Τα διλήμματα της offseason

Τα αμερικάνικα σπορ διαφέρουν σε δύο βασικά χαρακτηριστικά από τα ευρωπαϊκά. Το πρώτο είναι το salary cap. Ένα εύρος στα χρήματα μπορεί να ξοδέψει μία ομάδα και όχι απλά ένα ανώτερο όριο όπως συνηθίζουν να το θεωρούν κάποιοι. Το κατώτερο όριο στα έξοδα μίας ομάδας προς τους παίκτες έχει αυξηθεί μετά από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις των παικτών για τις συλλογικές τους συμβάσεις. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι οι κλειστές λίγκες. Δηλαδή ακόμα και η τελευταία ομάδα δεν έχει το φόβο του υποβιβασμού και δεν παίζει με σκοπό να καταστρέψει το παιχνίδι. Την ίδια στιγμή γνωρίζει ότι όλες οι υπόλοιπες ομάδες την θέλουν ανταγωνιστική και όχι χρεοκοπημένη όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην καπιταλιστική Αμερική, τα πολυαγαπημένα τους σπορ (με τρανή εξαίρεση το baseball), έχουν ένα σοσιαλιστικό τρόπο αναδιανομής του πλούτου. Όπου πλούτος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ταλέντο των παικτών. Οι ομάδες που τερμάτισαν τελευταίες έχουν τον πρώτο λόγο στο draft. Αντίθετα οι ομάδες που εντυπωσίασαν αντιμετωπίζουν το πάνω όριο του salary cap και δεν μπορούν να προσφέρουν τους παίκτες που τους οδήγησαν στην επιτυχία, τα ίδια συμβόλαια που τους προσφέρει μία ομάδα χαμηλότερης δυναμικότητας.

Το σύστημα λειτουργεί ως ένα βαθμό καθώς ιστορικά, λίγες είναι οι ομάδες που έχουν πολυετή παρουσία στις τελευταίες 8 θέσεις του draft. Ακόμα και ομάδες ιστορικά κακές όπως οι Lions του 2008 ή οι 49ers της προ Harbaugh εποχής ή οι Colts του 2012, είχαν τις ευκαιρίες τους να αναγεννηθούν βρίσκοντας είτε καλούς παίκτες, είτε καλό προπονητή. Εξαίρεση σε έναν ξεκάθαρο κανόνα αποτελούν οι Browns, οι οποίοι απλά σπατάλησαν τις πολλές ευκαιρίες που είχαν να αναγεννηθούν.

Το δυσκολότερο όμως έργο στο σύγχρονο NFL είναι να παραμείνει κάποιος στην κορυφή. Ο ασφαλέστερος τρόπος να το κάνει μία ομάδα είναι με το επιλέξει έναν καλό Quarter Back, ο οποίος θα υπερκερνά τις αδυναμίες του υπόλοιπου συνόλου. Κάτι σαν τους Packers ή τους Colts. Ο επόμενος ασφαλέστερος τρόπος είναι να έχει καλό προπονητικό επιτελείο, το οποίο ξέρει τι θέλει από τους παίκτες του και μπορεί να συλλέξει μέτριο ταλέντο και να το  αξιοποιήσει φτιάχνοντας με αυτό μία καλή ομάδα. Ομάδες του Andy Reid, ή οι Ravens του John Harbaugh είναι ένα καλό παράδειγμα. Ο τρίτος τρόπος περιλαμβάνει τους σκάουτερς, οι οποίοι ανανεώνουν συνεχώς το ταλέντο στην ομάδα. Καλό παράδειγμα είναι οι Steelers, ή οι Giants (μέχρι πριν από κάποια χρόνια τουλάχιστον). Τέλος υπάρχει και η μίξη των τριών παραπάνω σε συνδυασμό με μία στιγμή, κρύα αντιμετώπιση των παικτών που έχουν προσφέρει σε μία ομάδα όσων αφορά το οικονομικό κομμάτι. Αυτός ο τρόπος είναι γνωστός ως “Patriot Way”.

Όταν μία ομάδα στην Ευρώπη προσφέρει ένα συμβόλαιο, αξιολογεί τον παίκτη με βάση το τι έχει κάνει έως τότε στην καριέρα του, στο NFL όμως ο παίκτης αξιολογείτε με βάση το τι μπορεί να προσφέρει στο μέλλον. Η λογική αυτή έχει επικρατήσει στο NFL και καθορίζει όλες τις “βόμβες” που κατά καιρούς σκάνε στο NFL.

Το ίδιο συνέβη και φέτος:

 • Οι Chiefs δε θα μπορούσαν να συνεχίζουν με τον RB Jamaal Charles, ο οποίος ήταν μόνιμα τραυματίας. Το κόψιμο τους θα τους γλιτώσει 6,2 εκατομμύρια (από τώρα Μ) $.
 • O Adrian Peterson έχει χάσει ένα τεράστιο μέρος από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τα τελευταία χρόνια. Οι Vikings αρνήθηκαν να δεσμευτούν ανανεώνοντας το συμβόλαιο του που θα τους κόστιζε 18M $. Όσο μεγάλο και να είναι το όνομα του Peterson η ηλικία του σε συνδυασμό με την αδυναμία της O-line της ομάδας να τον αξιοποιήσουν, αφήνουν ελεύθερο έναν από τους κορυφαίους παίκτες στη θέση ακόμα και στα 31 του χρόνια.
 • Οι Jets δε θα μπορούσαν να βασίζονται στον Brandon Marshall και στον Nick Mangold. Πρόκειται για δύο από τους καλύτερους τους παίκτες, οι οποίοι όμως παίζουν σε δευτερεύουσες θέσεις την  ώρα που απουσιάζουν καλοί παίκτες σε σημαντικότερες θέσεις για να τους αξιοποιήσουν. Η ομάδα ήταν 7Μ $ πάνω από το cap και η αποδέσμευση αυτών των δύο τους γλίτωσε 7,5Μ και 9Μ $ αντίστοιχα. Η κακή απόδοση και το αστρονομικό συμβόλαιο του Darrelle Revis ήταν πρωταρχική αιτία που κόπηκε από την ομάδα (γλίτωσαν άλλα 11Μ $) και όχι οι πρόσφατες περιπέτειες του με το νόμο. Στην ίδια μοίρα με τον Revis (μεγάλο συμβόλαιο, κακή απόδοση) ήταν και ο LT Ryan Clady. Το κόψιμο του γλίτωσε του Jets από άλλα 10Μ $. Ίσως όμως η πιο απρόβλεπτη κίνηση της απελπισμένης να ξεφορτωθεί συμβόλαια ομάδας, ήταν η αποδέσμευση του σταθερού Kicker, Νick Foles, η οποία τους εξοικονομεί μόλις 3Μ $.
 • Ο Russel Okung δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το μεγάλο συμβόλαιο που του έδωσαν πέρσι οι Broncos και έτσι η ομάδα του Denver έσωσε 11Μ $ με το να κάνει χρήση του δικαιώματος της να αρνηθεί την επέκταση του συμβολαίου του.
 • Μένοντας στην AFC East, οι Dolphins γλίτωσαν 8.5M $ και 4Μ $ κόβοντας τους DE Mario Williams και DT Earl Mitchell, οι οποίοι είχαν ελάχιστη αγωνιστική συμβολή πέρσι.
 • Οι 49ers δε θα μπορούσαν να πληρώνουν 16,5Μ $ για έναν αναπληρωματικό QB κι έτσι έκοψαν τον Colin Kaepernick γλιτώνοντας 14,5 M $.
 • Οι Bucaneers τον είχαν ακριβοπληρώσει πριν από μερικά χρόνια. Παρά τις καλές εμφανίσεις του στο τέλος της χρονιάς ο CB Alterraun Verner ψάχνει κι αυτός ομάδα.
 • Ο Jared Odrick είχε πάρει κι εκείνος ένας τεράστιο συμβόλαιο για να μετακομίσει από το Miami στο Jacksonville. Παρά το γεγονός ότι είχε πάρει τα περισσότερα χρήματα του συμβολαίου του μπροστά, οι Jags τον έκοψαν.
 • Οι Giants αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανανέωση της επίθεσης τους και έτσι αποδέσμευσαν τους WR Victor Cruz και RB Rashard Jennings. Αμφότεροι απέτυχαν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στην ομάδα. Ο πρώτος δεν έπεισε ότι μπορεί να παραμείνει υγιής, ενώ ο δεύτερος ότι μπορεί να είναι αξιόπιστος και παραγωγικός εντός γηπέδου. Παρά τα όσα έχει κάνει ο Cruz για το σύλλογο τα 7,5M $ που γλίτωσε η ομάδα δικαιολογούσαν την απομάκρυνση του.
 • Πριν από μερικά χρόνια η μετακόμιση του FS Jarius Byrd από τους Bills στους Saints ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της offseason, κυρίως επειδή οι τελευταίοι ήταν μία πιεσμένη οικονομικά ομάδα που ξόδευε τα τελευταία διαθέσιμα της χρήματα στον παίκτη. Το δίδυμο με τον Kenny Vaccaro δεν ευόδωσε ποτέ και έτσι οι Saints είπαν φέτος αντίο στο βαρύ συμβόλαιο του Byrd και σε μία από τις χειρότερες κινήσεις στην πρόσφατη ιστορία της free agency.
 • Αντίο σε έναν από τους αμυντικούς ηγέτες της ομάδας είπαν και οι Colts, οι οποίοι έκοψαν τον ILB D’Qwell Jackson.
 • Οι Packers έκοψαν τους βετεράνους CB Sam Shields και RB James Starks, με σκοπό να ανανεώσουν την ομάδα και να εξοικονομήσουν 9Μ και 3Μ $ αντίστοιχα για δύο παίκτες με ιστορικό τραυματισμών.
 • Ο G των Chargers, DJ Fluker ήταν ένα υψηλό pick 1ου γύρου. Το γεγονός ότι δεν έχει παίξει σε εξίσου υψηλά επίπεδα καθώς επίσης και τα 8,8Μ$ που εξοικονομεί η νέα ομάδα του LA, αφήνουν ελεύθερο έναν νέο και ικανό παίκτη που θα κυνηγήσουν πολλές ομάδες.

Αν λοιπόν το πρώτο κύμα κοψιμάτων έχει ήδη περάσει, η συνάντηση όλων των ομάδων στο Combine και η πρώτη εικόνα για το βάθος του draft σε κάθε θέση, μπορούν να σημάνουν ένα νέο κύμα κοψιμάτων. Με την έναρξη της free agency και τις ομάδες να χρειάζεται να λάβουν γρήγορες αποφάσεις ώστε να κάνουν χώρο για τα νέα τους αποκτήματα στα λογιστικά βιβλία, έχουν ήδη ξεχωρίσει οι παίκτες οι οποίοι θα αποτελέσουν τα επόμενα θύματα. Είτε θα κοπούν, είτε θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν το συμβόλαιο τους:

 • Tyrod Taylor: Λογικά οι Bills ψάχνουν partener να ξεφορτωθούν τον πρώην βασικό τους QB. To trade όμως το πολύ να τους εξασφαλίσει κάποιο pick. Τα 18,3M $ θα μετρηθούν κανονικά στο φετινό cap.
 • Sheldon Richardson: Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο το όνομα του Richardson ακούγεται για trade. Οι Jets δαπάνησαν ένα pick 1ου γύρου και σύμφωνα με τις φήμες το θέλουν πίσω. Η ποιότητα του Richardson είναι αδιαμφισβήτητη. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι Jets πρέπει να χωρέσουν 3 πολύ καλούς DTs σε δύο βασικές θέσεις. Ο Leonard και ο Wilkerson θα είναι τελικά οι δύο βασικές επιλογές και η ομάδα προσπαθεί να ξεφορτωθεί άλλα 8M $ του συμβολαίου του Richardson μετά από εκείνα των Revis, Clady, Marshall, Folk και Mangold.
 • Elvis Dummerville: Λίγο οι τραυματισμοί, λίγο η ποιότητα της άμυνας που κάνει το ταλέντο του Dummerville να φαντάζει πολυτέλεια, λίγο η ηλικία, όλα συμβάλουν με την αποχώρηση του 33χρονου DE. Οι εποχές που ο Dummerville αποτελούσε ένα εφιαλτικό δίδυμο με τον Terrell Suggs στα άκρα της D-line των Ravens έχει παρέλθει. Ενδεχόμενο κόψιμο του, του επιτρέπει να βρει αλλού δουλειά ως situational pass rusher με μειωμένο δηλαδή χρόνο συμμετοχής και στους Ravens να εξοικονομήσουν 3,7 Μ $.
 • Adam “Pacman” Jones: Οι περιπέτειες του Jones με το νόμο ήταν εκείνες που τον απέτρεψαν από το παίξει σε μεγαλύτερη ομάδα ή να υπογράψει μεγαλύτερο συμβόλαιο. Οι Bengals του έδωσαν δεύτερη, τρίτη και … έχω χάσει το μέτρημα” ευκαιρία. Πλέον ο Jones μεγαλώνει και δεν αποτελεί αξιόπιστο returner για την ομάδα. Το να κοπεί εξοικονομεί από τους Bengals 5,5Μ $. Με το ενδεχόμενο της αναπροσαρμογής να μην είναι τόσο απίθανο, ο έμπειρος CB θα δει τις πρόσφατες εξωαγωνιστικές του περιπέτειες να ψαλιδίζουν τον μισθό του στο Cincinnati ή αλλού.
 • Reshard Jones: Ο 29 χρονος Safety πληρώνεται ακόμα για την πολύ καλή του χρονιά του 2015. H παρουσία του όμως σε μόλις 6 από τα φετινά παιχνίδια των Dolphins δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα υπέρ της παραμονής του στην ομάδα. Ιδιαίτερα όταν πιθανή αποδέσμευση του θα εξοικονομήσει 6M $ σε μία ομάδα που έχει πολλά κενά και μόλις 30Μ $ για να τα καλύψει.
 • Aquib Talib: Οι Broncos δεν έχουν πρόβλημα με το cap. Τα 43Μ$ είναι αρκετά για μία ομάδα χωρίς πολλά κενά. Αν όμως ο πρόεδρος John Elway διακρίνει μία ευκαιρία να σπάσει τον κουμπαρά και να φέρει μαζικές αλλαγές όπως στις προηγούμενες offseason από την περσινή, τότε ο CB Aquib Talib θα έχει πρόβλημα. Η συμπεριφορά του, οι συχνοί μικροτραυματισμοί και η ηλικία του, τον καθιστούν πρώτο υποψήφιο για κόψιμο. Διώχνοντας τον οι Broncos θα εξοικονομήσουν 8Μ $.
 • David Amerson: Ο CB των Raiders τυχαίνει να είναι ο παίκτης με το πιο φιλικό συμβόλαιο για κόψιμο φέτος στο ρόστερ της ομάδας. Χωρίς να έχει ιδιαίτερη αγωνιστική συμβολή θεωρείται αναλώσιμος καθώς μπορεί να εξοικονομήσει 5,5Μ $ στην ομάδα.
 • Connor Barwin: Ο πετυχημένος OLB με τους Eagles κλείνει τον κύκλο του στην ομάδα. Ύστερα από τις περσινές αλλαγές στο προπονητικό επιτελείο, την μέτρια περσινή του σεζόν και τα 30 του χρόνια, ο Barwin δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα 7,1Μ $ που θα γλιτώσουν οι Eagles φέτος αν τον κόψουν. Πρόκειται για έναν καλό παίκτη που θα βρει καλύτερο ρόλο και καλό συμβόλαιο αλλού.
 • Jay Cutler: Οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ της απομάκρυνσης του ακόμα και αν οι Bears δεν καταφέρουν να βρουν άλλον υποψήφιο franchise player είτε στο draft είτε μέσω κάποιου trade. Οι εμφανίσεις του Cutler δεν δικαιολογούν το βάρος των 10,3 Μ $, με το  οποίο μπορεί η ομάδα να προσελκύσει και να πληρώσει έναν ικανό free agents σε οποιαδήποτε άλλη θέση. Τα λάθη του και οι συχνοί του τραυματισμοί έχουν κάνει αρκετούς φιλάθλους στο Chicago να προτιμούν την παραμονή του Brian Hoyer παρά τη δική του.
 • Shariff Floyd και Xavier Rhodes: Μαζί με τον Patterson, είχαν επιλεχθεί πριν από μερικά χρόνια στον 1o γύρο του draft. Η ημέρα έφτασε και οι Vikings πρέπει να σκεφτούν την επόμενη ημέρα για τους δύο παίκτες. Τα συμβόλαια του DT Floyd και του CB Rhodes είναι 6,75Μ και 8 M $ αντίστοιχα, ποσά τα οποία εξοικονομούν στο 100% οι Vikings αν τους κόψουν. Η αξία όμως των παικτών, δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει το κόψιμο. Έτσι οι Vikings έχουν ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες για επέκταση συμβολαίων και φυσικά αναπροσαρμογή του φετινού cap hit. Οι διαπραγματεύσεις με τον Rhodes έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ σειρά έχει ο Floyd. Σε περίπτωση αποτυχίας λήψης μιας απόφασης, είναι πολύ πιθανό κάποιο trade μιας και του χρόνου τα συμβόλαια λήγουν και οι παίκτες θα μπορούν να φύγουν χωρίς η ομάδα να μπορέσει να πάρει κάποιο αντίτιμο.
 • Justin Pugh: Το ερώτημα δεν είναι αν ο Pugh έχει βελτιωθεί ή αν χωράει στην Ο-line των Giants. Το ερώτημα είναι αν μπορούν οι Giants τα 8,8M $ που μπορούν να εξοικονομήσουν από το συμβόλαιο του να βρουν καλύτερο.
 • Brent Grimes: Με τον Alteraun Verner να αποτελεί ήδη παρελθόν, οι Bucs δε θα ήταν απίθανο να επιλέξουν να κόψουν και τον Grimes, μένοντας ουσιαστικά χωρίς δύο βασικούς στη θέση του CB. Επιχείρημα υπέρ της απομάκρυνσης και του έτερου βασικού CB, είναι τα 8Μ $ του συμβολαίου του, τα οποία μπορούν να δαπανηθούν αλλού. Αν λοιπόν οι Bucs τα βρουν με κάποιον από τους ελεύθερους CBs στην offseason, τότε δεν αποκλείεται ο Grimes να αποχωρήσει.
 • Jimmy Graham: Σε αυτό το σημείο της εποχής Pete Caroll, όπου η Legion of Boom δέχεται χτυπήματα από τραυματισμούς ή από τον ίδιο τον χρόνο και το άλλοτε ισχυρό κραταιό running game έχει παρακμάσει, η παρουσία ενός παίκτη με την ποιότητα του Graham μοιάζει πολυτέλεια. Ο Russell Wilson δεν πασάρει σαν τον Drew Brees, η Offensive line δεν έχει την ποιότητα να μπλοκάρει με έναν receiving TE που δεν την βοηθάει, ενώ τα 10Μ $ του συμβολαίου του Graham μπορούν να καταλήξουν σε δύο πολύ καλά μπαλώματα για βασικότερες ανάγκες της ομάδας. Όπως και στην περίπτωση του Percy Harvin, οι Seahawks δοκίμασαν αλλά δεν πέτυχαν, το πόσο γρήγορα θα παραδεχθούν το λάθος τους θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους όσο και τον παίκτη, ο οποίος είναι φτιαγμένος για άλλου είδους επίθεση.
 

About The Author: Hyperbolic Comparison

Ιδρυτικό μέλος του site και πηγή γκρίνιας σε κάθε στιγμή της ύπαρξης του. Εργάζεται πρωινές ώρες όταν του επιτρέπει το NFL. Ερασιτέχνης-αποτυχημένος ποδοσφαιριστής πιο αργός από το replay. Έμπλεξε με το football για οικογενειακούς λόγους και δεν είχε δικαίωμα να μη διαλέξει τους Patriots.