Πολύς λόγος έγινε στην offseason για το σύστημα που έφερε στην έρημο ο Kliff Kingsbury. Αν και τα νούμερά του στο Κολλεγιακό πρωτάθλημα ήταν εντυπωσιακά, το ρεκόρ νικών του (37-40) έκανε πολλούς να το αμφισβητούν.
Στην preseason τα πράγματα μπερδεύτηκαν περισσότερο. Ο Kyler Murray είχε ένα καλό drive στο πρώτο ματς, ένα καταστροφικό δεύτερο ματς, κι ένα μέτριο προς καλό τρίτο ματς. Κι αυτός όμως και ο coach των Cardinals έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τα plays που χρησιμοποίησαν ήταν πολύ βασικά, και δεν είχαν μεγάλη σχέση με αυτά που θα βλέπαμε στην κανονική περίοδο.
Την Κυριακή κόντρα στους Lions είχαμε τα “αποκαλυπτήρια”. Ωστόσο, η ροή του ματς δεν μας επέτρεψε να έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι έχει τελικα στο μυαλό του ο coach KK.
Στην αρχή του ματς το playcalling είχε σκοπό να βάλει στο παιχνίδι τον rookie quarterback, οπότε ήταν σχετικα απλό, με run-pass options και μερικά out routes. Το pass rush των Lions και η ασυννενοησία μεταξύ Murray και wide receivers έκανε τα πράγματα χειρότερα, και την επίθεση των Cardinals να δείχνει ατροφική.
Για να μπορέσει να πετύχει έστω κι ένα καλό drive ο Kingsbury χρησιμοποιούσε ακόμη πιο βασικά plays, με αποτέλεσμα σε τρεις περιόδους οι Cards να έχουν να επιδείξουν μόλις δύο field goals.
Με το σκορ στο 24-6 ο Kingsbury αποφάσισε να πάει πιο βαθειά στο playbook, αφού δεν είχε και τίποτα να χάσει. Τελικά αυτό του βγήκε, ο Murray βρήκε ρυθμό, και η Arizona γύρισε ένα σχεδον χαμένο ματς, παίρνοντας την ισοπαλία. Έστω κι αν σ’ αυτό είχε μεγάλη συμπαράσταση από την κούραση της άμυνας των λιονταριών.
Ποιά είναι όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος του Kingsbury; Κατ’ αρχάς ο καταιγιστικός ρυθμός. No huddle που δεν επιτρέπει στον αντίπαλο τις αλλαγές, αλλά επιτρέπει στον Murray να διαβάζει με την άνεσή του την αντίπαλη άμυνα.
Επίσης, πλήρη ελευθερία στον quarterback να αλλάζει το play πριν το snap, αναλόγως του τι διαβάζει. Και παρ’ όλο που αυτό είναι ένα ρίσκο με έναν 21χρονο quarterback, ο Kingsbury δείχνει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Murray.
Πέρα από το run-pass option είδαμε και triple option, με καποιον wide receiver να προσποιειται jet sweep, πέρα από τον David Johnson που προσποιείται το run. Και πάλι είναι απόφαση του Murray σε ποιόν θα αφήσει τη μπάλλα, ή αν θα την κρατήσει αυτός.
Στην τέταρτη περίοδο και στην παράταση είδαμε αποκλειστικά 4WR και 5WR sets. Όταν οι Lions προτιμούσαν man to man άμυνες, οι Cardinals όργωναν το γήπεδο προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τα one on ones. Όταν οι Lions έπαιζαν ζώνη, οι receivers προτιμούσαν crossing routes, πρωσπαθώντας να δημιουργήσουν κενά. Και στις δυο περιπτώσεις, κλειδί ήταν ο Murray, που έπρεπε να πάρει την απόφαση για το που θα πασσάρει τελικά.
Σε μια φράση, το σύστημα του Kliff Kingsbury είναι να γεμίσει το γρασίδι με πιθανές επιλογές, και να αφήσει τον Kyler Murray να αποφασίσει ποιο matchup έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Βαρύ το φορτίο για έναν τόσο νεαρό quarterback, έναν quarterback όμως που παίρνει τέτοιες αποφάσεις όλη του τη ζωη. Γι’ αυτό άλλωστε και επιλέχτηκε στο νο 1!