Φάκελος General Managers

Η αναζήτηση Γενικού Διευθυντή είναι μια τεράστια υπόθεση για τις διοικήσεις των ομάδων αλλά και για τις φιλοδοξίες των φιλάθλων. Για πολλούς, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για ένα επιτυχημένο σύνολο. Κάθε χειμώνα μαζί με τις απολύσεις/προσλήψεις προπονητών έχουμε και το γαϊτανάκι που αφορούν τους General Managers.

Φέτος ήταν η σειρά των San Francisco 49ers και των Indianapolis Colts. Οι τελευταίοι προσέλαβαν τoν Chris Ballard ένα από τα ονόματα-φαβορί για αυτήν την θέση. Πιστεύεται ότι ήταν ο άνθρωπος που προσδοκούσαν και στον San Francisco. Από το 2001-2012 εργάστηκε στο Chicago ενώ από το 2013 μέχρι πρότινος στους Kansas City Chiefs (τελευταία θέση Director of football operations). Οι 43 νίκες που πέτυχαν σε αυτό το διάστημα εκτόξευσε και την δικιά του αξία (4η καλύτερη επίδοση).

Αν και περιμέναμε τον Ballard να ακουστεί αρκετά αυτόν τον χειμώνα, τον John Lynch που προσέλαβαν στους 49ers ομολογώ ότι δεν το περιμέναμε. Safety, έπαιξε στο Stanford, πρωταθλητής με Tampa Bay Buccaneers, τελείωσε με Denver Broncos και 9 φορές Pro Bowler. Στην συνέχεια, αμέσως μετά την απόσυρση του ασχολήθηκε με την τηλεόραση ως σχολιαστής (2008-2017). Ξαφνικά έγινε GΜ σε μία θέση που θεωρείται από πολλούς δύσκολη και αρκετοί πριν από αυτόν απέρριψαν ακόμα και την συνέντευξη. Ίσως η διοίκηση να σκέφτηκε ότι ένα εξαετές συμβόλαιο θα είναι μια καλή ιδέα ώστε να γίνει κάτι αντίστοιχο με την επιτυχημένη πορεία του άπειρου τότε John Elway με τους Broncos (αν και έχει διοικητική εμπειρία από το πρωτάθλημα Arena). Από την άλλη, όμως, πολλοί θα θυμηθούν και την Matt Millen/Lions περίπτωση, που ήταν πέρα ως πέρα καταστροφική.

lynch-story

Ο SS John Lynch έγραψε ιστορία με τους Tampa Bay Buccaneers

Ας δούμε όμως μερικούς ακόμη που είτε τους ακούσαμε τον τελευταίο μήνα, είτε θα τους ακούσουμε στο μέλλον, είτε έχουν την προοπτική και απλώς δεν ενθουσιάστηκαν από κάποια πρόταση φέτος.

Patriots VP of player personnel Nick Caserio: ο 41χρονος από αρκετούς θεωρείται ως το πιο έτοιμο όνομα για να ανεβεί σε θέση GM. Οι Pats έτρεξαν να επεκτείνουν το συμβόλαιο του στο τέλος του χρόνου, έως το 2020. Φυσικά απολαμβάνει της εκτίμησης του HC Bill Belichik που τον έχει χαρακτηρίσει πολύτιμο, με πολλές γνώσεις τόσο στο προπονητικό κομμάτι όσο και στο scouting. Είχε πραγματοποιήσει μια συνέντευξη παλαιότερα με τους Dolphins (2014) ενώ φέτος τον είχαν στοχεύσει οι 49ers ζευγαράκι με τον Josh McDaniels. Παρόλ’ αυτά δεν παραβρέθηκε στην συνάντηση επειδή την απέρριψε. Ακούγεται, όμως, ότι ο κάθε μελλοντικός ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί να δώσει πολλά έτσι ώστε να καταφέρουν να τον πείσουν.

Ravens assistant GM Eric DeCosta: η λογική λέει ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά καθώς και αυτός ζητάει πολλά. Ίσως, μόνο ο απόλυτος έλεγχος ενός ιστορικού οργανισμού ή μια ομάδας με τεράστια αγορά να είναι το δέλεαρ. Ο 45χρονος διοικητικός παράγοντας τα τελευταία 20 περίπου χρόνια δουλεύει στο πλευρό του θρυλικού TE των Browns Ozzie Newsome και νυν γενικού διευθυντή της Βαλτιμόρης, σε μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της συγκεκριμένης περιόδου. Από το 2012 και έπειτα προσδιορίζεται στον τοπικό τύπο σαν το δεξί του χέρι. Μάλιστα το 2011 ο πρόεδρος των Ravens αναφέρθηκε στο πρόσωπο του ως ο ενδεχόμενος διάδοχος του GM. Όλα αυτά τα χρόνια είναι από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα και έχει απορρίψει αρκετές συνεντεύξεις.

Seahawks co-director of player personnel Scott Fitterer: προήχθει μόλις πέρυσι στην σημερινή του θέση, από την θέση του διευθυντή υπεύθυνου για τα κολλέγια. Αν και έχει δρόμο ακόμη, το βιογραφικό του αναφέρει το σπουδαίο σύνολο των Seahawks που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω του draft.

Texans director of player personnel Brian Gaine: αποτελεί την γέφυρα μεταξύ σκάουτινγκ και προπονητικών θεμάτων. Στα πλεονεκτήματα του αναφέρεται ότι κατάφερε να κολλήσει με τον τρόπο εργασίας του HC Bill O’Brien. Επίσης, αυτοί που ξέρουν τα του Χιούστον αναδεικνύουν την προσπάθεια του στο να δημιουργηθεί ένα αθλητικό σύνολο με βάθος. Αξιοσημείωτο, ότι αποτελούσε παλαιότερα βοηθό γενικού διευθυντή με προοπτική για προαγωγή στο Μαϊάμι, η οποία ωστόσο δεν έγινε.

Packers director of player personnel Brian Gutekunst: ανήκει σε μια από τις πιο φημισμένες ομάδες όσον αφορά την παραγωγή διοικητικών στελεχών. Κατά το παρελθόν, ήταν διευθυντής στους Packers όσον αφορά τα κολλέγια. Η επίδραση του θεωρείται ζωτικής σημασίας για το χτίσιμο του ρόστερ. Ακούστηκε έντονα εφέτος το όνομα του για τους 49ers αλλά προτίμησε πριν λίγες μέρες να υπογράψει ανανέωση με το Green Bay.

Seahawks co-director of player personnel Trent Kirchner: η συγκεκριμένη θέση που κατέχει τώρα τον βοήθησε να αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στα θέματα των αθλητών που προέρχονται από τα κολλέγια. Πέρασε από συνέντευξη GM σε αρκετές ομάδες τα τελευταία δύο χρόνια.

Cowboys assistant director of player personnel Will McClay: 50 χρονών, παλιός προπονητής των Dallas Desperados στο πρωτάθλημα Arena. Φέτος οι Cowboys φώναξαν παρόν στην postseason κυρίως με το εκπληκτικό ταλέντο τους τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Όπως και να το κάνουμε, με ένα τέτοιο αποτέλεσμα τα κέρδη θα είναι τεράστια για τον υψηλότερο σκάουτερ της ομάδας. Η επίδραση που έχει στον οργανισμό των ‘Boys θεωρείται μεγάλη. Προσπάθησε το Detroit πέρυσι να έρθει σε επαφή αλλά δεν ασχολήθηκε και παράλληλα επέκτεινε το συμβόλαιο του.

Cardinals VP of player personnel Terry McDonough: μέλος του διοικητικού δέντρου του GM Ozzie Newsome (Ravens). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια o McDonough βοήθησε σημαντικά την ομάδα της Αριζόνα να ξαναχτίσει το σύνολο της. Η επιτυχία του συναδέλφου του στους Cardinals και νυν GM του Tampa Βay Jason Licht αυξάνει την δυναμική του.

Vikings assistant GM George Paton: ήταν ένας από τους δύο υποψηφίους για την θέση των Rams το 2012. Επίσης, έχει αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο μια ομάδας “νικητή” και γι αυτό το όνομα του παίζει συνέχεια. Ο Paton και o ΜcDonough θεωρούνταν τα δύο φαβορί για την θέση των φετινών 49ers μέχρι πριν λίγες μέρες.

Falcons assistant GM Scott Pioli: 51 χρονών, με μεγάλη διαδρομή σε διοικητικές θέσεις. Μεταξύ αυτών και ως director/VP of personnel για τους Patriots τις περιόδους 2001-2008, με τους οποίους συνέβαλλε στην κατάκτηση τριών τίτλων. Αυτό του έδωσε το εισιτήριο για θέση GM στο Kansas City (2009-2012). Όμως η ομάδα σημείωσε το χειρότερο ρεκόρ της ιστορίας της το 2012, με 2-14, και απολύθηκε. Από το 2014 εργάζεται στην Ατλάντα και το αντίκτυπο του μπορούμε να το δούμε με το ταλέντο που έχει εμπλουτιστεί η ομάδα.

Bengals director of player personnel Duke Tobin: οι περισσότεροι σκάουτερς που αλωνίζουν τα κολλεγιακά γήπεδα των ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο σεβασμό στον Duke Tobin. Επίσης, λέγεται ότι είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για το άθλημα. Θεωρείται ότι μαζί με τον πρόεδρο και τον προπονητή ήταν η τριανδρία που αναζωογόνησε τους Bengals τα προηγούμενη χρόνια με 5 διαδοχικές παρουσίες στην postseason.

Packers director of football operations Eliot Wolf: ένα από τα πιο δυνατά και πολυσυζητημένα ονόματα. Γεννημένος στο Όκλαντ και γιος του γκουρού του αθλήματος Ron Wolf, είχε την ευκαιρία να ζήσει το football μέσα σε δύο από τα πιο θρυλικά σύνολα του NFL, τους Raiders και τους Packers. Το Detroit πέρυσι ζήτησε συνέντευξη από τον 34χρονο αλλά το Green Βay αρνήθηκε. Οι αναβαθμίσεις είναι συνεχείς όπως και τα νέα συμβόλαια, με τελευταίο αυτό που έγινε πριν μια εβδομάδα. Πολλοί θεωρούν ότι είναι ο διάδοχος στην θέση του GM των Packers. Αυτό όμως δεν νομίζω να αποτρέψει την δυναμική που βλέπουν οι υπόλοιπες ομάδες έτσι ώστε να σταματήσουν να τον φλερτάρουν.

640wolf121215

Eliot και Ron Wolf

Άλλα αξιοσημείωτα ονόματα: Brandon Beane (Carolina), Joey Clinkscales (Oakland), Joe Douglas (Philadelphia), Brian Heimerdinger (NY Jets), Chris Grier (Miami), Alonzo Highsmith (Green Bay), Brandon Hunt (Pittsburgh), Joe Hortiz (Baltimore), Jeff Ireland (New Orleans), Dan Morgan (Seattle), Kyle O’Brien (Detroit), Monti Ossenfort (New England), Chris Polian (Jacksonville), Jimmy Raye (Indianapolis), Matt Russell (Denver), John Spytek (Tampa Bay), Jamaal Stephenson (Minnesota)

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!