Προπονητολογία

Το The Fritz Pollard Alliance Foundation είναι ένα ίδρυμα με σκοπό την προώθηση της διαφορετικότητας και της ισότητας των ευκαιριών εργασίας στην προπόνηση, στα προπονητικά επιτελεία και την διοίκηση των ομάδων στο NFL. Έχει ονομαστεί έτσι από τον Fritz Pollard o οποίος ήταν ο πρώτος αφροαμερικάνος προπονητής στα πρωταθλήματα-προγόνους της σημερινής λίγκας την δεκαετία των ‘20s. Επίσης, ήταν και σπουδαίος αθλητής παίζοντας -με τους σημερινούς όρους- στην θέση του running back, και μαζί με τον Bobby Marshal οι πρώτοι αφροαμερικάνοι αθλητές.

Αρκετά συχνά έχουμε αναφερθεί στην δυσλειτουργική κοινωνία σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ όσων αφορά τις φυλετικές διακρίσεις. Ο ιστορικός ηγέτης των Raiders Al Davis είχε συγκρουστεί πάμπολλες φορές με τους ομολόγους του σε τέτοια ζητήματα ενώ υπήρξε και πρωτοπόρος με πράξεις (προπονητές, διοίκηση, αθλητές). Επίσης, το ίδιο το πρωτάθλημα στάθηκε στην ανάγκη να νομοθετήσει κανόνα το 2003 (Rooney  Rule, από το όνομα του πρέσβη των ΗΠΑ και διοικητικού ηγέτης των Steelers) που απαιτεί τις ομάδες να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις από εκπροσώπους μειονοτήτων για τις θέσεις του προπονητή και των ανωτέρων διοικητικών προσώπων.

Ο παραπάνω, λοιπόν, οργανισμός λαμβάνει την εκτίμηση του NFL και κάθε Δεκέμβρη διοργανώνεται μια σύσκεψη όπου συζητά με το πρωτάθλημα και προτείνει υποψήφιους. Φέτος ο πρόεδρος του ιδρύματος διέρρευσε στην USA today ότι ο DC Teryl Austin των Lions βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους προτεινόμενους. Παράλληλα με την ίδια λογική, ανέφερε και τα ονόματα των OC των Bills Anthony Lynn, τον OC Harold Goodwin των Cardinals, και τον DC George Edwards των Vikings.

0ap1000000224967

ο Tom Flores αποτελεί τον πρώτο προπονητή μειονότητας που κέρδισε Superbowl (’80, ’83)

Ας τους δούμε όμως σιγά σιγά. Ο DC Teryl Austin είναι 51 χρονών. Κολεγιακός αθλητής και προπονητής (όχι σε HC θέση). Στο επαγγελματικό πρωτάθλημα defensive backs coach στους Seahawks (03-06), Cardinals (07-09), Ravens (11-13, πρωταθλητής) και από το 2014 αμυντικός προπονητής στο Detroit. Την προηγούμενη Κυριακή κράτησε τον QB Drew Brees χωρίς TD για πρώτη φορά από το 2009 σε εντός έδρας αγώνα. Αυτήν την στιγμή η ομάδα κατατάσσεται στην 15η θέση όσο αφορά τις γιάρδες στην άμυνα ενώ το 2015 στην 18η και το 2014 στην 2η. Πέρυσι, είχε περάσει από συνέντευξη από τους  Browns, Dolphins, Giants και Eagles (αν και οι φήμες λένε ότι οι δύο ήταν για τα μάτια του κόσμου)

Ο OC Anthony Lynn είναι 47 χρονών. Πρώην RB και δις πρωταθλητής με τους Broncos. Προπονητής με τους Broncos (00-02 SP), Jaguars (03-04), Cowboys (05-06), Browns (07-08), Jets (09-14) ως RB coach. Από το 2015 με τους Bills πρώτα ως RB coach/HC assistant και από το Σεπτέμβρη προήχθει ως προπονητής επίθεσης έπειτα από την απόλυση του προηγουμένου. Όταν ρωτήθηκε φέτος ποια θέλει να είναι η ταυτότητα της επίθεσης στο Buffalo απάντησε: «Θέλω να παίξω έξυπνο, physical παιχνίδι. Θέλω να είμαι εκρηκτικός… Πρόκειται να παίξουμε πιο γρήγορα και να δούμε εάν μπορούμε να βάλουμε πίεση στην άμυνα». Οδηγεί το σύνολο του χωρίς ιδανικές συνθήκες αφού έχει αρκετούς τραυματισμούς, χωρίς μάλιστα τον σταρ WR Sammy Watkins σε πολλούς αγώνες. Παρ’ όλα αυτά, η δουλειά του κατατάσσεται ως η 19η σε γιάρδες, 9η σε πόντους και 1η σχεδόν σε όλα στο τρέξιμο. Πέρυσι, είχε περάσει από συνέντευξη από τους Dolphins και τους 49ers.

tony-dungy-inspires

ο Tony Dungy, ο μικρότερος ηλικιακά coordinator στην ιστορία, άφησε εποχή με την στρατηγική του

Ο OC Harold Goodwin είναι 43 χρονών. OL αθλητής στο κολέγιο και προπονητής στην ίδια θέση στο ίδιο επίπεδο. Επαγγελματικά έχει εργαστεί στους Bears (04-06, ass OL), Steelers (07-11, πρωταθλητής) και Colts (12) ως OL coach. Από το 2013 επιθετικός προπονητής της Arizona. Δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του να γίνει κάποια στιγμή HC. Η επίθεση πέρυσι ήταν 1η σε γιάρδες και 2η σε πόντους. Σήμερα είναι 9η σε γιάρδες αλλά υπάρχουν αρκετές γκρίνιες. Από την μια μεν, δεν επιλέγει τα plays της ομάδας άρα δεν είναι εξ’ ολοκλήρου δικιά του η ευθύνη (παρά τις διθυραμβικές κριτικές από τον προπονητή/συναδέλφους του), από την άλλη δε ίσως αυτή η έλλειψη τριβής να αποτρέψει κάποιους ενδιαφερόμενους. Ακόμη, είχε προσκληθεί για συνέντευξη από το Tampa Bay τον Ιανουάριο.

Ο DC George Edwards είναι 49 χρονών. Αθλητής στην θέση του LB στο κολέγιο και προπονητής έως την θέση του DC. Στο NFL έχει εργαστεί για τους Cowboys (98-01, LB coach), Redskins (02 LB coach και το 03 DC), Browns (04, LB coach), Dolphins (05-09, 12-13, LB coach), Bills (10-11, DC). Από το 2014 DC των Minnesota Vikings. Όπως και ο παραπάνω υποψήφιος ο Edwards δεν καλεί τα plays, αλλά αντίστοιχα λαμβάνει τις ισχυρές συστάσεις του προπονητή και των συναδέλφων του. Όταν όμως ο HC Mike Zimmer χρειάστηκε να απουσιάσει για λόγους υγείας, ο Edwards κράτησε στους 17 πόντους τους υπερηχητικούς Cowboys (οι λιγότεροι πόντοι εφέτος). Παράλληλα, πρέπει να σημειώσω ότι οι Vikings αμυντικά βρίσκονται στην 3η θέση στις γιάρδες και 4η στους πόντους.

Μπορεί οι πιο χαλαροί φίλαθλοι να μην δίνουν σημασία στα πρόσωπα της διοίκησης αλλά αυτά αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο για να χτιστεί ένα σοβαρό σύνολο. Για το τέλος, λοιπόν, θα γίνει μια αναφορά σε αυτούς τους ανθρώπους που φαίνονται φερέλπιδες για υψηλότερες θέσεις -με βάση τον Rooney Rule-. Ο αντιπρόεδρος της αξιολόγησης αθλητών Marc Ross των Giants, ο διευθυντής του προσωπικού των αθλητών Joey Clinkscales των Raiders, ο διευθυντής των ποδοσφαιρικών εργασιών των Giants και πρώην GM των Lions Martin Mayhew, ο διευθυντής του τμήματος scouting των Eagles Trey Brown.

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!