Οι 4 Quarterbacks του 2019 NFL Draft

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένουμε με μεγάλη αγωνία τα draft, τα οποία φέτος θα λάβουν χώρα στο Νάσβιλ του Τέννεσσι. Νέος άνεμος θα πνεύσει στις ομάδες και μεγάλες ελπίδες θα δημιουργηθούν στους φιλάθλους. Τι γίνεται όμως με την ίσως πιο πολύπλοκη θέση του πρωταθλήματος, αυτή του QB; Αξίζει κάποιος να ποντάρει σε έναν ελεύθερο αθλητή ή να επενδύσει τις ελπίδες του σε έναν από το draft του 2019 (25/4).

Οι φήμες λένε ότι η φετινή τάξη δεν είναι ιδιαίτερα δυνατή. Πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχε η αίσθηση ότι ο Justin Herbert (Oregon) θα ήταν η αδιαμφισβήτητη πρώτη επιλογή στην θέση του. Έπειτα από μια όχι και τόσο δυνατή χρονιά αποφάσισε να ξαναγυρίσει στο πανεπιστήμιο με αποτέλεσμα διαφορετικά ονόματα σήμερα να κονταροχτυπιούνται για τον αριθμό 1. Οι φήμες όμως είναι φήμες και πάντα θα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και όχι αποτύπωση της πραγματικότητας κάθε αθλητή ξεχωριστά. Κάθε στιγμή μπορείς να βρεις αθλητές-διαμάντια ανεξάρτητα της δυναμικότητας της τάξης. Παρακάτω θα διαβάσετε μια λιτή και περιεκτική παρουσίαση των 4 QBs που μέχρι σήμερα έχουν μπει στις διάφορες συζητήσεις για επιλογή στον πρώτο γύρο του draft:

QB Kyler Murray, Oklahoma Sooners, r-Junior, ύψος 5-10

Πραγματικός dual-threat QB, έριξε 4.000 γιάρδες και έτρεξε 1.000 γιάρδες, ο μοναδικός στην μεγάλη κατηγορία των πανεπιστημίων με τέτοιους αριθμούς μαζί με τον Deshaun Watson. Η εκπληκτική αθλητικότητα του προκαλεί πονοκεφάλους στις άμυνες και αποδρά ή δημιουργεί φάσεις σαν RB. Με πνεύμα νικητή χαρακτηρίζεται ως playmaker και clutcher, ιδιότητες που τον βοήθησαν για να του δώσουν τον τίτλο του καλύτερου κολεγιακού αθλητή την προηγούμενη χρονιά. Καλό χέρι, εκτελεί όλες τις ρίψεις, δοκιμάζει τους Safety βαθιά, επιτίθεται ικανά στα στενά παράθυρα. Άνω του μετρίου ακρίβεια και αποτελεσματικός στην πάσα όταν κινείται αλλά έχασε εμφανώς αρκετές περισσότερες προσπάθειες από ότι ο προκάτοχος του Baker Mayfield. Πολύ κοντός και μικρότερος από το αναμενόμενο για αυτήν την θέση σκελετός, αν και στο Scouting Combine κατάφερε να γυρίσει τις εντυπώσεις και να φέρει τους αριθμούς και τις συγκρίσεις κοντά στον Russell Wilson. Διατυπώνονται ερωτηματικά για την αντοχή του λόγω του μεγέθους και του στυλ παιχνιδιού του ενώ τον είδαμε μόνο έναν γεμάτο χρόνο στο NCAA. Η ομάδα που θα τον επιλέξει θα πρέπει να χτίσει ολοκληρωτικά γύρω του με τους αντίστοιχους προπονητές και αναπληρωματικούς. Αφροαμερικάνικης και Κορεάτικης καταγωγής, είναι επίσης απόφοιτος της Oklahoma δηλαδή ενός πραγματικού πολυβολείου που επιδοτεί τους QBs. Έχει ήδη γίνει draft από το baseball, στον αριθμό 9 από τους Oakland Athletics, ενώ στο NFL φημολογείται από πάρα πολλούς ότι ήδη του ανήκει ο αριθμός 1 των Arizona Cardinanls του HC Kliff Kingsbury (προπονητής παρόμοιας φιλοσοφίας).

 

QB Dwayne Haskins, Ohio State Buckeyes, r-Junior, ύψος 6-3

Άνετος και υπομονετικός πίσω από την OL, με καλό συγχρονισμό. Χαρακτηρίζεται ως pocket passer. Ισχυρό χέρι, μπορεί να ρίξει βαθιά και να επιτεθεί ικανά στα στενά παράθυρα. Καλή κατασκευή, στέκεται δυνατά μέσα στο pocket. Έσπασε τα ρεκόρ για μία χρονιά σε γιάρδες πάσας και TDs σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και σε μια από τις δυνατότερες περιφέρειες. Μαγική παρουσία εναντίων του Michigan διαλύοντας το σε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπυ του αμερικάνικου αθλητισμού. Ένας αγώνας που όλα τα μάτια ήταν στραμμένα πάνω στις δυο ομάδες και μάλιστα σε μια περίοδο που το Ohio State κατέρρεε (ρεκόρ πόντων δέχθηκαν οι Wolverines στο ιστορικό ντέρμπι). Έχει την ακρίβεια στην πάσα άλλα και αρκετά περιθώρια για να την εξελίξει σε εξαιρετικό επίπεδο. Αυτό ίσως να συμβαίνει διότι είναι αρκετά ακατέργαστος ακόμη, με μια μόνο γεμάτη χρονιά παρόλο που μπορούσε να παίζει για άλλα δύο χρόνια ερασιτεχνικά. Απαιτεί μια σημαντική διαμόρφωση στο επόμενο επίπεδο, να δουλέψει στην σταθερότητα και να βελτιώσει την ασυνέπεια στις αποφάσεις. Επίσης, στα αθλητικά χαρακτηριστικά είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

 

QB Drew Lock, Missouri Tigers, Senior, ύψος 6-4

Θα χαρακτηρίζαμε το στυλ του ως gunslinger και QB κάθετου παιχνιδιού. Χέρι κανόνι που μπορεί να ρίχνει βαθιά. Μπορεί να εκτελέσει όλες τις ρίψεις και να επιτεθεί ικανά στα στενά παράθυρα. Πρότυπο σώμα και καλή κατασκευή με 3,5 χρόνια στην θέση του βασικού QB. Έξυπνος, με αυτοπεποίθηση, υπερβολικά φιλομαθής του playbook/film. Λέγεται ότι στο Senior Bowl ξεχώριζε για την αντίληψη του -με διαφορά- από τους υπόλοιπους. Καλός συγχρονισμός, όραση ανώτερου επιπέδου, δεν κλειδώνει αποκλειστικά στον πρώτο στόχο αλλά εξελίσσει τις επιλογές του. Αν και ζοριζόταν τα προηγούμενα χρόνια, γενικά μπορούμε να πούμε ότι έχει άνω του μετρίου ακρίβεια αλλά είναι ένα στοιχείο που πρέπει να δώσει βάση και να εξελίξει στο επόμενο επίπεδο. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται και στις πολλές αλλαγές OC στο πανεπιστήμιο με αποτέλεσμα να χάσει έδαφος σε πολλά βασικά στοιχεία και να χαρακτηρίζεται ως ο λιγότερος προπονημένος και διαμορφωμένος QB του draft. Το παραπάνω πιθανώς να του κλόνισε την σταθερότητα με συνέπεια τα προβλήματα στην λήψη των αποφάσεων μέσα στον αγώνα. Εμπιστεύεται το χέρι του περισσότερο από όσο πρέπει και τζογάρει παραπάνω από το κανονικό στην καλή κάλυψη του υποδοχέα από την άμυνα. Σημαντικό είναι να προσθέσουμε ότι οι παλάμες των χεριών του είναι ελαφρώς μικρότερες από αυτές που θα έπρεπε να είναι. Με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας αθλητής που έχει μεγάλο ταβάνι αλλά από την άλλη θέλει μεγάλη δουλειά και προσοχή.

 

QB Daniel Jones, Duke Blue Devils, r-Junior, ύψος 6-5

Αθλητής του HC David Cutcliffe που η δουλειά του είναι γνωστή και αξιοσέβαστη σε όλο τον κόσμο του football, κυρίως στην προετοιμασία των QBs (πχ. Payton & Eli Manning). Χαρακτηρίζεται ως pocket passer με ένα δυνατό χέρι που μπορεί να ρίξει βαθιά, καλή μηχανική και μπορεί να εκτελέσει όλες τις ρίψεις. Καλό ύψος, καλό σώμα, με καλή όραση και παράλληλα πατάει δυνατά στο pocket. Έξυπνος, που διαβάζει τις άμυνες χωρίς να κλειδώνει στον πρώτο στόχο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ικανοποιητικά τα πόδια του για να βγει από μια δύσκολη κατάσταση αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διπλή απειλή. Η ακρίβεια του είναι άνω του μετρίου με κακούς αριθμούς όμως. Είχε αρκετά θέματα με την απόδοση των WRs και την OL, αλλά ήταν εμφανές ότι το παιχνίδι που έδινε στην ομάδα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από ότι του επέστρεφαν πίσω. Ειδικά στην μεσαία απόσταση ήταν εξαιρετικός. Από την άλλη, παρατηρούμε ότι κρατάει την μπάλα πάρα πολύ. Πρέπει να βελτιώσει τον συγχρονισμό ενώ αρκετές φορές παρατηρήσαμε ότι έστελνε την μπάλα πάνω στην καλή κάλυψη της άμυνας. Ακόμα, είχε υποστεί κάταγμα κλείδας την περασμένη περίοδο. Τρία χρόνια βασικός κατά το παρελθόν και με ένα καλό ταβάνι εξέλιξης για το μέλλον.

     
τα στατιστικά των 4 αθλητών την τελευταία αγωνιστική περίοδο
 

*Σε ένα δεύτερο επίπεδο επεξεργασίας των διαθέσιμων αθλητών του draft, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τον QB Ryan Finley, NC State Wolfpack (r-Senior, ύψος 6-4), QB Will Grier, West Virginia Mountaineers (r-Senior, ύψος 6-2), QB Clayton Thorson, Northwestern Wildcats (r-Senior, ύψος 6-4), QB Jarrett Stidham, Auburn Tigers (r-Junior, ύψος 6-2), Tyree Jackson, Buffalo Bulls (Junior, ύψος 6-7) που κατά πάσα πιθανότητα θα μας απασχολήσουν από τον δεύτερο γύρο και μετά.

**αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιανού γύρου οι βασικοί QB κατακτούν τους τίτλους? Επιπλέον, από ποια κολέγια προέρχονται οι βασικοί QB νικητές του Superbowl? (δεν μετριούνται τα πρωταθλήματα σαν σύνολο αλλά σαν κάθε επιλογή ξεχωριστά)    

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!