TEXANS & BEARS, ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΔΥΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΥΧΙΩΝ

Λένε ότι δεν υπάρχει πετυχημένη ομάδα χωρίς ένα καλό QB. Η άποψη αυτή είναι περισσότερο θεμελιωμένη στην αμερικάνικη κοινή γνώμη, από το εάν ο Jordan ήταν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας. Οι φίλαθλοι και οι διαφημιστικές λατρεύουν τους QB και οι διοικήσεις τους πληρώνουν αδρά για αυτό. Τα λεφτά όμως, όπως και σε κάθε επάγγελμα μαζί με την αναγνώριση συνοδεύονται και από μεγάλη ευθύνη. Υπάρχει ανάγκη ανάμεσα στους 53 παίχτες να αναδειχθούν ηγέτες που θα συσπειρώσουν την ομάδα. Ο ένας από αυτούς απαιτείται να είναι ο QB. Ο άνθρωπος, από τα χέρια του οποίου ξεκινάει κάθε επίθεση.

Τι σχέση έχουν οι Texans και οι Bears με τον ρόλο του QB σε μία ομάδα NFL; Αμφότερες οι δύο ομάδες φιλοδοξούν να γίνουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Δύο ομάδες σε διαφορετικές περιφέρειες και τελείως διαφορετικό υπόβαθρο. Οι μεν Bears είναι μία από τις αρχαιότερες και λαοφιλέστερες ομάδες στο NFL, ενώ οι Texans μία expansion team που μόλις πέρσι (ελέω P.Manning και Colts) συμμετείχε πρώτη φορά στα Playoffs, κερδίζοντας μάλιστα στον πρώτο της αγώνα. Τα κοινά σημεία των δύο ομάδων είναι αγωνιστικά . Ο τρόπος που έχουν χτιστεί και αγωνίζονται είναι σχεδόν πανομοιότυπος.

Στο Running game και των δύο ομάδων, κυριαρχούν δύο επιβλητικά δίδυμα RBs. Οι Arian Foster και Ben Tate ήταν πέρσι το πιο παραγωγικό δίδυμο και ο πρώτος θεωρείται ο καλύτερος RB στο NFL. To Chicago πέρσι ήταν μία ανταγωνιστική ομάδα μέχρι το σημείο που τραυματίστηκε ο Forte. Περισσότερες από το 50% των κερδισμένων γιαρδών της επίθεσης είχαν κερδηθεί από τον Forte είτε ως runner είτε ως receiver. Ο τραυματισμός του σήμανε και το τέλος των περσινών φιλοδοξιών των Bears, αλλά ανάγκασε τη διοίκηση της ομάδας να δώσει βάθος στη θέση με την απόκτηση του Bush από το Oakland στην Offseason. Εκτός από τους RBs το καλό running game, βασίζεται στην αποτελεσματικότητα της εκάστοτε OL. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο Offensive Lines είναι η ικανότητα επιβολής των Power Plays που απαιτεί ένα άρτιο running game, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προστασία του QB.  Ειδικότερα στο Chicago η ανικατότητα προστασίας του Cutler αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της ομάδας.

Για τις άμυνες των δύο ομάδων δεν μπορεί να πει κανείς αρκετά. Κοινό τους σημείο οι εκπληκτικές τους Defensive Lines, οι οποίοι είναι πολύ καλές απένταντι στο running game και απίστευτες στο passing game.   Στο 3-4 των Texans, o J.J.Watt που βρίσκεται μόλις στον δεύτερο χρόνο της καριέρας του, έχει προλάβει να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους “Κυνηγούς QB”. Μαζί με τους S.Cody και A.Smith έχουν κάνει, την απουσία του Mario Williams που πήγε στους Bills, να περάσει απαρατήρητη. Ένας εκ των κορυφαίων γιατί πολύ απλά ο θηριώδης Julius Peppers των Bears είναι Ο κορυφαίος. Μαζί με τον αρχηγό και LB Brian Urlacher και τον CB C.Tillman έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τρίο για τις επιθέσεις. Τα στατιστικά αυτή τη φορά λένε την αλήθεια.  Οι Bears είναι η τρίτη ομάδα με το μικρότερο παθητικό, ενώ οι Texans η τέταρτη. Οι Bears έχουν 17 Turnovers από τα οποια 13 είναι interceptions και οι Texans 11 ΤΟ από τα οποία 7 ΙΝΤ. Τα λάθη αυτά οδήγησαν σε 5 και 2 TD αντίστοιχα και οι πόντοι που έχουν κερδιθεί από την άμυνα, είτε με pick 6 είτε με safety είναι 41 για τους Bears και 39 για τους Texans! Τέλος τα 18-15 sacks για τους Bears και Texans αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της άμυνας κατά της πάσας (pass rush).

Τα Special Teams των δύο ομάδων είναι αρκετά αποτελεσματικά, κερδίζοντας πολλές φορές τη μάχη του field position. Αν και ο υποσχόμενος Keshawn Martin έχει κάνει εντυπωσιακά returns με τους Texans, οι Bears είναι εκείνοι που διαθέτουν τον απόλυτο σπεσιαλίστα στη θέση αυτή. Ο λόγος για τον ridiculous (βλ Super Bowl 2006) Devin Hester, o οποίος διαθέτει το ρεκόρ TD σε επιστροφές. Τόσο οι επιστροφές kick όσο και punt είναι δική του δουλειά στο Chicago, δουλεία η οποία του έχει εξασφαλίσει μία θέση στο Hall of Fame ως ο απόλυτος special teams player.

Πως γίνεται δύο ομάδες που έχουν κορυφαίες άμυνες, special teams και κορυφαία running games να μη θεωρούνται φαβορί; Η απάντηση φυσικά έχει να κάνει με την αξία του QB. Οι δύο αυτές ομάδες πριν τριάντα χρόνια θα θεωρούνταν υπερδυνάμεις ή δυναστείες, αλλά στο μοντέρνο football κάθε ομάδα πρέπει να έχει έναν καλό QB. Καλά καταλάβατε, κανένας από τους Schaub και Cutler δεν είναι ακόμα στην κατηγορία «καλός». Οι Bears και οι Texans ζητάνε σε κάθε ματς από τους QB τους να είναι απλά μέτριοι, συντηρητικοί και να μην ρισκάρουν, αφού τα turnovers μπορούν να γυρίσουν οποιονδήποτε αγώνα.  Όσο οι άμυνες, οι RBs και φυσικά τα Special teams ελέγχουν τον αγώνα δεν υπάρχει ανάγκη για ρίσκο. Στις περιπτώσεις όμως που το παιχνίδι είναι κλειστό, η πάσα είναι απαραίτητη και οι Schaub και Cutler καλούνται να ξεπεράσουν την μετριότητα τους.

Στον Schaub δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς πολλά. Είναι ένας έξυπνος QB που μπορεί να διαχειριστεί ένα παιχνίδι, αλλά δεν έχει την ικανότητα να το κερδίσει. Το γεγονός ότι τα νούμερα του είναι καλά, οφείλονται κυρίως στις εκπληκτικές ικανότητες του A.Johnson ο οποίος κέρδιζε όλες τις μονομαχίες με τους CBs. Από πέρσι ο Johnson δείχνει σημάδια παρακμής και τα αποτελέσματα φαίνονται στο passing game των Texans, όπου ο receiver με τις περισσότερες γιάρδες είναι ο TE O.Daniels. Ένα επιπλέον σημείο ανησυχίας για τους φίλους των Texans είναι ότι ο Schaub δυσκολεύεται ακόμα και σε αδύναμες άμυνες, απόδειξη ότι δεν μπορεί να τις «διαβάσει» και να εκμεταλλευτεί τα miss match.

Αν στην περίπτωση του Schaub έχουμε ένα QΒ που βοηθάει την ομάδα του περιορίζοντας τα λάθη του, στο Chicago υπάρχει κάτι εντελώς διαφορετικό. Η ικανότητα του Cutler στις μακρινές πάσες, έχει εγκλωβίσει στρατηγικά την επίθεση του Chicago. Παρά το ότι είναι εγωιστής και λίγο τεμπέλης στην κατασκοπία του αντιπάλου, ο Cutler απολαμβάνει τα προνόμια του QΒ των Bears, τα οποία είναι κυρίως εξωαγωνιστικά. Η αγαπημένη του μακρινή πάσα, απαιτεί κάποια παραπάνω δευτερόλεπτα παραμονής στο pocket, τα οποία δεν μπορεί να του εξασφαλίσει η OL του. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται με την ανικανότητα του ίδιου να ξεφορτωθεί την μπάλα γρήγορα και κάθε χρόνο είναι από τους πρώτους QB στο πρωτάθλημα σε sacks. Αν και το running game είναι αξιόπιστο, η επιλογή ενός passing play είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού πολλές φορές οδηγεί σε turnover ή σε απώλεια γιαρδών.

Φετινός στόχος των δύο ομάδων είναι η συμμετοχή στο Super Bowl. Ο στόχος αυτός φαντάζει ευκολότερος για τους Texans οι οποίοι με το 5-0 των πρώτων αγώνων έχουν ξεφύγει από τους ανταγωνιστές τους στην AFC. Τα δύσκολα παιχνίδια με τις ομάδες της NFC North και με τους συνδιεκδικητρές της AFC, Ravens και Patriots, θα καθορίσουν τη Νο1 θέση στην κανονική σεζόν και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Στην περίπτωση που αποκτηθεί το πλεονέκτημα έδρας, όλες οι ομάδες θα πρέπει να περάσουν από το Houston που πέρσι απέδειξε πόσο καλή έδρα μπορεί να αποτελέσει. Για τους Bears οι πιθανότητες για συμμετοχή στο Super Βowl είναι αρκετά λιγότερες. Με το ως τώρα 4-1 ρεκόρ και το δύσκολο πρόγραμμα συγκριτικά με άλλες ομάδες, είναι αρκετά δύσκολο να κερδίσουν τη Νο1 θέση. Τα αισιόδοξα σημεία όμως είναι η πτώση των άμεσων διεκδικητών της NFC North Packers και το γεγονός ότι ιστορικά στα playoffs μιλάνε οι άμυνες ενώ οι δυναμικές επιθέσεις ξεφουσκώνουν. Οι Bears αν περάσουν στα playoffs θα είναι ένας πολύ επικίνδυνος και υπολογίσιμος αντίπαλος. Καλά διαβάσατε, «αν».  Ακόμα και όταν όλα τα υπόλοιπα σημεία της ομάδας λειτουργούν στην εντέλεια, ο επιπόλαιος Cutler μπορεί να πετάξει τη σεζόν των Bears στα σκουπίδια, χάνοντας το τρένο για τα playoffs.

Θα επιβεβαιώσουν οι Schaub και Cutler την κοινή πεποίθηση? 11 βδομάδες ακόμα! Υπομονή…

About The Author: Hyperbolic Comparison

Ιδρυτικό μέλος του site και πηγή γκρίνιας σε κάθε στιγμή της ύπαρξης του. Εργάζεται πρωινές ώρες όταν του επιτρέπει το NFL. Ερασιτέχνης-αποτυχημένος ποδοσφαιριστής πιο αργός από το replay. Έμπλεξε με το football για οικογενειακούς λόγους και δεν είχε δικαίωμα να μη διαλέξει τους Patriots.