Audibles: είναι οι προφορικές οδηγίες που δίνει ο QΒ στους συμπαίκτες του, όταν δει την παράταξη της άμυνας και μετανιώσει για το σύστημα που έχει ήδη επιλεγεί. Στην περίπτωση της No Huddle Offense, η μεταβίβαση των οδηγιών γίνεται αποκλειστικά με audibles.
Blitz: Εμπνεύστηκε από τη Γερμανική λέξη blitzkrieg, δηλαδή αστραπιαίο πόλεμο, όρος που είχε χρησιμοποιηθεί για να περιγράψη την ταχύτητα προέλασης των Ναζιστικών στρατευμάτων στην Ευρώπη. Η λέξη αυτή στο football δεν έχει ειρηνικότερη σημασία. Blitz συμβαίνει όταν η άμυνα χρησιμοποιεί περισσότερους παίχτες για να κάνει sack στον QB. Θέσεις όπως οι LB, οι CB και οι S καλούνται να εκμεταλευτούν την ταχύτητα του και να πρεσάρουν τον QB. Η επιτυχία του Blitz δεν βασίζεται μόνο στην ποσότητα των παικτών που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και στο συγχρονισμό τους και στο πόσο απρόσμενο ήταν για την επίθεση.
Both Ways: Ελάχιστοι είναι οι παίχτες σε μία ομάδα που συμμετέχουν σε άμυνα και επίθεση ταυτόχρονα. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο ο παίχτης playsbothways.
Drive: Είναι το σύνολο των plays κατά την διάρκεια μίας επιθετικής κατοχής. Κάθε φορά που ξεκινάει η επίθεση την προσπάθεια της να σκοράρει υπάρχει καινούργιο drive. Ένα drive μπορεί να τελειώσει με επιστροφή της μπάλας (punt), σκοράρισμα (FG ή TD) και turnover, δηλαδή αλλαγή στην κατοχή (Fumble ή Interception).
Fair Catch: Είναι η κίνηση που κάνει ο returner στα special teams για να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προσπαθήσει να τρέξει μετά το catch. Η κίνηση είναι μία μεγάλη κυκλική κίνηση του ενός χεριού. Ο κανόνες προστατεύει τους παίκτες από άσκοπους τραυματισμούς, καθώς ο returner είναι ευάλωτος τη στιγμή που προσπαθεί να υποδεχθεί τη μπάλα. Σε περίπτωση που μία ομάδα δε σεβαστεί το σήμα για Fair Catch και κάνει tackle στον returner, τότε τιμωρείται με 15 γιάρδες ποινής. Αν ο receiver κάνει σήμα για fair catch, ακουμπήσει τη μπάλα και δεν καταφέρει να υποδεχθεί τη μπάλα, αυτόματα η κατοχή είναι διεκδικίσιμη και η μπάλα.
Flea Flicker: Είναι ένας τρόπος εκδήλωσης επίθεσης με πάσα. Ο QB μετά το snap παραλαμβάνει τη μπάλα και την παραδίδει στον RB. Εκείνος προχωράει κάποια μέτρα μπροστά για να τραβήξει τους αμυντικούς και στη συνέχεια πασάρει στον QB που βρίσκεται πιο πίσω. Εφόσον έχουν προηγηθεί δύο πάσες προς τα πίσω, ο QB επιτρέπεται να κάνει μπροστινή πάσα. Το τρικ αυτό πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που η ομάδα θέλει να δώσει πάσα στο βάθος της άμυνας στοχεύοντας σε μεγάλο κέρδος σε γιάρδες.
Holdout: Είναι η αποχή ενός παίκτη από τις προπονήσεις. Σκοπός είναι η απουσία του παίκτη να ασκήσει πίεση στη διοίκηση να υποκύψει στις διεκδικήσεις κάποιου παίκτης. Οι πιο συχνές από αυτές τις διεκδικήσεις είναι η ανανέωση συμβολαίου ή η μεταγραφή σε άλλη ομάδα. Όσο ένας παίκτης βρίσκεται σε holdout δεν πληρώνεται από την ομάδα.
Huddle: Συνήθως η επίθεση μαζεύεται σε ένα κλειστό κύκλο (για να μη βλέπει η άμυνα) όπου ο QB μεταφέρει τις οδηγίες στους συμπαίκτες του. Ο κύκλος αυτός λέγεται huddle. Ο μέγιστος χρόνος ανάμεσα στο τέλος κάθε down και στην έναρξη του επόμενου είναι 40 δευτερόλεπτα για τα οποία υπάρχει ειδικό χρονόμετρο. Το huddle λοιπόν πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο.
Νο Huddle Offense: Ο χρόνος εκδήλωσης της επίθεσης είναι 40 δευτερόλεπτα. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα η άμυνα και η επίθεση έχουν την δυνατότητα να κάνουν αλλαγές. Όταν η επίθεση θέλει να κουράσει την άμυνα να την εμποδίσει να κάνει αλλαγές τακτικής ή απλά να μην προλάβει να παραταχθεί σωστά, εκτελεί τη No Huddle Offense. Δηλαδή ο QB δίνει οδηγίες στη γραμμή και όχι στο Huddle και οι αλλαγές είναι αδύνατες επειδή η επίθεση παρατάσσεται και εκτελεί τα downs πολύ γρήγορα. Η επίθεση χωρίς το Huddle θεωρείται ισχυρό όπλο, αλλά απαιτεί μεγάλο συγχρονισμό εκ μέρους της επίθεσης.
J.A.G.: Είναι τα αρχικά της έκφρασης JustAnotherGuy, ένας υποτιμητικός τίτλος για κάποιον παίχτη που δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του. Συνήθως ο χαρακτηρισμός JAG σημαίνει ότι ο παίχτης είναι αναλώσιμος, με μεγάλες πιθανότητες να κοπεί ή να μεταγραφεί.
Moving the Chains: Στην τηλεοπτική κάλυψη συνηθίζεται να υπάρχει μία μπλε γραμμή που αντιστοιχεί στη line of scrimmage και μία κίτρινη γραμμή που είναι το σημείο που πρέπει να φτάσει η επίθεση για να πάρει ένα καινούργιο setofdowns. Στο γήπεδο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οι θεατές παρακολουθούν τα δύο σημεία από ένα ζευγάρι πασσάλους που βρίσκονται σε κάθε πλαϊνή γραμμή και συνδέονται μεταξύ τους με μία αλυσίδα. Η μέγιστη απόσταση της αλυσίδας είναι 10 γιάρδες (όσες χρειάζονται για ένα καινούργιο setofdowns). Ο πρώτος πάσσαλος που αντιστοιχεί στη line of scrimmage έχει αριθμητικές ενδείξεις από το 1 μέχρι το 4 και δείχνει κάθε φορά σε ποιο down βρίσκεται η επίθεση. Ο δεύτερος πάσσαλος, είναι πορτοκαλί και έχει μεγάλη επιφάνεια για να έχουν οι παίχτες την αίσθηση του σημείου που πρέπει να περάσουν για να πάρουν το καινούργιο setofdowns. Η έκφραση “movingthechains” χρησιμοποιείται όταν μία ομάδα αναπτύσσεται καλά στην επίθεση και κερδίζει καινούργια setofdowns.
OTAs: Η συντομογραφία για τις Organised Team Activities ή “οργανωμένες ομαδικές δραστηριότητες”. Πρόκειται για προπονητικές εκδηλώσεις διάρκειας 10 περίπου ημερών, που λαμβάνουν χώρα πριν από το training camp και μετά το draft. Κύριες διαφορές των OTAs με το training camp είναι εκτός της διάρκειας, ότι δεν είναι υποχρεωτικές και δεν χρειάζεται υπογεγραμμένο συμβόλαιο για κάποιον παίκτη να συμμετέχει.
Outside/Inside the numbers: Ο αγωνιστικός χώρος έχει αριθμητικές ενδείξεις κοντά σε κάθε πλάγια γραμμή, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν το μήκος του γηπέδου. Ο κεντρικός χώρος του γηπέδου αποκαλείται “inside the numbers” και οι δύο παράλληλες λωρίδες δίπλα από τις πλαϊνές γραμμές “outside the numbers”.
Play: Ο όρος play, συχνά συγχέεται με τον όρο down. Το down είναι η δυνατότητα εκδήλωσης επίθεσης. Σε κάθε set of downs, η επίθεση μπορεί να εκτελέσει τέσσερις επιθέσεις. Το play είναι τεχνικός όρος και εκφράζει το σύστημα που ακολουθήθηκε σε κάθε φάση. Όταν υπάρχουν κίτρινες σημαίες που επιβάλουν ποινές, συνήθως το down επαναλαμβάνεται αφού πρώτα έχει αυξομειωθεί η απόσταση ανάλογα με τις ποινές. Έτσι σε ένα down μία ομάδα μπορεί να εκδηλώσει περισσότερα του ενός plays. Ένα down είναι μοναδικό μες το παιχνίδι, ένα play όμως μπορεί να επαναληφθεί αν η επίθεση επιλέξει να το ξαναχρησιμοποιήσει.
Play Action Pass: Είναι ο τρόπος εκδήλωσης της επίθεσης με πάσα στον οποίο προηγείται προσποίηση ότι θα δοθεί η μπάλα στον RB.
PEDs: Είναι τα αναβολικά (Performance Enhancing Drugs). Φάρμακα που δε χορηγούνται για κάποια ασθένεια αλλά αποκλειστικά για τη βελτίωση της απόδοσης. Όταν βρεθούν ίχνη των φαρμάκων αυτών στο αίμα κάποιου αθλητή τιμωρείται αυτόματα και από την πρώτη του χρήση με 4 αγωνιστικές αποκλεισμό.
Pick Six: Η λέξη interception είναι αρκετά μεγάλη και συνηθίζεται εναλλακτικά να λέγεται pick. Ένα pick six, συμβαίνει όταν μετά το interception ο αμυντικός που κλέβει καταφέρνει να επιστρέψει την μπάλα για TD (6 πόντοι).
Piles: Είναι οι μικροί στύλοι στις γωνίες της endzone για να βοηθούν τους διαιτητές να ελέγχουν αν η μπάλα ακούμπησε μπήκε στην endzone ή όχι. Οι στύλοι αυτοί θεωρούνται μέρος της endzone και κάθε επαφή της μπάλας με αυτούς θεωρείται σκοράρισμα.
PUP: Πρόκειται για την λίστα στην οποία βρίσκονται όλοι οι παίκτες που δεν είναι σωματικά ικανοί να αγωνιστούν (Physically Unable to Perform). Οι παίκτες στη λίστα αυτή πληρώνονται από την ομάδα, αλλά δεν υπολογίζονται στο ρόστερ των 53 παικτών. Συνήθως αποτελούνται από τραυματισμένους παίκτες που δεν μπορούν μεν να αγωνιστούν, αλλά η αξία τους είναι πολύ μεγάλη για να κοπούν. Η τοποθέτηση ενός παίκτη στη λίστα αυτή ελευθερώνει μία θέση στο ρόστερ. Από τη σεζόν 2012 και μετά ο κανονισμός που ήθελε ένα παίκτη που μπαίνει στην PUP λίστα να μην μπορεί να συμμετάσχει για το υπόλοιπο της σεζόν, άλλαξε. Πλέον η 6η αγωνιστική είναι το χρονικό όριο που μία ομάδα μπορεί να επαναφέρει ένα παίκτη της στο ρόστερ, συνήθως κόβοντας κάποιον άλλο για να μην παραβιαστεί το όριο των παικτών.
Red Zone: Η κόκκινη ζώνη, είναι η περιοχή ανάμεσα στην γραμμή των 20 γιαρδών και την Endzone της αντίπαλης ομάδας. Όταν μία ομάδα βρίσκεται στην αντίπαλη red zone είναι αναμενόμενη η αλλαγή του σκορ, αφού ακόμα και αν δεν σημειωθεί TD, η επίθεση βρίσκεται σε απόσταση όπου η επίτευξη FG θεωρείται εύκολη.
Sack: Το sack είναι η επιβράβευση του pass rusher, δηλαδή του αμυντικού ο οποίος πρεσάρει τον QB. Όταν ο αμυντικός ρίξει τον QB στο έδαφος, όσο έχει την μπάλα στην κατοχή του, υπάρχει sack. Ο QB, όταν προσπαθεί να πασάρει, βρίσκεται πάντα πίσω από το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε το down (line of scrimmage). Άρα το sack σημαίνει αυτόματα την απώλεια γιαρδών για την επίθεση. Αν φυσικά ο QB επιλέξει να γίνει runner και περάσει την line of scrimmage τότε δεν μιλάμε για sack αλλά για ένα απλό tackle.
Sidelines: Εκτός από την ακριβή μετάφραση της λέξης, “πλαϊνές γραμμές”, ο όρος Sidelines χρησιμοποιείται ως το ανάλογο του “πάγκου”, μιας και κάθε ομάδα έχει τους πάγκους της σε μία από τις δύο πλευρές του αγωνιστικού χώρου.
Trade up/down: Κατά τη διάρκεια του draft υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγών. Σε μία ανταλλαγή η ομάδα που βρίσκεται υψηλότερα στον πίνακα προτεραιότητας, κάνει trade down. Δηλαδή δίνει το υψηλό draft pick με αντάλλαγμα πολλαπλά κατώτερα picks ή κάποιον παίχτη. H ομάδα που βρίσκεται χαμηλότερα στον πίνακα προτεραιότητας κάνει trade down. Δηλαδή αποκτά το υψηλό draft pick και θυσιάζει πολλαπλά pick κατώτερης αξίας.
Wildcat: Είναι ένας παραπλανητικός τρόπος εκδήλωσης της επίθεσης. Σχεδόν πάντα, η μία προωθημένη πάσα της ομάδας εκτελείται από τον QB. Οι περιπτώσεις που δε συμβαίνει αυτό λέγονται wildcat. Όταν ο RB παραλάβει την μπάλα και η διάταξη της ομάδας δηλώνει γενικότερα ότι θα εκτελεστεί ένα running play, ο RB εκτελεί πάσα αιφνιδιάζοντας την άμυνα.
Zebras: Υποτιμητική, εναλλακτική ονομασία για τους διαιτητές των οποίων οι στολές έχουν άσπρες και μαύρες ρίγες.