

Νικητές
Οι Raiders μετά την πρώτη τους νίκη
Οι Raiders ίσως είναι η καλύτερη από τις ομάδες που έχουν κατα καιρούς βρεθεί με ρεκόρ 0-10 στο NFL. Η ποιότητα της ομάδας είχε φανεί σε προηγούμενα παιχνίδια όταν είχαν καταφέρει να κοντράρουν πολύ καλές ομάδες. Απέναντι στο Kansas City κατάφεραν αρχικά να περιορίσουν τα βασικά όπλα του Alex Smith αλλά και να πετύχουν τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο rushing TD (!) που δέχονται φέτος οι Chiefs. Η νίκη είχε πολλούς πατέρες. Από τον David Carr που πέταξε το νικητήριο TD και τον rookie RB Lamar Murray που πέτυχε τα 2 rushing TDs, στους LBs των Raiders και τον DE Justin Tuck που διόρθωσε τα όποια παιδιαρίσματα τους. Μένει πλέον να αποδείξουν πως αυτή η νίκη δεν ήταν απλά ένα «λογιστικό λάθος» αλλά, ξεκινώντας από την 13η αγωνιστική, οι Raiders θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένας σοβαρός αντίπαλος – όχι πως η νίκη θεωρούνταν ακόμη και πριν δεδομένη.
Το Cleveland επιβιώνει μετά από 3 INTs
Ο Hoyer ήταν ενθουσιασμένος για την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Josh Gordon o οποίος τον επιβεβαίωσε σημειώνοντας 120 γιάρδες σε 8 πάσες δείχνοντας ανεπηρέαστος από την απουσία του από τους αγωνιστικούς χώρους (λόγω τιμωρίας για χρήση παράνομων ουσιών). Ο Hoyer όμως ήταν γενικά άστοχος (23/40 πάσες) και πολλές φορές εκβίασε τις πάσες του, κυρίως όταν σημάδευε τον Gordon (τον οποίο σημάδεψε 16 φορές συνολικά, περισσότερο από κάθε άλλον), με αποτέλεσμα να δώσει τη μπάλα στην Atlanta 3 φορές (τις 2 σε πάσες προς τον Gordon). Το τελευταίο από τα τρία ΙΝΤ ήρθε 2:51 πρίν τη λήξη και φάνηκε να χαρίζει τη νίκη στους Falcons οι οποίοι έφτασαν με τον Matt Ryan στο βεληνεκές του K Matt Bryant αλλά είχαν για μία ακόμη φορά προβλήματα με τη διαχείρηση του χρόνου (όπως και απέναντι στο Detroit). Σταμάτησαν οι ίδιοι τον χρόνο καλώντας αρχικά αναπάντεχο timeout και δεύτερη φορά επιχειρώντας πάσα η οποία ανακόπηκε (και παραλίγο να καταλήξει σε INT) σε third-and-2 από τις 35 του Cleveland. Ο Bryant τελικά σημάδεψε σωστά από τις 53 γιάρδες αλλά τα 44 δευτερόλεπτα που απέμεναν αποδείχθηκαν αρκετά στους Browns για να διανύσουν το γήπεδο και να σκοράρουν το νικητήριο FG από τις 37 γιάρδες με το χρονόμετρο να εκπνέεi.
Παρά λοιπόν τα TOs του Hoyer και τα πολλά λάθη σε όλα τα επίπεδα, όπως η αμφιλεγόμενη απόφαση του HC Mike Pettine για χτύπημα FG από τις 60 γιάρδες στο τελευταίο play του ημιχρόνου, που λόγω τροχιάς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και ακόμα περισσότερο όταν τη μπάλα περιμένει για υποδοχή ο Devin Hester (ο οποίος σίγουρα έκοψε την ανάσα του Pettine αλλά τελικά δεν σκόραρε αφού ανατράπηκε στις 31 του Cleveland σε νεκρό χρόνο), οι Browns κατάφεραν να φύγουν από την Atlanta με τη νίκη, με τη βοήθεια και του γεννημένου στη συγκεκριμένη πολιτειά και undrafted rookie Isaiah Crowell ο οποίος σκόραρε 2 rushing TD.
Για μία ομάδα λοιπόν στην οποία είχε ποτίσει για τα καλά η νοοτροπία και η «ρετσινιά» των losers, μια νίκη σε μια ουσιαστικά κακή μέρα είναι ακόμη περισσότερο σημαντική για τη συνέχεια. Οι Falcons είναι και φέτος τραγικοί αφού έχουν χάσει όλα τα παιχνίδια τους απέναντι σε ομάδες εκτός ομίλου (βρίσκονται βέβαια ισόβαθμοι με τη New Orleans στην κορυφή με 4-7 σε μια συνολικά πάρα πολή κακή NFC South), αλλά ακριβώς αυτά τα παιχνίδια τα οποία αναμένονταν να κερδίσουν ήταν που τελικά είχαν συνηθίσει να χάνουν οι Browns. Με τον Gordon να επιστρέφει και να δείχνει πως βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση οι Browns, με ρεκόρ 7-4, διατηρούν ακόμα ζωντανές ελπίδες για είσοδο στα playoffs.
Ο A.J. Green ηγείται των Bengals
Μετά το εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στους Saints, οι Bengals κατάφεραν να νικήσουν σε μία ακόμη δύσκολη έδρα, αυτή του Houston. Η απουσία του RB Arian Foster λόγω τραυματισμού, δεν επέτρεψε στους Texans να εκμεταλλευτούν το αδύνατο σημείο της άμυνας του Cincinnati. Αντίθετα οι Bengals πόνταραν εκ του ασφαλούς στον «καυτό» WR τους που τους έχει πάρει από το χεράκι και τους οδηγεί εκεί που βρίσκονται κάθε χρόνο από τότε που τον επέλεξαν στο draft, στα playoffs. 121 γιάρδες σε 12 υποδοχές σημαίνουν περίπου 10 γιάρδες ανά υποδοχή, όχι κι άσχημα!
Οι Cowboys στην αφάνεια;
Μετά από μία εβδομάδα ρεπό, οι Cowboys επέστρεψαν στις νίκες κόντρα στους Giants. Μετά από αυτή τη δύσκολη και σημαντική νίκη εντός της division, που ανέβασε το ρεκόρ στο 8-3, η ομάδα απολαμβάνει μία ασυνήθιστη ηρεμία από τα ΜΜΕ. Το catch του Odell Becham Jr. άφησε σε δεύτερη μοίρα το αποτέλεσμα της αναμέτρησης (το οποίο ήταν βέβαια σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο) και πλέον οι Cowboys προετοιμάζονται ανεπηρέαστοι για τον πολύ σημαντικό αγώνα με τους Eagles που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την NFC East. Μάλιστα η παράδοση που θέλει τους Cowboys να αγωνίζονται κάθε χρόνο την Πέμπτη του Thanksgiving θα συνεχιστεί και φέτος. Τα νούμερα είναι μάλιστα υπέρ των Cowboys μιας και στις περιπτώσεις στις οποίες το διάστημα προετοιμασίας για έναν αγώνα είναι Δευτέρα-Τετάρτη, νικητής αναδεικνύεται συνήθως ο γηπεδούχος.
C.J. Anderson και το running game των Broncos
Ο Anderson φιλοδοξεί να γίνει αυτό που δεν μπόρεσαν φέτος να γίνουν οι Ball και Hillman, ικανός αντικαταστάτης του Knowshon Moreno. Μετά το στραπάτσο στο Foxborough, οι Broncos αποφάσισαν να δώσουν περισσότερες διαστάσεις στην επίθεση τους, προσθέτοντας τη συνιστώσα του run η οποία δεν ήταν καθόλου επικίνδυνη στο πρώτο μισό της χρονιάς. Απέναντι στο πολύ καλό pass rush της άμυνας των Dolphins ο Anderson έσωσε την παρτίδα τρέχοντας τη μπάλα κυρίως στην εξωτερική. Ο απολογισμός του στο παιχνίδι ήταν 167 γιάρδες στο έδαφος (είχε ακόμη 28 σε 4 πάσες από τον Manning), 1 TD και κάμποσα runs πάνω από 15 γιάρδες που «σκότωσαν» το Miami. Η απόφαση των Broncos να τρέξουν την μπάλα επιβραβεύτηκε, αξίζει όμως να δούμε πόσο αποτελεσματικός θα αποδειχθεί στη συνέχεια ο undrafted το 2013 RB του Denver.
Χαμένοι
Η επίθεση των Saints
Ο Brees πετάει pick-6. Η offensive line δίνει 4 sacks και αδυνατεί να είναι physical στο running game. Ο Graham μοιάζει η μόνη επιλογή και έτσι καταλήγει να δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Την ίδια στιγμή ο πολύ καλός rookie Brandin Cooks χάνει το υπόλοιπο της σεζόν. O Mark Ingram, όσο και να επιμένει σε αυτό ο Sean Payton, δεν είναι receiving RB. Ο Colston είναι σκιά του εαυτού του. Σε γενικές γραμμές το ισχυρότερο όπλο των Saints δεν λειτουργεί. Όσο χάλια και να είναι η άμυνα των Saints, η επίθεση ήταν αυτή που έκανε δυνατό το σύνολο και φέτος απλά αγνοείται. Μπορεί η NFC South να είναι εκνευριστικά αδύναμη, μπορεί ο Saints να έχουν 2 από τα 3 εναπομείναντα ενδο-division παιχνίδια τους εντός έδρας, αλλά όταν η έδρα τους καταλήγει να «σπάει» σε 3 (!!!) συνεχόμενες αγωνιστικές, τότε ποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος;
H Offensice Line των Colts
Μέχρι την Κυριακή ήταν γνωστό ότι η Offensive Line των Colts είναι λίγο ελαφριά σε σχέση με το ΜΟ. Θεωρητικά για να είναι καλή μία ελαφριά O-line πρέπει ό,τι χάνει σε δύναμη να το κερδίζει σε ταχύτητα. Με άλλα λόγια η έξτρα αποτελεσματική προστασία στον Luck θα έπρεπε να αποζημιώνει την έλλειψη ενός ικανού να επιβληθεί running game. Μετά όμως από ένα ακόμη κακό παιχνίδι που οδήγησε σε 4 fumbles του Luck (2 από αυτά μέσα στις 20 των Colts), 3 sacks και μπόλικη πίεση καθόλη τη διάρκεια έχουμε πλέον το δικαίωμα να χαρακτηρίσουμε την OL των Colts… ανεπαρκή.Οι Cardinals στην μετά-Palmer εποχή
Ο λόγος για τον αντικαταστάτη του τραυματία Palmer, Drew Stanton. Ο QB της Arizona ξεκίνησε στο Seattle βασικός για 5η φορά φέτος έχοντας 3 νίκες στις προηγούμενες αυτές 4 εμφανίσεις του. Το μερίδιο του όμως σ’ εκείνες τις νίκες κόντρα σε SF, NYG και DET δεν ήταν σε τελική ανάλυση αξιόλογα σημαντικό. Ο βασικότερος λόγος των επιτυχιών των Cardinals ήταν η άμυνα τους, η οποία έκανε τα πάντα. Προκαλούσε TOs, σκόραρε η ίδια και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην endzone. Απέναντι στο SEA οι Cardinals βρήκαν αυτό που θα αντιμετωπίσουν και στο υπολειπόμενό τους πρόγραμμα, δηλαδή καλές άμυνες. Πλέον όμως, με τον χρόνο συμμετοχής του Stanton να μεγαλώνει, αυξάνεται και το υλικό κατασκοπείας τον υπολοίπων ομάδων όσον αφορά τις συνήθειές του και τον τρόπο με τον οποίο κινείται και βλέπει το γήπεδο. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για μια ομάδα που είχε αρκετά την τύχη με το μέρος της.
Ο RGIII
Οι Redskins έπαιξαν καλή άμυνα στο San Francisco, βγήκαν νικητές στη μάχη των turnovers (1-2), είδαν τον RB Alfred Morris να τρέχει 125 γιάρδες, αλλά και πάλι σκόραραν μόνο 13 πόντους και έφυγαν τελικά ηττημένοι. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη νέα αποτυχία πέφτει στον RGIII ο οποίος ένιωθε άβολα στο pocket, αργούσε να ξεφορτωθεί τη μπάλα και δέχθηκε 5 επίπονα sacks. Η ανικανότητα της επίθεσης των Redskins στην πάσα, έχει «ανάψει» τη συζήτηση τόσο για την βραχυπρόθεσμη αντικατάσταση του RG3 όσο και τη μακροπρόθεσμη του Jay Gruden. Την επόμενη λοιπόν αγωνιστική ο RGΙΙΙ θα βρεθεί (πιθανότατα) αντιμέτωπος με τον άνθρωπο με τον οποίο αναπόφευκτα (λόγω του ότι οι δύο τους επιλέχθηκαν στις 2 πρώτες θέσεις του ίδιου draft) θα συγκρίνεται στο υπόλοιπο της καριέρας του, τον Andrew Luck. Τη συγκεκριμένη όμως στιγμή οποιαδήποτε σύγκριση είναι άστοχη αφού ο Luck βρίσκεται πλέον να απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση του NFL ενώ ο Griffin καλείται να πείσει πως ο ίδιος δεν είναι καμένο χαρτί και πως δεν τίθεται θέμα αντιπαθειας των συμπαικτών του προς το πρόσωπό του.
Jay Gruden makes things official: It will be Robert Griffin III vs. Andrew Luck on Sunday.
— Bryan Fischer (@BryanDFischer) November 24, 2014
O Blake Bortles
O Bortles είναι το τρίτο pick του φετινού draft και ο πρώτος QB που επιλέχθηκε σε αυτό. Το γεγονός ότι αγωνίζεται στους Jaguars έχει κάνει πολλούς να το ξεχάσουν. Παρά τις καλές του εμφανίσεις στην preseason, οι εμφανίσεις του στη regular season δεν είναι αντάξιες. Από την 3η λοιπόν αγωνιστική όταν και αντικατέστησε τον Chad Henne, έχει σκοράρει 8 TDs (29ος στο NFL) και 15 INTs (1ος στο NFL) και η διαφορά στις δύο αυτές κατηγορίες είναι η χειρότερη του πρωταθλήματος! Μπορεί λοιπόν η πλειοψηφία των WRs των Jaguars να είναι επίσης Rookies, μπορεί ο head coach της ομάδας Gus Bradley να έχει επικεντρωθεί στο κτίσιμο της άμυνας, αλλά αν οι Jaguars δεν προσλάβουν κάποιον προπονητή ικανό να βελτιώσει την επίθεση κινδυνεύουν να δουν τον Bortles να γίνεται “Gabbert No 2”.O Dominic Raiola
Οι Patriots εντός έδρας δύσκολα θα σηκώσουν το πόδι από το γκάζι. Το ίδιο συνέβη και κόντρα στους Lions οι οποίοι όμως εκνευρίστηκαν με το τελευταίο TD που δέχθηκαν και το οποίο ήλθε έπειτα από επιτυχημένη ολοκλήρωση 4th down. Ο Center των Lions, Dominic Raiola αποφάσισε να αντιδράσει με τον εξής τρόπο:
Μετά το τέλος του αγώνα παραδέχθηκε ότι το έκανε επίτηδες για να σημαδέψει το γόνατο του DT Zach Moore. Η φάση αυτή μάλιστα ήταν το δεύτερο αντιαθλητικό χτύπημα στο παιχνίδι μετά το Personal Foul (χτύπημα helmet-to-helmet) του DT C.J. Mosley στον snapper των Patriots, η οποία έδωσε και το νέο set of downs στο προαναφερθέν 4th down και ήταν και ο λόγος για τον οποίο η New England επιχείρησε στη συνέχεια να σκοράρει. Η λίγκα δεν έχει τιμωρήσει ως τώρα τον Raiola και δεν αναμένεται να το κάνει στη συνέχεια. Όσο για την πλευρά των Patriots ο Belichick έβαλε στη θέση του τον Raiola:
Bill Belichick on conference call: “I’m sure there was a lot of frustration there from Raiola … has never beat us.”
— Mike Reiss (@MikeReiss) November 24, 2014