Doug Williams…Ο Quarterback που έδειξε τον δρόμο.

Quarterback.

Είναι ο ηγέτης, ο παίκτης ορχήστρα και βαρόμετρο της κάθε ομάδας. Είναι η θέση από την οποία εξαρτάται όλο το επιθετικό πλάνο που έχει σχεδιαστεί. Ο αθλητής που αγωνίζεται ως quarterback είναι υπεύθυνος για κάθε επίθεση της ομάδας του, καθώς είναι ο μόνος που κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έχει άμεση επικοινωνία με τον offensive coordinator και τον προπονητή του. Αναλυτικά για τις θέσεις μπορείτε να δείτε και εδώ. Ακόμη και σήμερα ορισμένοι πιστεύουν ότι οι αθλητές που αγωνίζονται στην θέση αυτή θα πρέπει να είναι λευκοί. Οι λόγοι αρκετοί , όπως ισχυρίζονται, αλλά σιγά σιγά αρχίζουν και καταρρέουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Willie Thrower το 1953 ήταν ο πρώτος αφρό-Αμερικάνος που αγωνίστηκε ως quarterback σε αγώνα football, αποτελώντας backup λύση για τους Chicago Bears, και 15 χρόνια μετά ο Marlin Briscoe αποτέλεσε τον πρώτο βασικό αφρό-Αμερικάνο quarterback αγωνιζόμενος για τους Denver Broncos. Αυτός όμως που άλλαξε όμως τον τρόπο σκέψης για την θέση του quarterback, είναι o παίκτης που γίνεται το σημερινό αφιέρωμα, ο Doug Williams. Ο πρώτος αφρό-Αμερικάνος quarterback που κατέκτησε τίτλο Super Bowl.

PART I

1

Λίγες εβδομάδες πριν το NFL draft του 1978, ο Joe Gibbs, offensive coordinator των Tampa Bay Buccaneers, επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο του Grambling State. Ο λόγος ήταν ένας αθλητής ύψους 1 μέτρου και 93 εκατοστών αγωνιζόμενος στην θέση του quarterback. Ο Gibbs πέρασε δύο μέρες μαζί με τον αθλητή και στο scouting report σημείωσε ότι αποτελεί έναν αρκετά έξυπνο και ταλαντούχο quarterback. Η αναφορά του οδήγησε τους Buccaneers να τον επιλέξουν στον πρώτο γύρο του επερχόμενου draft. Έτσι για την χρονιά του 1978 η επιλογή των Buccaneers στον πρώτο γύρο και την 17η θέση αποτέλεσε ο Doug Williams. Έως τότε η ομάδα των Buccaneers δεν είχε συμμετάσχει ποτέ σε αγώνα playoff. Αυτό έμελλε να αλλάξει με την παρουσία του Doug Williams στην ομάδα, καθώς δεν άργησε να γίνει ο ηγέτης των Buccaneers.

3

Ο Doug Williams ήταν ο μόνος βασικός αφρό-Αμερικάνος quarterback που αγωνιζόταν εκείνη την εποχή. Αυτό είχε αντίκτυπο και στο συμβόλαιο του καθώς οι συνολικές αποδοχές του έφθαναν τις 120.000$, κάνοντάς τον έτσι τον χαμηλότερα αμειβόμενο βασικό quarterback. Μάλιστα το συμβόλαιό του ήταν χαμηλότερο και από 12 αναπληρωματικούς quarterback. Αυτό δεν πτόησε τον αθλητή καθώς οδήγησε την ομάδα του τρεις φορές στα playoffs και έφτασε έως τον τελικό της NFC το 1979. Ως rookie ο Williams, το 1978, ολοκλήρωσε την χρονιά έχοντας ποσοστό σε επιτυχημένες πάσες 37,6%, επτά touchdowns και οκτώ interceptions. Οι Buccaneers με απολογισμό πέντε νίκες και έντεκα ήττες έκαναν τον σχεδιασμό τους για την επόμενη χρονιά, με τον Williams να αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Τo 1979 ο Williams με τρομερά στατιστικά (ποσοστό σε επιτυχημένες πάσες 41,8%, 18 touchdowns έχοντας όμως 24 interceptions) οδήγησε τους Buccaneers για πρώτη φορά στη ιστορία τους στα playoffs. Η ομάδα πέτυχε δέκα νίκες και έξι ήττες, τερματίζοντας πρώτοι στον όμιλο της NFC Central. Το πρώτο παιχνίδι, στα playoffs, ήταν νικηφόρο απέναντι στους Philadelphia Eagles. Σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι ο Williams έκανε αρκετά λάθη χωρίς όμως να κοστίσουν για την ομάδα του. Στον τελικό της NFC το 1979 οι Buccaneers αντιμετώπισαν τους Los Angeles Rams όπου ηττήθηκαν με σκορ 9-0. Το παιχνίδι, όπως μπορούμε να δούμε και από το τελικό αποτέλεσμα, ήταν κλειστό και οι επιθετικές αρετές του Williams δεν βοήθησαν την ομάδα.

Η χρονιά του 1980 ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες για την ομάδα αλλά με πέντε νίκες, δέκα ήττες και μία ισοπαλία η ομάδα δεν κατάφερε να προχωρήσει στα playoffs. Ο Williams ανακηρύχθηκε MVP της ομάδας για εκείνη την χρονιά καθώς είχε 48,8% σε επιτυχημένες πάσες, 20 touchdowns και 17 interceptions. Το 1981 οι Buccaneers ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια με εννέα νίκες και επτά ήττες. Προχώρησαν στα NFC divisional playoffs, όπου απέναντι στους Dallas Cowboys είχαν δύσκολο έργο για την πρόκριση. Οι αλάνθαστοι Cowboys δεν άφησαν πολλά περιθώρια στον Williams και τους Buccaneers, με τον ο αποκλεισμό της ομάδας να έρχεται με το βαρύ 38-0. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Williams ανακηρύχθηκε MVP της ομάδας.

Το 1982 πραγματοποιήθηκαν μόλις εννέα παιχνίδια στο NFL, μετά από απεργία των παικτών (ναι γίνονται και εκεί αυτά), με τους Buccaneers να σημειώνουν πέντε νίκες και τέσσερις ήττες. Η επίδοση αυτή οδήγησε την ομάδα σε μία ρεβάνς της προηγούμενης χρονιάς απέναντι στους Dallas Cowboys, αλλά μία νέα ήττα οδήγησε την ομάδα πάλι εκτός συνέχειας. Ο Williams σε εκείνο το παιχνίδι αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για τα δεδομένα του. Συνολικά εκείνη τη χρονιά ο Williams είχε 53,4% σε επιτυχημένες πάσες, 9 touchdowns και 11 interceptions. Το συμβόλαιο του Williams έφτανε στο τέλος του και λογικό ήταν στις συζητήσεις για την ανανέωση του, να ζητήσει μία γενναία αύξηση.

TAMPA

Οι απαιτήσεις του παίκτη κρίθηκαν υπερβολικές από την ομάδα, με αποτέλεσμα την μη ανανέωση του συμβολαίου του. Ο παίκτης ζητούσε συμβόλαιο της τάξης των 600,000$, με τον ιδιοκτήτη των Buccaneers Hugh Culverhouse να προσφέρει 400,000$. Παρά τις προτροπές και του προπονητή των Buccaneers John McKay, η προσφορά παρέμεινε η ίδια, καθώς ο τριπλασιασμός των αποδοχών στον παίκτη κρινόταν αρκετός. Οι αποδοχές όμως ακόμα και των 400,000$ αποτελούσαν μία από τις χαμηλότερες για βασικό quarterback στην λίγκα. Ο ίδιος αποχώρησε από την ομάδα αλλά και το πρωτάθλημα του NFL, υπογράφοντας συμβόλαιο στο τότε νεόδμητο USFL. Η ομάδα των Buccaneers έχασε τον βασικό της quarterback και αστέρα της ομάδας, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην μετέπειτα πορεία της ομάδας. Το 1983 πέτυχε μόλις δύο νίκες έχοντας 14 ήττες. Σε αγώνα playoff η ομάδα των Buccaneers συμμετείχε ξανά 14 χρόνια μετά, τη χρονιά του 1997. Η επιμονή του Culverhouse να μην δώσει το συμβόλαιο που επιθυμούσε ο βασικός quarterback κόστισε στην ομάδα, αλλά κρίθηκε λάθος και από την ηθική πλευρά, καθώς λίγους μήνες πριν ο Williams είχε χάσει την γυναίκα του από καρκίνο.

USFL

Η λίγκα του USFL ιδρύθηκε το 1982, με τo πρώτo παιχνίδι να διεξάγεται την άνοιξη του 1983. O Williams υπέγραψε στους Oklahoma Outlaws και με πρωταγωνιστικό ρόλο αποτέλεσε το αστέρι της ομάδας. Την πρώτη του χρονιά είχε 49,4% σε ολοκληρωμένες πάσες για 3,084 γιάρδες και 15 touchdowns. Η ομάδα του σημείωσε έξι νίκες και δώδεκα ήττες. Η μετακόμιση των Outlaws στην Arizona το 1985, βελτίωσε και τα νούμερα του Williams σημειώνοντας 21 touchdowns με 53,2% σε ολοκληρωμένες πάσες για 3,673 γιάρδες. Η ομάδα του όμως απέτυχε να προκριθεί στα playoffs, καθώς σημείωσε οκτώ νίκες και δέκα ήττες. Το πρωτάθλημα του USFL δεν άντεξε τον ανταγωνισμό και διεκόπη την χρονιά του 1986. Έτσι ο Williams έμεινε ελεύθερος να επιστρέψει πάλι στην λίγκα του NFL. Υπέγραψε στην ομάδα των Washington Redskins όπου προπονητής ήταν ο Joe Gibbs, ο offensive coordinator των Buccaneers που συνάντησε αρχικά τον Williams στο πανεπιστήμιο και τον πρότεινε στην ομάδα των Buccaneers. Μία νέα αρχή ξεκινά για τον ίδιο. 1200x-1

Περισσότερα στο PART II του αφιερώματος μας…

Δυνατά και στην offseason στο NflGreece.gr.

About The Author: Serdiegito

Οπαδός των Raiders, κάτι που κληρονόμησε από την οικογένεια. Όπως ο Πατσίνο στον Νονό, έτσι κι αυτός δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την μοίρα που του επέβαλε το σόι του και πιο συγκεκριμένα τα ξαδέρφια του που τον βασάνιζαν όταν ήταν μικρός (και μεγάλος). Γεννημένος στην Αμερική είναι Απόφοιτος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, γύριζε στο "ψηλέ" και πριν τον στρατό, έχει επενδύσει στο cross fit και χρησιμοποιεί χιούμορ και στον ύπνο του. Υπεύθυνος για τη μη παραγωγικότητα αρκετών υπαλλήλων χάρη στις αμέτρητες αστείες φωτό που στέλνει. Η θέση του Commisioner είναι το πάθος του, αν και δεν εχει ακόμη τίτλο....