Μία “καταδικασμένη” απόπειρα πρόγνωσης του 1ου γύρου του φετινού draft.

nfl-2013-nfl-draftΤο φετινό draft απέχει μόλις 5 μέρες. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την αντιστοίχηση των υποψηφίων με την πρώτη ομάδα τους στο NFL, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ένα μεγάλο ποσοστό τη δυναμικότητα καθεμίας από τις 32 ομάδες.Αναμφίβολα το draft είναι η πρώτη μεγάλη στιγμή της σεζόν. Η στιγμή που γεμίζει ελπίδες τον οπαδό οποιασδήποτε ομάδας (ναι! ακόμα και του Jacksonville). Η μέρα που οι διθύραμβοι για τον πρωταθλητή του Φεβρουαρίου σταματούν και αρχίζουν οι συζητήσεις για τα πρώτα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου. Ίσως αυτή να είναι η συνταγή της επιτυχίας του NFL, το οποίο είναι για χρόνια το Νο1 άθλημα στις ΗΠΑ. 4 μήνες regular season, 1 μήνας και κάτι playoffs και μετά προετοιμασία από πλευράς ομάδων και ανυπομονησία από πλευράς οπαδών.

Μπορεί το draft να είναι μία τριήμερη (μάλλον από του χρόνου τετραήμερη) διαδικασία αλλά κάθε μέρα δεν είναι το ίδιο σημαντική. Το “ζουμί” της διαδικασίας είναι ο πρώτος γύρος. Στο παρελθόν έχουμε συναντήσει ομάδες που άλλαξαν τη μοίρα τους διαλέγοντας μελλοντικούς Hall of Famers, ομάδες που σπατάλησαν 1st round picks για παίκτες που δεν ακούμπησαν, ομάδες που απαρνήθηκαν το scouting μηνών για να πάρουν μία λανθασμένη απόφαση στιγμής υπό την πίεση φιλάθλων και ΜΜΕ και φυσικά ομάδες που έκαναν το “all in” όντας 1000% σίγουρες για τους παίκτες που επέλεγαν. Το draft λοιπόν είναι και θέαμα, κάτι το οποίο πρόσεξε ο commisioner Rogel Goodel, και έβαλε τον πρώτο γύρο του draft σε Primetime τηλεοπτική ζώνη (3:00 πμ ώρα Ελλάδος). Οι υπόλοιποι γύροι σίγουρα δεν είναι ευκαταφρόνητοι όσων αφορά το ταλέντο, αλλά ο πρώτος γύρος είναι αυτός που συγκεντρώνει όλα τα “σίγουρα” χαρτιά, τους πρωταγωνιστές του κολεγιακού και φυσικά όλες τις δύσκολες αποφάσεις των διοικήσεων.

Αυτόν τον γύρο λοιπόν θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε με τους παρακάτω πίνακες με σκοπό να σας βάλουμε λίγο στο κλίμα. Στην πίσω πλευρά του μυαλού σας θα πρέπει πάντα να βρίσκεται η ρευστότητα της διαδικασίας και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί κάθε μία απόφαση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την πρώτη ομάδα που έχει 4 με 5 μήνες να κάνει την επιλογή της, όλες οι υπόλοιπες από τη δεύτερη και κάτω έχουν μόλις 10 λεπτά για τις δικές τους. Οι επιλογές του draft δεν είναι παρά αποφάσεις της στιγμής, των οποίων όμως η επιτυχία βασίζεται στην προετοιμασία των διοικήσεων τους προηγούμενους 3-4 μήνες. Με άλλα λόγια υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες στο να κερδίσει κάποιος το Τζόκερ 5 σερί φορές, παρά να πιάσει ένα mock draft του NFL. Αυτός είναι και ο λόγος η παρούσα απόπειρα είναι “ομάδοκεντρική” και  δεν έχει ονόματα παικτών.

Προτεραιότητα σε κάθε draft έχουν οι θέσεις ανάγκης κάθε ομάδας οι οποίες παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Οι ομάδες παρουσιάζονται με τη σειρά που θα διάλεγαν στον πρώτο γύρο, αν δεν είχαν κάνει κανένα trade. Η σειρά αυτή δεν είναι σταθερή και στους υπόλοιπους γύρους καθώς στις περιπτώσεις των ομάδων με το ίδιο ρεκόρ, η υψηλότερη επιλογή πηγαίνει εναλλάξ με βάση τη δυσκολία του προγράμματος κάθε ομάδας (strength of schedule). Επειδή οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να κάνει trade up και να ξαναμπεί στον 1ο γύρο και επειδή οι ανάγκες των ομάδων δεν υφίστανται μόνο γι’ αυτόν τον γύρο, έπρεπε να παρουσιαστούν και οι δύο ομάδες που έχουν κάνει trade out από αυτόν, δηλαδή οι Redskins και οι Colts. Σ’ αυτήν την απλουστευμένη παρουσίαση που σε καμία περίπτωση δεν είναι απόλυτη, η προτεραιότητα κάθε θέσης μεγαλώνει από δεξιά προς τα αριστερά.

NeedsNFLdraft2014   Πλέον ήρθε η ώρα για να κάνουμε την πρώτη απόπειρα πρόγνωσης! Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι θέσεις του 1ου γύρου (γι’ αυτό δεν υπάρχουν Redskins και Colts), στις οποίες υπάρχει ισχυρή (πράσινο), ισχή (πορτοκαλί) και ελάχιστη (κόκκινο) πιθανότητα να γίνει κάποιο trade. Τα βελάκια υποδηλώνουν σε ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί η ομάδα που έχει το pick. Πιθανά trades στον 1ο γύρο Τέλος συνοψίσαμε τις “ύποπτες” θέσεις που μπορούν να επιλεγούν οι πιο “δημοφιλείς” θέσεις στο draft, αυτές του QB, WR, OT και DE/OLB. Υπενθυμίζουμε ότι οι λίστες αυτές αφορούν τις επιλογές κάθε ομάδας μόνο στον πρώτο γύρο.    

About The Author: Hyperbolic Comparison

Ιδρυτικό μέλος του site και πηγή γκρίνιας σε κάθε στιγμή της ύπαρξης του. Εργάζεται πρωινές ώρες όταν του επιτρέπει το NFL. Ερασιτέχνης-αποτυχημένος ποδοσφαιριστής πιο αργός από το replay. Έμπλεξε με το football για οικογενειακούς λόγους και δεν είχε δικαίωμα να μη διαλέξει τους Patriots.