Η σειρά του Draft σε κάθε γύρο

Την σειρά προτεραιότητας του draft την γνωρίζουμε μέσες άκρες από το τέλος της περασμένης σεζόν. Πρόκειται για μία ανεστραμμένη ουσιαστικά τελική κατάταξη που δίνει το δικαίωμα στις ομάδες με το χειρότερο ρεκόρ να ενισχυθούν με καλύτερους θεωρητικά παίκτες.

Η κατάταξη των ομάδων έχει έξι σκέλη. Το πρώτο αποτελείται από τις ομάδες στις θέσεις 1 έως 20. Πρόκειται για τις ομάδες που απέτυχαν να προκριθούν στα playoffs. Τα υπόλοιπα σκέλη αποτελούνται από τις ομάδες που συμμετείχαν στα playoffs. Συγκεκριμένα, τα σκέλη αυτά αποτελούν τις θέσεις 21-24, 24-28, 29-30, 30 και 31. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς σε αυτές τις θέσεις μπαίνουν οι ομάδες με τη σειρά που αποκλείστηκαν στα playoffs: wild card round, divisional round, conference finals, ηττημένος και νικητής του Super Bowl.

Με εξαίρεση τα δύο τελευταία σκέλη που αποτελούνται από μία ομάδα (θέσεις 31 και 32), στα υπόλοιπα οι ομάδες κατατάσσονται με βάση δύο βασικά κριτήρια. Το πρώτο είναι το ρεκόρ της regular season και το δεύτερο είναι η δυσκολία του προγράμματος (Strength of Schedule ή SoS) που είχαν τη σεζόν που πέρασε. Το SoS κάθε ομάδας δεν είναι παρά το ποσοστό νικών που είχαν στο πρωτάθλημα οι 16 αντίπαλοι της ομάδας αυτής, αθροιστικά. Οι ομάδες με μικρό SoS, έπαιξαν με ευκολότερους αντιπάλους και έτσι χάνουν σε πιθανή ισοβαθμία.

Επειδή όμως στο πρωτάθλημα δεν παίζουν όλοι με όλους και το SoS δεν είναι ένα πλήρως αξιόπιστο στοιχείο, οι ομάδες με το ίδιο ρεκόρ κανονικής περιόδου εναλλάσσονται στην προτεραιότητα από γύρο σε γύρο. Για παράδειγμα φέτος οι Vikings, οι Browns και οι Saints τερμάτισαν με ρεκόρ κανονικής περιόδου 7-9, αλλά είχαν διαφορετικούς SoS συντελεστές: 0,475 , 0, 479 και 0,489 αντίστοιχα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στον πρώτο γύρο η σειρά παραμένει Vikings-Browns-Saints, αλλά στο δεύτερο και τρίτο γύρο αλλάζει κυκλικά σε: Browns-Saints-Vikings και Saints-Vikings-Browns. Στους υπόλοιπους γύρους συνεχίζει να κινείται κυκλικά η σειρά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Buccaneers έχουν το πρώτο pick του A’ γύρου, αλλά οι Titans έχουν το πρώτο pick του B’ γύρου.

Στην σπάνια περίπτωση που δύο ομάδες έχουν τον ίδιο SoS συντελεστή, τότε η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται από τα ρεκόρ στην κατηγορία ή στην περιφέρεια αν οι ομάδες είναι στην ίδια κατηγορία ή στην ίδια περιφέρεια αντίστοιχα. Στην τραβηγμένη από τα μαλλιά περίπτωση που ούτε και εκεί υπάρχει αποτέλεσμα τη λύση δίνει ένα πατροπαράδοτο νόμισμα.

Τέλος όσον αφορά τα compensation picks, πρόκειται για έξτρα επιλογές στο τέλος των γύρων 3 έως 7. Τα picks προσφέρονται σε ομάδες οι οποίες είδαν free agents να επιλέγουν νέο σταθμό στην καριέρα του. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δημοσιευμένος, υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος ο οποίος αξιολογεί τι γύρου pick δικαιούται μία ομάδα ανάλογα με την αξία του παίκτη που έχει χάσει.

Αναλυτικά η φετινή κατάταξη:

Draft Order 2015

και η κατάταξη σε κάθε γύρο, συμπεριλαμβανομένων και των ανταλλαγών:

[masterslider id=”12″]

About The Author: Hyperbolic Comparison

Ιδρυτικό μέλος του site και πηγή γκρίνιας σε κάθε στιγμή της ύπαρξης του. Εργάζεται πρωινές ώρες όταν του επιτρέπει το NFL. Ερασιτέχνης-αποτυχημένος ποδοσφαιριστής πιο αργός από το replay. Έμπλεξε με το football για οικογενειακούς λόγους και δεν είχε δικαίωμα να μη διαλέξει τους Patriots.