H αγορά για τους rookies QBs το 2014!

Μπορεί η περσινή τάξη του draft να αποδείχθηκε μία απογοήτευση όσων αφορά τους QB, αλλά αναμφίβολα η φετινή φουρνιά αναμένεται να αποτελέσει το Hot θέμα μέχρι το draft. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν θέσεις με περισσότερο βάθος (WR), με περισσότερους μία-φορά-στα-δέκα-χρόνια παίκτες (DE/OLB) αλλά η θέση του QB είναι αυτή που για άλλη μία φορά κυριαρχεί τις συζητήσεις.

Τα σημαντικότερα ονόματα της τάξης του 2014 είναι οι Teddy Bridgewater από τo Louisville, Blake Bortles από το UCF, Johnny “Football” Manziel από το Texas A&M, Derek Carr από το Fresno State και AJ McCarron από την Alabama. Πίσω από αυτούς τους παίκτες έρχονται μία σειρά από “projects” όπως αρέσκονται να χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί τις περιπτώσεις παικτών που θέλουν βελτίωση σε κάμποσους τομείς για να καταφέρουν να παίξουν στο επαγγελματικό επίπεδο. Τέτοιοι παίκτες είναι οι Jimmy Garappolo του Eastern Ιllinois, Tajh Boyd του Clemson, Aaron Murray της Georgia και Zach Mettenberger του LSU.

Πέραν των βασικών κριτηρίων για την επιλογή παικτών όπως η τεχνική τους και τα αθλητικά τους προσόντα, μεγάλο ρόλο παίζει και η κολεγιακή τους θητεία. Παίκτες σε μη ανταγωνιστικές περιφέρειες που παίζουν απέναντι σε φτωχούς αθλητικά αντιπάλους συνήθως σνομπάρονται και πέφτουν σε κατώτερο γύρο από αυτόν της αξίας τους. Επιπλέον όπως και σε όλα τα αμερικάνικα αθλήματα τα στατιστικά παίζουν σημαντικό ρόλο. Όπως όμως λέει και το κλισέ, “τα στατιστικά είναι ο πιο επιστημονικός τρόπος να πεις ψέματα”. Πίσω από τα καλά νούμερα πρέπει να υπάρχει και μία ερμηνεία. Τη χειρότερη ερμηνεία για ένα παίκτη μπορεί να αποτελέσουν οι καλοί συμπαίκτες. Ένας καλός LT για παράδειγμα σημαίνει περισσότερο χρόνο για πάσα, συνεπώς ο QB που προστατεύεται έχει ένα unfair πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Το ίδιο συμβαίνει με έναν running QB, ο οποίος έχει έναν καλό RB ή μία καλή O-line. Τέλος η πιο συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια απορία είναι αν ο QB είναι καλός passer ή ο WR του είναι εκτός συναγωνισμού.

Θέτοντας λοιπόν τα παραπάνω κριτήρια, μπορεί κάποιος να ανακαλύψει κρυμμένους θησαυρούς στο draft, οι οποίοι δεν έχουν λάβει την προσοχή που τους αξίζει. Περιπτώσεις όπως του Mettenberger και του Murray που μπαίνουν στο draft με ρήξη χιαστών, μπορεί να αποδειχθούν σοβαρότερες από έναν παίκτη όπως ο Boyd με ερωτηματικά στην τεχνική του και έναν παίκτη όπως τον Sammy Watkins να του ανεβάζει τα νούμερα στο Clemson. Ο Mettenberger θυμίζει Roethlisberger στο πιο αργό του, ενώ ο Murray είναι ένας κλασικός QB της west coast offense. Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Derek Carr με τη διαφορά ότι τα νούμερα του τα έκανε στην ανταγωνιστική SEC division του κολεγιακού πρωταθλήματος. Οι δύο παίκτες δε συμμετείχαν στην combine λόγω των τραυματισμών τους και συνεπώς δεν υπάρχει αρκετή συζήτηση γύρω από το πρόσωπο τους.

Δύο χρόνια πριν οι Redskins είχαν δώσει γη και ύδωρ στους Rams για το No2 pick με το οποίο απέκτησαν τον RG3. Πλέον οι Rams επιστρέφουν στο No2 pick σε ένα πιο  βαθύ μάλιστα draft και εύχονται να υπάρξει κι άλλη ομάδα που να σκέφτεται σαν τους Redskins. Δυστυχώς για το St Louis και τον Jeff Fischer, η πληρότητα του draft, οι πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους και η απουσία της “σίγουρης” επιλογής, μειώνει τις πιθανότητες εύρεσης μίας παρόμοιας ομάδας. Μετά το τέλος του Combine, το τέλος των Pro Days, το τέλος των συνεντεύξεων και φυσικά το τέλος της κολεγιακής καριέρας των παικτών, υπάρχουν ελάχιστα που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι για να επηρεάσουν θετικά την μετοχή τους. Αρνητικά μπορούν φυσικά να την επηρεάσουν με “εξωαγωνιστικές” ασχολίες. Ο τελευταίος αυτός μήνας πριν από το draft, ανήκει αποκλειστικά στις ομάδες.

Οι Texans στο Νο 1 σύμφωνα με την τελευταία συνέντευξη του προπονητή τους, Bill O’ Brien δεν ξέρουν αν θα επιλέξουν QB στον πρώτο γύρο. Δύσκολη απόφαση. Αν τελικά δεν επιλέξουν QB με το 1ο τους pick, αυτό θα σημαίνει ότι η αυτοπεποίθηση του νέου τους προπονητή είναι τεράστια. Ο O’Brien θα κληθεί να αποδείξει ότι είναι επιθετική αυθεντία παίζοντας με έναν “δευτεροκλασάτο” νέο QB την ώρα που οι απαιτήσεις για την ομάδα δεν είναι λίγες. Οι άγνωστες μέχρι τώρα προθέσεις των Texans ανάγκασε άλλες ομάδες να ενισχυθούν στη θέση του QB.

Οι Jaguars στο Νο 3 ανανέωσαν στον Chad Henne και δείχνουν να τον προορίζουν βασικό. Προτεραιότητα τους φαίνεται να είναι η ενίσχυση των υπολοίπων θέσεων και όχι η απόκτηση ενός QB, ο οποίος θα παίζει χωρίς ταλέντο δίπλα του.

Οι Browns στο Νο 4 βρίσκονται μόλις δύο θέσεις από το Νο 2 των Rams. Οι Rams ψάχνουν LT και δεν καίγονται για το Νο 2 καθώς καμία άλλη ομάδα στην πρώτη δεκάδα δε δείχνει να κυνηγάει αυτή τη θέση. Η δυνατότητα για το trade είναι εκεί. Ένα από τα αρχικά σενάρια ήταν ότι η Browns θα κινηθούν για QB με το Νο 26 pick που έχουν από τους Colts και πιο συγκρεκριμένα για τον Derek Carr, αλλά ποιος είναι βέβαιος ότι ο Carr δε θα έχει επιλεγεί; Η απόφαση για τους Browns είναι μεγάλη κρίνοντας από τα χρόνια προβλήματα στη θέση αυτή. Ευτυχώς για την ομάδα ο QB Brian Hoyer επιστρέφει στην ομάδα κάτι που σημαίνει ότι αν η ομάδα δεν επιλέξει ψηλά κάποιον QB, τότε το νέο απόκτημα θα μπορέσει να έχει χρόνο προσαρμογής μέχρι να παίξει βασικός και δε θα καεί. Αναμφίβολα οι Browns με τα picks που έχουν μαζέψει και τη θέση τους στον πίνακα του Draft είναι από τους μεγαλύτερους “παίκτες” στη διαδικασία.

Μία θέση πιο κάτω από τους Browns βρίσκονται οι Raiders. Η ομάδα του Dennis Allen ενισχύθηκε σημαντικά μέχρι τώρα στην offseason κυρίως στην άμυνα. Η απόκτηση του Matt Schaub, ελευθέρωσε τη διοίκηση στο ερχόμενο draft. Σε αντίθετη περίπτωση οι Raiders θα ήταν δεδομένο ότι θα κινούνταν για QB. Πλέον ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους Browns. Μπορούν να αναβάλουν την επιλογή για τον 2ο γύρο επιλέγοντας έναν από τους λιγότερο διαφημισμένους παίκτες. Όπως όμως είναι φυσικό οι Raiders θα πάρουν τις αποφάσεις τους ανάλογα με τις κινήσεις των ομάδων με υψηλότερη προτεραιότητα. Αν έχουν ήδη φύγει 2-3 QBs μέχρι την επιλογή των Raiders, τότε δεν αποκλείεται να επισπεύσουν και εκείνοι τη δική τους επιλογή. Εναλλακτική επιλογή για τους Raiders είναι η θέση του LT, μετά την αποχώρηση του Jared Veldheer και το φιάσκο με τον Rodger Saffold. Οι Greg Robinson και Jake Matthews είναι πολύ λογικές επιλογές για τον πρώτο γύρο.

Στην 8η θέση του 1ου γύρου του draft βρίσκονται οι Vikings, η κατά πολλούς πιο απελπισμένη ομάδα για QB. Η παρουσία ενός γκουρού της άμυνας στον πάγκο (Mike Zimmer), του Norv Turner ως O-coordinator, του Adrian Peterson και ενός πολύ καλού σε γενικές γραμμές ρόστερ, αναγκάζει τους Vikings να κινηθούν επιθετικά. Η διοίκηση της ομάδας γνωρίζει ότι μπορεί να επικρατήσει πανικός στον πρώτο γύρο και να φύγουν μέχρι το Νο7 τα μεγάλα ονόματα για τη θέση. Δεν θα ήταν λοιπόν παράλογο να θεωρήσουμε τους Vikings ως την πρώτη υποψήφια ομάδα που θα κάνει trade up για QB. Η O-line της ομάδας μαζί με τους αρκετούς καλούς Receivers μπορεί να βοηθήσει έναν καλό pocket passer QB, ενώ η παρουσία του Peterson μπορεί να δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα running δίδυμα που έχουμε δει, αν ο QB που θα επιλεγεί είναι running QB.

Εκτός όμως από τις ομάδες που προαναφέρθηκαν, στο χορό για τους φετινούς QB πρέπει να βρίσκονται και άλλες ομάδες όπως οι Bengals, οι Cardinals και οι Bucs που δεν έχουν σίγουρες λύσεις. Τέλος ομάδες με QBs που οδεύουν προς τη σύνταξη, έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται για τους αντικαταστάτες τους στην free agency και μάλλον θα συνεχίσουν και στο draft. Τέτοιου τύπου ομάδες είναι οι Giants, οι Cowboys, οι Patriots και οι Steelers, οι οποίες αναμένονται να επιλέξουν παίκτες από το 2ο ή 3ο ράφι.

About The Author: Hyperbolic Comparison

Ιδρυτικό μέλος του site και πηγή γκρίνιας σε κάθε στιγμή της ύπαρξης του. Εργάζεται πρωινές ώρες όταν του επιτρέπει το NFL. Ερασιτέχνης-αποτυχημένος ποδοσφαιριστής πιο αργός από το replay. Έμπλεξε με το football για οικογενειακούς λόγους και δεν είχε δικαίωμα να μη διαλέξει τους Patriots.