλαγές, αριθμός ρεκόρ, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να επιλέξουν λιγότερες από τις μισές ομάδες στον πρώτο γύρο.

Offensive linemen, wide receivers κι edge rushers ήταν οι θέσεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ομάδων, δίνοντας προσοχή στην προστασία αλλά και την απειλή για quarterbacks. Yπό το χάος των ανταλλαγών, ο αριθμός των σωστών picks από το δεύτερο mock draft μας είχε σαν μεγαλύτερο ποσό τα… τρία για τέσσερις διαφορετικούς συντάκτες. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο νεαρός Γιώργος Καρλαύτης επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο από τους Kansas City Chiefs, προς γενική ευχαρίστηση πολλών.

Με όλα αυτά, σας παραθέτουμε το σχολιασμό τριών συντακτών για τις εντυπώσεις, αρνητικές και θετικές, των επιλογών κάποιων ομάδων.

To Theio Tragi

Ένα ακόμη draft ανήκει στην ιστορία. Ένα draft που μετά από καιρό οι quarterbacks δεν είχαν τον πρώτο λόγο και που ο πρώτος quarterback επιλέχθηκε στη θέση 20 από τους Pittsburgh Steelers. Αρκετά trades, αρκετές “εκπλήξεις”, και ομάδες που θεωρητικά βγήκαν αρκετά δυνατότερες μετά τη διαδικασία.

Στην κατηγορία αυτή για εμένα ανήκουν οι Baltimore Ravens. Με το 14ο pick επέλεξαν ένα από τα κορυφαία ταλέντα του Draft, τον Kyle Hamilton. Αν και παίζει ως safety, – θέση που δεν προβάλλεται πολύ – είναι ένας εξαιρετικά πολύπλευρος παίκτης που ταιριάζει γάντι στην ομάδα και θα κάνει ένα φανταστικό δίδυμο με τον Marcus Williams. Στη συνέχεια του draft, έκαναν trade στους Arizona Cardinals τον wide receiver Marquise Brown, έναν παίκτη που δεν είχε προσφέρει τα αναμενόμενα, και με το 25ο pick που απέκτησαν στην ανταλλαγή, πήραν τον καλύτερο center του Draft, τον Tyler Linderbaum. Είχαν ακόμα πολλά picks, παραμένοντας αρκετά ενεργοί και στους επόμενους γύρους.

Μια ακόμα ομάδα που για εμένα έκανε στα χαρτιά ένα εξαιρετικό draft είναι οι New York Jets. Ο Ahmad “Sauce” Gardner ήταν η πρώτη τους επιλογή με το 4o pick, έναν παίκτη που πολλοί περίμεναν να καταλήξει στους Texans, αλλά έπεσε στα χέρια τους. Για πολλούς, είναι ο καλύτερος cornerback του draft και μένει να κάνει το επόμενο βήμα στο επαγγελματικό επίπεδο αν ο εκρηκτικός του χαρακτήρας να μην επηρεάσει την εξέλιξη του. Στη συνέχεια, με το 10o pick, επέλεξαν τον receiver Garrett Wilson, προσφέροντας στον νεαρό τους quarterback, Zach Wilson, ένα εξαιρετικό όπλο. Τέλος, κάνοντας trade up στη θέση 26, πήραν τον pass-rusher Jermaine Johnson II, που για πολλούς, παρόλο που ήταν top-15 ταλέντο, την ημέρα του draft έπεσε. Η ομάδα της Νέας Υόρκης δείχνει να οδεύει στη σωστή κατεύθυνση μετά από καιρό.

Τέλος μια αναφορά θα ήθελα να κάνω και στους New Orleans Saints, που έκαναν trade up και πήραν τον wide receiver Chris Olave στη θέση 11, ενώ θέλοντας να αναπληρώσουν το κενό του Terron Armstead πήραν με το pick 19 τον offensive tackle Trevor Penning.

Στους χαμένους του draft θα έβαζα τους Minnesota Vikings, που έκαναν ένα τεράστιο trade down με τους Detroit Lions. Ανταλλάσσοντας την δωδέκατη και σαρακοστή έκτη θέση τους, πήραν τις θέσεις 32, 34 και 66. Άσχετως από το πως θα βγεί ο safety Lewis Cine, που επέλεξαν στη θέση 32, θεωρώ ότι πήραν ελάχιστα ανταλλάγματα, κάτι το οποίο αυτόματα τους κατατάσσει στους χαμένους του draft.

Clairvoyant

Φθάνοντας στο draft η μεγαλύτερη ανάγκη των Green Bay Packers ήταν στην θέση του wide receiver, μετά την ανταλλαγή του σταρ Davante Adams. Έχοντας επιλεχθεί οι τοπ τέσσερις receivers, ο Brian Gutekunst επέλεξε στο 22 τον ILB από την Georgia, Quay Walker. Έχει ιδιαίτερο μέγεθος για linebacker, και μαζί με τα φυσικά του προσόντα είναι και αρκετά αθλητικός με μεγάλη ταχύτητα και έκρηξη. Είναι αρκετά καλός απέναντι στο run και στην πάσα, αλλά μπορεί και να κυνηγήσει τον αντίπαλο quarterback. Με το δεύτερο pick τους, στο νούμερο 28, οι Packers επέλεξαν τον DT από την Georgia, Devonte Wyatt. Αν και του λείπει λίγο ύψος έχει καλή ταχύτητα και εκρηκτικότητα με το που γίνεται το σναπ. Ενώ έχει καλές κινήσεις και ασκεί πίεση στον quarterback, συχνά δεν μπορεί να μετατρέψει αυτά τα pressures σε sacks. Αρκετά ταλαντούχος με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αναμένεται να ξεκινήσει βασικός από την πρώτη μέρα. Οι Packers, από την στιγμή που έφυγαν οι τοπ 4 wide receivers, αποφάσισαν να ενισχύσουν την άμυνά τους. Μια άμυνα που, στα “χαρτιά”, δεν φαίνεται να έχει κανένα “τρωτό σημείο” και αναμένεται να είναι μια από τις κορυφαίες του πρωταθλήματος, έστω κι αν αυτό δυσαρέστησε μεγάλη μερίδα των οπαδών τους, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα social media.

Στο 2ο draft του νέου general manager, Nick Caserio, και με νέο προπονητή τον Lovie Smith, οι Texans προσπάθησαν να χτίσουν από την αρχή μια νέα ομάδα. Με την επιλογή τους, στο νούμερο 3, διάλεξαν τον cornerback από το LSU, Derek Stingley Jr. O Stingley είναι ένας αρκετά αθλητικός cornerback πολύ γρήγορος και με ικανότητα να εντοπίζει την μπάλα στον αέρα και να αποτρέπει τον αντίπαλο wide receiver να έχει εύκολα receptions. Ήταν για πολλούς αναλυτές ο καλύτερος cornerback που εισήλθε στο κολλέγιο και έδειξε αυτά τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν να ξεχωρίζει από την πρώτη χρόνια του, παίζοντας ως βασικός και οδηγώντας το LSU στον τίτλο.

Με την δεύτερη επιλογή, οι Texans επέλεξαν τον offensive lineman από το Texas A&M, Kenyon Green, στο νούμερο 15. Ο Green παίζει με επιθετικότητα και είναι ικανός να παίξει όλες τις θέσεις την offensive line εκτός από αυτήν του center. Έχει καλή ισορροπία σώματος και γρήγορα πόδια. Στην πρώτη του σαιζόν έπαιξε στην θέση του right guard αλλά και σε αυτή του left guard. Ενώ μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της offensive line, του ταιριάζει περισσότερο η θέση του guard λόγω σωματοδομης. Είναι ιδιαίτερα ικανός στο run και έχει την δύναμη να περάσει στο δεύτερο επίπεδο της απέναντι defensive line. Ο δρόμος για να φτιάξουν μια καλή ομάδα από την αρχή είναι δύσκολος αλλά φαίνεται ότι έκαναν αρκετά καλές επιλογές στον πρώτο γύρο του Draft.

Στεφανία Λ.

Tι υπέροχο αυτό το Draft! Πάει καιρός που δεν αναλωθήκαμε στην πιο προβλέψιμη και κορεσμένη θέση του quarterback και μπορέσαμε να εκπλαγούμε με αρκετές επιλογές. Προσωπικά, δεν περίμενα να γίνουν τόσα πολλά trades, αλλά η φετινή αξία των ανώτερων θέσεων έπεσε τρομακτικά, ειδικά αν πάρουμε υπόψιν την ανταλλαγή μεταξύ των Minnesota Vikings και Detroit Lions (από το 32 στο 12 με picks… δεύτερου γύρου!). Ωστόσο, στο τέλος, θεωρώ πως οι ομάδες που παρέμειναν στις θέσεις τους και δεν υποχώρησαν ήταν οι πιο επωφελούμενοι της βραδιάς, με κάποιες εξαιρέσεις. Θα ξεχωρίσω δύο ομάδες που συγχαίρω για τις επιλογές τους και δύο που δεν μου άρεσαν.

Μιας κι οι Jets αναφέρθηκαν, θα πιάσω την άλλη ομάδα της Νέας Υόρ – συγνώμη, του Νιού Τζέρσεϊ. Οι New York Giants επέλεξαν δύο φορές στην πρώτη δεκάδα, κι οι επιλογές τους κατάφεραν να αναβαθμίσουν άμυνα κι επίθεση σε τεράστιο βαθμό. Ο Kayvon Thibodeaux ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα picks από τότε που τα mock drafts άρχισαν να εμφανίζονται, κι οι αρχικές εκτιμήσεις τον είχαν να κοντράρει τον Aidan Hutchinson για τη νούμερο ένα θέση. Ωστόσο, αμφισβητήθηκε το ενδιαφέρον του κι η αφοσίωση, με αποτέλεσμα να πέσει αρκετά στις προβλέψεις. Οι Giants δεν δάγκωσαν, ευτυχώς, κι έπεσε στην αγκαλιά τους με την πέμπτη overall επιλογή. Ο Thibodeaux μπορεί άνετα να γίνει μελλοντικός All Pro στην ομάδα, κάτω από την καθοδήγηση του νέου defensive coordinator, Wink Martindale, και λογικά θα γίνει ένα τρομερό δίδυμο πλάι στον Azeez Ojulari. Δύο θέσεις μετά, οι Giants ενίσχυσαν την offensive line και την προστασία του Daniel Jones με τον top prospect tackle Evan Neal. Εκνευριστικά ευέλικτος και ταχύς παρά το μέγεθός του, ο Neal μπορεί να τοποθετηθεί σε μία πληθώρα θέσεων και να παίξει το ίδιο καλά. Ένα φανταστικό draft για τους Giants, απλά κι απέριττα.

Ένα άλλο Draft που μου άρεσε, παρά το κάποιο reach στη μία επιλογή, ήταν των Detroit Lions. Ναι, η άνοδος από το 32 στο 12 για έναν receiver ίσως φανεί κάπως επιπόλαιη, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι οι Lions χρειάζονται αναβάθμιση σε όλη σχεδόν την ομάδα. Οι βασικοί τους receivers πέρσι ήταν οι Amon-Ra St. Brown κι ο Kalif Raymond, χωρίς να υπολογίζουμε τον tight end T.J. Hockenson. Ο Jameson Williams είναι ένας ταχύτατος receiver, που μετράει τις περισσότερες γιάρδες του αφότου έχει πιάσει τη μπάλα, και θα είναι άμεσα βασικός σε μία τέτοια ομάδα. Αν και τραυματίστηκε στα τελικά του κολλεγίου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αναβαθμίζοντας ακόμα κι έτσι μία ελλιπή επίθεση. Για τον Aidan Hutchinson, που έπεσε στην αγκαλιά τους με το δεύτερο pick, μπορούμε να πούμε τόσα. Αεικίνητος, με εξέχουσα σωματική διάπλαση και ταιριάζει γάντι στο αμυντικό πλάνο των Lions. Νωρίς να τον θέσουμε για Rookie of the Year;

Στις ομάδες που δεν με εντυπωσίασαν θα συμπεριλάβω τους New England Patriots και τους Arizona Cardinals. Οι Cardinals είχαν σίγουρα ανάγκες στη θέση του receiver, αλλά θεωρώ τρομερά ακριβή την απόκτηση του Marquise Brown, που όχι μόνο τους κόστισε ένα pick πρώτου γύρου (που προσωπικά δεν αξίζει καθόλου), αλλά σύντομα θα πλησιάσει και στο τέλος του rookie συμβολαίου του, που σημαίνει ότι θα θέλει να πληρωθεί. Σε μία αγορά που έχει διαστρεβλωθεί τρομερά από την τεράστια αύξηση των ρητρών που ζητάνε οι receivers, οι Cardinals αντί να λύσουν τα θέματά τους οικονομικά, μπήκαν περισσότερο μέσα. Κι όλα αυτά ενώ υπήρχαν και πολλοί αξιόλογοι receivers αλλά και παίκτες άλλων θέσεων.

Για τους Patriots, η κίνηση μου θυμίζει αυτή που είχαν κάνει οι Las Vegas Raiders με τον Damon Arnette το 2020. Η θέση του guard ήθελε σίγουρα αντικαταστάτη με τις αποχωρήσεις των Ted Karras και Joe Thuney… αλλά με τον Cole Strange; Στα περισσότερα mock drafts ήταν να φύγει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στον τρίτο γύρο, καθώς έχει θέματα ενάντια σε πιο μεγαλόσωμους αμυντικούς και διαθέτει μικρότερη εμπειρία στη θέση από τους υπόλοιπους. Άσχημη επιλογή ήταν ο Cam Jurgens; Θα μου πείτε, ποιος θα αμφισβητήσει τον Bill Belichick, αλλά τέτοιες κινήσεις σε άλλη ομάδα θα είχαν πολύ διαφορετικές συνέπειες.

About The Author: NFLgreece