Brady: το πιο Καυτό Όνομα του Καλοκαιριού

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το παράθυρο για τις μεταγραφές του 2020. Ένας οργασμός από φήμες, ενδείξεις, επιθυμίες έχουν πλημμυρίσει το φίλαθλο κοινό του football στις συζητήσεις και στα κοινωνικά δίκτυα.

Φυσικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον πολύ κόσμο συγκεντρώνεται στα ονόματα που έχουν τον πιο πολύ χρόνο στους τηλεοπτικούς δέκτες, δηλαδή στα skill positions (QB, RB, WR, TE) και ειδικά στους QBs. Φανταστείτε τότε τι γίνετε στην περίπτωση που αποφασίζει να βγει στην ελεύθερη αγορά ένας θρύλος και πολυνίκης του αθλήματος, ο QB Tom Brady. Σίγουρα γι αυτόν θα έχετε ήδη διαβάσει και ακούσει πολλά ως τώρα. Αυτό όμως που δεν γνωρίζετε είναι ότι ίσως το πιο καυτό όνομα και στην μεταγραφική διαδικασία των προπονητών ακούει επίσης στην λέξη Brady για τον οποίον θα μιλήσουμε σήμερα.

Καυτό αλλά συνάμα όνομα που μας κινεί εκπληκτικά πολύ την περιέργεια είναι αυτό του νέου επιθετικού προπονητή (OC) των Panthers, Joe Brady. Μόλις 31 χρονών αποτελεί τον νεότερο συντονιστή του πρωταθλήματος και παράλληλα είναι δώδεκα χρόνια νεώτερος από τον αθλητή Brady! Γεννήθηκε στην Φλόριντα και “πανεπιστημιακά” προέρχεται από το William & Mary, που αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια ως WR.

Η Carolina θα είναι η πρώτη ομάδα σε όλα τα επίπεδα που θα καθίσει στην θέση του OC. Πέρυσι στην πρώτη του χρονιά στο σύνολο που ήταν, βρισκόταν ως βοηθός προπονητή στους WRs και ως συντονιστής της πάσας. Κάποιος θα αναρωτηθεί τι είναι αυτό το τρομερό που τον κάνει άξιο αναφοράς με μόλις έναν χρόνο; To κουβάρι ξετυλίγεται από το πανεπιστήμιο του LSU που βρισκόταν πέρσι. Η αδιανόητη καλή χρονιά των Tigers ανάγκασε πολλούς να στρέψουν την προσοχή τους στην ομάδα. Το LSU ένα από τα πιο σπουδαία και παραδοσιακά προγράμματα κάθε χρόνο κόλλαγε στην επιθετική μεριά του γηπέδου. Μέσα σε δώδεκα μήνες μετατράπηκε στην πιο επιθετική ομάδα που έχουμε δει ποτέ σκοράροντας 726 πόντους, 42 παραπάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του NCAA. O QB Joe Burrow από 16 TDs, 2,894 γιάρδες & 57,8% στην πάσα το 2018, εξελίχθηκε σε φονικό όπλο αυξάνοντας τις επιδόσεις του σε 60 TDs, 5,671 γιάρδες & 76,3% κερδίζοντας την ψηφοφορία για το Heisman Trophy (ο τίτλος για τον καλύτερο πανεπιστημιακό αθλητή) με την μεγαλύτερη διαφορά στην ιστορία.

Επιπλέον, αναμένουμε τον Burrow -πέρα μεγάλης έκπληξης- και στην πρώτη θέση των draft σε λίγες ημέρες, από επιλογή μεσαίων γύρων που τον είχαμε σημειώσει το προηγούμενο καλοκαίρι! Αντίστοιχα, ο WR Ja’Marr Chase κατέκτησε το Biletnikoff Award (ο τίτλος του καλύτερου υποδοχέα) με 20 TDs, 1780 γιάρδες (από 313 πέρυσι) & 84 υποδοχές πραγματοποιώντας την καλύτερη περίοδο για έναν WR στην SEC όλων των εποχών ενώ ο «αντικριστός» WR Justin Jefferson ολοκλήρωσε εξίσου σπουδαία την χρονιά με 18 TDs, 1540 γιάρδες & 111 υποδοχές. Εννοείται πολλές από αυτές τις επιδόσεις έγιναν εναντίον σε μερικές από τις καλύτερες ομάδες της περιόδου (Alabama, Georgia, Clemson κλπ.), στο καλύτερο πρωτάθλημα (SEC), κατακτώντας τον τίτλο του εθνικού πρωταθλητή και ρίχνoντας 42 πόντους και 631 συνολικές γιάρδες στο κεφάλι της πραγματικά σπουδαίας ομάδας του Clemson στον τελικό (με μo άμυνας 13,5 πόντοι, τρίτοι καλύτεροι). Όπως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε απονεμήθηκε στον Joe Brady ο τίτλος Broyles Award που δίνεται από το 1996 στον καλύτερο βοηθό προπονητή της χώρας, αν και κανείς ως τώρα δεν το είχε κατακτήσει που να μην ήταν OC ή DC.

Παρόλο που το LSU είχε OC, τον Steve Ensminger, φαίνεται οι έχοντες γνώση να πιστώνουν αυτήν την νέα πνοή που δόθηκε στην πάσα στον Brady. Ο OC Ensminger καλούσε την πλειοψηφία των επιθέσεων, με τον Brady να παίρνει το τιμόνι σε μερικές περιπτώσεις μόνο στην red zone όταν είχαμε empty και bunch διατάξεις (με λίγα λόγια πολύ επιθετικές & δημιουργικές. Δηλαδή τυπική εξήγηση: empty διάταξη με 5WRs και bunch διάταξη με μαζεμένους 3WRs δίπλα στην OL) αλλά η συνεισφορά του όμως φαίνεται να ήταν πολύ μεγαλύτερη στο Μπατόν Ρουζ (όπως και στο προσχέδιο της στρατηγικής/gameplan). Για αυτό έτρεξε μέσα στην μεγάλη φιλολογία μιας πιθανής μετακίνησης η ομάδα της Καρολίνας να τον κλείσει. Να σημειώσουμε εδώ -πέρα από τις graduate assistant εργασίες- η μόνη προηγούμενη που είχε ήταν δυο χρόνια ως απλός βοηθός προπονητή στους Αγίους της Νέας Ορλεάνης. Πιθανώς η στρατηγική που χρησιμοποιεί το καλύτερο δίδυμο HC+QB του NFL των τελευταίων ετών να τον επηρέασε και εμάς να μας εξιτάρει σχετικά με το τι θα δούμε στο μέλλον, μάλλον σε μια διασκορπισμένη (spread) επίθεση.

Φαίνεται ότι το φετινό καλοκαίρι στις «προετοιμασίες των ομάδων» είτε εντός γηπέδου είτε εκτός θα ανήκει στους Brady’s, οι οποίοι παρεμπιπτόντως  δεν έχουν κάποια συγγένεια. Ο Joe θα αποδειχθεί κάτι το εξαιρετικό ή θα κατηγοριοποιηθεί σαν one hit wonder? Μήπως έκανε γρήγορα το επόμενο βήμα? Στα X’s και O’s φαίνεται να είναι εξαιρετικός, στα υπόλοιπα καθήκοντα τι πρόσωπο θα δείξει? Μήπως έπρεπε να πάει πρώτα σε μια θέση OC ή HC στο πανεπιστήμιο? Τελικά θα συναντηθεί ξανά με τον QB του; (οι Πάνθηρες επιλέγουν στο 7). Το σίγουρο είναι ότι μια ενδιαφέρουσα ιστορία πρόκειται να εξελιχθεί σε λίγο καιρό μπροστά μας…

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!