Άνεμος Αλλαγής στο Cleveland?

    Όλοι όταν ακούμε την λέξη Browns, ένα συναίσθημα συμπάθειας βγαίνει από μέσα μας. Αυτό συμβαίνει διότι κατανοούμε την ατυχία, την στενοχώρια των φιλάθλων αλλά και τις λάθος επιλογές της ομάδας του Cleveland. Η τελευταία φορά που κέρδισαν division ήταν στο μακρινό 1989 ενώ από εκεί και πέρα έχουν μόνο 3 νικηφόρες περιόδους και 2 φορές παρουσία στα playoff (συνολικό ρεκόρ 126-242, 34%). Σημαντικό είναι παράλληλα να αναφέρουμε την όλη διαμάχη με την αλλαγή ονόματος και πόλης και την μετατροπής της ομάδας σε Baltimore Ravens πριν επιστρέψει πάλι με μια απουσία ελάχιστων χρόνων.

     Το παράξενο είναι ότι αυτή η ατυχία δεν φαίνεται να κυνηγά μόνο την ομάδα του football αλλά γενικότερα τις ομάδες του Cleveland στα βασικά επαγγελματικά αθλήματα. Παρατηρούμε ότι η τελευταία φορά που κέρδισε κάποιος ένα τίτλο ήταν στο μακρινό 1964, με τους Browns του απίστευτου FB Jim Brown. Δηλαδή σε ένα ανενεργό σήμερα πρωτάθλημα που προηγήθηκε της συγχώνευσης NFL-AFL και δημιουργίας του νέου NFL και του SuperBowl. Αναφερόμαστε περίπου σε 156 περιόδους αποτυχίας καθώς και η ομάδα baseball (τελευταίος τίτλος το 1948) και του μπάσκετ (με τον σούπερσταρ LeBron James μάλιστα) δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στην πηγή.

     Ας επανέλθουμε όμως στο σήμερα και συγκεκριμένα στο 2012 όπου ο σημερινός ιδιοκτήτης Jimmy Haslam απέσυρε το μειοψηφικό πακέτο που κατείχε στους Steelers προκειμένου να γίνει ο κύριος των Browns με το ποσό του 1 δις $. Παρ’ ολ’ αυτά μέχρι σήμερα ένας χαμός εξακολουθεί να υπάρχει, με τα στελέχη του οργανισμού να αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. O Haslam λοιπόν τον Ιανουάριο του 2016 κάνει πράξη μια πολύ τολμηρή σκέψη δίνοντας τα ηνία της ομάδας και ουσιαστικά τον τίτλο του προέδρου στον Paul DePodesta προερχόμενο από το πρωτάθλημα του baseball.

     Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο DePodesta θα ασχοληθεί με την αναδιοργάνωση της ομάδας ως σοβαρού και αξιοσέβαστου οργανισμού και όχι μόνο με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Άλλωστε γι αυτό προσλήφθηκαν οι επίσης καινούργιοι GM Brown, HC Jackson και VP of Personnel Berry (από Colts/scout).

o θρύλος της πόλης FB Jim Brown

     Ποιος είναι όμως ο DePodesta που ποντάρουν την αναγέννηση τους oι Browns? Γεννημένος στην Virginia και απόφοιτος του Harvard (σαν αθλητής του πανεπιστημίου επίσης σε football και baseball) o 43χρονος θεωρείται ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες διοικητικούς παράγοντες. Ξεκίνησε το 1996 από τους Cleveland Indians (MLB) ως scout ενώ οι μετοχές του απογειώθηκαν λίγα καιρό αργότερα με τους Oakland Athletics (MLB) ως βοηθός GM του φημισμένου Billy Beane. H προσήλωση του στους αριθμούς και στις αναλύσεις τους, βοήθησε την ομάδα της Καλιφόρνια να επιστρέψει στις επιτυχίες σπαταλώντας ένα πολύ μικρό ποσό. Να έχετε κατά νου ότι στο baseball υπάρχει ένα παράξενο salary cap όπου παρατηρούνται μεγάλες οικονομικές διαφορές. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη όπου ο συγγραφέας Michael Lewis εμπνεύστηκε το βιβλίο Moneyball ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Ο αντίκτυπος της ταινίας ήταν τόσο μεγάλος που ενέπνευσε μια νέα σχολή στο τρόπο διοίκησης μιας ομάδας σε πολλά αθλήματα σε ένα παγκόσμιο φάσμα. Τον ρόλο του DePodesta τον υποδύθηκε ο ηθοποιός Jonah Hill που προτάθηκε για Όσκαρ μάλιστα. Στην ταινία όμως θα παρατηρήσουμε αρκετές διαφορές σε σχέση με την πραγματικότητα (όπως η σωματοδομή του χαρακτήρα) καθότι ο ισχυρός παράγοντας των Browns δεν έδωσε την συγκατάθεση του. Εν τούτοις η κεντρική φιλοσοφία του μεταδόθηκε από την μεγάλη οθόνη. Η συγκεκριμένη θεωρία με λίγα λόγια λέει ότι με την βοήθεια της στατιστικής ανάλυσης και των ιδιοτήτων των αριθμών σου αποκαλύπτει τις καλύτερες λύσεις για την ομάδα σου χωρίς να χρειάζεται να υπέρ-ξοδέψεις μεγάλα ποσά στους προφανείς αθλητές. Αυτό πολλές φορές μοιάζει σαν ένα τρενάκι του τρόμου καθώς θα παραμερίσεις συνήθως έναν φαινομενικά με καλύτερη φήμη αθλητή και θα προτιμήσεις κάποιον άλλο που σνομπάρουν οι υπόλοιπες ομάδες, εξ’ αιτίας της ανάλυσης που βλέπει κάποιο κρυμμένο διαμάντι στα στατιστικά του.

o ηθοποιός Jonah Hill προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου

Το 2004 ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στην ζωή του καθώς σε ηλικία 31 ετών προσλήφθηκε σαν GM των LA Dodgers (MLB) αποτελώντας παράλληλα των 5 νεότερο σε αυτήν την θέση στην ιστορία του πρωταθλήματος. Την ίδια χρονιά κέρδισε το πρώτο division τίτλο από το 1988. Δεν ήταν συμπαθής στον σκληρό τύπο του LA που θέλει πάντα νίκες ενώ παρατηρήθηκε και διαφορά φιλοσοφίας με τον ιδιοκτήτη της ομάδας και σε συνδυασμό με μια κακή περίοδο την επόμενη χρονιά απολύθηκε. Το 2006 εργάστηκε στους San Diego Padres (MLB) σε διάφορες διοικητικές θέσεις (Special Assistant for Baseball Operations, Executive Vice President) ενώ τον Νοέμβριο του 2010 προτίμησε να μεταπηδήσει στους NY Mets ακολουθώντας τον CEO της προηγούμενης ομάδας του (vice president of player development and scouting) πριν κάνει το άλμα στο NFL.

Paul DePodesta o νέος διοικητικός ηγέτης των Browns

     Παρότι η καριέρα του είναι γεμάτη από baseball, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος πάντοτε ήθελε να ασχοληθεί με το football και συγκεκριμένα ως προπονητής. Πέρασε για λίγο από το Καναδέζικο πρωτάθλημα πριν βρεθεί στο MLB. Στους λίγους μήνες παρουσίας του στους Browns παρατηρούμε να πνέει ένας αέρας αλλαγής. Τρανή απόδειξη το draft και οι ανταλλαγές που έγιναν. Ενώ θα περιμέναμε το Cleveland να κάνει κάποια τραγική κίνηση και να τους κοροϊδεύει όλο το πρωτάθλημα, αντ΄αυτού οι Browns έπαιξαν τα χαρτιά τους ανταλλάσοντας το νο2 με περισσότερα picks και επιλέγοντας «τον παίχτης τους» WR Coleman λίγο παρακάτω με μια επιπλέον ανταλλαγή. Αν θα βγει τον ρίσκο θα το δούμε μετά από χρόνια, προς το παρόν όμως φαίνεται σαν μια κίνηση προς μια λογική κατεύθυνση που δεν μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

     Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε εντύπωση στο DePodesta ήταν κατά την διάρκεια του Scout Combine. Κατευθυνόμενος προς το αεροδρόμιο της Ινδιανάπολις άκουσε στελέχη άλλων ομάδων να διακωμωδούν τον ίδιο και τους Browns. O ίδιος το θεώρησε σαν πρόκληση γυρίζοντας το μυαλό του στο παρελθόν και τους Athletics. Για να δούμε θα καταφέρει να επαναλάβει την ιστορία και να αναγεννήσει το Cleveland ή θα είναι ακόμη ένα αποτυχημένο εγχείρημα των Browns?

About The Author: Ian

Μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό σε όλο του το φάσμα από τον κλασσικό στίβο έως το surf. Βαμμένος Raiders από τα τέλη 90s. Λάτρης της στρατηγικής και της συγκροτημένης σκέψης, ειδικά αυτής που πηγάζει από το football!