NFL και Salary Cap

Από τον Clairvoyant


To NFL είναι μια λίγκα, που παρόλο που έχει επίσημους αγώνες μόνο 5 μήνες ανά έτος, το πρόγραμμα είναι έτσι δομημένο που έχει ενδιαφέρον όλον τον χρόνο. Μετά το Super Bowl, που γίνεται τον Φεβρουάριο, έχουμε το ΝFL Combine στις αρχές Μαρτίου, έπειτα τον Απρίλιο έχουμε το Draft, το rookies camp, τα OTAs, τα training camps στην διάρκεια του καλοκαιριού, και τα preseason παιχνίδια τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η regular season. Πίσω από κάθε απόφαση που παίρνουν οι general managers και την κάθε κίνηση τους την καθορίζει το salary cap. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι είναι το salary cap και να κατανοήσουμε πως λειτουργεί.

Το salary cap είναι το τεχνητό όριο στους μισθούς των παιχτών που ορίζει το CBA (Collective Bargaining Agreement), ένα έγγραφο ανάμεσα στο NFL και το NFL Players Association, το σωματείο των παικτών με λίγα λόγια. Το NFL χρησιμοποιεί τον κανόνα του hard cap, που σημαίνει ότι οι ομάδες πρέπει να είναι κάτω από το όριο που ορίζεται από τη λίγκα, και δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το salary cap για κανέναν λόγο.

Το cap εισήλθε στο NFL το 1994 και αναλογιζόταν στα 34,6 εκατομμύρια. Ο τελικός αριθμός αλλάζει κάθε χρόνο κι ορίζεται σύμφωνα με τα έσοδα της λίγκας. Τα πρώτα χρόνια, υπολόγιζαν μόνο τα έσοδα από τις συμφωνίες με τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα εισιτήρια και τα merchandise. Αυτό άλλαξε το 2006, όταν πρόσθεσαν naming rights και τα έσοδα από τοπικές διαφημίσεις. Στις πιο πρόσφατες εκδόσεις των collective bargaining agreements, παίρνονται υπόψιν και τα συνολικά έσοδα κάθε ομάδας. Στο παρελθόν, η συμφωνία ήταν περίπου στο 50% ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και στους παίχτες, αλλά με την προσθήκη ενός ακόμα αγώνα το 2021, και διαφόρων συμφωνιών ανά τα χρόνια, η συμφωνία πλέον ορίζει το 52% να δίνεται στους ιδιοκτήτες και το 48% στους παίχτες. Αυτό το ποσοστό του 48% είναι και το λεγόμενο salary cap, το οποίο έχει οριστεί στα 208,2 εκατομμύρια για το έτος του 2022.

Υπάρχει επίσης και το λεγόμενο minimum cap που μπορεί να ξοδέψει μία ομάδα, και αυτό είναι στο 89% του salary cap. Να σημειώσουμε, επίσης, συνολικά όλες οι ομάδες πρέπει να ξοδέψουν το 95% του διαθέσιμου cap, αλλιώς το υπόλοιπο ποσό, μέχρι να συμπληρωθεί το 95%, μοιράζεται στους παίχτες.

Η νέα χρόνια για το NFL ξεκινάει επίσημα στις 16 Μάρτιου, και από εκεί και έπειτα ισχύει ο κανόνας του Τop 51. Αυτό σημαίνει ότι στο cap αναλογίζονται τα τοπ 51 συμβόλαια μέχρι και την πρώτη εβδομάδα της regular season, όπου τότε προστίθενται το 52ο και 53ο συμβόλαιο. Είπαμε και παραπάνω ότι οι ομάδες δεν μπορούν να ξεπεράσουν ποτέ το salary cap και αν το κάνουν θα έχουν μεγάλα πρόστιμα, από αφαίρεση draft picks μέχρι και ακύρωση συμβολαίων. Επίσης, όσα χρήματα δεν ξόδεψαν οι ομάδες από το salary cap αυτής της χρονιάς προστίθενται στο salary cap της επόμενης, το λεγόμενο rollover.

O κανόνας των Τοp 51 συμβολαίων ορίζει, επίσης, ότι το cap hit ορίζεται από τον πρώτο και τον τελευταίο στην κατάταξη. Για παράδειγμα, αν ένας rookie επιλεχθεί υψηλά στον πρώτο γύρο, το συμβόλαιό του θα είναι υψηλό. Το συμβόλαιό του, λοιπόν, θα καταταχτεί στα τοπ 51, και το τελευταίο στην κατάταξη (που μπορεί να είναι ενός undrafted παίκτη) θα βγει εκτός της λίστας. Με την νέα κατάταξη, προσθαφαιρείται το τοπ συμβόλαιο από το τελευταίο που βγήκε εκτός. Αν υποθέσουμε ότι το τοπ συμβόλαιο είναι στα 5 εκατομμύρια και το τελευταίο ήταν στις 750 χιλιάδες, θα έχουμε ένα σύνολο των 4,25 εκατομμυρίων. Αυτή η προσθαφαίρεση είναι το λεγόμενο cap hit σε μία ομάδα.

Ο πάτος της λίστας συμβολαίων των Green Bay Packers. Βλέπετε τους παίκτες που βγαίνουν εκτός τον υπολογισμό των Τοπ 51 [πηγή: OverTheCap]

Σε αυτούς τους υπολογισμούς συμμετέχουν πλήρως οι “cap guru” των ομάδων, που φροντίζουν ώστε οι ομάδες να παραμένουν εντός των ορίων της λίγκας. Από τα σημαντικότερες κινήσεις που παίρνουν μέρος είναι η μεταβίβαση των συμβολαίων στο salary cap των επόμενων χρόνων, με διάφορες ρήτρες στα συμβόλαια όπως τα restructures, τα voidable years και τα λοιπά.

Ο μεγαλύτερος σκοπός μίας ομάδας, μέσω του υπεύθυνου για το cap, είναι να “σπρώξει” όσο τον δυνατόν γίνεται λιγότερα χρήματα σε μελλοντικά χρόνια, χωρίς να μειώσει την ανταγωνιστικότητα της ομάδας. Πρέπει να βρουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των δύο. Κάποια ομάδα που μεταβιβάζει χρήματα σε επόμενα χρόνια κάποια στιγμή θα πληρώσει το τίμημα χάνοντας σημαντικούς παίχτες που δεν θα μπορεί να τους προσφέρει νέο συμβόλαιο. Για παράδειγμα, αν μία ομάδα έχει 50 εκατομμύρια σε dead money, την επόμενη χρονιά θα ξεκινάει την χρονιά με μείον 50 εκατομμύρια από το συνολικό cap, σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

Για να βρεθεί μια ομάδα κάτω από το salary cap είναι τόσο εύκολο, όσο να προσπαθήσεις να λύσεις έναν κύβο του Rubik· θα φτάσεις, εν τέλει, στην λύση, το δύσκολο είναι να το κάνεις όσο πιο αποδοτικά γίνεται.

About The Author: NFLgreece