Επιλογές που Ξεχώρισαν στο Draft 2017

To draft αποτελεί κάθε χρόνο ίσως την πιο ωραία περίοδο κάθε φιλάθλου και διοικητικού παράγοντα. Δίνει το έναυσμα όπου γεννιούνται ελπίδες και όνειρα αλλά και ένα ανακάτεμα της τράπουλας προκειμένου κάποιος να οδηγηθεί στην γη της επαγγελίας στο εγγύς ή στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε κάποιες επιλογές που μας άρεσαν στο draft 2017 και κάνουν τους οπαδούς να φαντασιώνονται λίγο περισσότερο την επίτευξη των στόχων των ομάδων τους.

Φυσικά πριν αρχίσουμε θα πρέπει να επισημάνω ότι δεν θα αξιολογήσουμε τυφλά την αξία κάθε παίχτη. Θα είναι ένας συνδυασμός ικανότητας, αναγκών της ομάδας και κυρίως της θέσης που επιλέχθηκαν. Το τελευταίο είναι αρκετά σημαντικό γιατί δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσεις συνολικά τις επιλογές σου όσο το δυνατόν καλύτερα και να αποκομίσεις μια υπεραξία στο τέλος. Με αυτήν την λογική, δεν θα συμπεριλάβουμε τους DE/OLB Myles Garrett και DE Solomon Thomas, αλλά θα κάνουμε μια ειδική μνεία. Για τον μεν πρώτο, διότι ήταν η πρώτη επιλογή (Browns) και αντικειμενικά το μεγαλύτερο ταλέντο με διαφορά. Για τον δε δεύτερο, διότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με το trade down (ανταλλάγματα, συν το ταλέντο του αθλητή) σαν φίλος των 49ers πρέπει να είσαι χαρούμενος. Οπότε και στις δυο περιπτώσεις επικράτησε η λογική με το μεγαλύτερο θεωρητικό κέρδος.

S Malik Hooker (Ohio State), no.15 Indianapolis Colts: η ομάδα των Colts είχε ανάγκη για έναν πρωταγωνιστή στην άμυνα. Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Malik Hooker θα φύγει αρκετά νωρίς, πολύ υψηλότερα από ότι έγινε τελικά. Η θέση του Safety στατιστικά θεωρείται από τις πιο ασφαλείς επιλογές για τα πρώτα νούμερα. Τι το καλύτερο, όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση κολλάνε όλα! Ο αθλητής είχε 41,4 passer rating αντιμετωπίζοντας τους αντίπαλους QB, παράλληλα με 7 Int και πιστεύεται ότι είναι ο καλύτερος single-high-Safety στο φετινό draft. Διαθέτει ένα πολύ καλό σώμα, εξαιρετική ταχύτητα και σπιρτάδα, τοποθετείται σε σωστές γωνίες και ταιριάζει με TEs. Από την άλλη οι αδυναμίες του αφορούν το tackling και κακά τα ψέμματα θα θέλαμε να έχει και άλλη μια γεμάτη χρονιά στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα.

DL Jonathan Allen (Alabama), no.17 Washington Redskins: είναι ένας παίχτης που για πολλούς άνηκε στην πρώτη πεντάδα και ο καλύτερος εσωτερικός DL του πρωταθλήματος. Ο λόγος που έπεσε τόσο είναι τα θέματα που έχει με τον ώμο του. Τρομερός τόσο στο τρέξιμο όσο και στην πάσα. Πέρυσι σημείωσε 13 Sacks, 13 QB hits, 41 QB hurries. Δυνατός, ευέλικτος, σπουδαία αντίληψη και είμαστε ενθουσιασμένοι με την ηγετικότητα και την εργατικότητα του. Όλο αυτό το πακέτο πηγαίνει σε μια ομάδα που έχει μια φτωχή πρώτη 7-άδα.

ΤΕ O.J. Howard (Alabama), no.19 Tampa Bay Buccaneers: ήταν το πρώτο όνομα που άκουσα από φίλους της ιστοσελίδας μας στην καθιερωμένη συνάντηση για την παρακολούθηση του εφετινού τελικού. Αθλητής που κάλλιστα θα μπορούσε να φύγει πολύ πιο νωρίς και προφανώς λόγω της θέσης του έπεσε πιο χαμηλά. Εκπληκτικό μέγεθος, φοβερά χέρια/γενικά mismatch αθλητής στην πάσα, πολύ αθλητικός για το σώμα του, αξιόπιστη τοποθέτηση στο block στο κολέγιο. Τα τελευταία 3 χρόνια είχε 75,8% επιτυχία στην υποδοχή, 7,8 γιάρδες μο μετά την πάσα. Ο QB James Winston από την νέα χρονιά θα έχει ένα πυρηνικό όπλο στην φαρέτρα του και μάλιστα πολλαπλών ρόλων για βελτιώσει την ομάδα του Tampa Bay.

MLB Reuben Foster (Alabama), no.31 San Francisco 49ers: άλλη μια πτήση στα χαμηλά για έναν παίχτη που θεωρείται τοπ-10 ταλέντο αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών ενώ έχει και εξωαγωνιστικά ερωτηματικά. Εάν τα ξεπεράσει μιλάμε για έναν από τους εντυπωσιακότερους παίχτες στο γήπεδο. Δεν φοβάται να μπει στην φωτιά, σφυροκοπεί στο tackling του. Με λίγα λόγια λατρεύει την επαφή και είναι ένα τιμωρός για τους αντιπάλους του. Αθλητικός και ικανός σε αυτό που λέμε 3-down LB. Στα μειονεκτήματα του συγκαταλέγεται ότι η άμυνα στην πάσα δεν είναι το δυνατότερο του σημείο -αν και πρέπει να την χαρακτηρίσω σίγουρα άνω του μετρίου-. Επίσης, η διάγνωση της αντίπαλης στρατηγικής θα έπρεπε να είναι ένα κλικ γρηγορότερη. Το επόμενο του σπίτι θα είναι ένας οργανισμός που έχει τρύπα στην συγκεκριμένη θέση και αν προσθέσω και τις ανταλλαγές που έγιναν από την ομάδα, τότε οι φίλοι του Σαν Φρανσίσκο θα πρέπει να είναι αρκετά ικανοποιημένοι.

ΟΤ Cam Robinson (Alabama), early 2nd Round Jacksonville Jaguars: για να τον επιλέξει η ομάδα της Florida χρειάστηκε να απολέσει μια επιλογή 6ου γύρου για να ανέβει μια θέση. Μικρό το κακό για έναν αθλητή που πιστεύεται ότι είχε όλο το ταλέντο για να βρισκόταν στην πρώτη 20άδα αν και ποτέ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στο πανεπιστήμιο. Ογκώδης, αθλητικός, δυνατός, δεν άφησε ούτε μια πίεση μέχρι τα 2,5 δευτερόλεπτα πέρυσι. Συνολικά έδωσε 1 Sack και 2 QB hits. Όμως, μας προβληματίζει πολύ ο χαρακτήρας του. Επιπλέον, θα περιμέναμε βελτίωση στην τεχνική και στην αντίληψη για έναν αθλητή που είναι LT για δυο χρόνια βασικός σε μια μια από τις δυνατότερες ομάδες. Οι Jaguars γεμάτοι -θεωρητικά- από ταλέντο και δύο φέρελπις QB και RB ίσως να τον βοηθήσουν να αναδείξει το παιχνίδι του.

2 G Forrest Lamp (Western Kentucky), early 2nd Round Los Angeles Chargers: για πολλούς ο σημαντικότερος εσωτερικός παίχτης της επιθετικής γραμμής του φετινού draft. ΟΤ με τρία χρόνια στην πλάτη του, που στο επόμενο επίπεδο θα μετατοπιστεί στην θέση του ΟG. Δυνατό του σημείο η προστασία της πάσας, μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της γραμμής και έδειξε καλό πρόσωπο αντιμέτωπος με τις δυνατές ομάδες. Δεν έδωσε ούτε ένα Sack πέρυσι ενώ συνολικά όλα τα χρόνια 2 Sacks, 4 QB hits, 19 hurries. Μικρά μπράτσα και φυσικοί περιορισμοί τον οδηγούν στην θέση του G. Ακόμη, δεν αντιμετώπιζε κάθε εβδομάδα τον μέγιστο ανταγωνισμό από τις αντίπαλες ομάδες. Καλή επιλογή από την ομάδα των Chargers που είχε αφήσει με ελλειπή προστασία τον QB Philip Rivers πέρσι.

RB Dalvin Cook (Florida St), early 2nd Round Minnesota Vikings: o Dalvin Cook μαγείρεψε μια άσχημη απόδοση στο Combine, που από ότι φαίνεται του στοίχισε. Πιστεύεται ότι στην κλάση του δεν υπάρχει άλλος RB που μπορεί να αλλάξει έναν αγώνα όπως αυτός. Ο ορισμός της έκρηξης, ταχύτατος, έσπασε 99 tackles πέρυσι, χαρισματικός στην υποδοχή και το σημαντικότερο εκπληκτικό πεδίο όρασης. Παράλληλα, έχει μια έφεση στα προβλήματα εκτός γηπέδου και είναι επιρρεπής στα fumbles. Επιπλέον, θα μπορούσε να βελτιωθεί στην προστασία της πάσας. Οι Vikings από τόσο χαμηλά τζόγαραν λίγα, για να πιάσουν πολλά αργότερα.

CB Sidney Jones (Washington), 2nd Round Philadelphia Eagles: πιθανώς να μην αγωνιστεί καθόλου το 2017 λόγω τραυματισμού. Αδιαμφισβήτητα είναι τοπ ταλέντο και έχει όλο το πακέτο. Ιδανική ταχύτητα και πόδια, πολύ καλό σώμα, υψηλό ποδοσφαιρικό IQ, μακρυά χέρια, με πολύ καλό χαρακτήρα. Είπαμε το πρόβλημα του είναι ο τραυματισμός ειδάλλως θα είχε φύγει από τους πρώτους. Οι Eagles έχουν χρόνο να χτιστούν ως ομάδα οπότε ρισκάρουν με έναν μελλοντικό πιθανό shutdown CB από το 2018

RB Joe Mixon (Oklahoma), 2nd Round Cincinnati Bengals: σε ελεύθερη μετάφραση ένας αθλητής με υψηλό ταλέντο που έπεσε λόγο των γνωστών εξωαγωνιστικών θεμάτων, αν και πια δείχνει μια πρόθεση ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Τρομερός συνδυασμός μεγέθους, δύναμης και αθλητικών προσόντων. Με ικανότητα στην πάσα/mismatches, εκρηκτικός και με αξία στα Special Teams. Από την άλλη μεριά, αρκετοί υποστηρίζουν ότι προβληματίζονται με την αλαζονεία του εντός γηπέδου και στο πόσο γρήγορα μπορεί να διακρίνει την ευκαιρία στις τρύπες. Οι Bengals επιλέγουν ένα χαρισματικό αθλητή και μάλιστα με trade-down.

S Obi Melifonwu (Connecticut), late 2nd Round Oakland Raiders: η διοίκηση των Raiders και το τμήμα scouting τον είχαν ξεχωρίσει. Εξαιρετικά αθλητικός που μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους στην άμυνα. Διαθέτει φοβερή ταχύτητα και σώμα, δηλαδή σαν να λέμε κλασσική επιλογή του ιστορικού ηγέτη της ομάδας Al Davis. Ταιριάζει στην άμυνα των TEs, εγγύηση στο τάκλιν και εξ’ αιτίας της κατασκευής του μπορεί να επισκιάσει έναν πολύ μεγάλο χώρο. Τα τελευταία δύο χρόνια έδωσε μόνο τέσσερις φορές πάνω από 60 γιάρδες. Χρειάζεται να βελτιώσει το ποδοσφαιρικό του ένστικτό. Για να πω την αλήθεια, ακουγόταν το όνομά του τόσο πολύ στο Oakland που αρκετοί πιθανολογούσαμε ότι μπορεί να τον έπαιρναν στον πρώτο γύρο. Τελικά, η ομάδα και παίρνει έναν πολύ ταλαντούχο αθλητή και δεν χρειάστηκε να σπαταλήσει pick ενός πρώτου γύρου.

LB Zach Cunningham (Vanderbilt), late 2nd Round Houston Texans: άλλος ένας αθλητής που ακουγόταν για τον πρώτο γύρο. Πολύ καλό σώμα, με διαίσθηση, παίρνει τις σωστές γωνίες. Μπορεί κάλλιστα να αμυνθεί ενάντια σε TEs, ταχύς, αθλητικός και πολύ καλός χαρακτήρας. Μας φοβίζει κάπως στο tackle καθώς έχει χάσει 34 τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, χρειάζεται να πάρει όγκο και να βρει τον ρόλο που του ταιριάζει στο επαγγελματικό επίπεδο, ειδικά στα passing downs. Οι Texans βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να αναζωογονήσουν την θέση των LBs με έναν φέρελπι αθλητή.

G Dan Feeney (Indiana), early 3rd Round Los Angeles Chargers: μια επιλογή που θα μπορούσε να φύγει νωρίς από τον δεύτερο γύρο. Όλοι μιλούν για την εξαιρετική του ικανότητα στην προστασία της πάσας. Απειλητικός απέναντι στους αμυντικούς, βασικός 4 συνεχόμενα χρόνια, μπορεί να παίξει και man και zone στο block. Τα τελευταία τρία χρόνια έδωσε 1 Sack, 3 QB hits στην συγκεκριμένη θέση. Αντίθετα, χρειάζεται βελτίωση στο να ελέγξει την επιθετικότητα του στο block όπως και την ισορροπία του. Όπως είπαμε και παραπάνω οι Chargers χρειάζονται επειγόντως να αναβαθμίσουν την OL και φαίνεται να επένδυσαν εκεί.

DE Jordan Willis (Kansas State), early 3rd Round Cincinnati Bengals: αθλητικός pass rusher, για αρκετούς ταλέντο τέλους πρώτου γύρου. Εκρηκτικός, με αδιάκοπη ενέργεια κάτι που του έδωσε την δεύτερη θέση στις συνολικές πιέσεις στον QB στο υψηλό επίπεδο του NCAA. Πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του με ένα καλύτερο τελείωμα στο παιχνίδι του. Με πολλά ερωτηματικά ήταν η εμφάνιση του στο Senior Bowl όπου αντιμέτωπος με τον ποιοτικό ανταγωνισμό βαθμολογήθηκε ως ένας από τους χαμηλότερους. Οι Bengals ευελπιστούν ότι ο Willis θα είναι η απάντηση στην μετριότατη pass rush τους.

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!