Αυτή η στήλη έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για την ανάλυση αγώνων. Το σημερινό θέμα όμως είναι δύο πρόσωπα, ο Robert Griffin ο Γ’ (RG3) και ο Colin Kaepernick των Redskins και 49ers αντίστοιχα. Οι δύο αυτοί QBs αν και μπήκαν στην λίγκα με ένα χρόνο διαφορά έχουν αρκετά κοινά. Αρχικά είναι ίσως οι δύο πιο αθλητικοί QBs στο NFL. Έπειτα ξεκίνησαν βασικοί για τις ομάδες τους την ίδια σεζόν, το 2012. Ταιριάζουν ιδανικά στις option επιθέσεις και τέλος διανύουν αμφότεροι μία πολύ κακή φετινή σεζόν.
Σκοπός λοιπόν αυτού του κειμένου είναι να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η εξέλιξη των δύο ελπιδοφόρων αυτών QBs, δεν ήταν η αναμενόμενη. Οφείλω να παραδεχθώ κάπου εδώ την αρνητική μου προκατάληψη για τους “mobile QBs” εκείνους δηλαδή που δεν παίζουν τηρώντας το δόγμα του “καλού Quarterback”. Θα προσπαθήσω λοιπόν να αναφέρω και όλα τα ελαφρυντικά των δύο περιπτώσεων και αν τελικά ξεχάσω κάτι, σε καλώ να είστε ανελέητοι μαζί μου στα σχόλια.
Το δόγμα
Οφείλω όμως να ξεκαθαρίσω ποιο είναι το δόγμα του καλού QB που ανέφερα παραπάνω. Πρόκειται για το σύνολο των αρετών του QB που τον κάνουν αξιόπιστο, συνεπή και αποδοτικό.
- Το πρώτο σετ χαρακτηριστικών είναι τα σωματικά όπως το ύψος, η ταχύτητα και η δύναμη με την οποία πασάρει. Το ύψος επιτρέπει στον QB να βλέπει πίσω από τη line of scrimmage, στην οποία συνήθως βρίσκονται ψηλά παλικάρια (άνω του 1,85). Η ταχύτητα του επιτρέπει να αποφεύγει το pass rush και να κινείται εύκολα εκτός pocket. Η δύναμη στους ώμους και τα χέρια του επιτρέπει να πασάρει γρηγορότερα και μακρύτερα.
- Το δεύτερο σετ περιλαμβάνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός QB. Την ευκολία του με την οποία εκτελεί τα drops (τριών ή πέντε βημάτων) έχοντας πάντα τα μάτια του στους receivers του. Επιπλέον ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που λίγοι προσέχουν σε έναν QB είναι το Footwork του. Δηλαδή η ικανότητα του να βάζει τα πόδια του σε τέτοια θέση ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη για την εκτέλεση της πάσας. Το Footwork επίσης του επιτρέπει να κάνει τα απαραίτητα πλάγια βήματα μέσα στο pocket για να γλιτώσει από το pass rush. Τέλος η σπανιότερη τεχνική αρετή για έναν QB, είναι όχι απλά η ακρίβεια, αλλά η συνέπεια στην ακρίβεια! Τουλάχιστον στο επίπεδο του NFL, όλοι οι QBs έχουν υπάρξει ακριβείς και σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ταχύτητα της εξέλιξης της φάσης στο επαγγελματικό football όμως και οι επίσης ικανοί Defensive Backs, απαιτούν από τους QBs να είναι ακριβής στις πάσες τους, σχεδόν σε κάθε play.
- Τέλος το τελευταίο σετ περιλαμβάνει τα πνευματικά χαρίσματα των φυσικών ηγετών της επίθεσης. Η φύση της θέσης είναι τέτοια που απαιτεί από τον QB άριστη γνώση του αντιπάλου ώστε να αναγνωρίζει άμεσα στα miss match σε κάθε παράταξη της αντίπαλης άμυνας πριν τα snaps. Επιπλέον, ένας καλός QB πρέπει να έχει περιφερειακή όραση. Όχι μόνο για να μπορεί να βλέπει τους WRs τους, αλλά και να τσεκάρει την κατάσταση στο pocket ανά πάσα στιγμή.
Colin Kaeperncick
Ο Kaepernick είναι ο καλύτερος αθλητής που έχει παίξει τη θέση του QB στην ιστορία του football. Είναι και ψηλός και δυνατός και γρήγορος. Αυτό που του λείπει είναι κυρίως η τεχνική και η συνέπεια στις πάσες του. Κύριο επιχείρημα των επικριτών του είναι η αργή του σκέψη και κατανόηση της εξέλιξης της φάσης. Μπορεί η κακή O-line των 49ers να είναι μία δικαιολογία, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει η σύνθεση της σημαίνει και ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Από το 2012 μέχρι σήμερα οι άμυνες έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί στην option offense. Αυτό που ίσως δεν έχει εξελιχθεί είναι το playbook των Niners που δεν έχει παρουσιάσει κάτι νέο.
Πάμε να ρίξουμε όμως μία πιο προσεκτική ματιά στον Kaepernick
Ο QB των Niners στον 4ο χρόνο του στο πρωτάθλημα έγινε γνωστός κυρίως λόγω της απειλής του στο τρέξιμο (όποιος χρειάζεται παραπομπή ας δει τα παιχνίδια του κόντρα στους Packers). Τα αγαπημένα του plays έρχονται μετά από το read option, είτε τρέχοντας στην εξωτερική της O-line είτε πασάροντας εν κινήσει την ώρα που εκτελεί ένα bootleg. Ενώ λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια έβρισκε απροετοίμαστες άμυνες, φέτος όλες σχεδόν οι ομάδες έχουν προσαρμοστεί σ’ αυτά τα δύο plays.
Η δεύτερη φάση, όπου προσπαθεί να κάνει κάτι μεταξύ πάσας και ξεφορτώματος, είναι ενδεικτική για την κακή του συνήθεια να πασάρει μόνο με το πάνω μέρος του σώματος. Το γεγονός ότι είναι γυμνασμένος, επιτρέπει στις πάσες του να “κρύβουν” την αδυναμία του να πατήσει καλά στα πόδια του. Το κακό footwork οδηγεί όχι μόνο σε πιο αδύναμες πάσες αλλά και σε έλλειψη ακρίβειας. Δείτε τη διαφορά:
Αν λοιπόν πρέπει να του αναγνωρίζονται ελαφρυντικά για την παρουσία του εκτός pocket, η οποία έχει δυσκολέψει μετά την προσαρμογή των αντιπάλων, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παρουσία του εντός pocket. Το πρόβλημα του Kaepernick δεν είναι ότι δεν μπορεί να κάνει καλές πάσες, απλά δεν έχει τη συνέπεια που απαιτείται στο NFL. Στις παρακάτω φάσεις, κάποια από τα λάθη του τα διόρθωσαν οι WRs του, αλλά παραμένουν λάθη που έδωσαν τη δυνατότητα στην άμυνα να κάνει ένα μεγάλο big play.
Στην ανικανότητα του να πασάρει με συνέπεια από το pocket βασίζονται και οι αντίπαλες άμυνες. Το ρεκόρ των 38 φετινών sacks οφείλεται όχι μόνο στην Offensive Line, αλλά περισσότερο στην ανικανότητα του να τιμωρήσει τα Blitzes με μία γρήγορη πάσα ή έστω να ξεφορτωθεί τη μπάλα.
Robert Griffin III
Ο RG3 έχει αγωνιστεί φέτος σε 5 αγώνες. Έχει ξεκινήσει σε όλους βασικός. Σ’ αυτούς τους αγώνες έχει πετύχει 2 TDs, 3 ΙΝΤs, 2 χαμένα Fumbles και 20 (!!!) sacks, δηλαδή 4 ανά παιχνίδι. Μάλιστα στις τελευταίες 3 αγωνιστικές τα sacks ΄ταν 5, 6 και 5. Μπορεί λοιπόν τα στατιστικά να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά η διαφορά τους από την καταπληκτική του 2012 σεζόν είναι εμφανέστατη. Ο λόγος είναι ότι του ζητήθηκαν να κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που έκανε το 2012. Η επίθεση των Redskins ήταν μία κλασική επίθεση του coach Shanahan με έμφαση στο run και με τον QB να βγάζει το ψωμί του με τις play action πάσες. Οι play action πάσες είναι κάτι εξίσου εύκολο και δύσκολο. Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος την αντίπαλη άμυνα να “τσιμπήσει” και να νομίζει ότι στο play θα συμβεί run και είναι παράλληλα πολύ εύκολο για τον QB να σημαδέψει τους receivers του χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη προστασία και κίνηση στο pocket.
Οι εποχές αυτές έχουν περάσει και ο RG3 είναι (ή ήταν) πλέον ο QB του απαιτητικού coach Gruden. Η πιο σύνθετη επίθεση του Gruden απαιτεί από τον QB να είναι παίζει καλά όσο είναι στο pocket. Μεγάλο ελαφρυντικό του Griffin θα μπορούσε να αποτελεί η μέτρια O-line της ομάδας, την οποία τόσο εκθέτει όσο εκτίθεται από αυτήν. Ελαφρυντικό δε θα μπορούσε να αποτελέσει η πληθώρα των WR, ούτε η απόδοση του A.Morris που κάποιες φορές δείχνει να παίζει μόνος του και δεν έχει υποπέσει σε κανένα turnover.
Ποια είναι λοιπόν τα λάθη του; Όπως και στην περίπτωση του Kaepernick ο RG3 δεν είναι ένας τυπικός QB. Όταν βρίσκεται μέσα στο pocket νιώθει άβολα.Ίσως χαρακτηριστικότερη φάση της αδυναμίας του να διαχειριστεί την επίθεση εντός του pocket είναι ένα κρίσιμο 3rd down κόντρα στους 49ers. Με ελεύθερο παίκτη πίσω από τη γραμμή για το 1st down, ο RG3 επιλέγει τον RB του χωρίς να κοιτάξει τις υπόλοιπες του επιλογές (progressions). Η δικαιολογία του pass rush δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι καθαρό λάθος του, λάθος υπομονής.
Επιπλέον η περίπτωση του RG3 ίσως να είναι ακόμα χειρότερη από τον Kaepernick όσον αφορά το footwork. Η αδυναμία του λοιπόν να έχει καλή μηχανική στο σώμα του, δεν είναι η μόνη του αδυναμία στην πάσα. Η ακρίβεια του το 2014 είναι η μέρα με τη νύχτα με εκείνη του 2012.Και τώρα;
Το μέλλον των δύο QBs είναι μοιάζει τελείως διαφορετικό. Αμφότεροι πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες της θέσεις και να δουλέψουν περισσότερο στα τεχνικά και πνευματικά χαρακτηριστικά της θέσης. Ο Kaepernick όμως είναι έχει 2 συνεχόμενες συμμετοχές στον τελικό της NFC, μία παρουσία σε Super Bowl και ένα πρόσφατα υπογεγραμμένο πολυετές συμβόλαιο με την ομάδα του. Αναμφίβολα το status του είναι πιο σίγουρο από εκείνο του RG3 που έχει ήδη 2 μεγάλους τραυματισμούς στο βιογραφικό του και ελάχιστες επιτυχίες.
Με την ανακοίνωση της αντικατάστασης του RG3 από τον Colt McCoy ουσιαστικά σπάει το γυαλί ανάμεσα στον QB, τον προπονητή και την διοίκηση. Αυτό ήταν και το τελευταίο κάστρο που έπρεπε να πέσει για την απομάκρυνση του παίκτης, μιας και οι συμπαίκτες του φέρονται να τον έχουν ήδη περιθωριοποιήσει. Πλέον ο QB θα είναι διαθέσιμος για trade, με το συμβόλαιο του για την ομάδα να λήγει μετά την επόμενη σεζόν. Κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν μπορεί να είναι μιας και ο παίκτης κοστολογείται σε ένα pick μεσαίου γύρου (3ου – 4ου), ελάχιστο δηλαδή αντάλλαγμα συγκριτικά με τα τρία 1ου γύρου picks και το ένα 2ου που επένδυσε η Washington για να τον αποκτήσει. Ζητούμενο για τον Griffin λοιπόν είναι η αναζήτηση μίας ομάδας με έναν coach που να μπορεί να τον βοηθήσει να διορθώσει τις κακές του συνήθειες.
Ένα τέτοιο coach έχει προς το παρόν και ο Kaepernick στους 49ers. Ο Jim Harbaugh υπήρξε QB και κατάφερε να βγάλει το καλύτερο εαυτό τόσο από τον Kaepernick όσο και από τον Alex Smith. Με την αναμενόμενη αποχώρηση του Harbaugh στο τέλος της σεζόν, η εξέλιξη του Kaepernick θα φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Αν ο επόμενος προπονητής των 49ers βρει το κουμπί του και τον βελτιώσει, η ομάδα μπορεί να επιστρέψει στο να είναι υποψία για το ταξίδι στο Super Bowl, αν όμως αποτύχει οι 49ers μπαίνουν σε μία κατάσταση παραπλήσια με αυτή των Redskins. Δηλαδή θα υπάρχει ένας ακριβοπληρωμένος βασικός QB, που δεν θα αξίζει το συμβόλαιο του.
Σαφέστατα η ικανότητα ενός QB να απειλεί με το τρέξιμο είναι ένα σημαντικό ατού, αλλά είναι δευτερεύον στοιχείο. Τρανά παραδείγματα είναι οι Andrew Luck και Aaron Rodgers, οι οποίοι είναι πρώτα ικανοί pocket passer και μετά επικίνδυνοι runners. Το υβρίδιο λοιπόν του QB/RB που έχει τεράστια επιτυχία στο κολέγιο, έρχεται σιγά σιγά στο NFL και προσπαθεί να εξελίξει την πιο σημαντική θέση και μέσω αυτής όλο το άθλημα γενικότερα. Όπως όμως και στην εξέλιξη των ειδών, οι περισσότερες μεταλλάξεις οδηγούν σε θάνατο και εξαιρετικά ελάχιστες σε εξελιγμένα είδη. Ανάμεσα στις τυχαίες μεταλλάξεις, τα είδη που καταφέρνουν να ζήσουν είναι εκείνα των οποίων οι μεταλλάξεις τα βοηθούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες του περιβάλλοντος τους. Οι δύο QBs του άρθρου μπορούν να θεωρηθούν θύματα του αρχικού ενθουσιασμού από φιλάθλους και ΜΜΕ, οι οποίοι τους φόρτωσαν περισσότερο βάρος απ’ όσο μπορούσαν να αντέξουν. Για να μπορέσει λοιπόν η θέση να εξελιχθεί, πρέπει οι πιθανές “θυσίες” των δύο αυτών QBs (και όχι μόνο) να χρησιμοποιηθούν ως ιστορικά παραδείγματα προς αποφυγήν για τους μελλοντικούς QBs που θα φιλοδοξούν να αλλάξουν την θέση και να “επιβιώσουν” στις συνθήκες του NFL.