Ο Τελικός του CFP National Championship – 150 Χρόνια Ιστορίας

To πρωί -για εμάς- της 8ης Ιανουαρίου, στις 3πμ, θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τον τελικό του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος. Αντιμέτωπα θα βρεθούν τα δυο καλύτερα προγράμματα των τελευταίων ετών η Alabama Crimson Tide και οι Clemson Tigers σε έναν τρομερά υποσχόμενο αγώνα.

Ο αμερικάνικος εμφύλιος τελειώνει το 1865, οι ΗΠΑ αποτελούν μετά βίας μια κρατική οντότητα και όμως από το 1869 έχουμε τον πρώτο θεωρητικό πρωταθλητή. Φέτος δηλαδή (ημερολογιακή χρονιά 2019) είμαστε μάρτυρες στα 150 χρόνια ενός εκπληκτικού αθλητικού δρωμένου. Παρ’ ολ΄ αυτά, χρειάστηκαν 129 χρόνια (1998) ουτοσώστε να αποκτήσει έναν αγώνα που θα έκρινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο τον νικητή. Ως τότε ανακηρυσσόταν μέσα από ψηφοφορίες ή διάφορα άλλα συστήματα που όπως καταλαβαίνεται συχνά ήταν ο λόγος διάφορων διαμαχιών. Από το 1998 και μετά μπορούμε να πούμε ότι το ενδιαφέρον ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, ο φανατισμός παρατηρούμε να ξεχειλίζει από παντού και οι θρυλικές στιγμές να διαδέχονται η μια την άλλη. Αρκετοί σκέφτονται ερασιτέχνες, φοιτητική ζωή, σχολικούς αγώνες κλπ αλλά εξετάζοντας την δομή και την οργάνωση μπορούμε να πούμε, ότι μετά το NFL και το Superbowl, το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα και το πλαίσιο ανάδειξης του εθνικού πρωταθλητή αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός των ΗΠΑ.

Όλοι οι δρόμοι φέτος οδηγούν στην Santa Clara στην περιοχή του κόλπου στην California, στο γήπεδο των 49ers. Εκεί θα καταλήξουν οι δυο καλύτερες ομάδες που πρώτα πέρασαν μέσα από τα περιφερειακά τους πρωταθλήματα και την ψηφοφορία των τοπ25 ομάδων και έπειτα από τα playoff των τεσσάρων ομάδων. Δηλαδή:

 

Η μεν Alabama αγωνίζεται στην περιφέρεια SEC, την δυνατότερη των τελευταίων ετών, με έδρα το Bryant–Denny Stadium στην Tuscaloosa της Alabama. Τα τελευταία 12 χρόνια ηγείται υπό τον κροάτικης καταγωγής θρυλικό προπονητή Nick Saban και έχουν κερδίσει μαζί 5 εθνικά πρωταθλήματα, μεταξύ αυτών και το τελευταίο χρονικά. Το φετινό ρεκόρ της ομάδας βρίσκεται στο 14-0 και δίκαια τοποθετείται στην #1 θέση της ψηφοφορίας του τοπ25. Πρέπει να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο σύνολο θεωρείται ως ένα από τα πιο δυνατά που έχουν υπάρξει. Όλα τα εντός έδρας παιχνίδια τα έπαιξε με πάνω από 100.000 κόσμο.

*Αθλητές που πρέπει να προσέξεις για το 2019 NFL Draft: DT Quinnen Williams, DL Raekwon Davis, OT Jonah Williams, TE Irv Smith Jr, CB Trevon Diggs, RB Damien Harris, LB Mack Wilson, S Deionte Thompson, NT Isaiah Buggs, RB Josh Jacobs, OLB Anfernee Jennings.

Το δε Clemson αγωνίζεται στην περιφέρεια ACC με έδρα την “Death Valley” (Memorial Stadium) στο Clemson της South Carolina. Προπονητής ο σπουδαίος Dabo Swinney τις τελευταίες 10,5 περιόδους, έχοντας κατακτήσει μαζί το πρωτάθλημα του 2016. Έχει γεννηθεί στην πολιτεία της Alabama και έχει υπάρξει WR και βοηθός προπονητή του επερχόμενου αντιπάλου. Οι τελευταίοι τρεις πανεπιστημιακοί τελικοί έχουν ως νικητές τα δύο αυτά κολλέγια με τελικό αποτέλεσμα μικρότερο του ενός TD, συμπεριλαμβανομένου και μιας παράτασης. Το φετινό ρεκόρ της ομάδας βρίσκεται στο 14-0 και δίκαια τοποθετείται στην #2 θέση της ψηφοφορίας του τοπ25. Ακόμη, ενδιαφέρον έχει ότι ο DC Brent Venables αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο αμειβόμενο βοηθό προπονητή με $1,7 εκατομμύρια τον χρόνο.

*Αθλητές που πρέπει να προσέξεις για το 2019 NFL Draft: DT Christian Wilkins, DE Clelin Ferrell, DT Dexter Lawrence (τιμωρημένος), LB Tre Lamar, DE Austin Bryant, CB Trayvon Mullen. Προσοχή επίσης και στον true-freshman QB Trevor Lawrence για τα μεθεπόμενα draft.

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!