Είναι Για Κάποιον Λόγο Πρωταθλητές

2 TDs και 110 rushing γιάρδες από το τέρας!
2 TDs και 110 rushing γιάρδες από το τέρας!
Ντεμπούτο για τη νέα στήλη στο site! Μία στήλη που θα αφοσιωθεί στην ανάλυση των αγώνων, με έμφαση στην επεξήγηση της τακτικής και με την επανάληψη της ίδιας ερώτησης: Γιατί; Φυσικά ο τίτλος της στήλης έπρεπε να είναι φόρος τιμής στην Ελληνική προπονητική, οπότε από τα καντήλια του Γιάννη Ιωαννίδη, το βαθύ σε νόημα “μπάλα μπάλα” του Γιαννάκη, το “δε θα το ξανακάνω, τελευταία φορά” του Αναστόπουλου, προτιμήθηκε το “Μάθε Μπαλίτσα” του ύψιστου Έλληνα προπονητή! Αρκετά όμως με τα προσφιλή μας αθλήματα, εδώ μιλάμε για NFL και πιο συγκεκριμένα για τους πρωταθλητές. Ο λόγος φυσικά για τους Seahawks. Μετά το αποστομωτικό αποτέλεσμα εναντίον των μέχρι τότε υπερηχητικών Broncos στο περασμένο Super Bowl, αρκετοί ξέχασαν την κοιλιά που είχε κάνει το Seattle στα μισά της περασμένης σεζόν και τον επεισοδιακό τρόπο με τον οποίο νίκησε τους 49ers, το alter ego τους στην NFC West, στον τελικό της NFC περιφέρειας. Αυτοί που δεν τα ξέχασαν είναι οι ίδιοι οι Seahawks, οι οποίοι στο εναρκτήριο παιχνίδι απέναντι στους Packers έκαναν επίδειξη ισχύος. Γιατί λοιπόν οι Seahawks κέρδισαν εύκολα τους Packers; Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος λέγεται υπεροχή της άμυνα και ο άλλος υπεροχή στην επίθεση. Με άλλα λόγια στα matchup Άμυνα Seahawks – Επίθεση Packers και Άμυνα Packers – Επίθεση Seahawks, οι γηπεδούχοι βγήκαν κατά κράτος νικητές. Το τελικό 36-16 δε καταδεικνύει την πραγματική διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων, μιας και ήταν ένα fumble στα special team από τον Earl Thomas που οδήγησε στο πρώτο TD των Packers. Γιατί επικράτησε η άμυνα των Seahawks;
  • Διότι η O-line των Packers ήταν αστεία. O DE Cliff Avril ασκούσε συνεχή πίεση στον RT Sherrod, αποφέροντας 1 sack και 1 safety, εκμεταλλευόμενος τον τραυματισμός του βασικού RT Bulaga. Η O-line του GB έφτασε στο σημείο να κάνει σε μία φάση… μαζικό Chop Block (!!) για να σταματήσει τo Blitz της άμυνας του Seattle. Παρά το γεγονός ότι ο Rodgers είναι δεξιόχειρας, η παρουσία του CB Richard Sherman σε εκείνη την πλευρά, ανάγκασε τον QB να πασάρει σχεδόν αποκλειστικά προς τα αριστερά. Αυτό αύξησε τη σημασία της προστασίας του από τα δεξιά, δηλαδή τον Sherrod. Μπορεί τα sacks να εμφανίστηκαν στο 2ο ημίχρονο, αλλά η πίεση ήταν συνεπής σε όλο το παιχνίδι και οδήγησε τον QB να ξεφορτωθεί πολλές φορές τη μπάλα, χαραμίζοντας downs.
  • Το miss match στη line of Scrimmage άφησε ελάχιστο χρόνο στον Rodgers για να πασάρει. Η επιτυχία όμως των Packers βασίζεται στα μεγάλα plays στο βάθος του γηπέδου όπου οι Cobb και Nelson βγάζουν το ψωμί τους. Η πίεση όμως ανάγκασε τον Rodgers να πασάρει σ’ αυτούς τους WRs στις 10 γιάρδες, εκεί δηλαδή που ήθελαν οι Seahawks. Το μέγεθος των CBs των Seahawks και η ταχύτητα των LBs, παρεμπόδιζε τους receivers του GB να υποδεχθούν τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου. Απόδειξη για την ταχύτητα των LBs είναι η φάση όπου ο LB Bobby Wagner του Seattle τρέχει για 40 γιάρδες δίπλα στον ταχύτατο Kobb, άσχετα αν η κατάληξη της φάσης ήταν pass interference. Σίγουρα η απουσία ενός παραγωγικού TE, κόστισε στους Packers, αλλά αυτό ήταν δεδομένο με βάση τον τρόπο που έχουν σχεδιάσει το φετινό τους ρόστερ.
Massive Chop Block!
4+1 Chop Blocks σε μία φάση από την O-line των Packers!
  Ποια είναι τα αδύναμα σημεία της φετινής άμυνας των Seahawks; Η μοναδική λύση για τους Packers ήταν ο CB Maxwell. Ο μέχρι πρότινος slot Cornerback, τα βρήκε σκούρα απέναντι στους δύο καλύτερους WRs των Packers χάνοντας πολλές μονομαχίες. Η μετάβαση από το κέντρο του γηπέδου στις γραμμές δεν είναι κάτι εύκολο και ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνει κανείς με τόσο ευέλικτους WRs. Μάλιστα το πρώτο TD των Packers, προήλθε από 3 διαδοχικές πάσες στην πλευρά του παίκτη. Η αδυναμία του παίκτη να προσαρμοστεί στη νέα του θέα είναι εμφανώς το αδύνατο σημείο των Seahawks, μαζί με την άμυνα απέναντι στο run, η οποία δε δοκιμάστηκε. Το γεγονός ότι ο Maxwell είναι το μόνο INT στο παιχνίδι, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μία σύμπτωση μιας και ο Nelson ήταν σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος. Γιατί επικράτησε η επίθεση των Seahawks;
  • Διότι έχει τρεις σημαντικές απειλές, τους Russel Wilson, Marshawn Lynch και Percy Harvin. Οι τρεις αυτοί παίκτες μπορούν να κάνουν τα πάντα μέσα στο γήπεδο και να παίξουν σε όλα τα σχήματα. Μα όλα! Αυτό επιτρέπει στους Seahawks να είναι ελαστικοί όσο αφορά την επιλογή του play. Η παρουσία τόσων “απειλών” στο παιχνίδι αναγκάζει την αντίπαλη άμυνα να είναι έτοιμη για τα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι οι αποστάσεις στην άμυνα είναι φυσιολογικές, δεν υπάρχει υπερφόρτωση κάποιας πλευράς, οι παίκτες που παίζουν στην άμυνα έχουν ισορροπημένα αθλητικά χαρακτηριστικά, χωρίς να είναι σωματώδεις για να σταματούν το run ή γρήγοροι για να σταματούν την πάσα. Βούτυρο δηλαδή στο ψωμί του Russel Wilson που μπορεί να επιλέξει όποιο miss match θέλει.
  • Κίνηση ματ στο χθεσινό παιχνίδι ήταν η χρήση του Percy Harvin σε trick plays και reverses, νωρίς. Την ώρα που οι άλλες δύο απειλές ήταν γνωστές στην άμυνα των Packers, ο Harvin ήταν άγνωστος μιας και είχε ελάχιστες συμμετοχές με τους Seahawks. Η ζημία που προκάλεσε ο Harvin “άνοιξε” τους LBs από το κέντρο της D-line προς τα άκρα, επιτρέποντας καλύτερο running game για τους γηπεδούχους. Το γεγονός ότι τα plays αυτά έγιναν νωρίς το παιχνίδι οδήγησαν τους Packers να “προσέχουν” τον Harvin σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι. Μετά από εκείνο το σημείο, ότι έκαναν οι Seahawks έπιανε. Αποκορύφωμα το TD του Lockette μετά το σεμιναριακό option play του Wilson που μέτρησε λιγότερους Packers από εκείνη την πλευρά. Option (ή επιλογή) play είναι ότι ακριβώς δηλώνει η λέξη. Είναι σχεδιασμένο ο QB να έχει την επιλογή να δώσει τη μπάλα στον RB ο οποίος κινείται εκεί που μπλοκάρει η υπόλοιπη ομάδα ή να την κρατήσει ο ίδιος απειλώντας την αντίπαλη άμυνα τόσο με το τρέξιμο του όσο και με μία πιθανή πάσα.
  • Για μία ομάδα με περιορισμένα επιθετικά όπλα, όπως το Seattle, η απειλή με τόσο διαφορετικούς τρόπους είναι το κλειδί της επιτυχίας. Για να συμβεί κάτι τέτοιο ο O-coordinator και ο QB πρέπει να μπορούν να κάνουν τις σωστές επιλογές όταν πρέπει. Στο Seattle θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι που αυτός ο QB είναι ο Wilson. Ξέρει πότε να τρέξει, πότε να πασάρει, πότε να ξεφορτωθεί τη μπάλα και πότε να ρισκάρει.
  • Ένας επιπλέον λόγος για την επικράτηση του Seattle ήταν και η αδυναμία των Packers να κάνουν τα βασικά. Τα σχήματα και οι τακτικές έχουν νόημα για τους αμυντικούς, όταν μπορούν να κάνουν tackle. Τόσο στο TD του Lockette όσο και στο πρώτο TD του Lynch υπήρχαν αποτυχημένα tackles που θα μπορούσαν να είχαν περιορίσει τη ζημία. Αρκετά από τα λάθος tackles έγιναν από τον Haha Clinton-Dix, φετινό pick 1ου γύρου. Εκτός από τον εκπληκτικό Clay Matthews και τον θετικό Juliuis Peppers, δεν υπήρχαν άλλες θετικές παρουσίες για την άμυνα των Packers.
    Fake option pass
    Τρεις με δύο στη line of scrimmage, άστοχο tackle και TD

About The Author: Hyperbolic Comparison

Ιδρυτικό μέλος του site και πηγή γκρίνιας σε κάθε στιγμή της ύπαρξης του. Εργάζεται πρωινές ώρες όταν του επιτρέπει το NFL. Ερασιτέχνης-αποτυχημένος ποδοσφαιριστής πιο αργός από το replay. Έμπλεξε με το football για οικογενειακούς λόγους και δεν είχε δικαίωμα να μη διαλέξει τους Patriots.