Οι αντιδράσεις στην υπόθεση Incognito και Martin.

Η υπόθεση των Incognito-Martin έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τον τελευταίο καιρό στο NFL. Η συζήτηση δεν επικεντρώνεται τόσο στο συγκεκριμένο περιστατικό όσο στην ανάγκη ύπαρξης του “rookie hazing”. Η μετάφραση δεν είναι εύκολη. Πολύ περιφραστικά το hazing είναι η διαδικασία μύησης των rookies στην ομάδα, ύστερα από πολλές υποτιμητικές δοκιμασίες. Τέτοιες “δοκιμασίες” είναι η διοργάνωση του  rookie dinner, όπου οι “νέοι” κερνούν τους βετεράνους, τα περίεργα κουρέματα, το βάψιμο των μαλλιών, το κουβάλημα του εξοπλισμού από τους rookies ύστερα από κάθε προπόνηση κλπ. Πολλές φορές όμως τα πράγματα ξεφεύγουν και οι rookies αντιμετωπίζουν φραστική ή ακόμα και σωματική βία. Μία τέτοια ακραία περίπτωση είναι και ο Richie Incognito, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πολλούς βετεράνους στα αποδυτήρια του NFL, που ασπάζονται αυτή τη νοοτροπία. Δυστυχώς για τον ίδιο, το θύμα του ήταν ο Johnathan Martin, συμπαίκτης του στην O-line και απ’ ότι αποδείχτηκε με ψυχολογικά προβλήματα. Ο Martin παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο 2ο χρόνο του στην ομάδα, συνέχιζε να είναι θύμα εκφοβισμού από κάποιους παίκτες των Dolphins, κυρίως όμως από τον Incognito. Όπως συνηθίζουν να κάνουν τα θύματα εκφοβισμού, ο Martin αναγκάστηκε να δηλώνει φίλος με αυτόν που τον εκφόβιζε. Είχε εμφανίσει δείγματα από κάποια από τα προβλήματα του το περασμένο καλοκαίρι όταν έλειψε δύο μέρες χωρίς δικαιολογία από τα OTAs της ομάδας. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε λίγες μέρες πριν το παιχνίδι της προηγούμενης Πέμπτης με τους Bengals ύστερα από ένα επεισόδιο στην καφετέρια του προπονητικού κέντρου. Ο Martin προσκλήθηκε από τους συμπαίκτες του στην O-line να κάτσει στο τραπέζι τους, αλλά μόλις έκατσε εκείνοι σηκώθηκαν και τον άφησαν μόνο του. Το ξέρω ότι μπορεί να θυμίζει σκηνή σε εφηβική ταινία, αλλά η ωριμότητα κάποιων από τους νεαρούς παίκτες των Dolphins δεν ξεπερνάει αυτή των εφήβων. Αποτέλεσμα του “αστείου” αυτού ήταν ο Matrin μετά από ένα σύντομο ξέσπασμα, να πάει κατευθείαν σε κλινική της πόλης. Αφού τον επισκέφθηκε εκεί ο head coach Joe Philbin, ο παίκτης αποφάσισε να εγκαταλείψει την ομάδα και να καταφύγει στην ιδιαίτερη του πατρίδα:

Η απορία φιλάθλων και ΜΜΕ για τη φυγή του Martin λύθηκε όταν πρόσωπα από το περιβάλλον του παίκτη έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία από ηχητικά μηνύματα του Incognito στον τηλεφωνητή του Martin. Το υλικό αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς ο Incognito χρησιμοποίησε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Σύμφωνα πάντα με το περιβάλλον του παίκτη το ηχητικό μήνυμα αυτό είναι ένα δείγμα μόνο από τα μηνύματα που είχε δεχθεί ο δράστης:

Μετά τη δημοσίευση του μηνύματος οι Dolphins έθεσαν τον Incognito σε επ’ αόριστον διαθεσιμότητα, ενώ το NFL ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση. Τα ΜΜΕ έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Martin, ενώ δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία για το όχι και τόσο καλό παιδί, RIchie Incognito:

Αντίθετα όμως με την επίσημη θέση της ομάδας, οι παίκτες των Dolphins και όχι μόνο, στήριξαν τον Incognito. Ο QB Tannehill είπε ότι ο Incognito ήταν πολύ καλός συμπαίκτης γι’ αυτόν και ότι ο Martin έκανε παρέα μαζί του υπονοώντας ότι δεν είχε άλλες “συμπάθειες” στην ομάδα. Ο WR Hartiline δήλωσε εκνευρισμένος με το συμβάν που απειλεί τα αποδυτήρια της ομάδας, δήλωσε και αυτός ότι ο καλύτερος φίλος του Martin ήταν ο Incognito και τέλος πάνω στα λόγια είπε για αυτό που έπαθε ο τελευταίος: “άνθρωποι που τους θεωρείς δίπλα σου είναι αυτοί που τελικά σε προδίδουν”. Τον Incognito υπερασπίστηκαν και άλλοι παίκτες όπως ο Andre Rolle των Giants δηλώνοντας ότι η πρόκληση από τους βετεράνους γίνεται σκόπιμα, ώστε ο rookie να αναγκαστεί να αντιδράσει, να λύσει μόνος του το πρόβλημα και να αποδείξει την αξία του. Σύμφωνα με τον Rolle, o Martin έπρεπε να λύσει μόνος του τα προβλήματα αυτά για να κερδίσει το σεβασμό της ομάδας. Οι δηλώσεις αυτές ενόχλησαν την πλευρά Martin, η οποία μέσω δικηγόρου δημοσίευσε τα παρακάτω σχόλια, αφήνοντας αιχμές και για άλλους παίκτες της ομάδας. Τέλος συμπλήρωσε ότι ο παίκτης θέλει να παίξει football και ότι αυτή η υπόθεση δεν ήταν η δικαιολογία του για να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

Η περίπτωση εκφοβισμού στον “μάτσο” κόσμο του NFL είχε πολλές συνιστώσες. Άνοιξε τη συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των rookies στο NFL και φυσικά για τα ρατσιστικά σχόλια που χρησιμοποιούνται στα αποδυτήρια των ομάδων. Αρκετοί υπερασπίστηκαν την κουλτούρα του “hazing”, η οποία κατ’ εκείνους έχει σκοπό την προσαρμογή και την ενσωμάτωση στο σύνολο ενώ άλλοι έσπευσαν να δηλώσουν  ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην ομάδα τους. Κάποια κατηγόρησαν τον Incognito για τη χρήση της λέξης “νέγρος” ενώ άλλοι δήλωσαν ότι είναι υποκριτικό να κατηγορείται ένας λευκός παίκτης όταν την χρησιμοποιούν συνεχώς οι μαύροι παίκτες μεταξύ τους. Την είδηση σχολίασε με σαφώς πιο ανάλαφρη διάθεση ακόμα και ο Jon Stewart στο Daily Show:

The Daily Show

 

Εν αναμονή των ερευνών του NFL πάνω στο θέμα, οι Dolphins έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά περισσότερα μέχρι τη δευτέρα από τους Buccaneers. Ποιος όμως έχει δίκαιο και ποιος άδικο σ’ αυτήν την περίπτωση; Είναι τόσο καταστροφικό το rookie hazing για έναν πρωτοετή;

Η υπόθεση αυτή αποκάλυψε αρκετά για τους δύο πρωταγωνιστές, την ομάδα αλλά και το γενικότερο περιβάλλον στο NFL. Αρχικά ο Incognito, ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους πιο βρώμικους παίκτες. Δεν κάνει εντύπωση σε κανέναν ότι χρησιμοποίησε αυτήν την τακτική στον Martin. Ανησυχητικό είναι ότι θεώρησε ο ίδιος αλλά και οι συμπαίκτες του, ότι βοηθάει τον Martin, ότι το κάνει για το καλό του. Το ίδιο θεωρούσαν και οι συμπαίκτες του, οι οποίοι έκριναν από τα φαινόμενα στις δηλώσεις τους. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς χαρακτήρισαν τον Incognito “ηγέτη”. Η ιστορία αυτή μου θύμισε ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “A football life” για τον πρώην MLB Matt Millen. Ο Millen σε μία συνέντευξη του έπεσε θύμα ενός ανοιχτού μικροφώνου, το οποίο τον κατέγραψε να λέει off the record, ότι εκείνος είχε ξεκινήσει τους καυγάδες στις προπονήσεις των Redskins για να δει από τι είναι φτιαγμένοι οι συμπαίκτες του. Σε ένα σπορ λοιπόν που για τους παίκτες είναι ότι πιο κοντά σε καυγά, όπου μόνο οι σκληραγωγημένοι επιβιώνουν (ισχύει κυρίως για O-linemen, Linebackers, D-linemen), ένα αγαθό τέρας όπως ο Martin δε χωράει. Ο Martin είναι από τους παίκτες (και υπάρχουν ακόμα πολλοί τέτοιοι), οι οποίοι ξεχωρίζουν τη βία εντός και εκτός γηπέδου, θα δώσουν το χέρι να σηκώσουν  τον αντίπαλο και δε θα νιώσουν την ανάγκη να “εκπαιδεύσουν” τους επόμενους rookies . Το ειδικότερο πρόβλημα στην υπόθεση αυτή είναι ο Martin αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και γι’ αυτό αντέδρασε έτσι. Το γενικότερο όμως πρόβλημα είναι ότι αρκετοί rookies, οι οποίοι έχουν ανατραφεί με την αθλητική φιλοσοφία του Martin, αποτυγχάνουν να πετύχουν στο NFL για παρόμοιους εξωαγωνιστικούς λόγους. Εκτός από τους δύο παίκτες οι οποίοι πλέον δεν παίζουν football και έχουν αμαυρωμένη φήμη, ζημία έχουν και οι ίδιοι οι Dolphins. Όλοι. Από τους παίκτες που θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι, τον προπονητή που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, μέχρι και την διοίκηση που βλέπει δύο κενές θέσεις στην O-line και ένα πεταμένο 2nd round pick. Πλέον μετά τις διαστάσεις αυτού του θέματος, μένει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν οι ομάδες, οι προπονητές και οι βετεράνοι την επόμενη τάξη του draft. Κλείνοντας σας αφήνω με ένα απόσπασμα από την περσινή προετοιμασία των Dolphins όπως την κατέγραψε η εκπομπή Hard Knocks, επικεντρωμένη στην O-line της ομάδας η οποία έχει μία αυστηρή “band of brothers” νοοτροπία. Ειρωνεία;

About The Author: Hyperbolic Comparison

Ιδρυτικό μέλος του site και πηγή γκρίνιας σε κάθε στιγμή της ύπαρξης του. Εργάζεται πρωινές ώρες όταν του επιτρέπει το NFL. Ερασιτέχνης-αποτυχημένος ποδοσφαιριστής πιο αργός από το replay. Έμπλεξε με το football για οικογενειακούς λόγους και δεν είχε δικαίωμα να μη διαλέξει τους Patriots.