Αλέξανδρος Σπανός: Ο Έλληνας Charger

Ο Αλέξανδρος Σπανός καταγόταν από την Εύα του σημερινού δήμου Μεσσήνης (Νομός Μεσσηνίας). Γεννήθηκε το 1923 στο Στόκτον της Καλιφόρνια. Το 1948 παντρεύτηκε την Φαίη (Φωτεινή) Παπαφακλή από το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, με καταγωγή από την Σύμη.

«Η κατασκευαστική μου εταιρεία αντιπροσωπεύει μια επένδυση 10 ή και 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που έχω κάνει στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και την ομάδα των Λος Άντζελες Τσάρτζερς. Όμως από τη στιγμή που απέκτησα τους Chargers, ο κόσμος θα με θυμάται για πάντα σαν ιδιοκτήτη ενός συλλόγου της Natiolal Football League» έλεγε χαρακτηριστικά ο Άλεξ Σπανός. Εξαιρετικά αγαπητός και αξιοσέβαστος μεταξύ των ιδιοκτητών, πολύ σημαντική η άποψη και η συμβουλή του, είχε την φήμη ότι αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο του πρωταθλήματος.

Αγόρασε το 60% των Chargers το 1984 που τότε αγωνίζονταν στην πόλη του San Diego έναντι $48,3 εκατομμυρίων. Τα επόμενα 10 χρόνια εξαγόρασε και τους υπόλοιπους μετόχους φτάνοντας να ελέγχει σχεδόν το σύνολο (συνολική κτήση $72εκ.). Σύμφωνα με το forbes ο σύλλογος σήμερα αξίζει $2,275 δισεκατομμύρια σε μια μεταβατική/κακή χρονιά μάλιστα μέχρι να φτιαχτεί το νέο υπερπολυτελές γήπεδο στον Ίνγκλγουντ του Λος Άντζελες. Μεγαλύτερη αθλητική στιγμή ήταν ο τελικός του 1994 όπου ηττήθηκαν από τους υπερηχητικούς 49ers. Ακόμη, πέρασαν σπουδαίοι αθλητές και προπονητές κατά την διάρκεια της ιδιοκτησίας του όπως ο RB LaDanian Tomlinson, QB Dan Fouts, LB Junior Seau, TE Antonio Gates, QB Philip Rivers, TE Kellen Winslow, HC Don Coryell, HC Marty Schottenheimer κα.

Το 2016 το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους επιχειρηματίες των ΗΠΑ και δη στη θέση 290, με περιουσία ύψους $2,4 δισ. δολαρίων.

Είχε μεγάλη εμπλοκή στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στους οργανισμούς της. Υπηρέτησε πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου (1997-1998), ήταν ιδρυτικό μέλος της «Ηγεσίας των 100» και του Κληροδοτήματος «Πίστη» . Μεγάλες ήταν οι προσφορές του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη (που τίμησε τον ίδιο και τη σύζυγό του με επίτιμα διδακτορικά), ενώ γνωστή είναι και η προσφορά του για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, το 2007.

Θεωρείται τεράστιας βαρύτητας πρόσωπο στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ ενώ το 2004 είχε παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας συνοδευόμενος από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους με την επίσημη αμερικάνικη αντιπροσωπεία.

Η κυπριακή κυβέρνηση τίμησε τον Αλεξ Σπανό για τις υπηρεσίες του προς την Κύπρο. Στην τελετή που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, τον Ιούνιο του 2004, ο αείμνηστος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει για τον ‘Αλεξ Σπανό πως ήταν αποφασιστικός στο να διαφωτίζει εναντίον της αδικίας που επιχειρήθηκε στην Κύπρο και στην κατεύθυνση των προσπαθειών για το γκρέμισμα του αναχρονιστικού τείχους της διαίρεσης που χωρίζει την Κύπρο στα δύο.

To 2008 o Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειμε το βραβείο του ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, σαν δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του στην Ελλάδα ενώ οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον τίμησαν με το «Αθηναγόρειο Βραβείο». Παραλαμβάνοντας το «Αθηναγόρειο Βραβείο», τον Οκτώβριο του 2004, είχε πει στην ομιλία του:«Δεν μπορώ να σας πω πόσο υπερήφανος είμαι ως Ελληνοαμερικανός και να κάνω να μάθει ο κόσμος γι’ αυτό. Δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί σαν κι εμάς, αλλά όταν υπάρχουν αρκετοί από εμάς μπορούμε να τους κάνουμε να γνωρίζουν ποιοι είμαστε». Υπερήφανος για τις αρχές και τις αξίες που του μετέδωσε η οικογένειά του και κυρίως η μητέρα του, είχε πει εκείνη τη βραδιά: «Η μητέρα μου έλεγε πάντα, κάνε καλό για να δεις καλό. Κι αυτό είναι που πάντοτε προσπαθώ να κάνω». O Άλεξ Σπανός αφήνει την παράδοσή του στα 4 παιδιά του Dean (ο οποίος έχει αναλάβει και τις καθημερινές λειτουργίες της ομάδας ήδη από το 1994), Dea Spanos Berberian, Alexis Spanos Ruhl και Michael, στα 15 εγγόνια και στα 12 δισέγγονα.

Για εμάς εδώ στον nflgreece ο ιδιοκτήτης των Chargers αποτελούσε το σημείο αναφοράς μας με τον μαγικό κόσμο του αγαπημένου μας αθλήματος και ήμασταν πάντα υπερήφανοι που ένας δικός μας άνθρωπος πρωτοστατούσε στο σημαντικότερο αθλητικό επαγγελματικό πρωτάθλημα του πλανήτη. Αναπαύσου εν ειρήνη Αλέξανδρε… (28/9/1923-9/10/2018)

 

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!