Off Season 2018: Franchise Tags

Έφτασε πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου στην οποία το ημερολόγιό μας μετρά αντίστροφα για την έναρξη της regular season του NFL. Ίσως κάποια άλλα αθλήματα να αποσπάσουν την προσοχή των περισσοτέρων, αλλά εμείς έχουμε στο μυαλό μας ότι ο NFL πρωταθλητής του 2018 τώρα χτίζεται, μέσα από μια καλά οργανωμένη off season. Μιλώντας για πρωταθλητές ας θυμήσουμε ότι στον τελικό της 4ης Φεβρουαρίου είδαμε τους Philadelphia Eagles να αποδεικνύουν και έμπρακτα ότι ήταν η καλύτερη ομάδα του 2017, κατακτώντας το τρόπαιο. Το NFL Scouting Combine έχει ήδη αρχίσει, με τους προπονητές να βρίσκονται στην Indianapolis. Από τις 20 Φεβρουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συμβόλαιο του franchise tag για έναν αθλητή τους. Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του Μάρτη και λίγο πριν την λήξη, θα αναλύσουμε τι είναι το franchise tag και πως οι ομάδες μπορούν να εκμεταλλευτούν την επιλογή αυτή, εάν βεβαίως την χρησιμοποιήσουν.

Η αρχή έγινε το μακρινό 1993, όταν το franchise tag συστήθηκε στο NFL, όπου έδινε την επιλογή σε κάθε ομάδα να δεσμεύσει έναν αθλητή, του οποίου το συμβόλαιο λήγει, ώστε να αποφύγει η ομάδα να τον χάσει στην free agency. Το μονοετές συμβόλαιο επιτρέπει στις ομάδες να κλειδώνουν έναν αθλητή τους, για την τρέχουσα χρονιά, και δίνει το περιθώριο να συζητήσουν μια μελλοντική επέκταση χωρίς πίεση. Όλοι οι αθλητές εξαιτίας και της φύσης του αθλήματος (οι συχνοί τραυματισμοί και η μικρή διάρκεια αθλητικής σταδιοδρομίας) επιζητούν ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο με υψηλές αποδοχές. Οι ομάδες όμως με τον περιορισμό του Salary Cap αλλά και τις ανάγκες που έχουν σε άλλες θέσεις, σκέφτονται πάρα πολύ μια επέκταση. Τα εγγυημένα χρήματα που ζητούν οι παίκτες, συνήθως, αποτελούν το αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. H απόφαση η οποία θα πάρει η κάθε ομάδα, εάν βέβαια την επιλέξει, θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, μιας και το συμβόλαιο που θα δωθεί στον αθλητή, ανάλογα και με την θέση που αγωνίζεται προκύπτει από τον εξής κανόνα:

To μονοετές συμβόλαιο θα ισούται είτε με το μέσον όρον των πέντε υψηλότερων συμβολαίων για την θέση που αγωνίζεται από το προηγούμενο έτος, είτε με το 120 τοις εκατό του μισθού του προηγούμενου έτους του παίκτη, το όποιο βέβαια είναι μεγαλύτερο.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση για το ποσό των συμβολαίων για την κάθε θέση:

ΕπίθεσηΆμυναSpecial Teams
QuarterbacksRunning BacksWide ReceiversTight EndsOffensive LineDefensive EndsDefensive TacklesLinebackersCornerbacksSafetiesKickers/Punters
$23.29 εκατομμύρια$23.29 εκατομμύρια$16.05 εκατομμύρια$9.90 εκατομμύρια$14.14 εκατομμύρια$17.22 εκατομμύρια$14.00 εκατομμύρια$15.03 εκατομμύρια$15.04 εκατομμύρια$11.34 εκατομμύρια$4.96 εκατομμύρια

Βέβαια εφόσον η ομάδα έχει το περιθώριο στο salary cap, της παρέχει τεράστια ασφάλεια μιας και δεν δεσμεύεται με πολυετές συμβόλαιο και ταυτόχρονα αποφεύγει και την απώλεια ενός παίκτη. Το franchise tag χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι το “exclusive-rights” franchise tag. Κάθε παίκτης με αυτό το είδος συμβολαίου δεσμεύεται στην ομάδα για την επικείμενη σεζόν και ο αντζέντης του απαγορεύεται να αναζητήσει συμβόλαιο από άλλη ομάδα. Η δεύτερη κατηγορία είναι το “non-exclusive” franchise tag. Σε αυτό το σενάριο, οι παίκτες μπορούν να υπογράψουν με άλλη ομάδα, ασχέτως εάν η ομάδα τους τους έχει προσφέρει μονοετές επέκταση του συμβολαίου τους.

Το franchise tag πληρώνει τον παίκτη σύμφωνα με την αξία του μόνον για έναν χρόνο, με το μέλλον του να παραμένει αμφίβολο. Με αυτόν τον τρόπο ο αθλητής θα πρέπει να είναι αρκετά παραγωγικός και να αποφύγει τους τραυματισμούς την χρονιά που θα βρίσκεται κάτω από αυτές τις συνθήκες συμβολαίου. Εάν η χρονιά του ίδιου αλλά και της ομάδας είναι καλές τότε η ανανέωση με ένα πολυετές συμβόλαιο δεν θα αργήσει να έρθει. Είναι αρκετά σπάνιο μια ομάδα να ανανεώνει παραπάνω από μια φορά έναν αθλητή της με τέτοιο συμβόλαιο, καθώς το ποσο που δίνει για έναν αθλητή είναι αρεκτά μεγάλο. Πέρυσι ο Kirk Cousins έγινε ο πρώτος quarterback στην ιστορία που υπέγραψε συμβόλαιο franchise tag για δυο συνεχόμενες χρονιές.

Συμβόλαια franchise tag έως και σήμερα (το συγκεκριμένο άρθρο θα ανανεώνεται συνεχώς).
ΟμάδαΑθλητές με Franchise Tag
Arizona Cardinals
Atlanta Falcons
Baltimore Ravens
Buffalo Bills
Carolina Panthers
Chicago BearsCB Kyle Fuller
Cincinnati Bengals
Cleveland Browns
Dallas CowboysDE Demarcus Lawrence
Denver Broncos
Detroit LionsDT Ezekiel Ansah
Green Bay Packers
Houston Texans
Indianapolis Colts
Jacksonville Jaguars
Kansas City Chiefs
Los Angeles Chargers
Los Angeles RamsS Lamarcus Joyner
Miami DolphinsWR Jarvis Landry
Minnesota Vikings
New England Patriots
New Orleans Saints
New York Giants
New York Jets
Oakland Raiders
Philadelphia Eagles
Pittsburgh SteelersRB Le'Veon Bell
San Francisco 49ers
Seattle Seahawks
Tampa Bay Buccaneers
Tennessee Titans
Washington Redskins

About The Author: Serdiegito

Οπαδός των Raiders, κάτι που κληρονόμησε από την οικογένεια. Όπως ο Πατσίνο στον Νονό, έτσι κι αυτός δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την μοίρα που του επέβαλε το σόι του και πιο συγκεκριμένα τα ξαδέρφια του που τον βασάνιζαν όταν ήταν μικρός (και μεγάλος). Γεννημένος στην Αμερική είναι Απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, γύριζε στο "ψηλέ" και πριν τον στρατό, έχει επενδύσει στο cross fit και χρησιμοποιεί χιούμορ και στον ύπνο του. Υπεύθυνος για τη μη παραγωγικότητα αρκετών υπαλλήλων χάρη στις αμέτρητες αστείες φωτό που στέλνει. Η θέση του Commisioner είναι το πάθος του, αν και δεν εχει ακόμη τίτλο....